Energija

 • Predstavljen projekat „Solarni paneli“ na benzinskim stanicama NIS-a

  Zanimljivosti
  27.05.2022 16:02

  Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je danas, u pratnji Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, benzinsku stanicu „Stari Banovci“ na autoputu Beograd-Novi Sad kako bi se upoznala sa projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a. U okviru prve faze projekta NIS je postavio solarne panele na osam maloprodajnih objekata, uključujući i Gasprom benzinsku stanicu „Stari Banovci“. (Foto: NIS)


 • Evropska komesarka Margaret Vestager o uzrocima zavisnosti EU od ruskih energenata: „Evropa nije bila naivna, već pohlepna“

  Nafta i gas
  25.05.2022 08:32

  EU plaća cenu neoliberalnom načelu po kome se „tržište samo organizuje“. Kako stvari sada stoje, ako bi se Kina „naljutila“ - u EU ne bismo imali lekove. Uz to bismo se i smrzavali ako se još „naljuti“ i Rusija
  (ilustracija, Da li je u Evropi važnije slobodno tržište ili američki interes? Evropska komesarka za konkurenciju smatera da je važnije ovo drugo)


 • Pogodnosti čekaju poljoprivrednike na sajmu

  Zanimljivosti
  21.05.2022 13:27

  Kompanija NIS i ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde će posetiocima predstaviti proizvode i usluge kreirane posebno za poljoprivrednike, kao i bogatu ponudu koja je potrošačima dostupna na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, održava se od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. (Foto: NIS)


 • Partnerstvo u korist potrošača

  Zanimljivosti
  19.05.2022 13:11

  Plaćanje goriva, robe i usluga na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama od sada je moguće odložiti, ili platiti u dve jednake rate, bez kamate, uz Post Card DinaCard karticu Banke Poštanska štedionica. (Foto: NIS)


 • Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

  Ekologija
  18.05.2022 16:44

  U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovala edukativni ciklus za učenike osnovnih škola. U ekološkim radionicama koje su održane pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“, učestvovalo je više od 450 učenika iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. (Foto: NIS)


 • NIS i Računarski fakultet uspostavili saradnju

  Zanimljivosti
  16.05.2022 16:21

  Kompanija NIS i Računarski fakultet Univerziteta Union uspostavili su saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji su potpisali Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta. (Foto: NIS)


 • Rezultati NIS grupe u prvom kvartalu 2022. godine

  Nafta i gas
  13.05.2022 13:24

  U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje 2022. godine prioriteti NIS grupe bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije. (Foto: NIS)


 • Gasprom prekida transport gasa kroz Poljsku

  Nafta i gas
  12.05.2022 19:21

  Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da više ne može da izvozi gas Evropi preko Poljske, jer je Rusija uvela sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa”. Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama", kao odgovor na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke države uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu. (Foto: Gazprom.com)


 • NIS na Sajmu automobila u Beogradu

  Zanimljivosti
  12.05.2022 14:28

  Kompanija NIS učestvuje na ovogodišnjem Sajmu automobila „BG CAR SHOW” u Beogradu gde će posetiocima predstaviti pogodnosti koje nudi korporativni program lojalnosti „Sa nama na putu“, kao i bogat spektar proizvoda i usluga koje su dostupne potrošačima na NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama. Ovogodišnji Sajam automobila održava se od 12. do 15. maja, a svi zainteresovani moći će da se upoznaju sa ponudom NIS-a na štandu kompanije, u hali broj 1 Beogradskog sajma. (Foto: NIS)


 • Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

  Nafta i gas
  11.05.2022 09:14

  Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTS) saopštio je da od danas obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“, koja se nalazi u Luganskoj oblasti. Obustava tranzita ruskog gasa sa ove tačke, dovodi u pitanje trećinu isporuka usmerenih ka Evropi. (Foto: Gazprom.ru)


 • Novosađani dobili ekološki park

  Zanimljivosti
  11.05.2022 16:04

  Nastavljajući da ulaže u ekološke projekte i dobrobit zajednice, kompanija NIS podržala je izgradnju i uređenje Sentandrejskog parka u Novom Sadu. Projekat čija vrednost iznosi 13,5 miliona dinara, realizovan je u okviru NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, a žitelji ovog dela grada dobili su moderan park koji u svom sastavu ima dečje igralište, sportske terene i teretanu na otvorenom, kao i urbani mobilijar. (Foto: NIS)


