Energetika

EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza električne energije

Od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, JP Elektroprivreda Srbije je od početka godine ostvarila zaradu od oko 74 miliona evra, čime su nadmašena očekivanja EPS-a, uzevši u obzir otežane uslove poslovanja zbog pandemije korona virusa, saopštila je ta kompanija. Trend rasta je ipak u skladu sa ranijim rezultatima, s obzirom na to da je EPS u prošloj godini ostvario četiri puta veće prihode od planiranih. (U prvom kvartalu ove godine na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije ili tri puta više nego prošle godine. Foto: EPS)

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije

Elektrane na gas su preuzele primat nad onima koje koriste lignit za proizvodnju električne energije tokom prošle godine i postale najveći pojedinačni izvor emisija u energetskom sektoru Evropske unije, navodi se u poslednjoj analizi klimatske organizacije Ember. Velike energetske kompanije koje se usmeravaju na obnovljive izvore istovremeno upozoravaju da će za najviše četiri godine gas postati neodrživ izvor za proizvodnju električne energije. (Smanjenje korišćenja uglja se podudara sa rastom cena ugljen-dioksida u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji. Foto: Pixabay)

Pravo na besplatne kilovate

Očekuje se da se u ovoj godini broj korisnika u Srbiji koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa do kraja godine poveća za dva ili možda čak i tri puta, zbog novina u Zakonu o energetici. (Zakonom o energetici uvodi se i kategorija energetski ugroženog kupca u oblasti toplotne energije. Foto: Pixabay)

EBRD najavila usklađivanje aktivnosti sa Pariskim sporazumom

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da će u potpunosti uskladiti svoje aktivnosti sa ciljevima Pariskog sporazuma o prilagođavanju, ublažavanju i finansiranju borbe protiv klimatskih promena tokom narednih 20 meseci. (EBRD se obavezala i da će do 2025. godine većinu svojih investicija usmeriti ka projektima koji doprinose prelasku na zelenu ekonomiju. Foto: EBRD)

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)

Ne postoji nijedan razlog za privatizaciju EPS-a

Ne postoji nijedan razlog da se danas, a ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije, ali takođe nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije, zbog čega je neophodno da se EPS osposobi da bude mnogo efikasniji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Foto: Pixabay)

UAE: Nuklearna energija u službi vodonika

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da za proizvodnju vodonika koriste električnu energiju iz nuklearnih elektrana. U tom pravcu je formiran savez vodećih kompanija, koje razmatraju i mogućnosti saradnje sa međunarodnim akterima u cilju razvoja tog goriva, koje i u Emiratima slovi za energent sa najvećim potencijalom u budućnosti. (Na globalnom planu se očekuje da će industrija vodonika dostići vrednost od 183 milijarde dolara do 2023. godine. Foto: gccbusinessnews.com)

Rast zastupljenosti obnovljivih izvora u energetskom bilansu EU

Zastupljenost električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u prošlogodišnjem energetskom bilansu Evropske unije bila je 39 odsto, čime je prvi put premašen udeo fosilnih goriva, koji je iznosio 36 procenata. Istovremeno je došlo do pada potrošnje električne energije u EU za četiri odsto, a gasa za tri procenta, u odnosu na 2019. godinu, pokazuje najnoviji kvartalni izveštaj Evropske komisije o gasu i tržištima električne energije u EU. (Evropska komisija ocenjuje da je pandemija korona virusa jedan od ključnih faktora za promene u energetskom miksu zemalja Unije. Foto: Pixabay)

Zatvoren rudnik kompanije Ziđin u Boru

Rudnik Jama u Boru, koji pripada kompaniji Ziđin, zatvoren je u cilju zaštite životne sredine, uz nalog inspekcije da ta kineska kompanija ne može da sprovodi ni jednu vrstu aktivnosti bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da mora da poseduje sve potvrde Ministarstva životne sredine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Pored zatvaranja rudnika „Jama“ kompanija Ziđin, kojoj pripada rudnik, mora da do 30. aprila završi novo postrojenje za prečišćavanje vode. Foto: rtb.rs)

Rosnjeft radi na smanjenju štetnih emisija u proizvodnji

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft je prva kompanija u Rusiji koja je predstavila dugoročni plan o smanjenju zagađenja uzrokovanog emisijama štetnih gasova. Pored smanjenja ugljeničnog otiska pri proizvodnji nafte i gasa, ova ruska kompanija je sada saopštila da radi i na pronalaženju rešenja za smanjenje emisije ugljen-dioksida u proizvodnji vodonika. (Rosnjeft je prošle godine proizveo 400.000 tona vodonika, koji se koristi za potrebe rafinerija te kompanije. Foto: Rosneft.com)

Prva Prethodna
1/909
Poslednja Sledeća