Energetika

Nemci (ne)odustaju od uglja

Istovremeno sa zatvaranjem rudnika mrkog uglja i gašenjem termoelektrana, kojima će isplatiti obeštećenje od 40 milijardi evra, Nemačka gradi novu TE na ugalj, koja će trošiti uvozni ugalj i biti među 10 najvećih emitera ugljen-dioksida u ovoj zemlji.

Izraelski gas stigao u Egipat

Izrael je otpočeo sa isporukom prirodnog gasa sa polja Levijatan u Egipat. Ovaj projekat obezbediće mogućnost da izraelski gas bude transportovan u Evropu.
Trasa gasovoda Ist Med (EastMed)

Grčke muke sa trgovcima struje

Umesto da konkurencija privatnih snabdevača strujom dovede do pojeftinjenja električne energije za domaćinstva i drugih povoljnosti ukidanje monopola grčke državne elektroprivrede DEI je donelo samo glavobolje potrošačima.

Na podmorskom kablu CGES već zaradio tri miliona evra

CGES od podmorskog kabla već prihodovao tri miliona evra, rekla je za Pobjedu Vesna Bracanović, predsednica Odbora direktora CGES-a.

Rusija odbila napad američkog LNG-a

Iako je prošle godine u Evropu uvezeno rekordnih 76 miliona tona tečnog naftnog gasa SAD nisu uspele da ugroze poziciju Rusije na evropskom gasnom tržištu, jer su isporuke LNG-a sa poluostrva Jamal gotovo na nivou uvoza iz SAD, a Gasprom je održao svoj nivo izvoza kroz gasovode.

Gasovod Turski tok - Put svile u svetu energije

Rusija i Turska zvanično su pustile u rad gasovod Turski tok, koji je turski ministar energetike Fatih Donmez nazvao „Put svile u svetu energije”. „U savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura je najvažnija“, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji, takođe, prisustvuje svečanosti.

Gas Turskim tokom potekao i pre zvaničnog otvaranja

Iako ruski gas ka evropskim potrošačima i dalje ide i preko Ukrajine ruski Gasprom od 1. januara gas Bugarskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji isporučuje preko Turske, koji do te zemlje stiže kroz gasovod Turski tok – koji če zvanično biti pušten u rad 8. januara.

Nafta poskupela posle američkog napada na Iran

Nakon američkog vazdušnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani nafta je krajem protekle nedelje na međunarodnim tržištima poskupela više od četiri odsto. Analitičari, koje citiraju u Magazinu NNKS procenjuju da su šanse za širi sukob ispod 50%.

EPS gradi nove i modernizuje postojeće kapacitete

EPS jasno prepoznaje ključne ciljeve razvoja enegetskih poltiika u Evropi i okruženju, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije prilikom obilaska kopa Polje „G" u RB „Kolubara", dok je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao da je potpuno promenjena slika strategije EPS-a - umesto da se gase blokovi i smanjuju kapaciteti, grade se novi i modernizuju postojeći.

Oboren sovjetski rekord u proizvodnji nafte

Rusija je dostigla sovjetski rekord u proizvodnji sirove nafte. Najavljuju reform poreskog Sistema u naftnom biznisu.

Prva Prethodna
1/299
Poslednja Sledeća