Energija

 • EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza električne energije

  Električna energija
  19.04.2021 15:12

  Od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, JP Elektroprivreda Srbije je od početka godine ostvarila zaradu od oko 74 miliona evra, čime su nadmašena očekivanja EPS-a, uzevši u obzir otežane uslove poslovanja zbog pandemije korona virusa, saopštila je ta kompanija. Trend rasta je ipak u skladu sa ranijim rezultatima, s obzirom na to da je EPS u prošloj godini ostvario četiri puta veće prihode od planiranih. (U prvom kvartalu ove godine na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije ili tri puta više nego prošle godine. Foto: EPS)


 • Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije

  Električna energija
  19.04.2021 09:41

  Elektrane na gas su preuzele primat nad onima koje koriste lignit za proizvodnju električne energije tokom prošle godine i postale najveći pojedinačni izvor emisija u energetskom sektoru Evropske unije, navodi se u poslednjoj analizi klimatske organizacije Ember. Velike energetske kompanije koje se usmeravaju na obnovljive izvore istovremeno upozoravaju da će za najviše četiri godine gas postati neodrživ izvor za proizvodnju električne energije. (Smanjenje korišćenja uglja se podudara sa rastom cena ugljen-dioksida u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji. Foto: Pixabay)


 • Pravo na besplatne kilovate

  Električna energija
  19.04.2021 11:47

  Očekuje se da se u ovoj godini broj korisnika u Srbiji koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa do kraja godine poveća za dva ili možda čak i tri puta, zbog novina u Zakonu o energetici. (Zakonom o energetici uvodi se i kategorija energetski ugroženog kupca u oblasti toplotne energije. Foto: Pixabay)


 • EBRD najavila usklađivanje aktivnosti sa Pariskim sporazumom

  Zelena energija
  18.04.2021 14:12

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da će u potpunosti uskladiti svoje aktivnosti sa ciljevima Pariskog sporazuma o prilagođavanju, ublažavanju i finansiranju borbe protiv klimatskih promena tokom narednih 20 meseci. (EBRD se obavezala i da će do 2025. godine većinu svojih investicija usmeriti ka projektima koji doprinose prelasku na zelenu ekonomiju. Foto: EBRD)


 • Protest u Dobrinji zbog litijuma

  Ekologija
  17.04.2021 18:16

  U selu Dobrinji kod Požege održan je protest zbog najavljenih geoloških istraživanja litijuma. Građani ovog kraja strahuju da bi eventualno otvaranje rudnika moglo ugroziti životnu sredinu. Ministarstvo rudarstva i energetike pre nekoliko dana je saopštilo da se sve radi u skladu sa zakonom i da ne postoji rizik po zdravlje stanovništva. (Pravo na istraživanje je dodeljeno firmi “Jadar Lithium”. Foto: Screenshot)


 • Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

  Rudarstvo i metalurgija
  17.04.2021 17:14

  Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)


 • Ne postoji nijedan razlog za privatizaciju EPS-a

  Električna energija
  16.04.2021 10:36

  Ne postoji nijedan razlog da se danas, a ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije, ali takođe nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije, zbog čega je neophodno da se EPS osposobi da bude mnogo efikasniji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Foto: Pixabay)


 • Ledeni talas uništio trećinu roda francuskih vinograda

  Ekologija
  16.04.2021 12:07

  Najmanje trećina francuske proizvodnje vina, vredne gotovo dve milijarde evra prihoda, biće izgubljena ove godine, jer su neubičajeno niske temperature devastirale veliki deo zasada pod vinovom lozom, ali i druge voćne kulture širom Francuske, uzrokujući još veću zabrinutost po pitanju klimatske krize. (Ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi je ove ogromne gubitke okarakterisao kao “verovatno najveću poljoprivrednu katastrofu od početka 21 veka”. Foto: Pixabay)


