Energija

 • EU: Plan investicija u energetske mreže od 584 milijarde evra

  Električna energija
  27.11.2023 00:09

  Na taj način bi trebalo, kako javlja Blumberg, da se savlada očekivani nagli priliv električne energije iz obnovljivih izvora
  (ilustracija, Evropska komisija ističe da je čak 40 posto distributivnih mreža u Evropi starije od 40 godina)


 • Sudbina Kipra zavisi od gasa

  Analize
  18.11.2023 10:18

  Kipar je pred dilemom, jer to što je stao na stranu Izraela u ratu sa Hamasom provocira Tursku, a upravo mu je Turska neophodna da bi počela eksploatacija gasa kod obala tog ostrva u istočnom Sredozemlju.
  (Ankara od 1974. polaže pravo na mineralne resurse u moru kod Kipra. Foto: Unsplash)


 • Uticaj kriznih žarišta na energetsku bezbednost Evrope

  Analize
  17.11.2023 09:21

  Uprkos ratu na Bliskom istoku i sukobu u Ukrajini, Evropljani se nadaju da će izbeći reprizu prošlogodišnje energetske krize, kada su se suočili sa astronomskim računima za električnu energiju i grejanje nakon što su odustali od ruskog gasa. Ove godine EU je bolje pripremljena, ali sada rat u Izraelu preti da uzdrma njena energetska tržišta. (Foto: Unsplash)


 • Kineska kompanija planira da proizvodi zeleni vodonik u Boru

  Kompanije
  15.11.2023 08:19

  Kineska kompanija „Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana je da sa Ziđin majning grupom, koja već posluje u Srbiji, gradi hibridno postrojenje, solarnu i vetroelektranu u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik. Tim povodom, početkom meseca su vođeni razgovori sa predstavnicima srpske Vlade u Kini, a nakon prošlonedeljnog sastanka predstavnika kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables" i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, izneto je očekivanje da bi saradnjom sa kineskom kompanijom, Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta. (Foto: Unsplash)


 • 60 godina rafinerije gasa u Elemiru

  Nafta i gas
  13.11.2023 14:16

  Pogon za pripremu i transport nafte i gasa, Rafinerija gasa ili Degazolinaža Elemir, kako se najčešće ovo postrojenje kompanije NIS nazivalo kroz istoriju, proslavlja 60 godina postojanja. (Rafinerija gasa, Elemir. Foto: NIS)


 • Raste proizvodnja fosilnih goriva u Evropi

  Ekologija
  09.11.2023 13:18

  Dok naučnici apeluju da je upotrebu fosilnih goriva neophodno smanjiti kako bi se ispunili klimatski ciljevi, države ne uspevaju da postignu nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima u vezi sa postepenim ukidanjem upotrebe uglja, gasa ili nafte. Nemačka, Norveška i Velika Britanija su najveći evropski proizvođači fosilnih goriva koji zanemaruju klimatske ciljeve. (Foto: Pexels)


 • Od danas skuplji električna energija i gas

  Električna energija
  01.11.2023 07:38

  U grejnoj sezoni, a od 1. novembra, domaćinstva u Srbiji se suočavaju sa trećim poskupljenjem električne energije u ovoj godini u iznosu od osam odsto. Od danas je i cena gasa viša za 10 odsto, dok je podizanje akciza na jedan deo proizvoda akuelno od 1. oktobra. Sve u svemu, ova novembarska korekcija cene električne energije je novi udar na džepove potrošača. (foto: Unsplash)


 • NIS uložio 21,9 milijardi dinara u kapitalne projekte

  Nafta i gas
  30.10.2023 14:29

  U periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja iz istog perioda prošle godine. Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže.
  (Korporativni centar, Novi Sad, foto: NIS)


 • NIS ulaže 144,5 miliona dinara u obrazovanje i nauku

  Zanimljivosti
  20.10.2023 14:21

  Jubilarni konkurs programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS posvetila je obrazovanju i nauci, u želji da motiviše mlade da stiču nova znanja i bave se naukom. Na Konkursu je za podršku izabrano čak 54 projekata osnovnih i srednjih škola u domenu osavremenjivanja nastavnog procesa i infrastrukture objekata, kao i naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova, čiji projekti za cilj imaju unapređenje infrastrukturnih i inovacionih kapaciteta naučnih ustanova.


 • Gas u Evropi poskupeo za polovinu za nedelju dana

  Nafta i gas
  18.10.2023 14:10

  Iza strahovanja za isporuke stoji, sve više, novi sukob između pokreta Hamas i Izraela. Osim toga, na cenu imaju uticaj i kvar na gasovodu između Finske i Estonije, kao i preteći štrajk u australijskim pogonima za utečnjavanje gasa u LNG, a poslednjih dana sve je hladnije na celom kontinentu
  (ilustracija, tanker za prevoz prirodnog gasa, kakvim se danas pretežno transportuje ovaj energent)


