Nafta i gas

Rusi ne odustaju od završetka Severnog toka 2

Brod "Ivan Sidorenko", koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran jutros. Izradnja „Severnog toka 2“ će se nastaviti i u uslovima pretnje sankcijama Rusiji zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, izjavio je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU.

Mađarska ugovorila sa Šelom snabdevanja preko LNG terminal u Hrvatskoj

Šel će snabdevati Mađarsku gasom preko LNG terminala u Hrvatskoj. Mađarska, koja obnavlja ugovore sa Gaspromom će moći da uvozi ruski gas i gasovodom Turski tok, kada se završi kopnena sekcija preko Bugarske i Srbije.

Siniša Mali: Srbija lider zahvaljujući investicijama NIS-a

Ministar Siniša Mali sa direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim razgovarao o značaju investicija ove kompanije za privredu zemlje i njenom doprinosu budžetu Srbije.

Naftaški kartel OPEK+ ove nedelje dogovara novu strategiju

Predstavnici velikih proizvođača nafte, okupljenih u neformalnoj organizaciji OPEK+ u sredu i četvrtak će na videokonferenciji pokušati da dogovore novu strategiju, kako bi sprečili ponovno pojeftinjenje sirove nafte jer je zbog uticaja pandemije Covida 19 potražnja za “crnim zlatom” sve manja.

Zastoj u oporavku tržišta nafte

IEA ocenjuje da je tempo oporavka globalne potražnje za naftom poslednjih nedelja zastao zbog slabih prerađivačkih marži, nedostatka oporavka potražnje za mlaznim gorivom i neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta, uključujući i najvećeg svetskog uvoznika nafte, Kinu.

Kako je OPEK promenio svetsko tržište nafte za šest decenija

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) za šest decenija postojanja presudno je uticala na tržište nafte. Skoro 80 odsto svetskih zaliha nafte se nalazi upravo u zemljama članicama, a organizacija ima udeo od 40 odsto u svetskoj eksploataciji energetskih resursa.

Dojče vele: Kome uopšte treba Severni tok 2?

Zbog napada na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u Nemačkoj se diskutuje o mogućim posledicama. Govori se i o obustavljanju izgradnje gasovoda Severni tok 2. Kakve bi bile posledice i ima li alternative?)
(Ilustracija: Dojče vele)

Kvalitet garant osvajanja novih tržišta

NIS, jedini proizvođač naftnih derivate u Srbiji, kontrolu obavlja u više nivoa, od početnog, proizvodnog, do krajnjeg, kada stigne do rezervara automobila, jer jedino tako potrošačima mogu garantovati najkvalitnije gorivo. Zahvaljujući tome NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu u Srbiji i region, tako da trenutno više od petine maloprodajnih objekata ima u inostranstvu, uključujući i zemlje EU.

Rusija smanjuje zavisnost od nafte – Kuvajtu preti bankrot

Zahvaljujući rastu rvisokotehnološkog sektora zavisnost Rusije od nafte, koja je jedan od najvećih izvoznika energenata u svetu, postaje sve manja dok se Kuvajt, koji raspolaže sa najvećim zalihama nafte, našao pred bankrotom.

AERS odobrio Jugorosgasu plan gasifikacije juga Srbije

Agencija za energetiku Republike Srbije je dala saglasnost na Plan razvoja transportnog sistema Jugorosgas –Transport d.o.o. za period 2020-2029. godina.

Prva Prethodna
1/154
Poslednja Sledeća