Energetika

Covid-19 odložio traženje nafte u crnogorskim vodama

Zbog Covida-19 prve bušotine u crnogorskom podmorju Jadrana odgođene za početak 2021. tako da će to da li ima nafte biti poznato krajem naredne godine.

Nova prepreka za dovršetak Severnog toka 2

Zbog kontinuirane akcije SAD protiv ruskog gasa u Evropi stigla je i nova prepreka za „Severni tok 2“ - brodovi koji grade gasovod ostali bez osiguranja.

Rusi ne odustaju od završetka Severnog toka 2

Brod "Ivan Sidorenko", koji je planiran da se koristi prilikom završetka gradnje „Severnog toka 2“ stigao je u nemačku luku Mukran jutros. Izradnja „Severnog toka 2“ će se nastaviti i u uslovima pretnje sankcijama Rusiji zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, izjavio je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU.

Mađarska ugovorila sa Šelom snabdevanja preko LNG terminal u Hrvatskoj

Šel će snabdevati Mađarsku gasom preko LNG terminala u Hrvatskoj. Mađarska, koja obnavlja ugovore sa Gaspromom će moći da uvozi ruski gas i gasovodom Turski tok, kada se završi kopnena sekcija preko Bugarske i Srbije.

Siniša Mali: Srbija lider zahvaljujući investicijama NIS-a

Ministar Siniša Mali sa direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim razgovarao o značaju investicija ove kompanije za privredu zemlje i njenom doprinosu budžetu Srbije.

Naftaški kartel OPEK+ ove nedelje dogovara novu strategiju

Predstavnici velikih proizvođača nafte, okupljenih u neformalnoj organizaciji OPEK+ u sredu i četvrtak će na videokonferenciji pokušati da dogovore novu strategiju, kako bi sprečili ponovno pojeftinjenje sirove nafte jer je zbog uticaja pandemije Covida 19 potražnja za “crnim zlatom” sve manja.

Zastoj u oporavku tržišta nafte

IEA ocenjuje da je tempo oporavka globalne potražnje za naftom poslednjih nedelja zastao zbog slabih prerađivačkih marži, nedostatka oporavka potražnje za mlaznim gorivom i neizvesnosti oko globalnog ekonomskog rasta, uključujući i najvećeg svetskog uvoznika nafte, Kinu.

Kako je OPEK promenio svetsko tržište nafte za šest decenija

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) za šest decenija postojanja presudno je uticala na tržište nafte. Skoro 80 odsto svetskih zaliha nafte se nalazi upravo u zemljama članicama, a organizacija ima udeo od 40 odsto u svetskoj eksploataciji energetskih resursa.

Prekinuta javna rasprava o izgradnji TE Kolubara B

Jučerašnja javna rasprava o izgradnji nove termoelektrane Kolubare B prekinuta je posle nesuglasica predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI iz Beograda i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sunce i vetar danas su najjeftiniji izvori energije

Za najveći deo sveta solarne i vetroelektrane postali su najjeftiniji izvori električne energije, pokazuje analiza koju je sprovela istraživačka firma BloombergNEF (BNEF).

Prva Prethodna
1/314
Poslednja Sledeća