 • NIS kod Čačka otvorio novi maloprodajni objekat

  Nafta i gas
  10.10.2023 14:02

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, Goran Vesić, generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, obišli su danas novu benzinsku stanicu kompanije NIS, na auto-putu „Miloš Veliki“. Reč je o jednom od najsavremenijih objekata u maloprodajnoj mreži NIS-a u čiju izgradnju i opremanje je uloženo više od 4,5 miliona evra. (Foto: NIS)


 • Pucanje naftovoda u Ukrajini izazvalo požar, devetoro povređenih

  Nafta i gas
  01.10.2023 09:53

  Najmanje devet osoba, među kojima je dvoje dece, povređeno je juče kada je izbio veliki požar na naftovodu u Ivano-Frankovskoj oblasti na zapadu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska državna služba za vanredne situacije, a preneo ukrajinski medij Ukrinform. Prema ranijim navodima do pucanja naftovoda je došlo u blizni sela Strimba u okrugu Nadvirna, posle čega se izlila nafta na površini od 100 kvadratnih metara. (Foto: Pexels)


 • "Gazprom" beleži pad proizvodnje

  Nafta i gas
  29.09.2023 12:12

  Najveći svetski proizvođač gasa „Gazprom“, sa monopolom na izvoz iz Rusije gasovodima, u ovoj godini proizveo je za četvrtinu manje nego lane ovog strateškog energenta
  (ilustracija, gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku po dnu Baltičkog mora - više ne radi)


 • Srbija među najzagađenijim zemljama Evrope

  Ekologija
  21.09.2023 16:47

  Više od polovine stanovništva Srbije i Severne Makedonije živi sa četiri puta više štetnih čestica u vazduhu nego što propisuju smernice Svetske zdravstvene organizacije, pokazalo je istraživanje britanskog lista Gardijan. (Foto: Pexels)


 • Svetski naftni kongres održava se u Kanadi

  Nafta i gas
  15.09.2023 13:41

  Svetski naftni kongres, najveći globalni skup naftaša, biće održan u Kanadi, u gradu Kalgariju od 17. do 21. septembra. Na ovom prestižnom energetskom forumu prisustvuju predstavnici država i vlada energetskih lidera u oblasti nafte i gasa, vodeće kompanije koje posluju u ovoj oblasti, kao i eksperti koji će diskutovati o izazovima i mogućnostima upravljanja svetskim naftnim i energetskim resursima u izazovnim globalnim okolnostima i okolnostima energetske tranzicije. (Foto: Pexels)


 • Generalni direktor NIS-a na panelu o održivom razvoju

  Zelena energija
  12.09.2023 16:11

  U organizaciji Kompanije „Novosti“ danas je u Beogradu održana panel diskusija „Naša održiva zajednica“ o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, na kojoj je učestvovao i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (Foto: NIS)


 • Uprkos ratu u Ukrajini i sankcijama: EU je povećala uvoz ruskog gasa morskim putem

  Nafta i gas
  11.09.2023 12:06

  Pored Sjedinjenih Država i Katara, i Rusija je takođe imala koristi od sve veće upotrebe tečnog gasa. To je veliki paradoks, iako je u martu 2022. Evropska unija predstavila ovaj tečni gas kao način „diverzifikacije snabdevanja“ van Rusije – izveštava parski Mond
  (ilustracija, plovila privezana uz obalu i opremljena specijalnom opremom za zagrevanje tečnog prirodnog gasa kako bi se vratio u gasovito stanje i ubrizgao u mrežu: operativna jedinica u luci u Beninu, u vlasništvu francuske kompanije Total)


 • Nafta poskupljuje - Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju manje isporuke

  Nafta i gas
  11.09.2023 13:33

  Severnomorska nafta brent poskupela je za 1,7 posto, a cena jednog barela se popela iznad granice od 90 dolara za barel a slično je reagovanje u slučaju lake američke nafte WTI koja je poskupela za 1,8 posto tj na 87 dolara za barel
  (ilustracija, U slučaju Saudijske Arabije, kako javljaju agencije, radi se o milion barela dnevno a Rusije - 300 hiljada barela)


 • Počinje četvrta sezona programa NIS Energy

  Zanimljivosti
  11.09.2023 11:02

  Kompanija NIS i ove godine pruža šansu mladim talentovanim ljudima da putem programa „NIS Energy“ učine prve karijerne korake u kompaniji. U ovom jednogodišnjem plaćenom programu mogu da učestvuju diplomci i master studenti odabranih fakulteta sa dobrim poznavanjem engleskog jezika i MS Office paketa. (Foto: NIS)


 • „Sa nama na putu“ poklanja 500 dinara uz prvu kupovinu goriva

  Nafta i gas
  08.09.2023 14:24

  Program lojalnosti kompanije NIS u septembru donosi specijalne akcije za nove i aktuelne članove. Naime, svi potrošači koji se učlane besplatno u program lojalnosti „Sa nama na putu“ putem mobilne aplikacije, dobijaju po 500 dinara uz prvu kupovinu goriva do 30. septembra. (Foto: NIS)Sve vesti...
 

ponedeljak, 27 nov 2023

Električna energija

EU: Plan investicija u energetske mreže od 584 milijarde evra

Na taj način bi trebalo, kako javlja Blumberg, da se savlada očekivani nagli priliv električne energije iz obnovljivih izvora
(ilustracija, Evropska komisija ističe da je čak 40 posto distributivnih mreža u Evropi starije od 40 godina)

