Dirigovanje tužnim orkestrom (2)

Krstimir Pantić

Reagovanje Krstimira Pantića, predsednika opštine Kosovska Mitrovica na tekst "Dirigovanje tužnim orkestrom"

U tekstu Ane Radmilović, objavljenom 04.03.2012. godine, objavljen je niz neistina, paušalnih i zlonamernih ocena o situaciji u Kosovskoj Mitrovici, kao i o mom radu, kao predsednika opštine Kosovska Mitrovica.

Ne znam šta je bio motiv, da li je tekst naručen od nekoga ili se Ana Radmilović jednostavno “zalaže za laž“, kako to stoji na njenoj internet adresi LinkedIn. 

  1. Ja, Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, nikada nisam bio glavni niti jedan od glavnih branilaca barikada, već su to bili a i sada su gradjani Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića a ja sam sve vreme kao i moje kolege, bio uz gradjane na barikadama i davao im podršku da istraju u svojoj pravednoj i demokratskoj borbi da mirnim otporom spreče okupaciju severa pokrajine i nametanje institucija nepriznate države Kosovo. Za razliku od pojedinih visokih  državnih funkcionera, ja sam ostao dosledan u toj podršci. Inače, za one koji tvrde da me poznaju i da sam moler po profesiji, samo da napomenem da sam po zanimanju diplomirani inženjer metalurgije, da završavam doktorske studije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu.
  1. Nikada nisam bio službenik Vlade Kosova već Privremenih institucija samouprave na KiM (PISU), u periodu kada je Vlada RS pozivala Srbe da uzmu učešće u radu tih institucija i kada je izvršnu vlast na KiM imao UNMIK po R1244 SB UN. Nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti napustio sam te institucije.
  2. Opšte poznata činjenica je da Goran Rakić nije moj ni bliži ni dalji rodjak. Netačna je informacija da sam mu dozvolio da kao direktor JKP Standard napravi deponiju otpada u blizini bivšeg vojnog remonta. Odluku o privremenom odlaganju otpada na toj lokaciji, zbog proglašenja vanredne situacije u Opštini Kosovska Mitrovica, a na preporuku Vlade Republike Srbije, donelo je Opštinsko veće Kosovske Mitrovice. Sa tom odlukom su upoznati i odbornici SO KM na sednici koja je održana 02.03.2012. godine. Problem sa deponovanjem otpada postoji u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić, jer je regionalna deponija u Balabanu, opština Zvečan, zatvorena krajem prošle godine. Ja sam se inače obraćao i resornom ministru g. Oliveru Dulić sredinom prošle godine kako bi se na vreme pronašlo rešenje , medjutim, nije bilo odgovora. Po važećim zakonima RS opštine nemogu same graditi deponije, već se ta pitanja rešavaju medjusobnim udruživanjem više opština i izgradnjom  regionalnih deponija a koje moraju da ispunjavaju odredjene standarde. Deponije se tretiraju kao savremena inžinjerijska postrojenja i nijedna opština bez pomoći države, tj. resornoh ministarstava nije u mogućnosti da sama reši jedan takav problem. U centralnoj Srbiji, izgradnja regionalnih deponija se finansira iz evropskih fondova odnosno donacija. Istovremeno smo od predstavnika UNMIK-a u više navrata tražili da se uključe i pomognu nam da rešimo ovaj problem.
  1. Na pomenutoj sednici SO KM, 02.03.2012. godine zatražio sam da se odbornici izjasne o mom radu u proteklom periodu, odnosno od trenutka stupanja na dužnost predsednika opštine i dobio apsolutnu podršku.
  2. Neistina je i da saradjujem sa USAID-om i ICO, jer me upravo te orgnizacije optužuju da  sam glavni kočničar njihovog rada na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica, zato sto sam shodno odlukama SO KM zahtevao da se pomenute organizacije obrate lokalnoj samoupravi i zatraže dozvolu od nadležnih inspekcijskih organa za projekte koje su želeli da realizuju u Kosovskoj Mitrovici.
  3. Neverovatna neistina je i da sam omogućio Adrijani Hodzić da proda stan USAID-u, niti u Kosovskoj Mitrovici postoji garaža od 500 kvadrata. USAID ima svoje prostorije u centru grada, koje su iznajmili a svi gradjani Kosovske Mitrovice vrlo dobro znaju ko sa kim saradjuje i za čije interese ko radi.
  4. Voleo bih da Ana Radmilović meni i čitaocima Balkanmagazina objasni i kaže poseduje li bilo kakve informacije da se opštinski novac troši nenamenski. Ja sam apsolutno spreman da pomenutoj novinarki omogućim da izvrši uvid u rad i kontrolu troškova sredstava namenjenih lokalnoj samoupravi. Direkcija za gradsko gradjevinsko zemljište je prošle godine u čitavom gradu izvršila zamenu sijalica i sanirala uličnu rasvetu, ali zbog ekstremno niskog napona električne energije (130 V) u zimskom periodu ulična rasveta ne radi. Što se tiče tvrdnji Ane Radmilović da smo dobili nekakav novac od URS, podsećam vašu saradnicu da je na predlog  G17+, Narodna Skupština Republike Srbije donela Izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojim se povećavaju izdvajanja iz poreza na zarade zaposlenih, pa su samim tim uvećani i transferi opštini Kosovska Mitrovica kao i svim ostalim opštinama.
  5. Na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica kao i u ostalim opštinama na severu KiM, postoje odeljenja za zaštitu i spasavanje od elementarnih nepogoda, a ne civilna zaštita kako to tvrdi saradnica Balkanmagazina. To nije nikakva vojna i naoružana formacija i nikada do sada pripadnici tog odeljenja nisu izazvali bilo kakav incident. Odeljenje za zaštitu i spasavanje angažuje se najčešće za čišćenje i uredjenje grada, održavanje pravoslavnog groblja u južnom delu Kosovske Mitrovice i slične poslove a uvidom u spiskove zaposlenih može se videti da je reč uglavnom o osobama u zrelim godinama, medju kojima ima i dosta žena, tako da mi nije jasno kako ja to mogu da iskoristim pripadnike tog odeljenja za izazivanje incidenata.
  6. Što se Zorana Milojevića i Bojana Jakovljevića tiče, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdim da nemam nikakve poslovne veze sa pomenutom gospodom, osim činjenice da je Bojan Jakovljević predsednik Okružnog Odbora SNS za KiM a da sam ja predsednik OO SNS u Kosovskoj Mitrovici.
  7. I na samom kraju, one koji  tvrde da sve znaju i imaju dokaze o mojim nečasnim radnjama,  pozivam da se obrate Javnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...