Nafta i gas

Vlada FBiH klirinški dug potrošila na plate

Vlada Federacije BiH je na plate potrošila novac naplaćen od Rusije na ime klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza, umesto da je otplatila ratni dug za tokom 90-ih godina prošlog veka potrošeni ruski gas. Zbog toga će građani Federacije do 2023. godine plaćati za pet dolara (8,55 KM) uvećane račune za gas.

Kaspijsko more podeljeno - Iran gubitnik

Nakon 27 godina, zemlje koje izlaze na Kaspijsko more složile su se oko nove podele morskog dna. Da li je sada otvoren put za bolju eksploataciju nafte i gasa? Stručnjaci su skeptični. Iran je dobio najmanji deo morskog dna - važi za gubitnika u ovom dilu.

OPEK proizvodi više – prodavaće manje nafte

Zbog konkurencije iz OPEK-a procenjuju smanjenje potražnje za naftom ovog kartela za 2019. godinu.

Gasprom razmatra opcije za nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju

Drugi krak Turskog toka će biti pušten u rad do kraja 2019. godine, tvrdi ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez, pozivajući se na informaciju iz Gasproma.

Počelo postavljanje prvih cevi gasovoda Severni tok 2

Bez obzira na političke poteškoće radovi na projektu Severni tok 2 idu po planu, saopštio je Kristofer Delbruk finansijski direktor Unipera, jednog od evropskih partnera Gasproma na projektu izgradnje ovog gasovoda.

Gasprom povećao izvoz gasa u Evropu

Ovogodišnji izvoz ruskog gasa evropskim potrošačima veći je 5,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Ruski udeo na evropskom tržištu gasa porastao je na 34 odsto prošle godine, saopšteno je iz Gasproma.

Bugari obezbedili uslove za tranzit ruskog gasa iz Turske

Bulgartransgas pušta u rad prošireni gasovod sa Turskom, koji će biti dvosmeran i imati kapacitet od 15,7 milijardi kubnig metara gasa, što je količina ovog energenta koja će do Turske stizati kroz drugu cev „Turskog toka” iz Rusije.

Lira “lansirala” cenu gasa u Turskoj

Zbog slabljenja lire u odnosu na dolar u Turskoj je poskupljuje prirodni gas.

Američke vojne baze u Evropi zavise od ruskog gasa

Osiguranje američkih vojnih objekata u Evropi električnom energijom zavisi od isporuka gasa iz Rusije, piše Nacionalni interes, pozivajući Kongres da razmotri pitanje o jačanju baza rezervnim snagama.

Realnost protiv Trampovih LNG fantazija

EU neće izgraditi 11 LNG terminala kao što je rekao američki predsednik Donald Tramp posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Prva Prethodna
1/130
Poslednja Sledeća