Energija

 • NIS u razvoj maloprodajne mreže uložio 1,5 milijardi dinara

  Nafta i gas
  27.01.2023 15:21

  Kompanija NIS uložila je u modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže u 2022. godini gotovo 1,5 milijardi dinara. U toku prošle godine NIS je pustio u rad devet modernizovanih NIS Petrol benzinskih stanica, od čega je kompletno rekonstruisano šest, dok su otvorene tri potpuno nove stanice.


 • Otvoren XXI Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, uz podršku NIS-a

  Zanimljivosti
  14.01.2023 16:47

  Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, koji se održava 21. put, svečano je otvoren u hali broj 3 Beogradskog sajma. Festival kojim se čuva sećanje na košarkaškog velikana i koji okuplja buduće zvezde naše košarke, traje od 13. do 15. januara, u organizaciji Udruženja „Mini basket Srbija“ pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS.


 • NIS dodelio poklon pakete prvorođenim bebama u Kruševcu

  Zanimljivosti
  06.01.2023 11:42

  Kompanija NIS je pod okriljem nacionalne kampanje „Da se nove nade rode“ uručila 225 poklon paketa za bebe koje su se prve rodile u 2023. godini u porodilištima u 15 gradova širom Srbije. Imajući u vidu da je porodilište Opšte bolnice u Kruševcu jedna od ustanova koje su obuhvaćene ovom novogodišnjom akcijom, novim nadama je u znak dobrodošlice uručeno 15 poklon paketa za provorođene bebe u ovom gradu. (Porodilište Opšte bolnice u Kruševcu. Foto: NIS)


 • Rusija zbog evropskih sankcija traži nova tržišta za naftu

  Nafta i gas
  05.01.2023 16:33

  Ministar finansija Anaton Siluanov izjavio da će deficit državne kase osetno premašiti planiranih dva ali je istovremeno obećao da ova situacija neće dovesti do smanjivana planiranih izdataka budžeta
  (ilustracija, Naftovod Družba između Rusije i Mađarske - završava u rafineriji Dunav, MOL grupe u Sažalobati, Mađarska)


 • Samovoljni eksperiment jedne privatne firme u SAD: Inekcije sumpora u stratosferu da bi se skrenuli sunčevi zraci i smanjilo zagrevanje

  Ekologija
  04.01.2023 02:13

  “…kako jedna privatna kompanija može da otvori vrata upravljanju sunčevim zračenjem, neovlašćeno, bez praćenja životne sredine i bez procene posledica“, pita jedan francuski naučnik
  (ilustracija, prikaz eksperimenta sa ubrizgavanjem sumpora u stratosferu, izvor Figaro)


 • NIS: Paketići za 225 prvorođenih beba u novoj 2023. godini

  Zanimljivosti
  02.01.2023 17:11

  Kompanija NIS donira 225 poklon paketa za prvorođene bebe u 2023. godini. Ova kompanija obradovaće po 15 prvorođenih dečaka i devojčica u 15 gradova Srbije koji su prvi rođeni u novoj godini.
  (Dostava paketića za bebe u Pirotu. Foto: NIS)


 • Otvorena NIS Petrol benzinska stanica u Knjaževcu

  Nafta i gas
  29.12.2022 16:27

  U Knjaževcu, u Ulici Knjaza Miloša bb, otvorena je NIS Petrol benzinska stanica, maloprodajni objekat kompanije NIS. Reč je o modernizovanom objektu koji je rekonstruisan na mestu postojeće benzinske stanice, a u skladu sa strogim ekološkim i tehničkim standardima. (Foto: NIS)


 • Rusija spremna za isporuke gasa preko gasovoda Jamal

  Nafta i gas
  26.12.2022 21:22

  Trgovina sa evropskim zemljama nikad se nije sasvim zaustavljala. Rusija je, na primer, ove godine znatno povisila svoje isporuke tečnog gasa Evropi
  (Aleksandar Novak, zamenik premijera Ruske Federacije)


