Energija

 • Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

  Zelena energija
  24.09.2021 16:12

  Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)


 • Festival „Kustendorf Klasik“ se vraća u Drvengrad u novom formatu

  Zanimljivosti
  24.09.2021 13:38

  U etnoselu Drvengrad se svakog leta od 2013. godine održava festival ruske klasične muzike „Kustendorf Classic“ u organizaciji svetski poznatog reditelja Emira Kusturice uz podršku „Gasprom njefta“. Ove godine će se festival održati u onlajn formatu, 28. septembra. (Foto: NIS)


 • Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

  Zelena energija
  23.09.2021 17:48

  Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)


 • Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

  Nafta i gas
  23.09.2021 15:01

  U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta. (Foto: NIS)


 • Većina zemalja EU prekoračuje limite štetnih materija u vazduhu

  Ekologija
  23.09.2021 09:02

  Merama protiv pandemije poboljšan je kvalitet vazduha jer su u gotovo svim zemljama usled restrikcija osetno smanjene emisije iz industrije i saobraćaja
  (Neverica u velikim gradovima zbog pada zagađenja vazduha: Nju Delhi, oktobar 2019. i april 2020. ilustracija - Gardijan)


 • Kina prestaje da gradi termoelektrane u inostranstvu

  Rudarstvo i metalurgija
  22.09.2021 16:28

  Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. (Foto: Youtube screenshot)


 • Karavan NIS-a “Zajednici zajedno” obilazi škole u Srbiji

  Zanimljivosti
  22.09.2021 16:11

  Karavan „Zajednici zajedno“ koji kompanija NIS realizuje u okviru istoimenog programa društvene odgovornosti nastavlja da obilazi škole širom Srbije. Nakon Beograda, nova „stanica“ bila je Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ u Požarevacu, kojoj je NIS donirao sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za opremanje i rekonstrukciju informatičkih kabineta i nabavku digitalne opreme poput računara, interaktivne table, projektora i platna. (Foto: NIS)


 • Rušenje brana u Normandiji po direktivi EU, izazvalo nezadovoljstvo: Lokalne vlasti i stanovništvo niko ništa ne pita

  Ekologija
  21.09.2021 12:18

  Po prvi put u Evropi demontiraju se dve hidrocentrale kako bi se priroda vratila i omogućilo migratornim ribama da ponovo prolaze svojim putevima između reka i mora
  (ilustracija, Rušenje brane u francuskom mestu Vezen, novembra 2019.)


 • U Nemačkoj se (opet) najviše struje dobija iz uglja

  Ekologija
  20.09.2021 09:32

  Uzroci za ovakva kretanja su vremenske prilike sa znatno manje vetra od proseka, kao i napuštanje proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama
  (ilustracija, Najveća nemačka termoelektrana na ugalj puštena je u rad u Manhajmu septembra 2015. Dizajniran je da traje nekoliko decenija - uprkos energetskoj tranziciji)


 • Ekomobilnost za čistiji vazduh

  Zanimljivosti
  18.09.2021 16:12

  Vozila na električni i hibridni pogon najpoznatijih svetskih brendova predstavljena su danas na manifestaciji "Ekomobilnost" koja se održava prvi put u Beogradu na dve lokacije, ispred Muzeja 25. maj i u Kući Kralja Petra. Dvodnevna manifestacija posvećena je uticaju prevoznih sredstava na životnu sredinu sa ciljem širenja svesti o smanjuju zagađenja koje emituju motorna vozila. (Foto: Pixabay)


 • NIS na Međunarodnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

  Zanimljivosti
  18.09.2021 15:04

  Kompanija NIS upoznaće posetioce ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa pogodnostima koje nudi NIS Agro program, kao i sa bogatim spektrom proizvoda i usluga koje su dostupne potrošačima prilikom kupovine derivata na benzinskim stanicama NIS-a. Ovogodišnji Međunarodni sajam u Novom Sadu održava se od 18. do 24. septembra, a svi zainteresovani moći će da se upoznaju sa ponudom NIS-a na štandu kompanije, u Master hali Novosadskog sajma. (Foto: NIS)


