Nafta i gas

Mađari neće rumunski gas

Izgradnja gasovoda BRUA od Bugarske do Austrije dovedena je u pitanje jer su Mađari obavestili Rumune da ovaj gasovod više ne može ići preko Mađarske. Završetak gasovoda BRUA je planiran za 2020. godinu, kako bi se njime transportovao gas iz rumunskih nalazišta u Crnom moru. Mađari predlažu Transgazu da se količina od 4,4 milijarde metara kubih, koja je bila predviđena za Mađarsku, ponudi Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji ili Ukrajini.

NIS povećao dobit

NIS je u prvom polugodištu 2017. godine ostvario četiri puta veću neto dobit nego u istom periodu prošle godine. “Nastavljamo sa investicijama – kompanija ulazi u aktivnu fazu druge etape modernizacije Rafinerije u Pančevu”, najavljuje Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (foto: Rafinerija nafte u Pančevu)

Evropljani protiv američkog antiruskog diktata

Evropski privrednici pobunili su se protiv američkih sankcija Moskvi, a nemački preduzetnici se zalažu za to da projekat gradnje gasovoda Severni tok-2 ne bude ispolitizovan. Istovremeno iz Brisela je Bugarska dobila odobrenje za isporuku ruskog gasa za hab Balkan.

Brisel sprema odmazdu ako Kongres SAD izglasa sankcije

Sankcije SAD, o kojima će se danas izjasniti američki Kongres mogu da ugroze osam evropskih energetskih projekata. Kolegijum evropskih komesara razmotriće već sutra kako da reaguje na glasanje u Kongresu.

Bugari se nadaju ruskom gasu iz Turske

Bugarski premijer Bojko Borisov sanja o bugarskom Turskom toku, komentariše Radio Bugarska navodeći značaj potpisivanja memoranduma o izgradnji takozvanog vertikalnog gasnog koridora, koji bi povezao Bugarsku, Grčku, Rumuniju i Mađarsku. To bi značilo da će se tim cevovodom gas dovoditi do Bugarske i transportovati iz Bugarske prema drugim zemljama, a to unosi optimizam u mogućnosti realizacije projekta o gasnom habu Balkan. (foto: BGNES)

Bugarska upozorava EU na opasnost tranzita gasa preko Turske

Bugarski premijer Bojko Borisov očekuje da Evropska komisija da zeleno svetlo za drugu liniju gasovoda Turski tok, koja će ići do bugarske crnomorske obale i istovremeno upozorio da EU postaje previše zavisna od tranzita gasa preko Turske.

Gasno umrežavanje Srbije i Bugarske

Srbija i Bugarska danas su potpisale Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema na teritoriji Republike Srbije i Republike Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU. Ovi gasno-transportni sistemi će, uz izradnja bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope.

Borisov forsira bugarsko gasno čvorište Balkan

Bojko Borisov je na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu predstavio gasno čvorište Balkan i prioritete energetske politike Bugarske

Turski tok jača saradnju Srbije i Turske

Aleksandar Antić i Berat Albajrak, srpski i turski ministri rudarstva i energetike su u tokom bilateralnog susreta u okviru 22. svetskog naftnog kongresa u Istanbulu razgovarali o saradnji dve zemlje u sektoru energetike. Antić je iz Istanbula poručio da projekat gasovoda Turski tok postaje sve realniji a Albajrak da je Turski tok ključni projekat za Tursku i Evropu.

Kome verovati?

Marko Alvera, novi predsednik organizacije GasNaturally, koja okuplja evropske proizvođače i distributere gasa poručio je lobistima za postepeno eliminisanje fosilnih goriva iz evropskog energetskog miksa da je Evropi potreban prirodni gas da bi obnovljiva energija mogla da funkcioniše. Istovremeno, klimatski eksperti i naučnici, politički lideri, ekolozi i grupacije koje se bore za socijalnu pravdu, glumci i umetnici apelovali su ove nedelje u otvorenom pismu Evropskoj uniji da smesta povuče podršku mega projektu Transjadranski gasovod (TAP), „koji će uništiti evropske klimatske ciljeve”.

Prva Prethodna
1/117
Poslednja Sledeća