Nafta i gas

Bugari smanjuju uvoz ruskog gasa

Do kraja 2020. Bugarska će otpočeti sa uvozom gasa iz Azerbejdžana i prepoloviti uvoz i potrošnju ruskog gasa, rekla je Temenuška Petkova, bugarska ministarka energetike tokom posete SAD.

Jeftiniji priključak na gas

Priključak za gas biće jeftiniji - oko 650 evra, kaže generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, otkrivajući da Srbija razmatra mogućnost da pomogne Bugarskoj u gradnji Turskog toka.

Izraelski gas stigao u Egipat

Izrael je otpočeo sa isporukom prirodnog gasa sa polja Levijatan u Egipat. Ovaj projekat obezbediće mogućnost da izraelski gas bude transportovan u Evropu.
Trasa gasovoda Ist Med (EastMed)

Rusija odbila napad američkog LNG-a

Iako je prošle godine u Evropu uvezeno rekordnih 76 miliona tona tečnog naftnog gasa SAD nisu uspele da ugroze poziciju Rusije na evropskom gasnom tržištu, jer su isporuke LNG-a sa poluostrva Jamal gotovo na nivou uvoza iz SAD, a Gasprom je održao svoj nivo izvoza kroz gasovode.

Gasovod Turski tok - Put svile u svetu energije

Rusija i Turska zvanično su pustile u rad gasovod Turski tok, koji je turski ministar energetike Fatih Donmez nazvao „Put svile u svetu energije”. „U savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura je najvažnija“, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji, takođe, prisustvuje svečanosti.

Gas Turskim tokom potekao i pre zvaničnog otvaranja

Iako ruski gas ka evropskim potrošačima i dalje ide i preko Ukrajine ruski Gasprom od 1. januara gas Bugarskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji isporučuje preko Turske, koji do te zemlje stiže kroz gasovod Turski tok – koji če zvanično biti pušten u rad 8. januara.

Nafta poskupela posle američkog napada na Iran

Nakon američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani nafta je krajem protekle nedelje na međunarodnim tržištima poskupela više od četiri odsto. Analitičari, koje citiraju u Magazinu NNKS procenjuju da su šanse za širi sukob ispod 50%.

Oboren sovjetski rekord u proizvodnji nafte

Rusija je dostigla sovjetski rekord u proizvodnji sirove nafte. Najavljuju reform poreskog Sistema u naftnom biznisu.

Nafta ove godine poskupela 27 odsto

Nafta na svetskim tržištima poskupljuje uzastopno već četiri nedelje, pre svega zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD i Kine. A od početka godine barel sirove nafte je na londonskom tržištu poskupeo oko 27 odsto.

Osude Sanaderu i Hernadiju u aferi INA-MOL

U ponovljenom suđenju za korupciju u aferi INA-MOL Ivo Sanader, ex hrvatski premijer i Žolt Hernadi, jedan od čelnika mađarskog MOL-a proglašeni su krivima.

Prva Prethodna
1/143
Poslednja Sledeća