Energetika

Evropska energetska zavisnost od Rusije: Moskva dominira na međunarodnom tržištu atoma

Osim gasa i nafte, Moskva je takođe ključni igrač u sektoru atoma, a mnoge zemlje imaju bliske veze sa gigantom Rosatomom. Ova industrija, međutim, ostaje pošteđena sankcija
(ilustracija, francuski dnevnik Mond, razmatra prilike na tržištu nuklearne energije, sa naglaskom na odnose sa Rusijom)

Rusija pregovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o gasnoj uniji

Nije precizirano kako bi ova unija funkcionisala i u kojoj se fazi nalazi njeno stvaranje
(ilustracija, Mreža gasovoda iz Rusije prema Kini koja povezuje Turkmenistan, Kazahstan i Uzbekistan)

Mediji o energetskoj krizi: Ruska nafta i dalje stiže u Veliku Britaniju

“Ruska nafta i dalje stiže u britanske luke“
(ilustracija, Najveća ruska naftna luka na Baltiku, krajnja tačka baltičkog sistema cevovoda. Nalazi se na kopnu Bjorkonsundskog moreuza Finskog zaliva Baltičkog mora, 5 km jugoistočno od grada Primorska)

Mađarska: Nova bogata nalazišta nafte kod Budimpešte

Produkcija nafte u Mađarskoj će se povećati za 10 posto
(ilustracija, Refinerija nafte Šazhalombata u koju se dopremaju nove količine sirove nafte iz upravo otkrivenih izvora, foto - kompanija Mol)

Zabrana da se kupuje ruska nafta izaziva nesigurnost bez presedana

Od 5. decembra treba da počne da važi zabrana uvoza nafte iz Rusije, a naftnih produkata od 5. januara 2023, sa ciljem da se Rusiji uskrate prihodi od energetskih sirovina
(ilustracija, Zabeležen je veliki porast broja tankera iz Indije, Kine i Turske koji dovoze rusku naftu. Kina, Indija i Turska će isisavati još ruske nafte zbog zabrane EU, sirova nafta trenutno nalazi željene azijske kupce, ali obim buduće potražnje je neizvestan, objavljuje japanski magazin asia.nikkei.com)

Nemačka će 2023. potrošiti na regulaciju cena energije "fantastičnih" 83 milijarde evra

Za gas i daljinsko grejanje potrošačima će se u decembru platiti mesečne akontacije, a od početka nove godine biće i za privredu, a za domaćinstva od marta, regulisane cene
(ilustracija, Može se, međutim, očekivati da će, s obzirom na pretpostavljene lošije ekonomske rezultate, zaduživanja biti veća ili će primanja iz budžeta biti niža)

Cena gasa pašće uskoro za najmanje 30 posto

Pad cene gasa izazvan je, pre svega, time što su rezervoari gasa pred zimu puni

NIS: Unapređeno poslovanje i stabilno tržište

U izazovnom makroekonomskom okruženju u periodu januar-septembar 2022. godine NIS grupa je ostvarila svoje prioritete - očuvano je uredno snabdevanje tržišta naftnim derivatima i nastavljeno ulaganje u dalju modernizaciju. (Foto: NIS)

Figaro o projektu rudnika litijuma koji će Francuskoj obezbediti “industrijski suverenitet“: Da ne prođu kao Rio Tinto u Srbiji?

Konzervativni pariski dnevnik, inače vlasništvo proizvođača oružja Daso, vidi samo prednosti u odpočinjanju domaće proizvodnje litijuma, ali upozorava da “ne postoji garancija da ekološke organizacije neće ustati protiv projekta“ i podseća na proteste u Srbiji
(ilustracija, Inženjeri rudarske grupe Imeris na lokaciji budućeg rudnika litijuma u centralnoj Francuskoj)

Mediji o energetskoj krizi: “Gasovod nesloge” između Pariza, Madrida i Berlina

Francuska ne želi izgradnju toka za tečni gas iz Španije preko francuskih Pireneja…
(ilustracija, Trasa gasovoda MidCat od Španije prema Francuskoj preko Pirineja)

Prva Prethodna
1/931
Poslednja Sledeća