Nafta i gas

NIS: Postrojenje „Duboka prerada“ rafinerije u Pančevu počelo sa radom

Postrojenje "Duboka prerada", ključni projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, počelo je danas sa radom. Projekat koji je povećao efikasnost prerade, vredan je više od 300 miliona evra. Uz to, predstavlja i značajan iskorak u pravcu zaštite životne sredine, jer prestaje proizvodnja mazuta, tako da se sada ispušta 98 odsto manja količina sumpor dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je to ranije bio slučaj.

Vud Mekenzi: Rast potražnje za gasom zahteva velika ulaganja

Potražnja za gasom u Aziji će konstantno rasti, u proseku oko 3 odsto tokom naredne dve decenije, dok će se u Kini i Indiji ona udvostručiti, zbog rasta prihoda po glavi stanovnika, politika o smanjenju aerozagađenja, ali i trenutno niskih cena koje otvaraju postor za veću potrošnju gasa, navodi se u izveštaju konsultantske kuće Vud Mekenzi. Očekuje se takođe da će pitanje dekarbonizacije, biti veliki izazov za gasnu industriju. (foto, YouTube screenshot)

Gorivo najjeftinije u Makedoniji i BiH, najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj

Cene nafte porasle su u sredu na međunarodnim tržištima do 45 dolara, podstaknute najavom vakcine protiv kovida-19, dok su kasnije ipak pale zbog povećanja njenih komercijalnih zaliha u SAD. Da li i u kojoj meri aktuelna dešavanja utiču na cene goriva pokazuje Izveštaj Federalnog ministarstva trgovine BiH o kretanju cena naftnih prerađevina. (foto, RTVBN)

NIS: Plasman stooktanskog benzina za veleprodajne kupce

Kompanija NIS plasirala je na veleprodajno tržište visokooktanski motorni benzin od 100 oktana (EVRO BMB-100) koji se proizvodi u domaćoj Rafineriji nafte Pančevo. Na taj način NIS kao lider na domaćem tržištu naftnih derivata još jednom potvrđuje svoju posvećenost širenju inovacija u poslovanju.

Cene nafte nastavljaju i učvršćuju rast

Za nešto više od deset posto porasle su cene nafte u poslednjih nekolliko dana – posle pojave vesti da uskoro stiže vakcina protiv korona virusa
(ilustracija, Cena nafte na berzama na dan 12. novembar 2020, očekivani trend - nastavak rasta, izvor https://www.economies.com/)

Gasprom i Poljska: Različita tumačenja cene gasa

Najveća poljska naftna i gasna kompanija PGNiG je saopštila da njen najveći dobavljač, ruski Gasprom, predložio povećanje cene gasa, što smatra neosnovanim prema postojećem ugovoru o dugoročnoj isporuci. U Gaspromu ističu da je upravo ugovor osnov za reviziju cene energenta. (foto: Gasovod Jamal, Gasprom)

Prvi kinesko-američki ugovor o LNG-u posle trgovinskog rata

Kina je potpisala prvi ugovor o kupovini tečnog prirodnog gasa od američkog izvoznika otkako je trgovinski rat između dve zemlje poremetio isporuke, izveštava Blumberg, ocenjujući to nagoveštajem moguće normalizacije kinesko-američkih poslovnih i političkih odnosa. (foto, Bloombeg)

Završen gasovod „Balkanski tok”?

Izgradnja „Balkanskog toka", dela gasovoda „Turski tok", praktično je završena, jer je bugarski deo spojen sa deonicom u Srbiji, izvestili su ruski mediji pozivajući se na izvor uključen u izgradnju. Inače, Srbija je svoj deo gasovoda „Balkanski tok“ završila u decembru prošle godine. U Bugarskoj je došlo do prolongiranja radova zbog korona virusa. (foto, Balkanski tok / YouTube screenshot)

Lukašenko bi hteo da od Rusije dobije nalazište nafte

Ove godine u junu, po prvi put u istoriji, u Belorusiju je stigla američka nafta
(ilustracija, predsednici Putin i Lukašenko u Sočiju 2019.)

Previranja u OPEC-u

Dok se na tržištu nafte spekuliše da li će OPEC+ oslabiti mere ograničene proizvodnje u januaru 2021, a u svetlu manje potražnje zbog situacije izazvane koronavirusom u svetu, u poslednjih nedelju dana se može čuti da se pojedine članice OPEC-a možda neće složiti sa prenošenjem trenutnih mera i na sledeću godinu. (foto, Zastava OPEC-a, World Energy)

Prva Prethodna
1/469
Poslednja Sledeća