ML

subota, 18 nov 2023

Analize

Sudbina Kipra zavisi od gasa

Kipar je pred dilemom, jer to što je stao na stranu Izraela u ratu sa Hamasom provocira Tursku, a upravo mu je Turska neophodna da bi počela eksploatacija gasa kod obala tog ostrva u istočnom Sredozemlju.
(Ankara od 1974. polaže pravo na mineralne resurse u moru kod Kipra. Foto: Unsplash)

Autor:  M.Ž.

petak, 17 nov 2023

Analize

Uticaj kriznih žarišta na energetsku bezbednost Evrope

Uprkos ratu na Bliskom istoku i sukobu u Ukrajini, Evropljani se nadaju da će izbeći reprizu prošlogodišnje energetske krize, kada su se suočili sa astronomskim računima za električnu energiju i grejanje nakon što su odustali od ruskog gasa. Ove godine EU je bolje pripremljena, ali sada rat u Izraelu preti da uzdrma njena energetska tržišta. (Foto: Unsplash)

Autor:  BM

sreda, 15 nov 2023

Kompanije

Kineska kompanija planira da proizvodi zeleni vodonik u Boru

Kineska kompanija „Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana je da sa Ziđin majning grupom, koja već posluje u Srbiji, gradi hibridno postrojenje, solarnu i vetroelektranu u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik. Tim povodom, početkom meseca su vođeni razgovori sa predstavnicima srpske Vlade u Kini, a nakon prošlonedeljnog sastanka predstavnika kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables" i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, izneto je očekivanje da bi saradnjom sa kineskom kompanijom, Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta. (Foto: Unsplash)

Autor:  M.Ž.

ponedeljak, 13 nov 2023

Nafta i gas

60 godina rafinerije gasa u Elemiru

Pogon za pripremu i transport nafte i gasa, Rafinerija gasa ili Degazolinaža Elemir, kako se najčešće ovo postrojenje kompanije NIS nazivalo kroz istoriju, proslavlja 60 godina postojanja. (Rafinerija gasa, Elemir. Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 9 nov 2023

Ekologija

Raste proizvodnja fosilnih goriva u Evropi

Dok naučnici apeluju da je upotrebu fosilnih goriva neophodno smanjiti kako bi se ispunili klimatski ciljevi, države ne uspevaju da postignu nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima u vezi sa postepenim ukidanjem upotrebe uglja, gasa ili nafte. Nemačka, Norveška i Velika Britanija su najveći evropski proizvođači fosilnih goriva koji zanemaruju klimatske ciljeve. (Foto: Pexels)

Izvor:  BM

sreda, 1 nov 2023

Električna energija

Od danas skuplji električna energija i gas

U grejnoj sezoni, a od 1. novembra, domaćinstva u Srbiji se suočavaju sa trećim poskupljenjem električne energije u ovoj godini u iznosu od osam odsto. Od danas je i cena gasa viša za 10 odsto, dok je podizanje akciza na jedan deo proizvoda akuelno od 1. oktobra. Sve u svemu, ova novembarska korekcija cene električne energije je novi udar na džepove potrošača. (foto: Unsplash)

Autor:  M.Ž.

ponedeljak, 30 okt 2023

Nafta i gas

NIS uložio 21,9 milijardi dinara u kapitalne projekte

U periodu januar-septembar 2023. godine NIS grupa je nastavila sa realizacijom planiranog investicionog ciklusa. U kapitalne projekte uloženo je 21,9 milijardi dinara, što je 80 odsto više u odnosu na ulaganja iz istog perioda prošle godine. Najviše sredstava uloženo je u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalju modernizaciju Rafinerije nafte Pančevo, kao i u razvoj maloprodajne mreže.
(Korporativni centar, Novi Sad, foto: NIS)

Izvor:  NIS

petak, 20 okt 2023

Zanimljivosti

NIS ulaže 144,5 miliona dinara u obrazovanje i nauku

Jubilarni konkurs programa „Zajednici zajedno“ kompanija NIS posvetila je obrazovanju i nauci, u želji da motiviše mlade da stiču nova znanja i bave se naukom. Na Konkursu je za podršku izabrano čak 54 projekata osnovnih i srednjih škola u domenu osavremenjivanja nastavnog procesa i infrastrukture objekata, kao i naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova, čiji projekti za cilj imaju unapređenje infrastrukturnih i inovacionih kapaciteta naučnih ustanova.

Izvor:  NIS

sreda, 18 okt 2023

Nafta i gas

Gas u Evropi poskupeo za polovinu za nedelju dana

Iza strahovanja za isporuke stoji, sve više, novi sukob između pokreta Hamas i Izraela. Osim toga, na cenu imaju uticaj i kvar na gasovodu između Finske i Estonije, kao i preteći štrajk u australijskim pogonima za utečnjavanje gasa u LNG, a poslednjih dana sve je hladnije na celom kontinentu
(ilustracija, tanker za prevoz prirodnog gasa, kakvim se danas pretežno transportuje ovaj energent)

ML