 • Gas u Evropi bi mogao biti još skuplji

  Nafta i gas
  17.09.2021 17:41

  Značajno kašnjenje u punjenju gasom podzemnih skladišta u Evropi i sve veća potražnja doveli su do rekordne cene tog energenta u Evropi, a ti bi rekordi u bliskoj budućnosti mogli biti oboreni, rekao je danas predsednik odbora Gasproma Aleksej Miler, na godišnjoj skupštini Međunarodnog poslovnog kongresa u Moskvi, prenosi Tass. (Foto: Gazprom)


 • Bio-etanol zamena za dizel

  Zelena energija
  17.09.2021 17:19

  Električni motori postaju sve popularniji, ali je malo verovatno da će u doglednoj budućnosti u potpunosti zameniti motore na dizel. To se pre svega odnosi na građevinske mašine, traktore i kamione, gde bi etanol-dizel, koji se dobija iz biljnih sirovina, mogao da postane ekološki prihvatljiva alternativa gorivima iz fosilnih izvora. Institut za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu objavio je studiju u kojoj je upotreba ovog ekološkog goriva po prvi put precizno istražena. (Foto: Pixabay)


 • Utorak krajnji rok za prijavu na studentsku praksu „NIS Calling“

  Zanimljivosti
  17.09.2021 14:11

  Prijavljivanje za peti ciklus programa studentske prakse u kompaniji NIS pod nazivom „NIS Calling“ otvoreno je do utorka, 21. septembra. Praksa u trajanju od tri meseca u jednoj od vodećih domaćih kompanija počinje 1. novembra.


 • Srbija prva u regionu emitovala zelenu obveznicu

  Ekologija
  16.09.2021 22:04

  Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) a prvi put u istoriji je emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od milijardu evra, ročnosti sedam godina, čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. (Foto: NBS)


 • EPS će proizvoditi električnu energiju iz biomase

  Zelena energija
  16.09.2021 17:21

  Elektroprivreda Srbije je u saradnji sa američkom kompanijom E3 internešnel pokrenula ekološki pilot projekat uzgoja biomase, u vidu brzorastućih zasada vrbe, na odlagalištu Polja „G“, površinskog kopa Kolubara. Uključeni u projekat ističu da Srbiji postoji 1,6 milona hektara zemljišta lošijeg kvaliteta na kome mogu da se zasnuju energetske plantaže, a da je projekat koji se sada pokreće isplativa investicija koja će već u roku od pet godina pokazati rezultate.


 • Sedma beogradska gimnazija dobila savremenu opremu za kabinet fizike i biologije

  Zanimljivosti
  16.09.2021 15:38

  Kompanija NIS je, u okviru programa „Zajednici zajedno 2020″, Sedmoj beogradskoj gimnaziji donirala 2,5 miliona dinara za nabavku savremene školske i laboratorijske opreme koja će se koristiti za eksperimentalne vežbe iz fizike i biologije. Kabineti su opremljeni i računarskom opremom poput interaktivnih displeja, pametnih tabli i tablet uređaja. (Foto: NIS)


 • Mihajlović: Za obnovljive izvore energije još pet milijardi evra

  Zelena energija
  15.09.2021 13:47

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije. Na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije resorna ministarka je takođe istakla da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti uloženo u obnovljive izvore energije. (Foto: Shutterstock)


 • Rekordno visoke cene energije u Evropi

  Analize
  15.09.2021 10:09

  Rekordan rast cena energenata podigao je evropske troškove za električnu energiju do višegodišnjih maksimuma, a takav trend verovatno neće popustiti do kraja godine, što ukazuje na skupu zimsku grejnu sezonu za potrošače, ocenjuju energetske kompanije i predstavnici finansijskog sektora. (Foto: Pexels)