 • NIS i ove godine najpoželjniji poslodavac

  Zanimljivosti
  10.05.2022 18:14

  Kompanija NIS i ove godine proglašena je za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji prema rezultatima istraživanja „TalentX“ koje je sprovela grupa sajtova za zapošljavanje Poslovi.Infostud sa ciljem unapređenja tržišta rada u našoj zemlji. U istraživanju je učestvovalo više od 10.000 ispitanika. (Foto: NIS)


 • Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata

  Kompanije
  05.05.2022 13:47

  Kompanija NIS otpočela je postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i Gasprom maloprodajnih objekata širom Srbije. (Foto: NIS)


 • Prvi agrosolarni projekat na Balkanu

  Kompanije
  04.05.2022 13:27

  Potpisivanjem memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom Pauer Čajna (PowerChina), kompanije Fintel Energija i MK Grup (Group) zvanično su počele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli čija je investiciona vrednost 340 miliona evra, saopštila je danas kompanija MK Grup i najavila izgradnju pilot solarnog parka u naredna tri meseca. Agrosolar je, kako je navedeno u saopštenju, prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, i prostiraće se na 770 hektara. (Foto: Pexels)


 • GULIJAŠ: VEĆ 10 DRŽAVA PLAĆA GAS U RUBLJAMA

  Nafta i gas
  02.05.2022 19:25

  Šef kabineta mađarskog premijera kaže da članice EU neće ovo javno da priznaju jer žele da ispadnu „dobri Evropljani“, ali da su sve već otvorile račune u Gasprombanci
  (ilustracija, Gasovod u Mađarskoj)


 • Električni automobili će se proizvoditi u Kragujevcu

  Kompanije
  30.04.2022 14:17

  Potpisivanjem ugovora sa jednom od najvećih multinacionalnih korporacija za proizvodnju električnih automobila, kompanijom Stelantis, koja pod svojim okriljem okuplja neke od najprestižnijih auto-brendova kao što su italijanski Fijat i američka Krajsler grupa, uz francuski Sitroen i Pežo, koji su pripojeni pre dve i po godine, zvaničnici Srbije su nagovesili početak nove ere u investiranju i razvoju domaće automobilske industrije. Ugovor se naime odnosi na finansiranje proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja bi trebalo da počne 2024. godine. (Foto: Stellantis.com)


 • Obustava isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na Srbiju

  Nafta i gas
  28.04.2022 00:48

  Ruski Gasprom u potpunosti je obustavio dotok prirodnog gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer isporuke nisu platile u rubljama. Srpski zvaničnici ističu da to ne utiče na snabdevanje Srbije, jer gas u zemlju stiže preko Balkanskog toka, na osnovu ugovornih obaveza sa Gaspromom, ali i Bugarskom kojoj se tranzit plaća. Evropska unija najavljuje zajednički odgovor. (Foto: Gasprom)


 • Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu

  Ekologija
  28.04.2022 17:12

  Kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) sa sedištem u Divcima kod Valjeva, saopštila je da je danas zbog protesta građana odlučila da obustavi istraživanje litijuma koje je započela pre dva dana na istražnom prostoru Valjevo sever. Istovremeno se napominje, da se istraživanja izvode prema projektu koji je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Protesti, organizovani sa ciljem da se spreči nastavak radova se održavaju tri dana zaredom, a meštani i ekološki aktivisti su danas blokirali saobraćajnicu Valjevo - Beograd. (Foto: Valjevo.rs, Đ. Đoković)


 • NIS dobitnik najvišeg priznanja za bezbednost i zdravlje na radu

  Zanimljivosti
  28.04.2022 14:21

  Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu i Dan bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji tradicionalno je obeležen uručenjem nagrada za 2021. godinu. Kompanija NIS osvojila je prvo mesto na takmičenju za dodelu nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u kategoriji Povelja „28. april“. Takmičenje organizuje Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. (Foto: NIS)


 • Počinje prijava za šestu generaciju „NIS Calling” programa za studente

  Zanimljivosti
  27.04.2022 15:47

  Kompanija NIS poziva studente završnih godina fakulteta i master studija da se pridruže timu jednog od najvećih energetskih sistema u regionu, kroz šestu sezonu programa prakse „NIS Calling”. Za sve kandidate koji su željni da steknu nova znanja i veštine u različitim oblastima naftne industrije, NIS je pripremio fleksibilan plaćeni program koji se zasniva na 480 radnih sati prakse, a koje studenti mogu da rasporede tokom četiri meseca, u zavisnosti od njihovih obaveza na fakultetu. (Foto: NIS)Sve vesti...
 

