Energetika

EPS daje novu snagu HE Đerdap 2

Hidroelektrana Đerdap 2 jedno je od građevinskih čuda i jedan od najvažnijih proizvodnih kapaciteta u okviru EPS-a, istakli su Vladimir Milosavljević i Dragan Nijemčević, koji su bili rukovodioci radova kada se pre četiri decenije gradila ova dunavska hidrocentrala. Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS je na obeležavanju ovog jubileja najavio da će u narednih 10 godina biti obnovljeno svih 10 agregata, uz povećanje kapaciteta za 50 MW.

Jelena Matejić imenovana za direktorku EMS-a

Za novu direktorku Elektromreže Srbije AD imenovana je Jelena Matejić, odlučila je Vlada Srbije.

Vetroturbine EPS-a na zatvorenim kopovima u Kostolcu

Predstavnici EPS-a i KfW banke potpisali su ugovor o kreditu za izgradnju prvog vetroparka u Kostolcu.

Modernizacija rudarske opreme u RB Kolubara

Najveći odlagač u EPS-ovom ugljenokopu Kolubara krenuo je ka kopu Tamnava – Zapadno polje.

Poljska potpisala ugovor o uvozu gasa iz SAD

Poljaci žele da se oslobode zavisnosti od gasa iz Rusije, makar i uvozom skupljeg gasa iz SAD.

Položen kamen temeljac za Kostolac B3

EPS je, polaganjem kamena temeljca za TE Kostolac B3 posle skoro tri decenije počeo da gradi veliku elektranu, koja će kroz četiri godine za oko 5 % povećati ukupni proizvodni kapacitet srpske elektroenergetske kompanije.

Nemačka domaćinstva plaćaju struju skoro 30 evrocenti po kilovatu!

Cena struje veća za četvrtinu zbog podrške obnovljivim izvorima. Nemački Handesblat piše o "teškim posledicama nemačke enrgetske politike" zbog "zelene revolucije" i napuštanja nuklearne energije
(ilustracija, Nemci plaćaju visoku cenu za uvođenje "zelene energije")

Modernizacija energetike Indije – probni kamen za čovečanstvo

Druga najmnogoljudnija zemlja sveta ima sve veće probleme sa emisijama CO2. Način i rezultati modernizacije njene energetike imaće uticaj na celi svet
(foto, polje za dobijanje solarne energije u Indiji)

Nova runda gasnog rata

Priključujući se kampanji koju protiv ruskog gasa na evropskom tržištu vodi SAD Evropska komisija je spremila izmenu regulatorni udar na ruske gasovode, pre svega Severni tok 2 i Turski tok. Sutra će se u Briselu glasati o eventualnom proširivanju internih tržišnih pravila, koje evropska komisija planira kako bi ograničila Gazprom. Ako ove antiruske mere budu izglasane njihovu primenu treba još da potvrdi i Parlament EU. Ostaje da se vidi kako će se ponašati zemlje, članice EU, koje su zainteresovane za što jeftiniji ruski gas.

TE-TO Pančevo startuje 2019.

Aleksandar Varnavski, direktor kompanije TE-TO Pančevo i Ji Ksiaorong, predsednik kineskog holdinga Shanghai Electric Group potpisali su danas ugovor o izgradnji TE-TO u Pančevu, koja treba da bude završena u četvrtom kvartalu 2019. godine.

Prva Prethodna
1/266
Poslednja Sledeća