Zelena energija

Ugovoreno finansiranje vetroparka Kovačica

U Kovačici će biti izgrađen jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, a investiciju vrednu 189 miliona evra, prema saopštenju Erste Banke, finansiraju Enlight Renewable Energies, Erste Bank Srbija, Erste Grupa i EBRD.

Startovala prva sibirska solarna elektrana od ruskog modula

U Majminskom rejonu Republike Altaj počela je da radi prva solarna elektrana sastavljena od heterostrukturnih modula domaće proizvodnje i visokog stepena iskorišćenja, čime je obezbeđena trećina potreba za energijom u ovoj republici.

U najsuvljoj pustinju na svetu izgrađena geotermalna elektrana

U najsuvlju pustinju na svetu, koja se prostire duž obale Čilea izgrađena je geotermalna elektrana kapaciteta 48 MW.

Total se okreće solarnoj energiji

Francuska naftna kompanija Total uložila je 284,7 miliona USD u preuzimanje 23 odsto udela u EREN RE-u da bi “ubrzala rast u korišćenju sunčeve energije“.

Končar preuzima izgradnju HE Vranduk

Hrvatski Končar preuzeće od austrijskog Strabaga ulogu lidera konzorcijuma u gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, projektu vrednom 114 miliona KM. Končar će odabrati firmu iz BiH s kojom će obaviti posao.

Potrošnja energije porašće za 28% do 2040.

Američka administracija za informacije o energiji procenjuje da će se između 2015. i 2040. svetska potrošnja energije povećati za 28%. Najveći rast trebalo bi da zabeleže potrošnja energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki.

Odobrena sredstva za vetropark Alibunar

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Unikredit banka i Fond za zeleni razvoj odobrili su belgijskoj kompaniji Elicio sredstva od 19,1 milion evra za izgradnju vetroparka Alibunar.

Plutajuća solarna elektrana

Počela je da radi najveća plutajuća solarna elektrana u Kini, koja će strujom snabdevati oko 15.000 kuća.

Vetroelektrane nisu nimalo zelene

Vetroelektrane i pre početka rada već imaju značajan negativni bilans emisije ugljen dioksida. Sve dok izrada vetroelektrana i sunčanih elektrana ne bude isključivo iz obnovljivih izvora svet će i dalje, u osnovi, zavisiti od fosilnih goriva.

Nemački „kralj Sunca“ u stečaju

Nemačka već gotovo dvadeset godina milijardama evra subvencioniše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Vetrenjače se još uvek proizvode u toj zemlji, ali solarni paneli se uvoze iz Azije. Zašto?

Prva Prethodna
1/16
Poslednja Sledeća