Nafta i gas

Odluku o gradnji Turskog toka evropskim kopnom doneće Brisel

Turski tok će ići do Evrope ako EK pruži garancije, rekao je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Nafta sve skuplja

Nastavak ograničenja u proizvodnji nafte i hladnoće u SAD razlozi su što je cena barela od skoro 70 dolara , što je najviši nivo od kraja 2014. godine.

Planetarne petrolejske nedoumice u 2018.

Kolega Dušan Daković, analitičar i urednik Biltena Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u najnovijem broju nedeljnog magazina NNKS je izdvojio po pet otvorenih pitanja iz Fajnenšel tajmsa (Financial Times) i Rojtersa (Reuters), kojima je precizirao ključne globalne nedoumice, koja će pratiti naftno-gasni sektor tokom 2018. godine u svetu.

Polarne hladnoće SAD “gasi” ruskim gasom

SAD kupuju ruski gas, a EU ne sme. Ovo je tema kojom se danas bave i ruski i nemački mediji – Sputnjik i Dojče vele. Pored hladnoće u SAD kao razlog za ovaj presedan navode i globalizaciju – kada prvi put promeni vlasnika gas postaje planetarna roba.

Cena barela nadomak 70 dolara

Pad zaliha sirove nafte i najava velike potražnje “podigle” cenu barela iznad 69 dolara.

Američki naftaši profitirali od NAFTA-e

Američka naftna industrija imala je koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, kaže Džek Džerard, predsednik Američkog instituta za naftu (API), pozivajući kabinet predsjednika Donalda Trumpa da ne dira u NAFTA-u. (foto: SNN)

Uoči izlaska na berzu Aramko postao deoničarsko društvo

Saudijska Arabija promenila je status Aramka uoči izlaska na berzu, gde će se u drugoj polovini godine prodavati do pet odsto akcija, što je centralni deo "Vizije 2030.", ambicioznog reformskog plana saudijske vlade, koji ima za cilj da smanji zavisnost ekonomije Saudijske Arabije od nafte. (foto: Bloomberg)

Gasprom povećao proizvodnju i izvoz gasa u Evropu

Ruski gasni gigant Gasprom povećao je proizvodnju gasa za 12,4 odsto na 472 milijarde metara kubnih i izvoz u Evropu i Tursku za 8,1 odsto, na 193,6 milijardi metara kubnih 2017. godine, rekao je juče Aleksej Miler, direktor ove ruske gasne kompanije. Isporuke Gasprom čine 40% ukupne količine gasa koju troši Evropa, objavio je Fajnenšel tajms.

LNG terminal na Krku – skup gas za Hrvate

Čiji će gas kupovati Hrvatska? Američki tečni gas ili ruski gasovod? To je dilema pred zvaničnim Zagrebom. Stručnjaci sa kojima je razgovarao DW se pitaju: zašto se mora birati između ta dva? Cena pristanka na isključiva rešenja mogla bi biti visoka.

Rekordni transport ruskog gasa kroz Ukrajinu

Tokom 2017. godine ukrajinskim gasovodima je transportovano za 13% više ruskog gasa nego 2016. godine ka evropskim potrošačima. (foto: tranzitni gasovodi ruskog gasa preko Ukrajine i Belorusije)

Prva Prethodna
1/123
Poslednja Sledeća