Nafta i gas

Britanci neće više da kupuju ruski gas

Američki LNG tanker skrenuo je prema Britaniji, posle novonastalih tenzija između Britanije i Rusije, koje su dostigle najviši nivo od kraja hladnog rata. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u sredu da njena vlada „traži druge zemlje za snabdevače gasom“.

Uprkos sankcijama Rosnjeft povećao profit

Zahvaljujući povećanju proizvodnje i poskupljenju nafte najveći ruski proizvodjač „crnog zlata“ ostvario je prošle godine profit od 3,855 milijardi dolara.

Slabi moć OPEK-a

OPEK gubi kontrolu nad cenama nafte u korist drugih proizvođača.

Može li Britanija bez ruskog gasa?

Odluka Londona da zbog afere “Skripalj” prema Moskvi preduzme set diplomatskih i ekonomskih mera je, očekivano, izazazvala kontra reakciju. Ruski zvaničnici najavljuju odgovor koje će, kako se ovih dana moglo čuti, biti apsolutno proporcijalan nastaloj situaciji. Najozbiljnije zaoštravanje bilateralnih odnosa u posthladnoratovskom periodu je, sudeći prema pisanju britanskih ali i američkih medija, otvorilo još jednu značajnu temu – reč je o rastućoj zavisnost Velike Britanije od baznih energenata, pre svega gasa koji se doprema iz Rusije.

Rumunija, Bugarska i Grčka za balkansko gasno čvorište

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Rumunije i Grčke - Ekaterina Zaharijeva, Nikos Kocijas i Teodor Meleskanu podržali su juče izgradnju balkanskog gasnog čvorišta i proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. (foto: ministri inostranih poslova Rumunije, Grčke i Bugarske sa rumunskom premijerkom Vjorikom Dančilu).

Saudijska Arabija i Iran „cepaju“ OPEK (?)

Jedinstvo OPEK-a ugroženo je zbog suprotstavljnih interesa Saudijske Arabije i Irana, tvrdi agencija AP, precizirajući da se Saudijci zalažu za cenu barela od oko 70 a Iranci da se nafta prodaje po ceni od oko 60 dolara.

Kraj sna o poljskom Kuvajtu

I San Leon Enerdži (Energy), kompanija koja je puno očekivala od eksploatacije gasa iz škriljaca u Poljskoj odlučila je da vrate poljskoj vladi licencu za istraživanje i eksplotaciju ovog energenta.

Gasprom i zvanično najavio zavrtanje svih ventila Ukrajini

Gasprom obavestio Kijev o pokretanju procesa raskida ugovora o snabdevanju i tranzitu gasa preko Ukrajine, tako da je sve izvesnije upozorenje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za energetiku Mareku Šefčoviču „Ne brinite za tranzit gasa — dok ne raskinemo ugovor s Ukrajinom“.

Kina i Indija će trošiti sve više nafte

Rast proizvodnje nafte u SAD, Brazilu, Kanadi i Norveškoj može osigurati dobro snabdevanje sveta i potražnja za naftom na svetskom tržištu u narednih pet godina. Porast potražnje Kine i Indije za naftom će činiti polovinu ukupnog porasta svetske potražnje a barel će koštati oko 60 dolara, čulo se jučw na naftaškom skupu u Hjustonu.

Evropi preti nova gasna kriza

Dok ukrajinski predsednik Petro Porošenko tvrdi da tranzit ruskog gasa u Evropu nije ugrožen Aleksej Miler, predsednik borda direktora Gasproma najavljuje da ova ruska kompanija raskida sve ranije zaključene ugovore sa Ukrajinom za isporuke gasa ukrajinskim potrošačima, kao i ugovor o tranzitu gasa u Evropu. Balkan potencijalno najugroženiji.

Prva Prethodna
1/126
Poslednja Sledeća