 • UAE: Nuklearna energija u službi vodonika

  Zelena energija
  15.04.2021 09:41

  Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da za proizvodnju vodonika koriste električnu energiju iz nuklearnih elektrana. U tom pravcu je formiran savez vodećih kompanija, koje razmatraju i mogućnosti saradnje sa međunarodnim akterima u cilju razvoja tog goriva, koje i u Emiratima slovi za energent sa najvećim potencijalom u budućnosti. (Na globalnom planu se očekuje da će industrija vodonika dostići vrednost od 183 milijarde dolara do 2023. godine. Foto: gccbusinessnews.com)


 • Rast zastupljenosti obnovljivih izvora u energetskom bilansu EU

  Električna energija
  14.04.2021 16:19

  Zastupljenost električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora u prošlogodišnjem energetskom bilansu Evropske unije bila je 39 odsto, čime je prvi put premašen udeo fosilnih goriva, koji je iznosio 36 procenata. Istovremeno je došlo do pada potrošnje električne energije u EU za četiri odsto, a gasa za tri procenta, u odnosu na 2019. godinu, pokazuje najnoviji kvartalni izveštaj Evropske komisije o gasu i tržištima električne energije u EU. (Evropska komisija ocenjuje da je pandemija korona virusa jedan od ključnih faktora za promene u energetskom miksu zemalja Unije. Foto: Pixabay)


 • Zatvoren rudnik kompanije Ziđin u Boru

  Rudarstvo i metalurgija
  13.04.2021 16:48

  Rudnik Jama u Boru, koji pripada kompaniji Ziđin, zatvoren je u cilju zaštite životne sredine, uz nalog inspekcije da ta kineska kompanija ne može da sprovodi ni jednu vrstu aktivnosti bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da mora da poseduje sve potvrde Ministarstva životne sredine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Pored zatvaranja rudnika „Jama“ kompanija Ziđin, kojoj pripada rudnik, mora da do 30. aprila završi novo postrojenje za prečišćavanje vode. Foto: rtb.rs)


 • Japan odlučio da kontaminiranu vodu iz Fukušime ispusti u okean

  Ekologija
  13.04.2021 19:26

  Vlada Japana je danas objavila da planira da više od milion tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima ispusti u Tihi okean i to čitavu deceniju posle havarije koja se dogodila u ovoj nuklearnoj elektrani. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odmah je reagovalo kritikom na odluku japanske vlade, nazvavši je "krajnje neodgovornom". (Voda će se pre ispuštanja tretirati na odgovarajući način da bi se u što većoj meri smanjio nivo zračenja, navodi se u službenoj objavi japanske vlade. Foto: AP/Kota Endo)


 • Hajneken se fokusira na zaštitu vodnih resursa Srbije

  Kompanije
  13.04.2021 14:39

  Kompanija Hajneken (Heineken) Srbija ističe u današnjem saopštenju da je, kroz strategiju održivog poslovanja "Stvaramo bolji svet“, usredsređena na zaštitu vodnih resursa i naglašava da njen sveobuhvatni program "Svaka kap je bitna“ počiva na principima upotrebe vode, cirkularne ekonomije i odgovornog upravljanja vodom. (U Hajneken Srbija navode da je kompanija tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa za 75 odsto. Foto: valtech.com)


 • Rosnjeft radi na smanjenju štetnih emisija u proizvodnji

  Nafta i gas
  13.04.2021 12:23

  Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft je prva kompanija u Rusiji koja je predstavila dugoročni plan o smanjenju zagađenja uzrokovanog emisijama štetnih gasova. Pored smanjenja ugljeničnog otiska pri proizvodnji nafte i gasa, ova ruska kompanija je sada saopštila da radi i na pronalaženju rešenja za smanjenje emisije ugljen-dioksida u proizvodnji vodonika. (Rosnjeft je prošle godine proizveo 400.000 tona vodonika, koji se koristi za potrebe rafinerija te kompanije. Foto: Rosneft.com)


 • Britanija najveći evropski investitor u energiji vetra

  Zelena energija
  13.04.2021 16:34

  Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 milijardi evra, prema danas objavljenom izveštaju evropske asocijacije za promociju vetroenergije WindEurope. (Investicije u priobalne vetroparkove su prošle godine dostigle rekordnih 26,3 milijarde evra, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 milijardi evra. Foto: Pixabay)


