Energetika

OPEK i Rusija dogovorili novo smanjenje proizvodnje nafte

OPEK i njeni saveznici nastaviće i naredne godine s koordinisanim smanjenjem proizvodnje nafte, započetim 2017. godine kako bi sprečili pojeftinjenje nafte.

Političke gasne varnice oko bugarske trase „Turskog toka”

Jučerašnju priču oko brzine gradnje kopnene trase gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku začinile političke izjave oko NATO, EU, SAD…
(mapa gasovoda „Turski tok” kroz Bugarsku)

Odvrnute slavine za „Snagu Sibira“

Svečano je otvoren gasovod „Snaga Sibira”, kojim će ruski gas stizati u Kinu, a koji eksperti ocenjuju kao važan ruski geopolitički projekat.
(Ruski predsednik Vladimir Putin putem telemosta pušta gas u cevovod „Snaga Sibira“, foto Gazprom)

Vetar duva sve jače!

Američka studija pokazuje da je vetar pojačao brzinu od 2010. do 2017. toliko da je to povećalo potencijal eolske energije za 17 posto ali nema pouzdanog objašnjenja ove pojave
(ilustracija, izgradnja vetroparka širom Amerike pošto izgleda da se ove investicije sce brže otplaćuju))

Naftu proizvedenu u Rumuniji NIS prerađuje u Pančevu

NIS Petrol Rumunija je u ovoj susednoj zemlji na istražnim bušotinama već počeo sa eksperimentalnom proizvodnjom sirove nafte i prirodnog gasa. Dok se nafta na preradu dovozi u Srbiju, u pančevačku rafineriju, proizvedeni gas se koristi za proizvodnju električne energije – za sopstvene potrebe, kao i za prodaju na rumunskom tržištu.

Gas iz Afrodite do evropskih potrošača preko Egipta

Kipar je dao koncesiju na eksploataciju prirodnog gasa u podmorskom nalazištu Afrodita, čije se reserve procenjuju na 116 milijarde kubnih metara.

Struja skuplja 3,9% od 1. decembra

Agencija za energetiku odobrila je poskupljenje struje EPS-u za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca za 3,9 %, kao i korekciju cene za pristup sistemima za prenos struje EMS-u i EPS distribuciji. Domaćinstvu koje troši 450 kilovat časova mesečno januarski račun će biti oko 4.200 dinara – za oko 150 dinara više, u zavisnosti od toga koliko struje potroši u dnevnoj - višoj, odnosno, noćnoj - nižoj tarifi.

Neiskorišćen potencijal morskih vetroparkova

Vetrenjače na moru bi mogle proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja.

Danska odobrila gradnju Severnog toka 2

Danska je izdala dozvolu za izgradnju „Severnog toka 2“u svojim teritorijalnim vodama, navodi se u saopštenju danske Agencije za energetiku.

Četiri decenije gasovoda Horgoš-Batajnica-Zvornik

Gasovod Horgoš-Batajnica-Zvornik, takozvani „stub“ gasovodnog sistema Srbije je 6. septembra ove godine napunio 40 godina postojanja i rada. Da bi Mađari izgradili gasovod kojim će se gas transportovati direktno do Horgoša srpska strana im je obezbedila kredit od 70 miliona dolara.

Prva Prethodna
1/297
Poslednja Sledeća