Energija

 • Kina: Rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora

  Zelena energija
  22.01.2021 13:09

  Kina pojačava fokus na obnovljive izvore energije, o čemu svedoči podatak kineske vlade da se tokom prošle godine beleži rekordna proizvodnja električne energije iz solarnih i vetroelektrana, u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav pravac, potvrđuje nastojanje Pekinga da smanji zavisnost od konvencionalnih izvora, a emisije ugljen-dioksida svede na minimum do kraja decenije. Međutim, ne odustaje se ni od fosilnih goriva, a grade se i nove termoelektrane. (ilustracija: Obnovljivi izvori energije, South China Morning Post)


 • Srpski biznis ne prepoznaje značaj klimatskih promena

  Ekologija
  21.01.2021 00:11

  Tokom poslednjih decenija svetska javnost postala je veoma informisana o značaju klimatskih promena i njenom uticaju na bezbednost, zdravlje i ekonomiju društva. Povod za veće intersovanje javnosti o ovoj tematici bazira se na činjenici da je klimatologija jedna od naučnih disciplina u kojoj je u međuvremenu došlo do najvećih pomaka, ali možda još i više zato što je „običan svet“, izvan stručnih krugova, u sopstvenom okruženju uvideo direktne posledice kratkotrajnih i dugotrajnih promena vremenskih prilika. (foto: Pixabay)


 • Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1

  Struja
  21.01.2021 11:02

  Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, izjavila je potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa prvim čovekom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihailom Cvetkovim. Revitalizacija hodroelektrane Đerdap 2 je takođe bitna, istakla je ministarka Mihajlović i dodala da je u pripremi knjiga projekata, jer će u energetici biti mnogo ulaganja i u interesu Srbije je priliv novih investicija u to područje. (ilustacija: Hidrelektrana Đerdap 1, izvor: EPS)


 • Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

  Rudarstvo i metalurgija
  21.01.2021 09:02

  Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)


 • Grci kupili hrvatskog naftnog distributera

  Nafta i gas
  20.01.2021 15:13

  Grčka naftna kompanija Koral zaključila je sporazum o preuzimanju 75 odsto udela nezavisnog hrvatskog naftnog distributera APIOS-a, koji ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj. Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.


 • Slovenački Petrol povećao udeo na tržištu Hrvatske

  Nafta i gas
  20.01.2021 14:26

  Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks (Crodux Derivati Dva), vlasništvo penzionisanog generala Ivana Čermaka. Za slovenački Petrol ovo je najveća akvizicija u poslednjih deset godina, kojom povećava udeo na hrvatskom tržištu na 23 odsto. Na prvom mestu je i dalje Ina sa više od 450 prodajnih mesta. Petrol najavljuje da priprema nove strategije širenja poslovanja na širem tržištu jugoistočne Evrope. (foto: Petrol.eu)


 • NIS ulaže 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte

  Nafta i gas
  20.01.2021 13:27

  NIS najavljuje nova ulaganja u svim segmentima poslovanja, uprkos krizi koju je izazvala pandemija. U ovoj godini kompanija će investirati više od 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte, a jedan od ključnih je početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo koji se očekuje tokom godine, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, u autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.


 • Mihajlović: Povećanje rudne rente

  Rudarstvo i metalurgija
  20.01.2021 11:20

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje iznosa rudne rente. Povod je to što su naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji među najnižim u Evropi ocenila je ministarka istakavši da se najniži iznos, od jedan odsto, plaća se za ekspolataciju soli. Naknada za ostale rude se kreće od tri do sedam odsto. U ostalim zemljama, iznos za rudnu rentu, prema oceni ministarke, nije manji od 10 odsto. (foto: Pixabay)


 • Norveška kompanija investira u vetroelektrane Srbije

  Zelena energija
  19.01.2021 12:33

  Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV International u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija, a prvih 168 megavata na mreži najavljuju već za 2023. godinu. (foto: Pixabay)


 • Evropska energetska zajednica po drugi put uvodi sankcije BiH

  Nafta i gas
  17.01.2021 17:06

  Za tek nešto više od pet godina BiH se ponovo suočila sa setom restriktivnih mera Evropske energetske zajednice. Povod je kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanje energetskih paketa o energiji i gasu, kako navodi portal Istraga.ba. Uvođenje sankcija je potvrdio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je istakao da BIH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u dvogodišnjem periodu, osim ako u međuvremenu ne otkloni predmetne povrede. (foto: Pixabay)


 • Mihajlović: Alternativa ruskom gasu u Srbiji

  Nafta i gas
  15.01.2021 15:20

  Srbija iz domaće proizvodnje uspeva da podmiri tek 13 odsto potreba za gasom, dok preostale količine, prema podacima Agencije za energetiku, uvozi isključivo iz Ruske Federacije. Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, uverena je da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije i da će sprovesti devirsifikaciju gasa što će omogućiti konkurenciju, kao i nižu cenu prirodnog gasa za privredu u Srbiji, koja je danas najviša u Evropi. U resornom ministarstvu ocenjuju da je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska, način da se otvori put do drugih izvora snabdevanja gasom. (Ilustracija: Interkonekcija Srbija-Bugarska, caspianbarrel.org)


