Energetika

Mekinsi: Potrošnja električne energije udvostručena do 2050.

Globalna potrošnja električne energije će se gotovo udvostručiti do 2050. godine, što je rezultat povećane elektrifikacije i uvođenja zelenog vodonika. Na to upućuje poslednje istraživanje globalne konsultantske kompanije Mekinsi (McKinsei), koja takođe predviđa da će udeo električne energije u ukupnoj potrošnji zabeležiti rast, sa trenutnih 19 odsto, na 30 odsto do sredine veka. (foto: Pixabay)

Elektroprivreda RS: U zelenu energiju za tri godine 770 miliona evra

Prioritet Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) je izgradnja objekata iz obnovljivih izvora energije, u skladu sa strategijom razvoja energetskog sektora, ali i desetogodišnjim planom razvoja ove kompanije. ERS trenutno razvija pet kapitalnih projekata, a u narednom trogodišnjem periodu, predviđene su investicije vredne oko 770 miliona evra (1,5 milijardi KM). (foto: Elektroprivreda Republike Srpske, capital.ba)

Obnovljivi izvori preuzeli primat u EU

U Evropskoj uniji je tokom prošle godine 38 odsto električne energije dobijeno iz obnovljivih izvora. Ta okolnost je presedan za Evropsku uniju, jer se nikada ranije nije dogodilo da OIE po zastupljenosti u energetskom miksu imaju primat nad ugljem i gasom, do tada glavnih izvora u proizvodnji električne energije. (foto: Pixabay)

Rekordne narudžbine vetroturbina u Evropi

Zemlje Evropske unije naručile su prošle godine vetroturbine snage 15 gigagata, što predstavlja rast od 74 odsto, u odnosu na 2019. godinu. Prema podacima evropskog udruženja WindEurope pandemija korona virusa ipak nije usporila ulaganja u energiju vetra, iako je u jednom delu prethodne godine izazvala probleme u lancima snabdevanja industrije vetroelektrana. Ukupno je 19 zemalja ispostavilo 104 narudžbine. Velika Britanija je najveći naručilac vetroturbina, a slede je Holandija i Švedska. (foto: Pixabay)

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, izjavila je potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa prvim čovekom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihailom Cvetkovim. Revitalizacija hodroelektrane Đerdap 2 je takođe bitna, istakla je ministarka Mihajlović i dodala da je u pripremi knjiga projekata, jer će u energetici biti mnogo ulaganja i u interesu Srbije je priliv novih investicija u to područje. (ilustacija: Hidrelektrana Đerdap 1, izvor: EPS)

Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)

Grci kupili hrvatskog naftnog distributera

Grčka naftna kompanija Koral zaključila je sporazum o preuzimanju 75 odsto udela nezavisnog hrvatskog naftnog distributera APIOS-a, koji ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj. Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.

Slovenački Petrol povećao udeo na tržištu Hrvatske

Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks (Crodux Derivati Dva), vlasništvo penzionisanog generala Ivana Čermaka. Za slovenački Petrol ovo je najveća akvizicija u poslednjih deset godina, kojom povećava udeo na hrvatskom tržištu na 23 odsto. Na prvom mestu je i dalje Ina sa više od 450 prodajnih mesta. Petrol najavljuje da priprema nove strategije širenja poslovanja na širem tržištu jugoistočne Evrope. (foto: Petrol.eu)

Mihajlović: Povećanje rudne rente

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje iznosa rudne rente. Povod je to što su naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji među najnižim u Evropi ocenila je ministarka istakavši da se najniži iznos, od jedan odsto, plaća se za ekspolataciju soli. Naknada za ostale rude se kreće od tri do sedam odsto. U ostalim zemljama, iznos za rudnu rentu, prema oceni ministarke, nije manji od 10 odsto. (foto: Pixabay)

Evropska energetska zajednica po drugi put uvodi sankcije BiH

Za tek nešto više od pet godina BiH se ponovo suočila sa setom restriktivnih mera Evropske energetske zajednice. Povod je kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanje energetskih paketa o energiji i gasu, kako navodi portal Istraga.ba. Uvođenje sankcija je potvrdio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je istakao da BIH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u dvogodišnjem periodu, osim ako u međuvremenu ne otkloni predmetne povrede. (foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/898
Poslednja Sledeća