Nafta i gas

Grci kupili hrvatskog naftnog distributera

Grčka naftna kompanija Koral zaključila je sporazum o preuzimanju 75 odsto udela nezavisnog hrvatskog naftnog distributera APIOS-a, koji ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj. Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.

Slovenački Petrol povećao udeo na tržištu Hrvatske

Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks (Crodux Derivati Dva), vlasništvo penzionisanog generala Ivana Čermaka. Za slovenački Petrol ovo je najveća akvizicija u poslednjih deset godina, kojom povećava udeo na hrvatskom tržištu na 23 odsto. Na prvom mestu je i dalje Ina sa više od 450 prodajnih mesta. Petrol najavljuje da priprema nove strategije širenja poslovanja na širem tržištu jugoistočne Evrope. (foto: Petrol.eu)

NIS ulaže 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte

NIS najavljuje nova ulaganja u svim segmentima poslovanja, uprkos krizi koju je izazvala pandemija. U ovoj godini kompanija će investirati više od 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte, a jedan od ključnih je početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo koji se očekuje tokom godine, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, u autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Evropska energetska zajednica po drugi put uvodi sankcije BiH

Za tek nešto više od pet godina BiH se ponovo suočila sa setom restriktivnih mera Evropske energetske zajednice. Povod je kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanje energetskih paketa o energiji i gasu, kako navodi portal Istraga.ba. Uvođenje sankcija je potvrdio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je istakao da BIH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u dvogodišnjem periodu, osim ako u međuvremenu ne otkloni predmetne povrede. (foto: Pixabay)

Mihajlović: Alternativa ruskom gasu u Srbiji

Srbija iz domaće proizvodnje uspeva da podmiri tek 13 odsto potreba za gasom, dok preostale količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Ruske Federacije. Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, uverena je da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije i da će sprovesti devirsifikaciju gasa što će omogućiti konkurenciju, kao i nižu cenu prirodnog gasa za privredu u Srbiji, koja je danas najviša u Evropi. U resornom ministarstvu ocenjuju da je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, način da se otvori put do drugih izvora snabdevanja gasom. (Ilustracija: Interkonekcija Srbija-Bugarska, caspianbarrel.org)

Gasprom nastavlja u petak radove na Severnom toku 2

Izgradnja poslednjih 148 kilometara gasovoda Severni tok 2, uz obalu Danske i Nemačke, neće biti nimalo jednostavan zadatak.
(ilustracija, Pionirski duh (Pioneering Spirit), najveće svetsko plovilo za cevovode, postavlja cevi u švedske vode, februar 2019.)

Egipat: U naftno-gasni sektor 1,6 milijardi dolara

Dok se globalna ekonomija borila sa pandemijom korona virusa, Egipat je, u partnerstvu sa vodećim međunarodnim energetskim kompanijama, sprovodio ozbiljna istraživanja u cilju pronalaženja novih resursa sirove nafte i prirodnog gasa. Planirana ulaganja u vrednosti od 1,6 milijardi dolara za razvoj rezervi, uz dodatnih 139 miliona dolara koji će se uložiti u naftne bušotine na 74 lokacije, dovoljno govore o kapacitetu resursa kojima Egipat raspolaže. (47 rezervi sirove nafte i 15 prirodnog gasa pronađeno je u Zapadnoj pustinji, Istočnoj pustinji, Sueckom zalivu, delti Nila i Sredozemnom moru, foto: arabnews.com)

OPEC+ odluka: Smanjenje proizvodnje nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i 10 partnerskih zemalja koje nisu članice Organizacije postigle su danas saglasnost o smanjenju proizvodnje nafte u februaru i martu koja će iznositi do 7,125 miliona barela na dan. Istovremeno, Rusija i Kazahstan će povećati proizvodnju. Početkom decembra prošle godine, OPEC+ je odlučio da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno tokom januara. Međutim, tada nije došlo do kompromisa o dugoročnom planu za narednu godinu. (foto: neftegaz.ru)

Gasprom: prošle godine pao izvoz gasa za 10 odsto

Prošle godine je ukupno proizvedeno 452,7 milijardi kubnih metara gasa, što je pad u odnosu na 500,3 milijarde iz 2019. godine.
(ilustracija, Gasovod "Snaga Sibira" koji povezuje Rusiju i Kinu)

Češka: Novi gasovod za strateško pozicioniranje

Gasovod „Kapasiti4gas“ koji spaja Češku sa nemačkim gasovodom „Eugal“ pušten je u rad, saopštila je češka kompanija za transport gasa „Net4gas“ na svom sajtu. Gasovod dužine 150 kilometara može da isporučuje gas reversom, što jača energetsku sigurnost Češke u Centralnoj Evropi. Troškovi realizacije projekta premašili su 540 miliona evra. (foto: net4gas.cz)

Prva Prethodna
1/473
Poslednja Sledeća