Nafta i gas

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta. (Foto: NIS)

Gas u Evropi bi mogao biti još skuplji

Značajno kašnjenje u punjenju gasom podzemnih skladišta u Evropi i sve veća potražnja doveli su do rekordne cene tog energenta u Evropi, a ti bi rekordi u bliskoj budućnosti mogli biti oboreni, rekao je danas predsednik odbora Gasproma Aleksej Miler, na godišnjoj skupštini Međunarodnog poslovnog kongresa u Moskvi, prenosi Tass. (Foto: Gazprom)

NIS na ime dividende isplaćuje više od milijardu dinara

Kompanija NIS danas akcionarima na ime dividende isplaćuje 1.001.190.856 dinara. Dividenda će biti isplaćena na osnovu Odluke Skupštine akcionara NIS a.d. Novi Sad o raspodeli dobiti ranijih godina, pokriću gubitka NIS a.d. Novi Sad za 2020. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti NIS a.d. Novi Sad.

IEA smanjila prognozu globalne potražnje za naftom

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je prognozu globalne potražnje za naftom u 2021. godini zbog ubrzanog širenja delta soja korona virusa i uticaja koji će to imati na svetsku ekonomiju. U izveštaju Agencije koji je objavljen danas, navodi se da je globalna potražnja za naftom u julu krenula da opada usled naglog povećanja infekcija delta varijantom kovida-19, kao i da će se usporavanje tražnje nastaviti do kraja godine. (Foto: Pixabay)

Cene goriva rastu zbog poskupljenja nafte u svetu

Cene goriva u Srbiji, kao i u celom svetu već nekoliko meseci ne miruju. Na pumpama širom Srbije je samo od marta do danas došlo do poskupljenja i do 15 dinara, što je neprihvatljivo za sve vozače. Stručnjaci kažu da je povod za poskupljenje rast cena nafte kao sirovine, koja je praktično udvostručena od Nove godine, što je sasvim suprotan trend od prošlogodišnjeg u vreme pandemije. (U odnosu na benzin i dizel, tokom protekih meseci najmanje je poskupeo gas, za svega četiri dinara po litru. Foto: Pixabay)

Izrael odložio primenu sporazuma o transportu nafte iz UAE

Realizacija sporazuma o transportu nafte iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko Izraela, sklopljenog nakon uspostavljanja diplomatskih veza između UAE i Izraela prošle godine, odložena je zbog snažnog pritiska lokalnih „zelenih“ aktivista na izraelsku vladu i ministartsvo za zaštitu životne sredine uz tvrdnje da u ovom projektu postoji značajan rizik od izlivanja nafte u more. Sporazumom je predviđeno korišćenje izraelskog naftovoda koji povezuje Crveno more sa Mediteranom, kako bi sirovine iz UAE brže i jeftinije stizale u Evropu. (Foto: Shutterstock)

Rusija drugi najveći svetski proizvođač nafte iza SAD

Rusija je pretekla ove godine Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i postala drugi najveći svetski proizvođač „crnog zlata” posle SAD-a, objavio je državni zavod za statistiku Rostat. (Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Foto: Pixabay)

Prva benzinska stanica na auto-putu Miloš Veliki

Kompanija NIS otvorila je prvu benzinsku stanicu na auto-putu „Miloš Veliki“. Najnoviji maloprodajni objekat NIS-a nalazi se u blizini Čačka, u smeru iz Beograda. Reč je o najmodernijoj benzinskoj stanici koja posluje pod premijum brendom Gazprom, izgrađenoj u skladu sa najsavremenijim tehnološkim, bezbednosnim i ekološkim standardima, navodi se u saopštenju ove kompanije. (Foto: NIS)

OPEK+ povećava snabdevanje tržišta u avgustu

Proizvođači nafte u okviru grupe OPEK+ danas su postigli dogovor da povećaju isporuku nafte od avgusta za 400.000 barela dnevno, kako bi snizili cene koje su dostigle najviši nivo u poslednje dve i po godine. Sporazum uključuje i revidiranje proizvodnih kvota od maja sledeće godine čime se izlazi u susret Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim članicama koje zahtevaju povećanje proizvodnje. Naredni sastanak na ministarskom nivou održaće se 1. septembra. (Foto: Shutterstock)

Naftni projekti u Norveškoj u punom zamahu

Uprkos prošlogodišnjim najavama da teži ka neto nultoj emisiji ugljenika do 2050. godine, Norveška najavljuje da će u punom zamahu nastaviti da razvija naftne projekte tokom narednih decenija. Kritičari ocenjuju da razmatranje drugog puta može ozbiljno da ugrozi nacionalni plan o maksimiziranju udela nisko-ugljenične energije, ali je sa druge strane jednako snažna činjenica da je eksploatacija i izvoz nafte osnov što Norveška raspolaže najvećim državnim fondom bogatstva na svetu, vrednim 1,13 biliona evra. (Foto: Equinor)

Prva Prethodna
1/479
Poslednja Sledeća