Energetika

Gazprom: Bez evropskog tržišta u teškom položaju

Prvi put u ovom veku ruska gasna kompanija zabeležila gubitak
(ilustracija, sedište Gazproma u Petrogradu)

Najveća elektrana na svetu gradi se u indijskoj pustinji

Solarni paneli i vetrenjače na terenu koji je pet puta prostraniji od Pariza, a biće vidljiva i iz vasione
(ilustracija, Dimenzije hibridnog parka obnovljive energije u Gudžaratu u slanoj pustinji u zapadnoj Indiji su gigantske, sadržaće module solarne energije i vetroturbine na površini od preko 72.000 hektara. Ugalj trenutno čini 70% električne energije proizvedene u Indiji)

Poslovanje NIS grupe u prvom kvartalu 2024. godine

U prvom kvartalu 2024. godine prioritet NIS-a bio je nastavak i povećanje obima investicionog ciklusa započetog prošle godine. Tako je u razvojne projekte investirano 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 odsto u odnosu na ulaganja realizovana u prvom kvartalu 2023. godine. U fokusu NIS-a bio je i planski kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo, kao i obezbeđivanje dovoljnih zaliha goriva za uredno snabdevanje tržišta.
(Foto: NIS)

Energetska tranzicija je nezaustavljiv proces

Energetska tranzicija je pokrenuta i predstavlja nepovratan proces, ali mora biti sprovedena postepeno, odgovorno i bez narušavanja energetske sigurnosti, zajednički je ocenjeno na panelu „Put ka energetskoj tranziciji“ koji je danas održan u okviru Kopaonik biznis foruma. (Foto: NIS)

Poslovanje NIS-a u 2023. godini

U 2023. godini NIS je započeo realizaciju novog ambicioznog investicionog programa i ukupan obim investicija NIS grupe u prethodnoj godini iznosi 39,2 milijarde dinara što je 77 odsto više u odnosu na 2022. godinu.
(Rafinerija nafte u Pančevu. Foto: NIS)

NIS uložio 15 miliona evra u razvoj mreže benzinskih stanica u 2023. godini

Kompanija NIS nastavila je da ulaže u razvoj i modernizaciju maloprodajne mreže puštanjem u rad četiri nove i šest modernizovanih benzinskih stanica u Srbiji tokom 2023. godine. Na taj način NIS je potvrdio status lidera na domaćem tržištu naftnih derivata, a ukupan obim ulaganja u protekloj godini iznosio je 15 miliona evra. (Foto: NIS)

NIS: Prioriteti u 2024. godini

I u 2024. godini Naftna industrija Srbije će nastaviti sa realizacijom ambicioznog investicionog programa u svim segmentima biznisa, uključujući snažnije povezivanje sa petrohemijskim kompleksom. Biznis planom za 2024. godinu koji je usvojen na sednici Odbora direktora NIS-a u narednoj godini planirane su investicije u iznosu od 59,7 milijardi dinara, što je jedan od najobimnijih investicionih programa od 2009. godine. (Foto: NIS)

NIS: U narednoj godini oko 60 milijardi dinara za kapitalne investicije

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2024. godinu kojim su planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara. Osnovni prioritet NIS-a, po Biznis planu, odnosi se na obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizaciju ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju. (Foto: NIS)

Jubilej Rafinerije nafte u Pančevu

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, ove godine obeležava 55 godina od početka proizvodnje. Razvoj domaćeg rafinerijskog kompleksa proteklih pet i po decenija obeležila je jasna vizija napretka i razvoja zahvaljujući kojima je danas Rafinerija nafte u Pančevu jedna od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. (Foto: NIS)

EU: Plan investicija u energetske mreže od 584 milijarde evra

Na taj način bi trebalo, kako javlja Blumberg, da se savlada očekivani nagli priliv električne energije iz obnovljivih izvora
(ilustracija, Evropska komisija ističe da je čak 40 posto distributivnih mreža u Evropi starije od 40 godina)

Prva Prethodna
1/936
Poslednja Sledeća