Energetika

Apel čuvara reka u BiH Energetskoj zajednici i Evropskoj komisiji: Stop gradnji mini hidrocentrala

Kako bi zaštitili reke i životnu sredinu predstavnici 29 udruženja iz cele Bosne i Hercegovine su poslali otvoreno pismo Energetskoj zajednici i Evropskoj komisiji u kome traže da se zaustavi gradnja malih hidroelektrana.

Stop za one koji krše pravila pri izgradnji malih hidroelektrana

Republika Srpska želi da korišćenje prirodnih resursa bude isključivo u funkciji njenog razvoja a da kršenje pravila vodi do obustave projekta, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, komentarišući skupštinsku raspravu o koncesijama na gradnju malih hidroelektrana.

Brzopleta odluka EU da se odrekne nuklearne energije

Evropa i svet ne mogu sebi priuštiti luksuz da isključe bilo koju tehnologiju sa niskim ili nultim ugljenikom, poručuje izvršni direktor IEA Fatih Birol, upozoravajući EU da ne napušta nuklearnu energiju. Poljska i Češka žele nuklearkama da zamene termoelektrane na ugalj.

Sporna državna pomoć za zatvaranje nemačkih termoelektrana

Vlada Nemačke odobrila je paket naknada za termoelektrane na lignit, što je izazvalo kritike stručnjaka, koji tvrde da je ugovor o kompenzaciji nemačkih TE na ugalj netransparentan.

Rekordna proizvodnja struje u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“

Hidro sektor EPS-a ovih dana beleži odlične rezultate, a dnevni rekordi ostvareni su u HE „Đerdap 1“ i HE „Zvornik“, kao rezultat revitalizacija postrojenja.

Odlučan i brz odgovor na krizu

NIS će nastaviti sa ulaganjima u ključne projekte, koji će nam doneti najviše benefita u budućnosti. Da bude snažna kompanija koja značajno doprinosi budžetu Srbije i koja svojim investicijama pokreće domaću privredu, napisao je u autorskom tekstu Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a.

U fokusu EPS-a ekološki projekti

Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu produžava se rad najveće EPS-ove termoelektrane, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući gradnju TE “Kolubara B” i izgradnju tri hidroelektrana na Gornjoj Drini u Saradnji sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Ekološki zahtevi koče norveški bum vetroelektrana

Zbog protesta građana da se njihovom okruženju postavljaju vetrogeneratori Norveška priprema propise koji će pooštriti uslove za gradnju kopnenih vetroparkove.

Cene električne energije i gasa u 32 evropska glavna grada

Poređenje cena energenata u 32 evropska glavna grada pokazuje da od Beograđana jeftiniju struju plaćaju žitelji Kijeva a a jeftiniji gas imaju i stanovnici Budimpešte i Bukurešta.

Rekordni pad potrošnje gasa i nafte u svetu

Posle rekordne potražnje za gasom prošle godine, kada je ovaj energent, prema statistici Britiš Petroleuma dostigao skoro četvrtinu svetskog energetskog miksa Međunarodna agencija za energiju ističe da će globalna potrošnja prirodnog gasa ove godine zabeležiti najveći pad u istorij. Isto vrednuju i pad potrošnje nafte.

Prva Prethodna
1/309
Poslednja Sledeća