Nafta i gas

Rezultati poslovanja NIS-a za devet meseci 2021. godine

U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate. Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara. (Foto: NIS)

Iran bi mogao postati uvoznik gasa

Iran, zemlja koja drži druge najveće svetske rezerve prirodnog gasa, rizikuje da postane zavisna od uvoza gasa ukoliko ne obezbedi oko 50 milijardi dolara za podršku svojoj gasnoj industriji, prenose iranski mediji. (Foto: Pexels)

U Evropi padaju cene gasa

Cena gasa jutros je, po početku tgovanja, pala za šest procenta, tj ispod 1.000 dolara za 1.000 metara kubnih. Oko 11 sati pad cena je bio skoro devet posto
(ilustracija, Puštanje Severnog toka 2 očekuje se da smiri cene na tržištu gasa)

Najveća saudijska naftna kompanija štetne emisije svodi na nulu do sredine veka

Saudi Aramko, najveća svetska kompanija za izvoz nafte, planira da emisije ugljen-dioksida svede na nulu do 2050. godine, izjavio je njen predsednik i izvršni direktor Amin Naser, i to samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da kraljevstvo namerava da neutralizuje štetne emisije do 2060. godine. Na samitu Zelena Saudijska inicijativa, koji se održava u Rijadu danas je potpisan niz sporazuma u vezi sa obnovljivom energijom i gasom, kao i smanjenjem emisija metana. (Foto: Aramco)

Ima li Crna Gora nafte i gasa znaće se u decembru

Informacija da li u crnogorskom podmorju ima nafte i gasa, zbog nepredviđenih dešavanja, mogla bi biti poznata tek u decembru, iako je to bilo ranije najavljeno za oktobar. (Istražno bušenje u crnogorskom podmorju kod Ulcinja obavlja italijansko-ruski konzorcijum kompanija Eni i Novatek. Foto: YouTube Screenshot)

Rusija: Nafta i gas će još dugo biti dominantni energenti

U narednim decenijama nafta i gas će i dalje biti dominantni energenti u globalnoj potrošnji, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Prema njegovoj oceni, udeo nafte i gasa u svetskom energeskom miksu će se sa 85 procenata smanjiti na između 65 i 70 odsto, a ne na 20 i 30 procenata, kako su prognozirali neki stručnjaci. Ruski pogled na budućnost globalne potražnje za energijom je usklađen sa predikcijama saudijskog naftnog giganta, kompanije Aramco, ali i OPEK-a. (Foto: Pixabay)

Nacionalni naftni komitet Srbije izabrao novo rukovodstvo

Članovi Skupštine Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, koji je deo Svetskog naftnog saveta, izabrali su danas novo rukovodstvo Skupštine i Nacionalnog naftnog komiteta za trogodišnji period. (Foto: Pixabay)

Gasprom: Domaće tržište ima prednost u odnosu na izvoz gasa

Tražnja za zemnim gasom u Evropi raste delimično i usled reakcije na oporavak ekonomije, a uticaj imaju i niske rezerve gasa pred predstojeću sezonu grejanja
(ilustracija, Trasa Severnog toka 1 i 2 koja prolazi najvećim delom po dnu Baltičkog mora)

Ruski gas preko Turskog toka krenuo ka Mađarskoj i Hrvatskoj

Ruski "Gasprom“ počeo je danas da isporučuje prirodni gas Mađarskoj i Hrvatskoj preko novog gasovoda Turski tok, i dalje preko nacionalnih gasovoda Bugarske, Srbije i Mađarske, takozvanog Balkanskog toka, saopštila je danas ta kompanija. (Foto: Gazprom)

Tjurdenjev: Strategija razvoja na tri koloseka

NIS nastavlja sa daljim razvojem i investicijama, a tri su osnovna pravca ulaganja - istraživanje i proizvodnja, Rafinerija nafte Pančevo i modernizacija i razvoj maloprodajne mreže, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a u intervjuu za dnevni list „Politika“. (Foto: NIS)

Prva Prethodna
1/480
Poslednja Sledeća