Energetika

Gastrans dobio sertifikat - nezavisni operator transporta prirodnog gasa

Savet AERS-a izdao je Gastransu d.o.o. sertifikat kao nezavisnom operatoru transporta prirodnog gasa.

Nafta pod snažnim uticajem korona virusa

Iako je posle višenedeljnog pojeftinjenja cena sirove nafte na svetskom tržištu počela da raste analitičari procenjuju da će korona virus stvoriti novu prezasićenost ponudom "crnog zlata", a Goldman Saks je na osnovu nove procene pada potrošnje nafte u Kini smanjio na 53 dolara za barel svoju raniju prognozu cene nafte do kraja godine.

Prvi nuklearni reaktor u arapskom svetu

Ujedinjeni Arapski Emirati izdali su dozvolu za rad prvog nuklearnog reaktora u NE Barakah.

Zbog koronovirusa potražnja za naftom pala na najniži nivo od 2011.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upravo je smanjila je svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2020. godini za 365.000 barela na dan - na 825.000 barela dnevno, što je najniži nivo od 2011. godine.

Kapljice kiše mogu proizvoditi struju

Posle višegodišnjih ispitivanja i neuspešnih pokušaja, naučnici su izgleda konačno otkrili princip koji bi nam omogućio da iskoristimo kišne kapi kao izvor energije.

Ekologija primarna u svim segmentima poslovanja pančevačke rafinerije

NIS-ova rafinerija nafte u Pančevu nastavlja proces modernizacije i povećavanja konkurentnosti, što je svrstava u vrh evropskih fabrika za preradu nafte. A zaštita životne sredine je ključni element svih novih projekata u RNP.

Crnogorska luka Bar može biti čvorište za američki prirodni gas

Stiven Vinberg, američki podsekretar za fosilna goriva za TVCG tvrdi da bi Crna Gora mogla postati energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država, da luka Bar ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje.

Bugarska zavisna od struje iz uglja

Bugarska, koja, inače, uvozi više električne energije nego što izvozi, mora tokom naredne decenije aktivno da traži mehanizme zamene uglja ili tehnologije koje ne zagađuju životnu sredinu, jer 60% električne energije proizvodi u termoelektranama.

Japan gradi 22 nove termoelektrane na ugalj

Japan, koji ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju najavljuju kao jednu od "najzelenijih" olimpijada u istoriji, planira gradnju čak 22 termoelektrane na ugalj.

SAD spremaju nove sankcije za Severni tok 2

Kongres SAD bi u februaru ili martu mogao da usvoji novi paket sankcija projektu „Severni tok 2“, koji bi bio usmeren protiv investitora i kompanija koje dobijaju gas preko gasovoda, izjavio je za Sputnjik Kris Kuns, član Odbora Senata za spoljne poslove.

Prva Prethodna
1/300
Poslednja Sledeća