 • Dan zaštite prirode Srbije

  Ekologija
  11.04.2021 16:12

  U Srbiji je pod zaštitom 471 područje na 678.257 hektara, ili 7,66 odsto teritorije zemlje, saopšteno je povodom Dana zaštite prirode 11. aprila. Do kraja godine očekuje se izrada studija za nova prirodna dobra, koja bi trebala da dobiju status zaštićenih područja. (Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Foto: mojasrbija.rs)


 • U okolini Valjeva se istražuje litijum

  Rudarstvo i metalurgija
  11.04.2021 16:24

  Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu. U toj kompaniji navode da ih je za istraživanje litijuma ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike, ali da je i dalje neizvesno da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma. (U kompaniji Euro Lithium navode da je cilj kompanije da se pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse i utvrdi da li oni mogu da se eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja. Foto: investitorintel.com)


 • Orsted: Vetropark u Severnom moru za proizvodnju zelenog vodonika

  Kompanije
  10.04.2021 21:04

  Danska energetska kompanija Orsted, planira da razvije jedno od najvećih svetskih postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika i priobalni vetropark u blizini holandsko-belgijske obale Severnog mora, namenjenih snabdevanju industrije u tim zemljama, saopštila je ta kompanija. (Očekuje se da bi postrojenje za dobijanje zelenog vodonika moglo godišne da da proizvede oko 116.000 tona ovog održivog goriva do 2030. godine. Foto: Orsted)


 • PayPal: Cilj je klimatska neutralnost do 2040.

  Kompanije
  09.04.2021 11:14

  Američka kompanija PayPal, koja upravlja jednom od najvećih globalnih platformi za digitalna plaćanja, namerava da postane klimatski neutralna do 2040. godine. Na ovaj način PayPal se pridružuje američkom Amazonu i kompaniji Best Bay, koje su se obavezale da će u istom periodu prestati sa emitovanjem gasova sa efektom staklene bašte. (Blumberg ocenjuje da ovakve poteze mahom iniciraju investitori i kupci, koji forsiraju kompanije da pronađu načine na smanje svoj uticaj na klimatske promene. Foto: PayPal)


 • Francuska agencija za razvoj odobrila Srbiji zajam od 50 miliona evra

  Ekologija
  08.04.2021 16:48

  Francuska agencija za razvoj (AFD) odobrila je prvu fazu zajma podrške javnom sektoru Srbije za reformu u oblasti klimatskih promena, u iznosu od 50 miliona evra, saopštila je Regionalna kancelarija AFD za Zapadni Balkan. (Na ovaj način AFD podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama, koji je usvojen 18. marta u Skupštini Srbije. Foto: Pixabay)Sve vesti...
 

ponedeljak, 19 apr 2021

Električna energija

EPS zaradio 74 miliona evra od izvoza električne energije

Od prodaje električne energije na slobodnom tržištu, JP Elektroprivreda Srbije je od početka godine ostvarila zaradu od oko 74 miliona evra, čime su nadmašena očekivanja EPS-a, uzevši u obzir otežane uslove poslovanja zbog pandemije korona virusa, saopštila je ta kompanija. Trend rasta je ipak u skladu sa ranijim rezultatima, s obzirom na to da je EPS u prošloj godini ostvario četiri puta veće prihode od planiranih. (U prvom kvartalu ove godine na berzama je prodato 1,4 milijarde kilovat-sati električne energije ili tri puta više nego prošle godine. Foto: EPS)

Autor:  BM

Električna energija

Gas pretekao lignit i postao najveći izvor zagađenja u proizvodnji energije

Elektrane na gas su preuzele primat nad onima koje koriste lignit za proizvodnju električne energije tokom prošle godine i postale najveći pojedinačni izvor emisija u energetskom sektoru Evropske unije, navodi se u poslednjoj analizi klimatske organizacije Ember. Velike energetske kompanije koje se usmeravaju na obnovljive izvore istovremeno upozoravaju da će za najviše četiri godine gas postati neodrživ izvor za proizvodnju električne energije. (Smanjenje korišćenja uglja se podudara sa rastom cena ugljen-dioksida u šemi trgovanja emisijama u Evropskoj uniji. Foto: Pixabay)

Autor:  M.Ž.

Električna energija

Pravo na besplatne kilovate

Očekuje se da se u ovoj godini broj korisnika u Srbiji koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa do kraja godine poveća za dva ili možda čak i tri puta, zbog novina u Zakonu o energetici. (Zakonom o energetici uvodi se i kategorija energetski ugroženog kupca u oblasti toplotne energije. Foto: Pixabay)

Autor:  BM

nedelja, 18 apr 2021

Zelena energija

EBRD najavila usklađivanje aktivnosti sa Pariskim sporazumom

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila da će u potpunosti uskladiti svoje aktivnosti sa ciljevima Pariskog sporazuma o prilagođavanju, ublažavanju i finansiranju borbe protiv klimatskih promena tokom narednih 20 meseci. (EBRD se obavezala i da će do 2025. godine većinu svojih investicija usmeriti ka projektima koji doprinose prelasku na zelenu ekonomiju. Foto: EBRD)

Autor:  BM

Analize

Iran namerava da proširi uticaj u Africi preko novog naftovoda

Svi su izgledi da Irak ostaje ključna zemlja kroz koju Iran transportuje svoju naftu na svetsko tržište što bi mogao da potvrdi sastanak iračkog ministra za naftu Ihsana Abdula Džabara i egipatskog ambasadora Ahmeda Ismaila nedavno održan u Bagdadu, kada se razgovaralo o mogućnosti produženja naftovoda, koji vodi od najveće iranske luke u Basri do Akaba luke na Jordanskim obalama Persijskog zaliva. (Prema najavama iračkih zvaničnika, očekuje se da će izvozni kapacitet naftovoda Basra-Akaba dostići milion barela dnevno. Foto: en.shana.ir)

Autor:  M.Ž.

subota, 17 apr 2021

Ekologija

Protest u Dobrinji zbog litijuma

U selu Dobrinji kod Požege održan je protest zbog najavljenih geoloških istraživanja litijuma. Građani ovog kraja strahuju da bi eventualno otvaranje rudnika moglo ugroziti životnu sredinu. Ministarstvo rudarstva i energetike pre nekoliko dana je saopštilo da se sve radi u skladu sa zakonom i da ne postoji rizik po zdravlje stanovništva. (Pravo na istraživanje je dodeljeno firmi “Jadar Lithium”. Foto: Screenshot)

Autor:  BM

Rudarstvo i metalurgija

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)

Autor:  BM

petak, 16 apr 2021

Električna energija

Ne postoji nijedan razlog za privatizaciju EPS-a

Ne postoji nijedan razlog da se danas, a ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije, ali takođe nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije, zbog čega je neophodno da se EPS osposobi da bude mnogo efikasniji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM

Ekologija

Ledeni talas uništio trećinu roda francuskih vinograda

Najmanje trećina francuske proizvodnje vina, vredne gotovo dve milijarde evra prihoda, biće izgubljena ove godine, jer su neubičajeno niske temperature devastirale veliki deo zasada pod vinovom lozom, ali i druge voćne kulture širom Francuske, uzrokujući još veću zabrinutost po pitanju klimatske krize. (Ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi je ove ogromne gubitke okarakterisao kao “verovatno najveću poljoprivrednu katastrofu od početka 21 veka”. Foto: Pixabay)

Autor:  BM

četvrtak, 15 apr 2021

Zelena energija

UAE: Nuklearna energija u službi vodonika

Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da za proizvodnju vodonika koriste električnu energiju iz nuklearnih elektrana. U tom pravcu je formiran savez vodećih kompanija, koje razmatraju i mogućnosti saradnje sa međunarodnim akterima u cilju razvoja tog goriva, koje i u Emiratima slovi za energent sa najvećim potencijalom u budućnosti. (Na globalnom planu se očekuje da će industrija vodonika dostići vrednost od 183 milijarde dolara do 2023. godine. Foto: gccbusinessnews.com)

Autor:  L.M.