Nafta i gas

Netanjahu u Grčkoj promoviše alternativu ruskom gasu za Evropu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades danas su u Solunu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarali o planovima da Izrael i Kipar postanu glavni snabdevači Evrope prirodnim gasom kroz ambiciozni projekat gasovoda ispod Sredozemnog mora. Izrael se nada da će u Evropu izvoziti velike količine novootkrivenog prirodnog gasa kroz mediteranski podmorskog gasovoda a Grčka želi da se promoviše kao centar za tranzit gasa iz istočnog Mediterana ka kontinentu.

Merkelova: Ne treba nam mandat EU za Severni tok 2

Angela Merkel smatra da nije potreban specijalni mandat Evropske unije za pregovore o projektu Severni tok 2, ali da „pravna pitanja treba da budu razjašnjena“.

Loše prognoze za naftaše

Nafta sve jeftinija zbog rasta zaliha u SAD i tmurnih prognoza Međunarodne agencije za energetiku da će rast proizvodnje “crnog zlata” u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nadmašiti tražnju u 2018. godini.

Petrolejsko varljivo leto 2017.

Produžetak dogovora u Beču o ograničenju proizvodnih kvota crnog zlata je preduslov da će fluktuacije u cenama sirove nafte biti sporopromenljive i ekonomski održive za sve učesnike na tržištu. Ako smo 2008. preživeli cenu od 148 USD/bbl preživećemo i cenu nafte u prognoziranom opsegu 55-60 USD/bbl. Šta će se poroditi nakon devet meseci produženog trudničkog bolovanja, videćemo. Kako nas je podučio Simplicius sa početka ove priče...možda neko od glavnih likova ispusti dušu, a možda se i vlasništvo nad Saudi Aramco promeni za male pare.

OPEK nastavlja sa smanjenom proizvodnjom crnog zlata

Kartel Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) se dogovorio da još devet meseci nastavi sa smanjenom proizvodnjom sirove nafte. Očekuje se da ovaj sporazum podrže i Rusija i zemalje proizvođači, nečlanice OPEK-a. Ipak, uz najavu američkog predsednika Donalda Trampa da će prodati čak polovinu nacionalnih strateških rezervi “crnog zlata” i činjenicu da Nigerija i Libija obnavljaju proizvodnju, a Irak planira nove projekte teško je prognozirati kada će se nivo svetskih zaliha nafte spustiti na petogodišnji prosek, a još teže po kojoj će se ceni barel prodavati krajem ove godine.

Startvala proizvodnja KPG u Ostrovu

Počelo je sa radom postrojenje za proizvodnju i veleprodaju komprimovanog prirodnog gasa na gasnom polju Ostrovo kod Požarevca

Antić pozvan na svetski naftni kongres

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pozvan na 22. svetski naftni kongres, koji se od 9. do 13. jula održava u Istanbulu.

Hoće li TAP biti deo tranzitnog sistema za ruski gas?

Umesto kroz Ukrajinu Gasprom bi mogao gas do balkanskih i drugih evropskih potrošača iz Turskog toka prosleđivati gasovodom TAP, komentariše Džon Roberts, viši saradnik Globalnog centra Atlantskog saveta agenciji Anadolija. Na Srbiji je sada da se nametne za pravac kraka TAP-a koji bi se eventualno gradio od Grčke preko Balkana, odnosno, da taj gasovod ne ide iz Bugarske u Rumuniju već srpskom teritorijom ka Mađarskoj.

NIS poboljšao finansijske rezultate

Neto dobit NIS grupe od 5,4 milijarde dinara, ostvarena u prvom tromesečju ove godine višestruko je bolja od ostvarenog u prvom kvartalu 2016. godine, kada je neto profit bio 261 milion dinara, saopšteno je iz NIS-a.

Umesto ruskim, sankcije naudile američkim naftašima

Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije dok su evropske nastavile saradnju sa ruskim firmama. Istvoremeno, proizvodnja nafte u Rusiji je prošle godine premašila 11 miliona barela dnevno, što je najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija

Prva Prethodna
1/115
Poslednja Sledeća