 • Rodna ravnopravnost u energetskom sektoru

  Zanimljivosti
  09.09.2021 16:12

  Kompanija NIS, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) organizovali su danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu konferenciju pod nazivom “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”. Cilj skupa bio je da se ukaže na značaj rodne ravnopravnosti, koju su Ujedinjene nacije istakle kao jedan od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, kao i da se govori o položaju žena u energetskom sektoru Srbije. (Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije)Sve vesti...
 

petak, 24 sep 2021

Zelena energija

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM

Zanimljivosti

Festival „Kustendorf Klasik“ se vraća u Drvengrad u novom formatu

U etnoselu Drvengrad se svakog leta od 2013. godine održava festival ruske klasične muzike „Kustendorf Classic“ u organizaciji svetski poznatog reditelja Emira Kusturice uz podršku „Gasprom njefta“. Ove godine će se festival održati u onlajn formatu, 28. septembra. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 23 sep 2021

Zelena energija

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM

Nafta i gas

Rafinerija nafte Pančevo širi paletu proizvoda

U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene su na tržište Rumunije. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno ukupno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

Ekologija

Većina zemalja EU prekoračuje limite štetnih materija u vazduhu

Merama protiv pandemije poboljšan je kvalitet vazduha jer su u gotovo svim zemljama usled restrikcija osetno smanjene emisije iz industrije i saobraćaja
(Neverica u velikim gradovima zbog pada zagađenja vazduha: Nju Delhi, oktobar 2019. i april 2020. ilustracija - Gardijan)

ML

sreda, 22 sep 2021

Rudarstvo i metalurgija

Kina prestaje da gradi termoelektrane u inostranstvu

Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. (Foto: Youtube screenshot)

Autor:  BM

Zanimljivosti

Karavan NIS-a “Zajednici zajedno” obilazi škole u Srbiji

Karavan „Zajednici zajedno“ koji kompanija NIS realizuje u okviru istoimenog programa društvene odgovornosti nastavlja da obilazi škole širom Srbije. Nakon Beograda, nova „stanica“ bila je Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ u Požarevacu, kojoj je NIS donirao sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za opremanje i rekonstrukciju informatičkih kabineta i nabavku digitalne opreme poput računara, interaktivne table, projektora i platna. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

utorak, 21 sep 2021

Ekologija

Rušenje brana u Normandiji po direktivi EU, izazvalo nezadovoljstvo: Lokalne vlasti i stanovništvo niko ništa ne pita

Po prvi put u Evropi demontiraju se dve hidrocentrale kako bi se priroda vratila i omogućilo migratornim ribama da ponovo prolaze svojim putevima između reka i mora
(ilustracija, Rušenje brane u francuskom mestu Vezen, novembra 2019.)

Nataša Jokić, Strazbur

ponedeljak, 20 sep 2021

Ekologija

U Nemačkoj se (opet) najviše struje dobija iz uglja

Uzroci za ovakva kretanja su vremenske prilike sa znatno manje vetra od proseka, kao i napuštanje proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama
(ilustracija, Najveća nemačka termoelektrana na ugalj puštena je u rad u Manhajmu septembra 2015. Dizajniran je da traje nekoliko decenija - uprkos energetskoj tranziciji)

M.L.

subota, 18 sep 2021

Zanimljivosti

Ekomobilnost za čistiji vazduh

Vozila na električni i hibridni pogon najpoznatijih svetskih brendova predstavljena su danas na manifestaciji "Ekomobilnost" koja se održava prvi put u Beogradu na dve lokacije, ispred Muzeja 25. maj i u Kući Kralja Petra. Dvodnevna manifestacija posvećena je uticaju prevoznih sredstava na životnu sredinu sa ciljem širenja svesti o smanjuju zagađenja koje emituju motorna vozila. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM