Energija

 • NIS podržao međunarodnu manifestaciju HR Week

  Zanimljivosti
  03.12.2021 12:47

  Kompanija NIS je i ove godine bila generalni sponzor HR Week-a, koji je treću godinu zaredom okupio više od 4.000 HR stručnjaka iz 47 zemalja sveta. Tokom pet dana, učesnici konferencije su razmenili najbolje prakse iz oblasti HR-a, analizirali globalne trendove i govorili o ulozi koju HR ima u novim, izazovnim okolnostima u poslovanju svih kompanija. (Bojana Sajlović, HR biznis partner Downstream-a. Foto: NIS)


 • NIS donirao pijaću vodu zdravstvenim ustanovama u Srbiji

  Zanimljivosti
  02.12.2021 15:29

  Svesna značaja pružanja podrške u nastavku borbe protiv pandemije izazvane korona virusom, kao i brige o zdravlju zajednice, kompanija NIS donirala je pijaću vodu „Jazak“ zdravstvenim ustanovama širom Srbije. (Foto: NIS)


 • NIS i Košarkaški klub „Partizan“ nastavljaju partnerstvo

  Zanimljivosti
  26.11.2021 14:57

  Kompanija NIS i Košarkaški klub „Partizan“ potpisali su ugovor o sponzorstvu, čime je nastavljena uspešna višegodišnja saradnja. Ugovor su u Kući košarke „Partizan“ u Beogradu potpisali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS i Ostoja Mijailović, predsednik Košarkaškog kluba „Partizan“. (Foto: NIS)


 • NIS: Razvoj zajednice među prioritetima kompanije

  Zanimljivosti
  18.11.2021 13:32

  Kompanija NIS je u 2021. godini značajno unapredila finansijske rezultate i ovo je za kompaniju period stabilizacije nakon krize u prošloj godini, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije. Istovremeno, kompanija nastavlja da sprovodi društveno-odgovorne projekte, u koje je od 2009. godine uloženo više od 4,1 milijardu dinara, naglasio je Smirnov. (Foto: NIS)


 • Rok za prijave na konkurs „NIS Energy“

  Zanimljivosti
  17.11.2021 12:51

  Master studenti i diplomci izabranih fakulteta, koji žele da svoje prve profesionalne korake načine u jednoj od najvećih domaćih kompanija, mogu se prijaviti na konkurs NIS-a za novu sezonu programa pod nazivom „NIS Energy“ do 21. novembra 2021. godine. (Foto: NIS)


 • Epilog klimatskog samita doneo razočaranje

  Ekologija
  13.11.2021 21:52

  Predstavnici 197 država su kasno večeras na Samitu o klimi u Glazgovu usaglasili završnu deklaraciju, nakon što je prihvaćen zahtev Indije da se ublaži formulacija koja se odnosi na buduće korišćenje uglja. Veliki broj evropskih zemalja i ostrvske države koje bi zbog globalnog zagrevanja mogle da nestanu, žestoko su protestovale zbog promene dogovorenog pristupa ovom fosilnom gorivu, ali su Indija i Kina ostale čvrste u stavu da ne mogu prihvatiti predloženi tekst dokumenta u kome se insistira na ukidanju uglja. Predsednik Samita COP26 Alok Šarma izrazio je duboko žaljenje zbog načina na koji je okončano usaglašavanje deklaracije. (Foto: Fonet)


 • NIS dobitnik prestižnog priznanja - Oskar kvaliteta

  Zanimljivosti
  09.11.2021 15:39

  Kompanija NIS postigla je izuzetan rezultat na takmičenju za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ za 2021. godinu i osvojila peti nivo izvrsnosti i nagradu „Šampion izvrsnosti 2021“. Nagradu „Oskar kvaliteta“ dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije. (Vadim Smirnov, zamenik generalog direktora NIS-a prima nagradu u ime kompanije. Foto: NIS)


 • Nemci se predomislili – polovina protiv gašenja nuklearki!

  Električna energija
  09.11.2021 08:25

  Bila je dovoljna jedna kriza u snabdevanju električnom energijom pa da Nemci odmah promene svoj stav
  (ilustracija, Jedan od reaktora u centrali Grundremingen, 120 kilometara severozapadno od Minhena, isključen je 2018, na početku sprovođenja nemačkog plana za smanjenje proizvodnje nuklearne energije. Elektrana je bila mesto prve fatalne nuklearne nesreće u Nemačkoj)


 • Najbogatiji su najveća pretnja po klimatske ciljeve

  Ekologija
  05.11.2021 17:09

  Štetne emisije koje stvara tek jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu, prete da do kraja ove decenije dostignu i 30 puta veći nivo od onog koji je potreban da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje međunarodne organizacije koja se bori protiv siromaštva Oxfam. U izveštaju se istovremeno navodi da ugljenični otisak najsiromašnijih zemlja, koje čine polovinu svetske populacije, ostaje i dalje manji od onog koji je određen kao gornja granica za prevenciju klimatske kataklizme. Autori izveštaja pozvali su vlade da donesu mere koje bi ograničile luksuznu karbonsku konzumaciju, poput mega jahti, privatnih aviona i putovanja u svemir. (Foto: Pixabay)


 • Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa

  Električna energija
  04.11.2021 19:03

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije. (Foto: Pixabay)


 • MMF zahteva ozbiljnije mere za ublažavanje klimatskih promena

  Analize
  03.11.2021 10:26

  Potrebno je hitno ukloniti nedostatke u globalnoj strategiji za ublažavanje klimatskih promena, jer svet trenutno nije na pravom putu da ostvari ciljeve Pariskog sporazuma koji zahteva smanjenje globalne emisije ugljen-dioksida za 20 do 50 procenata do kraja ove decenije, kako bi se potom došlo do neto nula emisija gasova do sredine veka, ocenio je Međunarodni monetarni Fond (MMF) u svom izveštaju objavljenom u svetlu Samita o klimi (COP26) koji se održava u Glazgovu. MMF-a traži i da naknada za ugljenik bude najmanje 75 dolara po toni emisije. (Foto: Youtube screenshot)


 • Rezultati poslovanja NIS-a za devet meseci 2021. godine

  Nafta i gas
  03.11.2021 14:09

  U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate. Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara. (Foto: NIS)


 • Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu

  Električna energija
  01.11.2021 19:24

  U svetlu globalne energetske krize postaje sve jasnije da energetski resursi koji se koriste ne mogu da odgovore zahtevima budućnosti. U Srbiji koja se u najvećoj meri oslanja na fosilna goriva zvaničnici, pored obnovljivih izvora, sve češče ukazuju na nuklearnu energiju kao alternativu koja obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju i ne izaziva klimatske promene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Samita o klimi u Glazgovu danas izjavio da je Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu. (Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu. Foto: Fonet)


 • Nova sezona programa za mlade „NIS Energy“

  Zanimljivosti
  01.11.2021 13:11

  U potrazi za mladim talentima NIS je započeo novu sezonu programa pod nazivom „NIS Energy“. Zainteresovani se mogu prijaviti slanjem biografije do 21. novembra. (Foto: NIS)


 • Klimatski samit u Glazgovu poslednja šansa za preokret

  Ekologija
  31.10.2021 15:07

  Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), koja se smatra ključnim pokušajem da se svet primora da smisli konkretne planove za održavanje porasta temperature na maksimalno 1,5 stepeni Celzijusa, počinje danas u Glazgovu i trajaće do 12. novembra. Razgovori za koje se već dugo zna da će biti teški, dodatno su opterećeni pandemijom korona virusa, ekonomskom krizom koju je ona izazvala i najnovijim globalnim problemima sa energentima. (Foto: Pixabay)


 • Iran bi mogao postati uvoznik gasa

  Nafta i gas
  30.10.2021 16:47

  Iran, zemlja koja drži druge najveće svetske rezerve prirodnog gasa, rizikuje da postane zavisna od uvoza gasa ukoliko ne obezbedi oko 50 milijardi dolara za podršku svojoj gasnoj industriji, prenose iranski mediji. (Foto: Pexels)


 • U Evropi padaju cene gasa

  Nafta i gas
  29.10.2021 11:25

  Cena gasa jutros je, po početku tgovanja, pala za šest procenta, tj ispod 1.000 dolara za 1.000 metara kubnih. Oko 11 sati pad cena je bio skoro devet posto
  (ilustracija, Puštanje Severnog toka 2 očekuje se da smiri cene na tržištu gasa)


 • Najveća saudijska naftna kompanija štetne emisije svodi na nulu do sredine veka

  Nafta i gas
  24.10.2021 17:49

  Saudi Aramko, najveća svetska kompanija za izvoz nafte, planira da emisije ugljen-dioksida svede na nulu do 2050. godine, izjavio je njen predsednik i izvršni direktor Amin Naser, i to samo nekoliko sati nakon što je saopšteno da kraljevstvo namerava da neutralizuje štetne emisije do 2060. godine. Na samitu Zelena Saudijska inicijativa, koji se održava u Rijadu danas je potpisan niz sporazuma u vezi sa obnovljivom energijom i gasom, kao i smanjenjem emisija metana. (Foto: Aramco)


 • Ima li Crna Gora nafte i gasa znaće se u decembru

  Nafta i gas
  23.10.2021 16:04

  Informacija da li u crnogorskom podmorju ima nafte i gasa, zbog nepredviđenih dešavanja, mogla bi biti poznata tek u decembru, iako je to bilo ranije najavljeno za oktobar. (Istražno bušenje u crnogorskom podmorju kod Ulcinja obavlja italijansko-ruski konzorcijum kompanija Eni i Novatek. Foto: YouTube Screenshot)


 • Grejanje na prirodni gas najisplativije

  Električna energija
  22.10.2021 15:17

  Tokom aktuelne grejne sezone, najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste prirodni gas, dok će najskuplje plaćati oni koji za grejalice i kotlove za etažno grejanje koriste električnu energiju, propan butan gas i lož ulje, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). (Foto: Pixabay)Sve vesti...
 

petak, 3 dec 2021

Zanimljivosti

NIS podržao međunarodnu manifestaciju HR Week

Kompanija NIS je i ove godine bila generalni sponzor HR Week-a, koji je treću godinu zaredom okupio više od 4.000 HR stručnjaka iz 47 zemalja sveta. Tokom pet dana, učesnici konferencije su razmenili najbolje prakse iz oblasti HR-a, analizirali globalne trendove i govorili o ulozi koju HR ima u novim, izazovnim okolnostima u poslovanju svih kompanija. (Bojana Sajlović, HR biznis partner Downstream-a. Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 2 dec 2021

Zanimljivosti

NIS donirao pijaću vodu zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Svesna značaja pružanja podrške u nastavku borbe protiv pandemije izazvane korona virusom, kao i brige o zdravlju zajednice, kompanija NIS donirala je pijaću vodu „Jazak“ zdravstvenim ustanovama širom Srbije. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

petak, 26 nov 2021

Zanimljivosti

NIS i Košarkaški klub „Partizan“ nastavljaju partnerstvo

Kompanija NIS i Košarkaški klub „Partizan“ potpisali su ugovor o sponzorstvu, čime je nastavljena uspešna višegodišnja saradnja. Ugovor su u Kući košarke „Partizan“ u Beogradu potpisali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS i Ostoja Mijailović, predsednik Košarkaškog kluba „Partizan“. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 18 nov 2021

Zanimljivosti

NIS: Razvoj zajednice među prioritetima kompanije

Kompanija NIS je u 2021. godini značajno unapredila finansijske rezultate i ovo je za kompaniju period stabilizacije nakon krize u prošloj godini, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije. Istovremeno, kompanija nastavlja da sprovodi društveno-odgovorne projekte, u koje je od 2009. godine uloženo više od 4,1 milijardu dinara, naglasio je Smirnov. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

sreda, 17 nov 2021

Zanimljivosti

Rok za prijave na konkurs „NIS Energy“

Master studenti i diplomci izabranih fakulteta, koji žele da svoje prve profesionalne korake načine u jednoj od najvećih domaćih kompanija, mogu se prijaviti na konkurs NIS-a za novu sezonu programa pod nazivom „NIS Energy“ do 21. novembra 2021. godine. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

subota, 13 nov 2021

Ekologija

Epilog klimatskog samita doneo razočaranje

Predstavnici 197 država su kasno večeras na Samitu o klimi u Glazgovu usaglasili završnu deklaraciju, nakon što je prihvaćen zahtev Indije da se ublaži formulacija koja se odnosi na buduće korišćenje uglja. Veliki broj evropskih zemalja i ostrvske države koje bi zbog globalnog zagrevanja mogle da nestanu, žestoko su protestovale zbog promene dogovorenog pristupa ovom fosilnom gorivu, ali su Indija i Kina ostale čvrste u stavu da ne mogu prihvatiti predloženi tekst dokumenta u kome se insistira na ukidanju uglja. Predsednik Samita COP26 Alok Šarma izrazio je duboko žaljenje zbog načina na koji je okončano usaglašavanje deklaracije. (Foto: Fonet)

Autor:  BM

utorak, 9 nov 2021

Zanimljivosti

NIS dobitnik prestižnog priznanja - Oskar kvaliteta

Kompanija NIS postigla je izuzetan rezultat na takmičenju za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ za 2021. godinu i osvojila peti nivo izvrsnosti i nagradu „Šampion izvrsnosti 2021“. Nagradu „Oskar kvaliteta“ dodeljuje Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Republike Srbije. (Vadim Smirnov, zamenik generalog direktora NIS-a prima nagradu u ime kompanije. Foto: NIS)

Izvor:  NIS

Električna energija

Nemci se predomislili – polovina protiv gašenja nuklearki!

Bila je dovoljna jedna kriza u snabdevanju električnom energijom pa da Nemci odmah promene svoj stav
(ilustracija, Jedan od reaktora u centrali Grundremingen, 120 kilometara severozapadno od Minhena, isključen je 2018, na početku sprovođenja nemačkog plana za smanjenje proizvodnje nuklearne energije. Elektrana je bila mesto prve fatalne nuklearne nesreće u Nemačkoj)

M. L.

petak, 5 nov 2021

Ekologija

Najbogatiji su najveća pretnja po klimatske ciljeve

Štetne emisije koje stvara tek jedan odsto najbogatijih ljudi na svetu, prete da do kraja ove decenije dostignu i 30 puta veći nivo od onog koji je potreban da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje međunarodne organizacije koja se bori protiv siromaštva Oxfam. U izveštaju se istovremeno navodi da ugljenični otisak najsiromašnijih zemlja, koje čine polovinu svetske populacije, ostaje i dalje manji od onog koji je određen kao gornja granica za prevenciju klimatske kataklizme. Autori izveštaja pozvali su vlade da donesu mere koje bi ograničile luksuznu karbonsku konzumaciju, poput mega jahti, privatnih aviona i putovanja u svemir. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM

četvrtak, 4 nov 2021

Električna energija

Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM