Nafta i gas

Nafta (ni)je oružje

Iran traži da OPEK osudi izjave Trampa da je ovaj naftni kartel kriv za nedavni skok cena nafte na višegodišnji maksimum, jer nafta nije oružje.

Na cenu nafte utiče i trgovinski rat SAD i Kine

Iz OPEK-a, uoči sastanka u petak, poručuju da će potrašnja za naftom biti velika i u drugoj polovini ove godine. Trgovinski rat između SAD i Kine mogao bi uticati na cenu “crnog zlata”.

Bugarski naftaši protiv monopolista

U bugarskom gradu Burgasu trgovci gorivom su juče protestvovali zbog najave novih propisa o prometu nafte i naftnih derivata, koji će na tržištu ostaviti samo monopoliste.

Klub kupaca nafte kao protivteža kartelu OPEK

Indija i Kina žele da formiraju Klub kupaca nafte da bi smanjile uticaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kako na globalno naftno tržište, tako i na cene.

Najbogatiji naftom a uvoziće „crno zlato“

Iako raspolaže najvećim dokazanim rezerve nafte na svetu Venecuela trenutno proizvodi najmanje „crnog zlata“ od polovine prošlog veka tako da razmatra uvoz, kako bi ispunila obaveze u snabdevanju naftinim derivatima mušterija iz Kine, Rusije i drugih zemalja.

Председница Владе Србије у посети Научно-технолошком центру НИС-а

Предсeдницу Владе Србије у Научно-технолошком центру (НТЦ) у Новом Саду дочекали су Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за спољне везе, односе са државним органима и ПР, и Николај Залевски, директор НТЦ-а

Skuplji barel puni kasu Rosnjefta

Čist profit Rosnjefta, najvećeg ruskog proizvodjača nafte u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal 2017. godine je, zahvaljući poskupljenju nafte, povećan sedmostruko.

Završetak drugog kraka Turskog toka do kraja 2019.

Završetak izgradnje drugog kraka Turskog toka do turske obale Crnog mora planiran je za kraj 2019. godine, potvrđeno je Balkanmagazinu iz Gasproma. O tome kojim tokovima će “teći” gas iz ovog gasovoda sigurno će se više znati posle 5. juna, kada ruski predsednik Vladimir Putin stiže u prvu zvaničnu posetu u novom mandatu u Austriju, na proslavu pola veka od potpisivanja sporazuma o isporukama gasa između austrijskog OMV-a i nekadašnjeg SSSR-a. Ne treba sumnjati da će tada biti reči i o produžetku Turskog toka do Austrije.

Sankcijama Iranu SAD ruše OPEK+ sporazum

Američke sankcije Iranu eliminisaće sa tržišta nekoliko stotina hiljada barela iranske nafte, zbog čega je teško za očekivati da će Saudijska Arabija imati argumente da ubedi sve aktere OPEK+ sporazuma u neophodnost njegovog produženja. Ove sankcije prete i kupcima iranske nafte.

Nafta poskupela zbog Trampove obnove sankcija Iranu

Trampova odluka da se Amerika povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najava sankcija "najvišeg stepena” ovoj članici OPEK-a već je izazvala “skok” cena sirove nafta na troipogodišnji maksimum. Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da Iran ne krši sporazum. Čeka se reakcija drugih zemalja.

Prva Prethodna
1/128
Poslednja Sledeća