 • Zbog prirodnih dobara Srbija na dnu evropske liste

  Ekologija
  15.01.2021 11:43

  Srbija spada u red evropskih zemalja sa najmanjim procentom zaštićenih prirodnih područja. Sa svega 7 odsto teritorije pod zaštitom, zauzima 33 mesto na listi od ukupno 35 zemalja, objavio je portal SaveOnEnergy, koristeći za analizu podatke Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Istovremeno, Luksemburg ima tri četvrtine teritorije pod zaštitom, što je i razlog da je najbolje rangirana država po procentu kopnene teritorije koju su zauzimala zaštićena prirodna područja u prošloj godini. (ilustracija: Luksemburg, flickr)


 • Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija CGES-a

  Struja
  12.01.2021 16:21

  Elektromreža Srbije kupila je danas na Montenegroberzi još pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema, za 6.890.000 evra, saopštili su iz Montenegro berze Televiziji Crne Gore. Elektromreža Srbije je 2015. godine već kupila 10 odsto akcija CGES-a, tako da je sa ovom transakcijom udeo povećan na 15 procenata. (Ilustracija: CGES)


 • Gasprom nastavlja u petak radove na Severnom toku 2

  Nafta i gas
  12.01.2021 14:09

  Izgradnja poslednjih 148 kilometara gasovoda Severni tok 2, uz obalu Danske i Nemačke, neće biti nimalo jednostavan zadatak.
  (ilustracija, Pionirski duh (Pioneering Spirit), najveće svetsko plovilo za cevovode, postavlja cevi u švedske vode, februar 2019.)


 • U Beogradu održan protest za Srbiju bez smoga

  Ekologija
  10.01.2021 14:36

  U Beogradu je danas održan protest protiv zagađenja vazduha, u organizaciji neformalne grupe građana Eko straža. Učesnici protesta su se okupili u podne na platou beogradskog Trga Slavija, a odatle se uputili do zgrade Vlade Srbije, gde su predali zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o toj temi. Okupljanje je završeno posle 13 časova. Poslednji veliki protest za očuvanje životne sredine u Beogradu održan je u junu. (Beograd, 10.01.2021 - Protest "Za bezopasan vazduh", Zoran Mrđa, FoNet)


 • Zbog kvara u Rumuniji Evropa zamalo u mraku

  Struja
  10.01.2021 11:55

  Za pad frekvencije u elektromreži Evrope, do koje je došlo u petak posle podne, a koja je mogla da izazove ogromne probleme u snabdevanju električnom energijom, kriv je nestanak električne energije u delu Rumunije. Ovo je drugi najveći kvar u elektromreži Evrope od 2006. godine, kada je više od 10 miliona domaćinstava ostalo bez struje. (foto: Pixabay)


 • Egipat: U naftno-gasni sektor 1,6 milijardi dolara

  Nafta i gas
  09.01.2021 15:24

  Dok se globalna ekonomija borila sa pandemijom korona virusa, Egipat je, u partnerstvu sa vodećim međunarodnim energetskim kompanijama, sprovodio ozbiljna istraživanja u cilju pronalaženja novih resursa sirove nafte i prirodnog gasa. Planirana ulaganja u vrednosti od 1,6 milijardi dolara za razvoj rezervi, uz dodatnih 139 miliona dolara koji će se uložiti u naftne bušotine na 74 lokacije, dovoljno govore o kapacitetu resursa kojima Egipat raspolaže. (47 rezervi sirove nafte i 15 prirodnog gasa pronađeno je u Zapadnoj pustinji, Istočnoj pustinji, Sueckom zalivu, delti Nila i Sredozemnom moru, foto: arabnews.com)


 • EPS Distribucija preuzima još 650.000 brojila

  Struja
  08.01.2021 18:49

  EPS Distribucija, koja je nedavno odvojena od Elektroprivrede Srbije (EPS), u skladu sa Zakonom o energetici, od svih korisnika sistema preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u merno razvodnim ormanima. U upravo započetoj fazi biće preuzeto 650.000 brojila. Najviše u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu. (foto: Pixabay)


 • Srbija: Veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije

  Zelena energija
  08.01.2021 17:41

  Ministarstvo rudarstva i energetike najavijuje donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost. Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine istovremeno stiže poruka da će ovu godinu obeležiti velike investicije u zaštitu životne sredine. Ovakve poruke, u skladu su sa ranijim najavama da će 2021. biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove. (ilustracija: ged.ba)


 • Crna Gora: Od podmorskog kabla 11,6 miliona evra

  Struja
  07.01.2021 10:14

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je prošle godine na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 11,6 miliona evra. Puštanje u rad podmorskog kabla, uticalo je takođe na povećanje interesovanja za dodelom prekograničnih prenosnih kapaciteta i na ostalim granicama Crne Gore. Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije korisno je i za Srbiju. Kupovina 10 odsto akcija CGES-a, do sada se pokazala isplativom i kompaniji Elektromreže Srbije (EMS). (foto: Podmorski kabl između Crne Gore i Italije, investitor.me)Sve vesti...
 

