Zelena energija

Gradnja najveće elektrane na vetar

Kapacitet ove britanske elektrane iznosiće 3,6 gigavata, cena 8, 2 milijarde dolara
(ilustracija, Regija koja se zove Doger benk, nalazi se na oko 100 km (60 milja) od obale Jorkšira u Velikoj Britaniji)

EZ: Crna Gora prednjači u energetskoj tranziciji

Crna Gora i dalje predvodi sa energetskom tranzicijom ali se Ukrajina probila na drugo mesto preskočivši Severnu Makedoniju i Srbiju, pokazao je danas objavljeni Godišnji izveštaj o implementaciji 2020 Energetske zajednice (EZ). (foto, N2)

Francuzi grade vetropark u Kikindi 2021.

Francuska kompanija IEL OIE Balkan Renewable Energy najavila je da sledeće godine počinje izgradnju vetroparka Bašaid, kod Kikinde, koji će proizvoditi dovoljno električne energije za snabdevanje čitavog grada. Takođe se najavljuje izgradnja geotermalne elektrane. (ilustracija, NS Info)

Italija ulaže 10 milijardi evra u proizvodnju vodonika

Italija je utvrdila smernice nacionalne strategije za korišćenje vodonika, kako bi pomogla dekarbonizaciju privrede, dok postupno ukida ugalj i podstiče proizvodnju obnovljive energije, kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve. U ovaj proces biće uloženo 10 milijardi evra tokom naredne decenije. (ilustracija, EBRD)

„Zelena agenda“ za Zapadni Balkan

Deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, usvojena na samitu u Sofiji, organizovanom u okviru Berlinskog procesa je u direktnoj vezi sa Evropskim zelenim planom i uspostavlja srodne ciljeve za ceo region. Sofijska deklaracija predviđa mere u pet osnovnih oblasti klimatski-neutralnog razvoja, a to su klima, energija i mobinost, cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održivost poljoprivrede i proizvodnje hrane, uključujući i biodiverzitet. (foto, PKS)

Razvojne banke “stroge” tek prema uglju

Svetske razvojne banke u sredu su se obavezale da usklade svoju finansijsku podršku sa Pariskim Sporazumom o klimatskim promenama, ali nisu se izjasnile za čvrstu posvećenost finansiranju postupnog ukidanja fosilnih goriva. (foto, Pixabay)

FED prvi put među rizike uvrstio klimatske promene

Globalno zagrevanje moglo bi izazvati nagle promene u vrednosti imovine, upozorila je američka centralna banka, uvrstivši prvi put klimatske promene među rizike po finansijsku stabilnost. (foto, Zgrada Američke centralne banke, Aljazeera/YouTube screenshot)

Dan bioenergetike u Češkoj

U Češkoj se danas, kako piše Ekonomski denik, obeležavao Dan bionergetike i to kao dan od kojeg bi, do kraja godine, celokupnu potrošnju energije mogla da pokrije energija biomase, što između ostalog uključuje korišćenje strugotine i druge drvene mase za grejanje, kao i biogasa i bioetanola odnosno goriva dobijenog anaerobnim raspadanjem organskog otpada.

Crna Gora će imati jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Solarna elektrana na Briskoj Gori, kod Ulcinja biće jedna od najvećih u Evropi. Prema poslednjim najavama, gradiće se na prostoru od skoro 1.000 hektara, što je dvostruko veća površina od ranije planirane. Početak izgradnje se najavljuje za kraj ove ili početak naredne godine, a finalizacija 2024. godine. Projekat izgradnje solarne elektrane predviđa investiciju od oko 200 miliona evra. Među investitorima su i Finci.

Prvi vetropark i solarna elektrana u Republici Srpskoj tokom 2022. godine

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) najavljuje početak izgradnje vetroparka i solarne elektrane, vrednih više od 230 miliona maraka (oko 118 miliona evra) što trasira novi pravac u proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi.

Prva Prethodna
1/74
Poslednja Sledeća