 • Nastavak kampanje „Da se nove nade rode“

  Zanimljivosti
  23.12.2022 15:04

  Novogodišnji praznici su pravo vreme za darivanje, tako da je kompanija NIS obezbedila 225 poklon paketa za bebe koje će se roditi u 15 porodilišta u Srbiji. Poklon pakete, koji sadrže artikle domaćih proizvođača, a koji su neophodni majkama i bebama po izlasku iz porodilišta, u prvim danima 2023. godine dobiće po 15 prvorođenih beba u 15 gradova širom Srbije. (Foto: Zdravstveni Centar Vranje, izvor: NIS)


 • EPS planira izgradnju solarnih i vetroelektrana

  Kompanije
  20.12.2022 15:21

  Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analizu mogućeg iskorišćenja lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana. Pored ovog tendera, koji je otvoren do 17. januara. kompanija je u prethodno raspisala još tri takva tendera tendera koji se odnose na ispitivanje mogućnosti izgradnje solarnih eletrana na objektima i zemljištu kojim EPS raspolaže. (Foto: Pixabay)


 • Blumberg: Početak najveće energetske krize

  Nafta i gas
  18.12.2022 20:17

  Odustajanje od ruskog gasa zbog situacije u Ukrajini Evropu je već koštalo oko 1.000 milijardi dolara, obajvio je danas Blumberg, pozivajući se na sopstvene proračune. Prema iznetim podacima, toliki gubici su posledica velikog povećanja cene električne energije za evropske kompanije i potrošače. Američka agencija predviđa da je to samo početak najveće energetske krize poslednjih decenija, kao i da bi se neko „olakšanje“ na tržištu gasa moglo očekivati tek 2026. godine. (Foto: Pixabay)


 • Globalna potrošnja uglja na istorijskom maksimumu

  Rudarstvo i metalurgija
  17.12.2022 13:34

  Potrošnja uglja u svetu će ove godine dostići najviši nivo u istoriji, jer će prvi put premašiti 8,0 milijardi tona u jednoj godini, a time i prethodni rekord iz 2013. godine, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA). U Godišnjem izveštaju o tržištu uglja IEA se takođe predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, jer smanjenje korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju, preneo je Rojters. (Foto: Pixabay)


 • Decenija NIS-ovog programa „Energija znanja“

  Zanimljivosti
  16.12.2022 16:47

  U Palati Srbija u Beogradu održana je svečanost tokom koje je kompanija NIS prisutnima predstavila rezultate dugogodišnjeg ulaganja u mlade talente, obrazovanje i nauku u Srbiji i na kojoj je obeležen vredan jubilej - desetogodišnjica NIS-ovog programa „Energija znanja“. NIS je putem ovog, kao i kroz druge društveno odgovorne programe, pokroviteljstva i donacije, u oblast obrazovanja i nauke od 2009. godine do danas uložio oko 6,3 miliona evra. (Foto: NIS)


 • Novo poglavlje u istoriji kinesko-arapskih odnosa

  Analize
  08.12.2022 09:33

  Kineski predsednik Si Đinping doputovao je juče u trodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, kao i liderima drugih zalivskih i arapskih zemalja, o jačanju jedinstva i saradnje, preneo je Rojters. Posetu pripremanu godinu dana, portparolaka kineske diplomatije Mao Ning okarakterisala je kao najveću diplomatsku aktivnost između Kine i arapskog sveta od formiranja Narodne Republike Kine. (Kineski predsednik Si Đinping će u Rijadu učestvovati na prvom kinesko-arapskom samitu. Foto: Fonet)


 • Povodom straha Francuza od isključivanja struje: „Ne paničite, beskorisno je“

  Električna energija
  07.12.2022 12:03

  Isključenja će trajati najviše dva sata, ujutru i uveče, i mogla bi da pokriju 60 odsto stanovništva u periodima najveće potrošnje
  (ilustracija, Uputstvo Francuzima kako da koriste vebsajt Ekovat za predviđanje i potrošnje električne energije i najave isključenja)


 • Kvalitet domaćeg goriva - prioritet u poslovanju

  Nafta i gas
  07.12.2022 16:32

  Kompanija NIS je u svim segmentima poslovanja predana stalnom tehnološkom razvoju i uvođenju inovacija, tako da je modernizacija jedan od glavnih prioriteta i kada je reč o proizvodnji goriva. U celokupnom procesu je od posebnog značaja kontrola kvaliteta goriva, kako bi se tržištu ponudilo domaće gorivo proverenog kvaliteta koje je proizvedeno po najvišim međunarodnim standardima.


 • Uspostavljena saradnja između NIS-a i Matematičkog fakulteta u Beogradu

  Zanimljivosti
  07.12.2022 17:02

  Kompanija NIS nastavila je da proširuje krug partnera među obrazovnim institucijama uspostavljanjem saradnje sa Matematičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Saradnja, koja će se odvijati u okviru NIS-ovog programa „Energija znanja“, podrazumeva povezivanje naučnog rada fakulteta sa poslovnim aktivnostima kompanije.
  (Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora NIS-a i Prof. dr Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta. Foto: NIS)


 • Nova Gazprom benzinska stanica u blizini graničnog prelaza Horgoš

  Nafta i gas
  06.12.2022 16:11

  Premijum maloprodajni brend kompanije NIS postao je bogatiji za još jedan savremeni objekat, a reč je o novoj Gazprom benzinskoj stanici „Bački Vinogradi 1“, na auto putu Beograd - Budimpešta, blizu graničnog prelaza Horgoš. Benzinska stanica izgrađena je u skladu sa strogim ekološkim, bezbednosnim i tehničkim standardima i predstavlja jedan od najmodernijih objekata u okviru maloprodajne mreže NIS-a.


 • Evropska energetska zavisnost od Rusije: Moskva dominira na međunarodnom tržištu atoma

  Električna energija
  01.12.2022 09:51

  Osim gasa i nafte, Moskva je takođe ključni igrač u sektoru atoma, a mnoge zemlje imaju bliske veze sa gigantom Rosatomom. Ova industrija, međutim, ostaje pošteđena sankcija
  (ilustracija, francuski dnevnik Mond, razmatra prilike na tržištu nuklearne energije, sa naglaskom na odnose sa Rusijom)


 • Rusija pregovara s Kazahstanom i Uzbekistanom o gasnoj uniji

  Nafta i gas
  30.11.2022 20:03

  Nije precizirano kako bi ova unija funkcionisala i u kojoj se fazi nalazi njeno stvaranje
  (ilustracija, Mreža gasovoda iz Rusije prema Kini koja povezuje Turkmenistan, Kazahstan i Uzbekistan)Sve vesti...
 

petak, 27 jan 2023

Nafta i gas

NIS u razvoj maloprodajne mreže uložio 1,5 milijardi dinara

Kompanija NIS uložila je u modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže u 2022. godini gotovo 1,5 milijardi dinara. U toku prošle godine NIS je pustio u rad devet modernizovanih NIS Petrol benzinskih stanica, od čega je kompletno rekonstruisano šest, dok su otvorene tri potpuno nove stanice.

Izvor:  NIS

subota, 14 jan 2023

Zanimljivosti

Otvoren XXI Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, uz podršku NIS-a

Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, koji se održava 21. put, svečano je otvoren u hali broj 3 Beogradskog sajma. Festival kojim se čuva sećanje na košarkaškog velikana i koji okuplja buduće zvezde naše košarke, traje od 13. do 15. januara, u organizaciji Udruženja „Mini basket Srbija“ pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS.

Izvor:  NIS

petak, 6 jan 2023

Zanimljivosti

NIS dodelio poklon pakete prvorođenim bebama u Kruševcu

Kompanija NIS je pod okriljem nacionalne kampanje „Da se nove nade rode“ uručila 225 poklon paketa za bebe koje su se prve rodile u 2023. godini u porodilištima u 15 gradova širom Srbije. Imajući u vidu da je porodilište Opšte bolnice u Kruševcu jedna od ustanova koje su obuhvaćene ovom novogodišnjom akcijom, novim nadama je u znak dobrodošlice uručeno 15 poklon paketa za provorođene bebe u ovom gradu. (Porodilište Opšte bolnice u Kruševcu. Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 5 jan 2023

Nafta i gas

Rusija zbog evropskih sankcija traži nova tržišta za naftu

Ministar finansija Anaton Siluanov izjavio da će deficit državne kase osetno premašiti planiranih dva ali je istovremeno obećao da ova situacija neće dovesti do smanjivana planiranih izdataka budžeta
(ilustracija, Naftovod Družba između Rusije i Mađarske - završava u rafineriji Dunav, MOL grupe u Sažalobati, Mađarska)

ML

sreda, 4 jan 2023

Ekologija

Samovoljni eksperiment jedne privatne firme u SAD: Inekcije sumpora u stratosferu da bi se skrenuli sunčevi zraci i smanjilo zagrevanje

“…kako jedna privatna kompanija može da otvori vrata upravljanju sunčevim zračenjem, neovlašćeno, bez praćenja životne sredine i bez procene posledica“, pita jedan francuski naučnik
(ilustracija, prikaz eksperimenta sa ubrizgavanjem sumpora u stratosferu, izvor Figaro)

Prevod N.J.

ponedeljak, 2 jan 2023

Zanimljivosti

NIS: Paketići za 225 prvorođenih beba u novoj 2023. godini

Kompanija NIS donira 225 poklon paketa za prvorođene bebe u 2023. godini. Ova kompanija obradovaće po 15 prvorođenih dečaka i devojčica u 15 gradova Srbije koji su prvi rođeni u novoj godini.
(Dostava paketića za bebe u Pirotu. Foto: NIS)

Izvor:  NIS

četvrtak, 29 dec 2022

Nafta i gas

Otvorena NIS Petrol benzinska stanica u Knjaževcu

U Knjaževcu, u Ulici Knjaza Miloša bb, otvorena je NIS Petrol benzinska stanica, maloprodajni objekat kompanije NIS. Reč je o modernizovanom objektu koji je rekonstruisan na mestu postojeće benzinske stanice, a u skladu sa strogim ekološkim i tehničkim standardima. (Foto: NIS)

Izvor:  NIS

ponedeljak, 26 dec 2022

Nafta i gas

Rusija spremna za isporuke gasa preko gasovoda Jamal

Trgovina sa evropskim zemljama nikad se nije sasvim zaustavljala. Rusija je, na primer, ove godine znatno povisila svoje isporuke tečnog gasa Evropi
(Aleksandar Novak, zamenik premijera Ruske Federacije)

ML

petak, 23 dec 2022

Zanimljivosti

Nastavak kampanje „Da se nove nade rode“

Novogodišnji praznici su pravo vreme za darivanje, tako da je kompanija NIS obezbedila 225 poklon paketa za bebe koje će se roditi u 15 porodilišta u Srbiji. Poklon pakete, koji sadrže artikle domaćih proizvođača, a koji su neophodni majkama i bebama po izlasku iz porodilišta, u prvim danima 2023. godine dobiće po 15 prvorođenih beba u 15 gradova širom Srbije. (Foto: Zdravstveni Centar Vranje, izvor: NIS)

Izvor:  NIS

utorak, 20 dec 2022

Kompanije

EPS planira izgradnju solarnih i vetroelektrana

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analizu mogućeg iskorišćenja lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana. Pored ovog tendera, koji je otvoren do 17. januara. kompanija je u prethodno raspisala još tri takva tendera tendera koji se odnose na ispitivanje mogućnosti izgradnje solarnih eletrana na objektima i zemljištu kojim EPS raspolaže. (Foto: Pixabay)

Autor:  BM