Energetika

Prvi čovek NIS-a najavljuje velike investicije i novi proizvod u Srbiji

Jedna od najuspešnijih kompanija u zemlji - NIS, koja u budžet u Srbiji svake godine uplaćuje između 13 i 16 odsto sredstava, planira u ovoj godini nove investicije. Pored rafinerije, čiju je rekonstrukciju prošle godine uspešno završila, postoje i planovi za ulaganja u zelenu energiju, u energiju znanja, u nove tehnologije. Cilj je i širenje u regionu.

Tačka preokreta: nova velika nemačka solarka radiće bez dotacija

Solarka snage od 175 megavata, počeće da isporučuje struju od iduće godine, prvi put po tržišnim, a ne subvencionisanim cenama
(ilustracija, Solarni park nemačke firme EnBW u Tuningenu, radi od maja 2017. godine, površine od 6,4 hektara, snage 4,5 Mw što je dovoljno za snabdevanje 1.400 domaćinstava)

Bugari se nadaju Turskom toku

Bugarska je odobrila izgradnju produžetka gasovoda Turski tok preko svoje teritorije. Bugarski eksperti smatraju da će ova ideja biti uspešno realizovana i zbog činjenice da je, pored ostalog, ovaj projekat u interesu najvažnijeg saveznika Rusije na Balkanu – Srbije.

Mraz u SAD blokirao vetrenjače i solare

Jaki mrazevi u SAD blokirali su prošle nedelje proizvodnju električne energije iz vetrenjača i solarnih centrala, što je podgrejalo sumnje u pouzdanost zelene energije.

Energenti kao sredstvo globalne utakmice

Ne postoji „geopolitika energije“ sama za sebe. Gaspromovi potezi se često pogrešno tumače kao sredstvo neke političke strategije. Ali, realnost je drugačija: energija je politički posao, ali je u celini uzevši, biznis. Proizvodnja nafte može biti odlučujući faktor u prekomponovanju globalnog rasporeda snaga.

Rešavaju se imovinsko-pravni odnosi Srbijagasa i Gasprometa

Uskoro potpisivanje Ugovora između Srbijagasa i Gasprometa Pale u vezi rešavanja imovinsko-pravnih odnosa dve gasne kompanije.

Burna reagovanja na gašenje termoelektrana u Nemačkoj

Odluka nemačke Komisije za ugalj o postepenom gašenju termoelektrana na ugalj izazvala je bojazan da će breme njenog sprovođenja pogoditi građane i privredu. „Hoćemo da osiguramo trajnu energetsku bezbednost”, ističe nemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

Nemačka će sa korišćenjem uglja prestati najkasnije 2038. godine

U Komisiji za ugalj Nemačke dogovoreno zatvaranje rudnika uglja – etapno, kao i zatvaranje termoelektrana koje troše ovaj energent. Za 2030. je predviđena eventualna korekcija dogovora – da sve TE budu ugašene 2035. godine.

Različiti aršini za potrošače struje u BiH

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. januara 2019. godine plaćati za dva do pet odsto skuplju električnu energiju, kako bi se njena cena prilagodila Evropskoj uniji, odnosno berzi električne energije u Budimpešti. U Republici Srpskoj, međutim, ne prihvataju ovu metodu određivanja cene struje.

EPCG zarađuje na struji iz vode

Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uslovima EPCG će ovu godinu završiti knjižeći dobit veću od 50 milion evra.
(foto: TE Pljevlja)

Prva Prethodna
1/285
Poslednja Sledeća