Zelena energija

Solarne elektrane sve brojnije

Naročto u zemljama gde nema baš mnogo sunca, kao što su Nemačka i Holandija, prave se ograde oko kuća od solarnih panela
(ilustracija, ograde od solarnih panela sve su popularnije, foto https://www.jingsun-power.com/info/using-solar-panels-as-fencing-advantages-and-95733607.html)

Solarni paneli i u Pogonu za proizvodnju „Jazak“ vode

Kompanija NIS nastavila je realizaciju programa izgradnje solarnih elektrana na svojim objektima, ostvarujući time značajne finansijske i ekološke efekte. Tako je u Pogonu za proizvodnju pijaće vode „Jazak“ izgrađena solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp koja je puštena u rad u junu ove godine. (Foto: NIS)

NIS sa 144,5 miliona dinara podržava projekte zelene energije lokalnih samouprava

Kompanija NIS raspisala je konkurs u okviru svog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ za finansiranje projekata u ključnim lokalnim samoupravama u kojima posluje. Fokus ovogodišnjeg ciklusa je ulaganje u oblast obnovljivih izvora energije, a NIS će u podršku projektima iz ove oblasti uložiti 144,5 miliona dinara. (Foto: NIS)

NIS: Izveštaj o održivom razvoju za 2023. godinu

Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine ostaju osnove na kojima kompanija NIS temelji svoj rad. NIS to potvrđuje najnovijim Izveštajem o održivom razvoju za 2023. godinu koji je objavljen na sajtu kompanije. (Benzinska stanica, foto: NIS)

Generalni direktor NIS-a na panelu o održivom razvoju

U organizaciji Kompanije „Novosti“ danas je u Beogradu održana panel diskusija „Naša održiva zajednica“ o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, na kojoj je učestvovao i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (Foto: NIS)

NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju

Nakon prve faze „ozelenjivanja“ benzinskih stanica, u okviru koje su postavljeni solarni paneli na osam NIS Petrol i Gazprom maloprodajnih objekata, kompanija NIS nastavila je sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Vrednost projekta u najnovijoj etapi iznosi 20 miliona dinara. (Foto: NIS)

Erdogan otvorio najveću solarnu elektranu u Evropi

Na terenu veličine od 2.800 fudbalskih igrališta, 200 kilometara južno od Ankare, postavljeni su solarni paneli elektrane, ukupne snage 1.350 megavata

Vetar je po prvi put glavni britanski izvor električne energije

Proizvodnja energija iz sunca i vetra ostvaruje značajan rast u Britaniji. U prvom kvartalu ove godine 42 odsto električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora energije

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) saopštila je danas da je zaključila prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i to je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. U saopštenju EPS-a se navodi da je ugovor sklopljen sa kompanijom Gruner Serbian iz Vlasotinca, koja je izgradila solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata (kW). (Foto: Pixabay)

Austrija zavodi ugljenični porez

Ukoliko se ljudi opredele za ekološki štetniji način grejanja ili saobraćaja moraće da plate više. Porez će se dodati cenama usluga u saobraćaju i grejanju