Energetika

Jači EPS za energetsku nezavisnost Srbije

Cilj nam je da EPS značajno ojačamo i unapredimo kako bismo u potpunosti obezbedili energetsku nezavisnost Srbije tako da, za najviše pet godina, neće biti potrebe za uvozom ni jednog jedinog kilovat-sata električne energije, čak ni u zimskom periodu, kaže Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS najavljujući kapitalni remont bloka TENT A4.

Rumunski gas alternativa ruskom

Zahvaljući novim nalazištim gasa u Crnom moru Rumunija će od 2022. udvostručiti svoju sadašnju proizvodnju gasa i obezbediti energetsku nezavisnost. Rumunija već dogovara izvoz oko 4,4 milijarde m3 gasa godišnje u Mađarsku. Da li je to šansa Srbiji, koja razmatra gasno povezivanje s Rumunijom.

Posle prošlonedeljnog poskupljenja nafta opet pojeftinila

Nafta brent pojeftinila je zbog povećane proizvodnje u SAD. Na londonskom je tržištu barel prošle nedelje poskupeo 3,3 odsto - na 64,85 dolara.

Četvrt veka Gasproma

Pre 25 godina državni koncern, ruski monopolista u izvozu gasa cevovodima transformisan je u akcionarsko društvo Gasprom.

Nemci prednjače u gradnji vetrenjača u Evropi

Ukupni kapaciteti vetrenjača u EU dostigli su 169 gigavata. Za ovu godinu očekuje se porast kapaciteta vetrenjača za 11,5 gigavata.

Rasvetljene krađe u EPS-u

Zahvaljujući uspešnoj saradnji JP Elektroprivreda Srbije i MUP Srbije rasvetljeno je više slučajeva krađe imovine EPS-a i uhapšeno je šest osoba, dok su stručne službe EPS-a otkrile 42 slučaja neovlašćene potrošnje električne energije u Novom Pazaru i Tutinu.

Američki naftaši ugrožavaju strategiju OPEK-a

Barel nafte ponovo se prodaje za više od 63 dolara ali, analitičari upozoravaju da nove bušotine “crnog zlata” u SAD ugrožavaju nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, koji nastoje da smanjenjem ponude spreči pojeftinjenje sirove nafte.

Turski tok u EU gradiće operatori gasa evropskih država

Gasovod Turski tok će na teritoriju EU biti građen strogo u skladu s pravilima Evropske komisije, izjavio je Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma. Rukovodstvo Gasproma će 13. februara razmatrati dokapitalizaciju kompanije South Stream Serbia, zajedničkog poduzeća sa Srbijagasom, osnovanog zbog izgradnje gasovoda kroz Srbiju.

U EU više energije iz obnovljivih izvora nego iz uglja

U Evropskoj uniji je prošle godine po prvi put proizvedeno više struje pomoću vetra, sunca i biomase nego u elektranama na fosilna goriva. Ali, ipak nije smanjena emisija ugljen-dioksida.

Stvara se nova berza električne energije

EMS, SEEPEX, EPEX SPOT i mađarske kompanije MAVIR i HUPX potpisali su Memorandum o razumevanju o osnivanju zajedničke kompanije - berze za centralnu i jugoistočnu Evropu, koja će biti značajan regionalni akter u oblasti dan-unapred (spot) tržišta električne energije.

Prva Prethodna
1/271
Poslednja Sledeća