Energetika

Vlada FBiH klirinški dug potrošila na plate

Vlada Federacije BiH je na plate potrošila novac naplaćen od Rusije na ime klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza, umesto da je otplatila ratni dug za tokom 90-ih godina prošlog veka potrošeni ruski gas. Zbog toga će građani Federacije do 2023. godine plaćati za pet dolara (8,55 KM) uvećane račune za gas.

Nemačkoj preti elektroenergetski kolaps – kasni se sa izgradnjom prenosne mreže

Energetska tranzicija u Nemačkoj, zasnovana na gradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora „zapela“ je zbog kašnjenja u gradnji novih prenosnih kapaciteta.

Kaspijsko more podeljeno - Iran gubitnik

Nakon 27 godina, zemlje koje izlaze na Kaspijsko more složile su se oko nove podele morskog dna. Da li je sada otvoren put za bolju eksploataciju nafte i gasa? Stručnjaci su skeptični. Iran je dobio najmanji deo morskog dna - važi za gubitnika u ovom dilu.

OPEK proizvodi više – prodavaće manje nafte

Zbog konkurencije iz OPEK-a procenjuju smanjenje potražnje za naftom ovog kartela za 2019. godinu.

SAD će iz Praga lobirati protiv Rusa i Kineza u evropskoj nuklearnoj energetici

Kako bi u srednjoj Evropi suzbili uticaj Rusije i Kine u oblasti energetike i protežirli interes Vestinghausa za gradnju novih blokova u češkim nuklearkama Amerikanci odlučili da presele regionalno energetsko evropsko predstavništvo iz Sofije u Prag.

Visoke temperature smanjuju učinak solarnih elektrana

Efektivnost solarnih panela ne raste već, s povećanjem temperature, postupno pada. Najveći učinak solarne elektrane imaju u maju, junu i septembru objašnjavaju stručnjaci.

Gasprom razmatra opcije za nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju

Drugi krak Turskog toka će biti pušten u rad do kraja 2019. godine, tvrdi ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez, pozivajući se na informaciju iz Gasproma.

Nord Pool i Epex zainteresovani za crnogorsku berzu struje

Berza električne energije za Baltik i Nordijski deo Evrope (Nord Pool) i Evropska berza (EPEX-spot) zaintersovane su da uđu u vlasničku strukturu crnogorske berze električne energije.

Počelo postavljanje prvih cevi gasovoda Severni tok 2

Bez obzira na političke poteškoće radovi na projektu Severni tok 2 idu po planu, saopštio je Kristofer Delbruk finansijski direktor Unipera, jednog od evropskih partnera Gasproma na projektu izgradnje ovog gasovoda.

Gasprom povećao izvoz gasa u Evropu

Ovogodišnji izvoz ruskog gasa evropskim potrošačima veći je 5,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Ruski udeo na evropskom tržištu gasa porastao je na 34 odsto prošle godine, saopšteno je iz Gasproma.

Prva Prethodna
1/279
Poslednja Sledeća