Upozorenje francuskog ministra za evropske poslove: Ruske službe su „veštački pojačale” invaziju stenica u Francuskoj?

Nataša Jokić, Strazbur

Dnevni list Mond preneo je da francuske obaveštajne službe istražuju pokušaj proruskih aktivista da destabilizuju glasanje na evropskim izborima u Francuskoj, koji će se održati za četiri meseca
(ilustracija, Žan-Noel Baro, francuski ministar za evropska pitanja, uveren je da se mnogo polemiše u javnosti o stenicama zbog - ruskih službi)

Prema rečima francuskog ministra za evropska pitanja Žan-Noela Baroa, ruske službe su „veštački pojačale” invaziju stenica u Francuskoj, upostavivši lažnu vezu sa dolaskom ukrajinskih izbeglica  – prenose francuski mediji i agencija AFP.

Odgovarajući na pitanje televizije TF1, vezano za tvrdnje vlade da Rusija sprovodi akciju destabilizacije Francuske, ovaj ministar je naveo kao primer - slučaj najezde stenica u Parizu i širom zemlje o kojima s nedeljama govorilo u medijima. 

„Ruska inspiracija“ za temu o stenicama?

„…Polemika o stenicama koja je veštački pojačana na društvenim mrežama, na nalozima za koje je utvrđeno da su ruske inspiracije ili porekla, dovodeći u lažnu vezu dolazak ukrajinskih izbeglica i širenje stenica. Ovo je u velikoj meri pojačano preko naloga (na društvenim mrežama) “povezanih sa Kremljom“, insistirao je francuski ministar za evropske poslove.

Veliki povratak stenica poprimio je razmere državne afere od sredine septembra (prošle godine). Sedam škola i odeljenja je zatvoreno ali svi prijavljeni slučajevi, neki u bioskopu, neki na sedištu u vozu -  nisu bili nimalo dokazani.

Prema Žan Noelu Barou, ruski sajber napadi i operacije dezinformacija su „počeli da se ubrzavaju pre dve godine, od početka rata u Ukrajini“.

„Znamo to jer je predsednik Republike 2021. godine osnovao službu ´  ´Viginum´ čija je misija da otkrije ove manevre koji imaju za cilj da destabilizuju javno mnjenje u Francuskoj i oslabe javnu podršku Ukrajini“, podsetio je on.

„Prorusko“ ugrožavanje evropskih izbora?

Dnevni list Mond preneo je u četvrtak da francuske obaveštajne službe istražuju pokušaj proruskih aktivista da destabilizuju glasanje na evropskim izborima u Francuskoj, koji će se održati za četiri meseca.

Stefan Sežurne, ministar spoljnih poslova, rekao je za javni radio servis France Enter da je u pitanju “organizacija dezinformacija i manipulacije javnim mnjenjem u kontekstu evropskih izbora koji su bili u pripremi“.

Pozvao je stoga na najveći oprez u pogledu širenja lažnih vesti na mrežama.

„Jedini način za suprotstavljanje ovome jeste da se ljudi obrazuju kako bi mogli da identifikuju lažne informacije, da uoče kada je sajt potpuno nov, kada ime nije poznato i da ne mogu da veruju šta na sajtu piše“, upozorio je on.

„Manevri Moskve“ na svakom koraku?

„Drugi primer je eksploatacija u Francuskoj sukoba u Gazi sa aferom Davidove zvezde u Parizu i na društvenim mrežama“, dodao je ministar Baroa, podsećajući da su posle napada Hamasa na Izreal u Parizu osvanule Davidove zvezde otisnute na zidovima nekoliko zgrada. Ispostavilo se da su zatim uhapšeni i okrivljeni bili državljani Moldavije za koje su meki mediji preneli da su bili povezani sa Rusijom.

Treći primer: „Nedavno je na državnoj televiziji za inostranstvo France 24, objavljena lažna vest da će predsednik Republike otkazati svoj put u Kijev iz bezbednosnih razloga. Toliko je slučajeva koji objašnjavaju budnost francuskih službenika u ministarstvima i obaveštajnim službama, u odnosu na manevre Moskve i njenih simpatizera“, rekao je francuski ministar.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...