Nafta i gas

Rosnjeft radi na smanjenju štetnih emisija u proizvodnji

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft je prva kompanija u Rusiji koja je predstavila dugoročni plan o smanjenju zagađenja uzrokovanog emisijama štetnih gasova. Pored smanjenja ugljeničnog otiska pri proizvodnji nafte i gasa, ova ruska kompanija je sada saopštila da radi i na pronalaženju rešenja za smanjenje emisije ugljen-dioksida u proizvodnji vodonika. (Rosnjeft je prošle godine proizveo 400.000 tona vodonika, koji se koristi za potrebe rafinerija te kompanije. Foto: Rosneft.com)

Ukrajina se okreće LNG terminalu na Krku

Ukrajinski operater prenosnog sistema gasa (GTSOU) nastavlja da aktivno radi na jačanju saradnje sa strateškim partnerima kako bi diverzifikovao izvore snabdevanja prirodnim gasom, kažu u toj kompaniji. Sada se razmatra mogućnost snabdevanja preko novootvorenog LNG terminala u Hrvatskoj. (Slobodni kapaciteti LNG terminala na Krku za potencijalni transport prirodnog gasa u pravcu Ukrajine bi mogli biti dostupni za rezervaciju između 2023. i 2024. Foto: pgs.hr)

Srbija postaje tranzitna zemlja za snabdevanje srednje Evrope gasom

Srbija od oktobra postaje tranzitna zemlja za snabdevanje gasom Mađarske i srednje Evrope, najavio je danas direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović. Istakao je i da bi interkonekcija Dimitrovgrad-Sofija trebalo da bude završena u junu sledeće godine. (Tokom prve godine, očekuje se tranzit kroz Srbiju od 6,5 milijardi kubnih metara gasa, dok se za naredni period najavljuje sukcesivan rast. Foto: AP)

Rast izvoza ruskog gasa ka Srbiji i Evropi

Ruska državna energetska kompanija Gasprom povećala je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7 posto u prvom kvartalu ove godine. Istovremeno su isporuke Srbiji porasle za 71 procenat, zbog puštanja u rad gasovoda “Turski tok”, prema preliminarnim podacima objavjenim u saopštenju kompanije. (Međugodišnji skok izvoza, na skoro 53 milijarde kubnih metara gasa je rezultat hladne zime u Evropi. Foto: ua-energy.org)

OPEK+ povećava proizvodnju od maja

Na ministarskom sastanku OPEK+ dogovoreno je postepeno povećanje proizvodnje nafte od maja, s tim da se u saopštenju sa skupa navodi da ne bi smelo da bude iznad pola miliona barela na dan. Odluci o postepenom povećanju proizvodnje nafte za više od dva milliona barela dnevno tokom naredna tri meseca doprinela je povećana potražnja za gorivom, posebno u Aziji i Sjedinjenim Državama. (Sa cenama nafte iznad 60 dolara za barel, OPEK+ je izložen pritisku da ublaži ranije restriktivne mere. Foto: Tass)

BiH: Zbog snabdevanja gasom iz Turskog toka moguće sankcije SAD

Bosna i Hercegovina je danas počela da dobija prirodni gas preko Turskog toka, isključujući snabdevanje iz pravca Ukrajine i Mađarske. Ova promena trase mogla bi je suočiti sa sankcijama Sjedinjenih Država. (Snabdevanje gasom iz pravca Ukrajine i Mađarske trebalo je da traje do kraja 2023. godine. Foto: Gasprom)

SAD uvezle rekordne količine ruske nafte

Uprkos zaoštravanju odnosa u energetskoj sferi, rafinerije Sjedinjenih Američkih Država su se okrenule ruskoj nafti i naftnim derivatima. Povod je potreba da se nadomeste potrebne količine sirove nafte iz Venecuele, koje izostaju zbog američkih sankcija uvedenih toj zemlji, kao i drastično smanjene isporuka iz zemalja OPEK-a. (Rusija je prošle godine postala treći najveći dobavljač nafte u SAD. Foto: Eksonova rafinerija u Bajtaunu, Teksas, Bloomberg.com)

Zbog blokade Sueca se gubi 400 miliona dolara na sat

Prema trgovinskim podacima, blokada Sueckog kanala zbog nasukanog mega-broda kontejnera Ever Given dnevno blokirara oko 10 milijardi dolara u robi ili 400 miliona dolara na sat u trgovini duž plovnog puta koji je vitalni prolaz između Istoka i Zapada. Strah od dugotrajne blokade Sueca podigao je danas i cene nafte za više od 4 odsto. (Uprkos naporima da se brod oslobodi, uklanjanje bi moglo potrajati nedeljama. Foto: AP)

Prvo istražno bušenje nafte u Crnoj Gori

Italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek danas treba da započne istražno bušenje koje bi trebalo da pokaže da li ima nafte i gasa u crnogorskom delu Jadrana, rekli su iz Ministrstva kapitalnih investicija Crne Gore. Ranije je iz vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, dok će druga gasna biti manje dubine. (Platforma za bušenje Topaz Driler stigla je u Crnu Goru 13. marta. Foto: cdm.me)

SAD upozoravaju Kinu da ne kupuje iransku naftu

Sjedinjene Američke Države su upozorile Kinu da neće ignorisati rast uvoza iranske sirove nafte u tu zemlju, prenosi Fajnenšl Tajms. Prema navodima ovog lista, SAD su poručile Kini da će sankcije koje je Iranu uvela ranija američka administracija ostati na snazi sve dok se povećavaju pošiljke iz Teherana u Peking. (Opoziv američkih sankcija uslovljen je oživljavanjem pregovora o Iranskom nuklearom sporazumu, povodom čega Iran i SAD imaju drugačiji pristup. Foto: AFP)

Prva Prethodna
1/476
Poslednja Sledeća