Energetika

Planetarne naftaške igre se nastavljaju

Aramko je dostigao cilj - Saudijci pumpaju više od 12 miliona barela sirove nafte dnevno, a SAD svoje naftaše spašava krize, izazvane prevelikom ponudom i smanjenom tražnjom, iustupajući im državna strateška skladišta za „crno zlato“.

Politika stabilizuje cenu nafte

Razgovor Trampa i Putina stabilizovao cene nafte na svetskom tržištu. Rusija u januaru bila treći izvoznik nafte i naftnih derivata u SAD.

GEN-I pojeftinio struju za domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj

Slovenački trgovac strujom GEN-I odlučio je da svojim potrošačima iz kategorije domaćinstva u Sloveniji i Hrvatskoj račune za utrošenu električnu energiju smanji za 15 odsto u period od tri meseca. “Sada nije vreme za ostvarivanje profita i vlastite interese, već za solidarnost”, rekao je dr. Robert Golob, predsjednik uprave GEN-I I pozvao i druge privrednike, ne samo iz sektora energetike, da to urade.

Kremlj od Rosnjefta preuzeo ruski naftni biznis u Venecueli

Reagujući na najavu sankcija Vašingtona zbog poslovanja ćerki firmi ove ruske kompanije u Venecueli Rosnjeft je svoj naftni biznis u ovoj južnoameričkoj zemlji prodao Vladi Rusije. Čeka se odgovor SAD.

EPS radi stabilno – potrošnja struje smanjena

Svi proizvodni kapaciteti EPS-a rade stabilno. Potrošnja struje je smanjena za pet do sedam odsto, verovatno zbog toga što privreda radi blago smanjenim kapacitetom, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, odajući priznanje zaposlenima u EPS-u, koji rade i poštuju mere zaštite od koronavirusa.

Velika zainteresovanost za gas iz terminala u Aleksandropolisu

Faza povezivanja u ispitivanju tržišta priobalnog TPG terminala za prirodni gas u Aleksandropolisu je uspešno završena, saopšteno je iz kompanije Gastrejd, koja razvija ovaj projekat.

Struja sve jeftinija

Na berzama u srednjoj Evropi električna energija je sve jeftinija u poslednjih pola godine. Koronavirus za isporuke u arpilu i maju snizio je cenu struje na oko 20 evra po megavat-času.

Nastavak gradnje Transbalkanskog koridora kroz Srbiju

Potpisan ugovor za izgradnju delokovoda Kragujevac – Kraljevo, koji je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije između Istočne i Zapadne Evrope.
Mladen Žujković, predstavnik konzorcijuma izvođača radova, Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) AD i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Virus utiče na izgradnju NE „Belene“

Rok za podnošenje ponuda strateških investitora zainteresovanih za učešće u izgradnji nuklearke „Belene produžen je zbog koronavirusa. Gradnja gasovoda „Balkanski tok“ i gasne konekcije Bugarska – Grčka odvija se u utvrđenim rokovima.

Hlebno žito skuplje od nafte

Cena pšenice na istorijskom maksimumu – tona ruskog hlebnog žita košta oko 20 dolara, što je skuplje od cene ruske nafte Urals, koja je krajem prošle nedelje koštala oko 18 dolara. Barel nafte marke Brent jutros se prodavao po ceni od 25,13 dolara a VTI nafte za 21,32 dolara.

Prva Prethodna
1/303
Poslednja Sledeća