Nafta i gas

SAD nisu zaustavile iransku naftu

Iranska nafta ipak zaobilazi američke sankcije - privatne kompanije koje kupuju iransku naftu nisu imale problem s njenim izvozom.

Dogovorena gradnja gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope

Istočno-mediteranski gasovod IstMed (EASTMED) povezaće nalazišta prirodnog gasa u sredozemnom Levantskom basenu, kod Izraela i Kipra, sa Grčkom, gde će se spojiti sa gasnom interkonekcijom Grčka-Bugarska i gasovodom IGI Posejdon i dalje transportovati gas u južnu Italiju i zemlje jugoistočne Evrope.

Pola veka prerade nafte u Pančevu

Rafinerija nafte u Pančevu kompanije NIS obeležila je veliki jubilej - 50 godina od početka rafinerijske prerade u Srbiji.

Zagreb ne odgovara na rusku ponudu da gasifikuje Hrvatsku

Rusi i dalje vrše pritisak da uđu u gasne projekte u Hrvatskoj, ali ih vlada u Zagrebu, zasad, ignoriše.

Katar – Život posle OPEK-a

Katar, zemlja koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG) planira da uloži 20 milijardi dolara u velike energetske projekte u SAD
(foto, katarski tanker "Duhail" za prevoz tečnog prirodnog gasa (LNG), najveći brod na svetu te vrste)

Novi atak na ruske gasovode u Evropi

Američki i EU političari krenuli su u otvorenu bitku protiv ruskog gasa u Evropi. Za sada su, doduše, koplja uperena na gasovod Severni tok 2 ali, ne treba sumnjati da će ova kampanja biti proširena i na gasovode koji se Bugarska i Srbija spremaju da grade preko Balkana, kako bi gas iz druge cevi Turskog toka mogao da se transportuje do potrošača u ovim zemljama, Mađarskoj, Austriji i dalje u Evropi.

Bugarska gradi gasovod od Turske do Srbije

Druga cev Turskog toka proći će kroz teritoriju Bugarske i Srbije, piše u obnovljenoj strategiji razvoja energetike Bugarske. Bulgartransgas je objavio javni poziv firmama da učestvuju u trećoj fazi tržišnog istraživanja o potražnji za novim prenosnim kapacitetima kroz Bugarsku od turske do granice sa Srbijom. Rok za prijavu je 10. decembar 2018. godine.

OPEC kroz prizmu katarske katarze

To što Katar - prva zalivska zemlja napušta OPEC, može da bude uvod u mnogo ozbiljnije pretumbacije na svetskom tržištu fosilnih goriva. Jer, sve nejasnije pitanje kretanja cena nafte i posledično prirodnog gasa ne treba tražiti unutar OPEC, niti u OPEC+ ad-hoc savezništvu, već u trouglu tri najveća proizvođača sirove nafte: Saudijske Arabije, Rusije i Amerike.

Putin određuje kvote OPEK-u

Članice OPEK-a sa nečlanicama naftnog kartela nisu dogovorile kvotu za smanjenje proizvodnje “crnog zlata”, kako bi stopirali dalje pojeftinjenje nafte. Čeka se stav ruskog predsednika Vladimira Putina.

Superkompjuter i bušotine

Značajna je uloga naše kompanije za privredu Srbije - od trenutka kada je Gaspromnjeft kupio NIS, ona je porasla - višestruko. Zahvaljujući ulozi NIS-a prošle godine je BDP Srbije porastao za dodatnih 0,3%, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a za Gasprom reviju.

Prva Prethodna
1/134
Poslednja Sledeća