Energetika

Svetski naftni kongres održava se u Kanadi

Svetski naftni kongres, najveći globalni skup naftaša, biće održan u Kanadi, u gradu Kalgariju od 17. do 21. septembra. Na ovom prestižnom energetskom forumu prisustvuju predstavnici država i vlada energetskih lidera u oblasti nafte i gasa, vodeće kompanije koje posluju u ovoj oblasti, kao i eksperti koji će diskutovati o izazovima i mogućnostima upravljanja svetskim naftnim i energetskim resursima u izazovnim globalnim okolnostima i okolnostima energetske tranzicije. (Foto: Pexels)

Generalni direktor NIS-a na panelu o održivom razvoju

U organizaciji Kompanije „Novosti“ danas je u Beogradu održana panel diskusija „Naša održiva zajednica“ o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, na kojoj je učestvovao i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (Foto: NIS)

Uprkos ratu u Ukrajini i sankcijama: EU je povećala uvoz ruskog gasa morskim putem

Pored Sjedinjenih Država i Katara, i Rusija je takođe imala koristi od sve veće upotrebe tečnog gasa. To je veliki paradoks, iako je u martu 2022. Evropska unija predstavila ovaj tečni gas kao način „diverzifikacije snabdevanja“ van Rusije – izveštava parski Mond
(ilustracija, plovila privezana uz obalu i opremljena specijalnom opremom za zagrevanje tečnog prirodnog gasa kako bi se vratio u gasovito stanje i ubrizgao u mrežu: operativna jedinica u luci u Beninu, u vlasništvu francuske kompanije Total)

Nafta poskupljuje - Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju manje isporuke

Severnomorska nafta brent poskupela je za 1,7 posto, a cena jednog barela se popela iznad granice od 90 dolara za barel a slično je reagovanje u slučaju lake američke nafte WTI koja je poskupela za 1,8 posto tj na 87 dolara za barel
(ilustracija, U slučaju Saudijske Arabije, kako javljaju agencije, radi se o milion barela dnevno a Rusije - 300 hiljada barela)

„Sa nama na putu“ poklanja 500 dinara uz prvu kupovinu goriva

Program lojalnosti kompanije NIS u septembru donosi specijalne akcije za nove i aktuelne članove. Naime, svi potrošači koji se učlane besplatno u program lojalnosti „Sa nama na putu“ putem mobilne aplikacije, dobijaju po 500 dinara uz prvu kupovinu goriva do 30. septembra. (Foto: NIS)

Mediji o sporu između Pariza i Berlina: naelektrisana atmosfera zbog nukelarne energije

Pariz zahteva sprovođenje novih mera za promovisanje nuklearne energije dok je Nemačka zatvorila svoju poslednju atomsku centralu početkom godine. Berlin strahuje da će Francuska privući mnoge nemačke kompanije na svoje tlo, nudeći im jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama
(ilustracija, Nuklearka francuske elektroprivrede odmah iza kuća u Dampierre-en-Burly, naselju u centralnoj Francuskoj)

NIS danas isplaćuje dividendu za 2022. godinu

Kompanija NIS u četvrtak, 24. avgusta, isplaćuje akcionarima dividende za 2022. godinu. U te svrhe biće isplaćeno 23.364.924.716 dinara (u bruto iznosu), odnosno 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva. To je ujedno i najveći godišnji iznos koji će biti isplaćen akcionarima od početka isplate dividende 2013. godine. Do sada je na ime dividende isplaćeno gotovo 66 milijardi dinara. (Rafinerija nafte Pančevo, foto: NIS)

Mađarska i Rusija potpisale ugovor o gradnji nuklearke Paks 2

Evropska komsija je pre mesec dana, odobrila rusko-mađarski sporazum o gradnji i finansiranju dva nova nuklearna energetska bloka
(ilustracija, dva nova bloka mađarske nuklearke trbalo bi da prorade 2030. godine)

Nova tehnologija koja u potpunosti automatizuje izradu naftnih bušotina

NIS je nastavio da sprovodi proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja i da na taj način modernizuje i čini efikasnijim rad kompanije.Najnoviji korak je uvođenje ECO digitalne platforme. Reč je o softverskom rešenju koje predstavlja avangardu u procesu monitoringa i kontrole izrade bušotine i čijom se primenom danas može pohvaliti mali broj kompanija u naftnoj industriji. (Foto: NIS)

NIS i Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol iz Angole potpisali Memorandum o razumevanju

Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) i Centar za istraživanje i razvoj državne naftne kompanije Sonangol iz Angole (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) potpisali su Memorandum o razumevanju tokom posete angolske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji. (Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, Beograd. Foto: NIS)

Prva Prethodna
1/935
Poslednja Sledeća