Zdravlje

Afrička bolest prelazi u Evropu i Severnu Ameriku: Treba li se plašiti epidemije „majmunskih boginja“?

„Ovde se radi ili o velikoj nesreći ili o nečem sasvim neobičnom“, upozorio je britanski lekar dr Kacurakis za Vašington post, ocenjujući da bi bilo moglo da bude opasno ako virus mutira, jer cirkuliše previše, i da na taj način postane agresivniji ili prenosiviji
(ilustracija, Posle traumatičnog iskustva sa kovid epidemijom, javnost nervozno reaguje i na pojavu samo jednog slučaja obolenja od nepoznatog virusa)

Francuska posle stupanja na snagu zakona o obaveznoj vakcinaciji: prodato oko 300 hiljada lažnih vakcinalnih pasoša

Ovi vakcinalni pasoši bili su lažni ali istovremeno i autentični - izdavani su preko interneta uz potvrde lekara čija su profesionalna dokumenta piratirana
(ilustracija, Osoblje obezbeđenja proverava zdravstvene propusnice za kovid-19 da bi se pristupilo božićnom sajmu u Strazburu, istočna Francuska, 3. decembra 2021.)

Kipar: Otpuštaju se nevakcinisani sveštenici

Prema arhiepiskopu Hrizostomu Drugom, 27 od 123 pravoslavnih sveštenika na Kipru nije vakcinisano
(ilustracija, Kiparski arhiepiskop Hrizostom Drugi)

U Južnoafričkoj Republici otkriven novi korona virus

Varijanta NeoCoV se zasad još nije prenela na čoveka ali naučnici upozoravaju da će do toga doći
(ilustracija, Obezbeđenje ispred Instituta za virusologiju u Vuhanu čiji su naučnici objavili studiju o pojavi novog korona virusa u Južnoafričkoj Republici)

Italija: Kazne za nevakcinisane, starije od 50 godina

Kazna iznosi 100 evra i njome će biti kažnjeni svi od oko 1,7 miliona ljudi koji još nemaju završeno vakcinisanje tj još nisu dobili treću tj buster dozu vakcine
(ilustracija, Protest u Rimu protiv "zelenog pasoša")

Uoči stupanja na snagu zakona o obaveznoj vakcinaciji u Francuskoj: Vlada najavila skidanje maski, otvaranje diskoteka i vraćanje „u normalu“

Ko se zarazi u Francuskoj dobiće potvrdu ekvivalentnu vakcinalnom pasošu, ali ko se zarazi u inostranstvu van EU – moraće ipak da se vakciniše!
(ilustracija, U četvrtak, 20. januara, Žan Kastek je najavio postepeno ukidanje ograničenja, po planu koji će se poštovati ukoliko epidemijska situacija to dozvoli)

Francuska donela zakon o vakcinalnom pasošu: Vakcinacija obavezna i za strane sportiste „bez izuzetka“ i „do daljnjeg“

Nevakcinisani građani izgubiće slobodu kretanja zagarantovanu ustavom, dok se ukazuje paradoksalno poklapanje interesa farmaceutske industrije i antivakserske propagande
(ilustracija, Francuski parlament: Predlog zakona kojim se utvrđuje propusnica za vakcinu definitivno je usvojen u nedelju 16. januara tokom konačnog glasanja)

Posle debate o vakcinalnom pasošu u francuskom parlamentu: Na desetine poslanika dobilo pretnje smrću

Tri meseca uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora, Makron uličnim rečnikom preti nevakcinisanim građanima; premijer Kasteks uverava da će građani sa vakcinalnim pasošem - iako zaraženi - moći da uđu u voz, dok će nevakcinisanima – iako nisu zaraženi - to biti zabranjeno!
(ilustracija, Red je beskrajan 4. januara 2022. godine ispred ove pariske laboratorije za testiranje na korona virus. REUTERS)

Kvebek uvodi porez za one koji odbijaju vakcinaciju protiv kovida 19

U Kvebeku su od 30. decembra lane uvedene oštre mere, kao što su zabrana izlaženja izvan stana od 22 do 5 sati
(ilustracija, Žena prolazi pored zatvorene prodavnice u tržnom centru u Montrealu, u nedelju, 2. januara 2022, dok se pandemija kovid-19 nastavlja u Kanadi. Neke mere koje je uvela vlada Kvebeka, uključujući zatvaranje prodavnica, stupile su na snagu 11. januara kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja virusa u pokrajini (Graham Hughes / Kanadska štampa preko AP)

SAD: Novi svetski rekord – dnevni prirast obolelih više od milion

Dosad najveći dnevni prirast iznosio nešto manje od 600 hiljada
(Majami, 03.01.2022 - kolone vozila u redu za testiranje na kovid-19 na Floridi)

Prva Prethodna
1/32
Poslednja Sledeća