petak, 22 jan 2021

Zelena energija

Kina: Rekordna proizvodnja iz obnovljivih izvora

Kina pojačava fokus na obnovljive izvore energije, o čemu svedoči podatak kineske vlade da se tokom prošle godine beleži rekordna proizvodnja električne energije iz solarnih i vetroelektrana, u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav pravac, potvrđuje nastojanje Pekinga da smanji zavisnost od konvencionalnih izvora, a emisije ugljen-dioksida svede na minimum do kraja decenije. Međutim, ne odustaje se ni od fosilnih goriva, a grade se i nove termoelektrane. (ilustracija: Obnovljivi izvori energije, South China Morning Post)

Autor:  BM

četvrtak, 21 jan 2021

Ekologija

Srpski biznis ne prepoznaje značaj klimatskih promena

Tokom poslednjih decenija svetska javnost postala je veoma informisana o značaju klimatskih promena i njenom uticaju na bezbednost, zdravlje i ekonomiju društva. Povod za veće intersovanje javnosti o ovoj tematici bazira se na činjenici da je klimatologija jedna od naučnih disciplina u kojoj je u međuvremenu došlo do najvećih pomaka, ali možda još i više zato što je „običan svet“, izvan stručnih krugova, u sopstvenom okruženju uvideo direktne posledice kratkotrajnih i dugotrajnih promena vremenskih prilika. (foto: Pixabay)

Autor:  BM

Struja

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, izjavila je potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa prvim čovekom predstavništva ruske kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihailom Cvetkovim. Revitalizacija hodroelektrane Đerdap 2 je takođe bitna, istakla je ministarka Mihajlović i dodala da je u pripremi knjiga projekata, jer će u energetici biti mnogo ulaganja i u interesu Srbije je priliv novih investicija u to područje. (ilustacija: Hidrelektrana Đerdap 1, izvor: EPS)

Autor:  BM

Rudarstvo i metalurgija

Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)

Autor:  BM

sreda, 20 jan 2021

Nafta i gas

Grci kupili hrvatskog naftnog distributera

Grčka naftna kompanija Koral zaključila je sporazum o preuzimanju 75 odsto udela nezavisnog hrvatskog naftnog distributera APIOS-a, koji ima 26 benzinskih stanica u Hrvatskoj. Apios će ubuduće poslovati pod imenom Koral Kroacija, a njegov brend će biti zamenjen brendom Šel.

Autor:  BM

Nafta i gas

Slovenački Petrol povećao udeo na tržištu Hrvatske

Slovenačka naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Kroduks (Crodux Derivati Dva), vlasništvo penzionisanog generala Ivana Čermaka. Za slovenački Petrol ovo je najveća akvizicija u poslednjih deset godina, kojom povećava udeo na hrvatskom tržištu na 23 odsto. Na prvom mestu je i dalje Ina sa više od 450 prodajnih mesta. Petrol najavljuje da priprema nove strategije širenja poslovanja na širem tržištu jugoistočne Evrope. (foto: Petrol.eu)

Autor:  BM

Nafta i gas

NIS ulaže 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte

NIS najavljuje nova ulaganja u svim segmentima poslovanja, uprkos krizi koju je izazvala pandemija. U ovoj godini kompanija će investirati više od 20 milijardi dinara u nove razvojne projekte, a jedan od ključnih je početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo koji se očekuje tokom godine, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, u autorskom tekstu za Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Izvor:  NIS

Rudarstvo i metalurgija

Mihajlović: Povećanje rudne rente

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje iznosa rudne rente. Povod je to što su naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji među najnižim u Evropi ocenila je ministarka istakavši da se najniži iznos, od jedan odsto, plaća se za ekspolataciju soli. Naknada za ostale rude se kreće od tri do sedam odsto. U ostalim zemljama, iznos za rudnu rentu, prema oceni ministarke, nije manji od 10 odsto. (foto: Pixabay)

Autor:  BM

utorak, 19 jan 2021

Zelena energija

Norveška kompanija investira u vetroelektrane Srbije

Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV International u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija, a prvih 168 megavata na mreži najavljuju već za 2023. godinu. (foto: Pixabay)

Autor:  BM

nedelja, 17 jan 2021

Nafta i gas

Evropska energetska zajednica po drugi put uvodi sankcije BiH

Za tek nešto više od pet godina BiH se ponovo suočila sa setom restriktivnih mera Evropske energetske zajednice. Povod je kršenje Direktive o sumporu u gorivima i nepoštovanje energetskih paketa o energiji i gasu, kako navodi portal Istraga.ba. Uvođenje sankcija je potvrdio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, koji je istakao da BIH neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u dvogodišnjem periodu, osim ako u međuvremenu ne otkloni predmetne povrede. (foto: Pixabay)

Autor:  BM

Energetika Video

Dejan Popović - Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana
Mirjana Filipović - Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana
Dejan Stojanović - Kako ćemo se grejati naredne zime?
Dejan Popović - Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana