Zelena energija

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)

Bio-etanol zamena za dizel

Električni motori postaju sve popularniji, ali je malo verovatno da će u doglednoj budućnosti u potpunosti zameniti motore na dizel. To se pre svega odnosi na građevinske mašine, traktore i kamione, gde bi etanol-dizel, koji se dobija iz biljnih sirovina, mogao da postane ekološki prihvatljiva alternativa gorivima iz fosilnih izvora. Institut za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu objavio je studiju u kojoj je upotreba ovog ekološkog goriva po prvi put precizno istražena. (Foto: Pixabay)

EPS će proizvoditi električnu energiju iz biomase

Elektroprivreda Srbije je u saradnji sa američkom kompanijom E3 internešnel pokrenula ekološki pilot projekat uzgoja biomase, u vidu brzorastućih zasada vrbe, na odlagalištu Polja „G“, površinskog kopa Kolubara. Uključeni u projekat ističu da Srbiji postoji 1,6 milona hektara zemljišta lošijeg kvaliteta na kome mogu da se zasnuju energetske plantaže, a da je projekat koji se sada pokreće isplativa investicija koja će već u roku od pet godina pokazati rezultate.

Mihajlović: Za obnovljive izvore energije još pet milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije. Na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije resorna ministarka je takođe istakla da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti uloženo u obnovljive izvore energije. (Foto: Shutterstock)

Britanija mora da udvostruči planiranu proizvodnju vodonika

Da bi ispunila svoj veoma ambiciozni plan za smanjenje emisije štetnih gasova Velika Britanija je najavila da će do 2030. godine proizvesti pet gigavata energije iz takozvanog plavog vodonika, uz minimalnu emisiju ugljenika. Međutim, tek što je premijer Boris Džonson dao takvo obećanje, ispostavilo se da je to nedovoljno i da je količinu potrebno udvostručiti. (Foto: Pixabay)

Pustinjski vazduh postaje izvor vode

Gotovo istovremeno, za samo petnaest dana na kraju jula i početku avgusta, najavljena su dva velika projekta u Dubaiju i Abu Dabiju, oba vezana za proizvodnju pitke vode. Ideja nije sasvim nova, ali je izvanredna. Plan je da se umesto bušenja bunara ili prečišćavanja morske vode, izdvaja vlaga iz vazduha i proizvodi čista, pijaća voda usred pustinje, a da se za čitav proces koristiti isključivo obnovljiva energija. (Foto: Pexels)

Porez na ugljenik koštaće Rusiju skoro 12 milijardi dolara do 2030.

Potencijalni troškovi Rusije po osnovu poreza na ugljenik Evropske unije, prema nacrtu predloga Evropske komisije o stopi te pogranične takse, mogli bi da dostignu 11,7 milijardi dolara do 2030. godine, tvrde stručnjaci Boston konsalting grupe. (Foto: Pixabay)

Američka kompanija planira izgradnju solarnih panela na 10 lokacija u Srbiji

Američka kompanija UGT Renewables planira da na deset lokacija, površine 2.000 hektara, postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigavat električne eneregije godišnje, što je tri odsto ukupne energije proizvedene u Srbiji, rečeno je danas u Beogradu prilikom potpisivanja sporazuma. (Foto: Pexels)

Održivost evropske vodonične strategije

Definisani ciljevi Evropske unije koji se odnose na proizvodnju zelenog vodonika su veoma ohrabrujući, ali je upitno da li su za sprovođenje tako ambicione politike pripremljeni svi neophodni mehanizmi da bi se planovi sproveli u praksi. Najveći problem predstavlja to što proizvodnja vodonika, posebno zelenog, zahteva povećanje proizvodnje električne energije koja bi takođe trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora, kako bi čitav proces imao smisla, ocenjuje Fransoa Pake (François Paquet), direktor Koalicije za obnovljivi vodonik (Renewable Hydrogen Coalition), u autorskom tekstu objavljenom na portalu Recharge. (Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/81
Poslednja Sledeća