petak, 27 maj 2022

Zanimljivosti

Predstavljen projekat „Solarni paneli“ na benzinskim stanicama NIS-a

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je danas, u pratnji Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, benzinsku stanicu „Stari Banovci“ na autoputu Beograd-Novi Sad kako bi se upoznala sa projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a. U okviru prve faze projekta NIS je postavio solarne panele na osam maloprodajnih objekata, uključujući i Gasprom benzinsku stanicu „Stari Banovci“. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

sreda, 25 maj 2022

Nafta i gas

Evropska komesarka Margaret Vestager o uzrocima zavisnosti EU od ruskih energenata: „Evropa nije bila naivna, već pohlepna“

EU plaća cenu neoliberalnom načelu po kome se „tržište samo organizuje“. Kako stvari sada stoje, ako bi se Kina „naljutila“ - u EU ne bismo imali lekove. Uz to bismo se i smrzavali ako se još „naljuti“ i Rusija
(ilustracija, Da li je u Evropi važnije slobodno tržište ili američki interes? Evropska komesarka za konkurenciju smatera da je važnije ovo drugo)

Nataša Jokić, Strazbur

subota, 21 maj 2022

Zanimljivosti

Pogodnosti čekaju poljoprivrednike na sajmu

Kompanija NIS i ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu gde će posetiocima predstaviti proizvode i usluge kreirane posebno za poljoprivrednike, kao i bogatu ponudu koja je potrošačima dostupna na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Međunarodni sajam poljoprivrede, 89. po redu, održava se od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 19 maj 2022

Zanimljivosti

Partnerstvo u korist potrošača

Plaćanje goriva, robe i usluga na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama od sada je moguće odložiti, ili platiti u dve jednake rate, bez kamate, uz Post Card DinaCard karticu Banke Poštanska štedionica. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

sreda, 18 maj 2022

Ekologija

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovala edukativni ciklus za učenike osnovnih škola. U ekološkim radionicama koje su održane pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“, učestvovalo je više od 450 učenika iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

ponedeljak, 16 maj 2022

Zanimljivosti

NIS i Računarski fakultet uspostavili saradnju

Kompanija NIS i Računarski fakultet Univerziteta Union uspostavili su saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji su potpisali Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i Bojana Dimić Surla, dekan Računarskog fakulteta. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

petak, 13 maj 2022

Nafta i gas

Rezultati NIS grupe u prvom kvartalu 2022. godine

U izazovnim makroekonomskim okolnostima koje su obeležile prvo tromesečje 2022. godine prioriteti NIS grupe bili su očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata, očuvanje stabilnosti poslovanja i nastavak razvoja kompanije. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 12 maj 2022

Nafta i gas

Gasprom prekida transport gasa kroz Poljsku

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da više ne može da izvozi gas Evropi preko Poljske, jer je Rusija uvela sankcije nizu inostranih kompanija, među kojima je i poljska EuRoPol GAZ, vlasnica poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa”. Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama", kao odgovor na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke države uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu. (Foto: Gazprom.com)

Autor:  BM

Zanimljivosti

NIS na Sajmu automobila u Beogradu

Kompanija NIS učestvuje na ovogodišnjem Sajmu automobila „BG CAR SHOW” u Beogradu gde će posetiocima predstaviti pogodnosti koje nudi korporativni program lojalnosti „Sa nama na putu“, kao i bogat spektar proizvoda i usluga koje su dostupne potrošačima na NIS Petrol i Gasprom benzinskim stanicama. Ovogodišnji Sajam automobila održava se od 12. do 15. maja, a svi zainteresovani moći će da se upoznaju sa ponudom NIS-a na štandu kompanije, u hali broj 1 Beogradskog sajma. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

sreda, 11 maj 2022

Nafta i gas

Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTS) saopštio je da od danas obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“, koja se nalazi u Luganskoj oblasti. Obustava tranzita ruskog gasa sa ove tačke, dovodi u pitanje trećinu isporuka usmerenih ka Evropi. (Foto: Gazprom.ru)

Autor:  BM