Nafta i gas

Brisel odobrio gasno povezivanje BiH i Hrvatske

BH-Gas od Generalnog direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) juče je dobio odobrenje za izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije za gasovod koji će BiH povezati sa Hrvatskom, čime će izbeći zavisnost od ruskog gasa.

Ukrajincima stigao prvi tanker sa američkom naftom iz škriljaca

U Odesu je u subotu uplovio tanker sa 75.000 tona američke nafte koju je za preradu kupila Ukrtatnafta. Rusija je od 1. jula zabranila izvoz uglja, sirove nafte i naftnih derivata u Ukrajinu.

OPEK nastavlja sa smanjenom proizvodnjom – Umire li naftaški kartel?

Desilo se ono što su najavili lideri Rusije i Saudijske Arabije. OPEK je juče dogovorio nastavak smanjivanja proizvodnje „crnog zlata". Iran upozorava: „OPEK umire".

Rusija i S. Arabija za produženje sporazuma OPEC

O daljoj sudbini ovog dogovora predstvnici kartela OPEC i njegovih saveznika razgovaraće početkom naredne sedmice
(Osaka 28. juna 2019. Ruski predsednik Putin i saudijski princ Salman na sastanku G20 u japanskom gradu Osaki)

Na novi dogovor OPEK-a uticaće sastanak G20

Sankcije Vašingtona srezale su ponudu nafte na međunarodnom tržištu više od efekata koje je postigao dogovor OPEC +. Nova strategija naftaškog kartela, koja će biti dogovarana u ponedeljak i utorak u Beču, zavisiće i od efekata sastanka G20, pre svega od eventualnog dogovora Trampa i Si Đinpinga o eventualnom prestanku trgovinskog rata.

Priprema se formiranje regionalne kompanije za IAP

BH-Gas je usvojio akte za formiranje regionalne kompanije za Jadransko-jonski gasovod, kojim Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska planiraju da se povežu na gasovod TAP, kojim će stizati gas iz Azerbejdžana. Sedište IAP-a biće u Splitu.

Baženova formacija u Sibiru: - najveće ležište naftnih škriljaca

U zapadnom Sibiru, u Baženovoj formaciji, koja zauzima ogromnu i kontinuiranu površinu od 1,2 miliona kvadratnih kilometara. „Gaspromnjeft“ planira da uloži 384 miliona dolara u vađenje nafte.
Tehnološki centar Gaspromnjefta Baženov u Sibiru (Foto: Gaspromnjeft)

Bugari još nemaju graditelja Turskog toka

Za razliku od Srbije, koja već gradi trasu Turskog toka na svojoj teritoriji Bugarska još nije potpisala ugovor sa izvođačem radova za gradnju gasovoda od turske do srpske granice, koja će po cvemu sudeći trajati 615 dana.

Rekordno pojeftinjenje nafte zbog trgovinskog rata SAD i Kine

Trampova težnja da trgovinskim ratom zauzda kineske tehnološke ambicije odrazila se i na cenu nafte, koja je prošle nedelje pojeftinila najviše od početka godine. Čeka se junski sastanak OPEK-a I nečlanica kartela.

TAP „pregazio” Albaniju

Gasovod TAP je prešao albanske planine na visini od 2.000 metara. Neverovatan građevinski poduhvat uspešno se takmiči sa Turskim tokom, piše Rojters a prenosi Energetika.net.

Prva Prethodna
1/138
Poslednja Sledeća