Nafta i gas

Sa NIS i Mastercard do UEFA Champions League

Kompanija NIS i Mastercard, zvanični sponzor UEFA Champions League, pripremile su specijalna iznenađenja za potrošače koji se prilikom kupovine na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama opredele za plaćanje Mastercard platnom karticom.

Srbijagas postao većinski vlasnik Gas prometa

Generalni direktori "Srbijagasa" Dušan Bajatović, "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o uređenju imovinskopravnih odnosa, statusnopravnih pitanja i ulaganja u preduzeće "Gas promet".

Ukrajina se bori za „neprijateljski“ gas

Iako je Ukrajina usvojila u Radi zakon kojim se Rusija proglašena za neprijatelja i agresora, formalno i apsurdno, sada se Kijev bori da preko teritorije Ukrajine ide „neprijateljski“ gas. Ipak je napravljen i akcioni plan u slučaju da na pregovorima sa Rusijom ne zaključi novi sporazum o tranzitu ruskog gasa preko njene teritorije.

Srbija spremna za izgradnju gasovoda, čekaju se drugi

Izgradnja magistralnog gasovoda kojim ruski gas iz Turskog toka treba da prođe i kroz Srbiju ne zavisi samo od Rusije, nego i od stava Mađarske i Bugarske, izjavio je danas Jurij Borisov, potpredsednik ruske vlade

GASTRANSu odobreno izuzeće novog interkonektora za prirodni gas

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) doneo je, na vanrednoj sednici 5. marta 2019. godine, konačno Rešenje o izuzeću novog interkonektora za prirodni gas, kojim odobrava privrednom društvu GASTRANS d.o.o. Novi Sad izuzeće od obaveza primene pravila pristupa treće strane na budućem gasovodu koji će ići kroz Republiku Srbiju i biti povezivan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem.

Jubilej potrage za „crnim zlatom“

Vlada FNRJ je 1949. godine osnovala Preduzeće za istraživanje i proizvodnju nafte sa zadatkom otkrića nafte u Vojvodini, odnosno, istočnom delu Panonske nizije.

Rusija spremna da sačuva tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, ali uz uslove

Ugovor između Rusije i Ukrajine o tranzitu ruskog gasa ka Evropi ističe krajem ove godine i do tada bi trebalo da se reši njegova dalja sudbina. Zapad stalno vrši pritisak da se nastavi tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, i Moskva to ne odbija, ali ima svoje uslove.

Rusija prošlog meseca bila najveći snabdevač Evrope tečnim gasom

Iz Jamala šalju se rekordne količine LNG u terminale u Evropi
(Luka Jamal, gde je izgrađen najveć modularni centar za utečnjavanje prirodnog gasa, koji se nalazi na ruskom Arktiku)

Gazprom lane povećao udeo na evropskom tržištu sa 34,7 na 36,7 posto

Gazpromu uspeva i dalje da povećava udeo na evropskom tržištu, uprkos nastojanja EU da snizi svoju zavisnost od ruskog gasa
(ilustracija, Prikaz uvoza ruskog gasa u Evropsku uniju, izvor Indenpendent)

Više gasa iz Gasproma

Do 2035. godine isporuke gasa ruskog diva mogle bi da se povećaju za 80 - 115 milijardi kubnih metara

Prva Prethodna
1/136
Poslednja Sledeća