Zelena energija

Vetroelektrane nisu nimalo zelene

Vetroelektrane i pre početka rada već imaju značajan negativni bilans emisije ugljen dioksida. Sve dok izrada vetroelektrana i sunčanih elektrana ne bude isključivo iz obnovljivih izvora svet će i dalje, u osnovi, zavisiti od fosilnih goriva.

Nemački „kralj Sunca“ u stečaju

Nemačka već gotovo dvadeset godina milijardama evra subvencioniše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Vetrenjače se još uvek proizvode u toj zemlji, ali solarni paneli se uvoze iz Azije. Zašto?

Čista energija za sve u JIE još samo cilj

Energetska unija i zakonodavni paket „Čista energija za sve Evropljane“ je okvir u kojem se taj cilj može ostvariti u zemljama Jugoistočne Europe kroz optimalno koriščenje potencijala obnovljivih izvora energije, poručeno je sa istoimene konferencije održane u Briselu prošle nedelje.

Voda daje 96 % struje u Norveškoj

Norveška više od 96 odsto električne energije proizvodi u hidroelektranama.

Grade se dva vetroparka kod Alibunara

Započeta je izgradnja vetroparka Malibunar instalisane snage 8 MW, čije se puštanje u rad očekuje do kraja godine a uskoro počinje izgradnja vetroparka Alibunar snage 42 MW, koji će belgijska kompanija Elisio finansirati u saradnji sa IFC, rečeno je danas na sastanku u ministarstvu rudarstva i energetike.

Švedska ukida porez na solarnu struju

Kako bi do 2040. godine uspeli u potpunosti preći na obnovljive izvore energije Šveđani će dogodine ukunuti porez na solarnu energiju.

NIS i Betec će graditi elektrane na geotermalnim bušotinama

NIS je sa kompanijom Betec potpisao Sporazum o saradnji za korišćenje geotermalne energije u Srbiji otvaranjem novih proizvodnih bušotina i izgradnjom elektrana na bazi tehnologije proizvodnje električne energije na bušotinama. Puštanje u rad prve elektrane planirano je 2018. godine.

Zelena energija iz biogasa iz biomase u Botošu

Elektrana na biogas u Botošu, kapaciteta 600 kilovata u prvoj fazi će proizvoditi električnu energiju iz biomase sa njiva, a kao sporedne proizvode davaće i toplotnu energiju za grejanje i organsko đubrivo.

Zelena elektrana Mašinske škole u Pančevu uz podršku NIS-a

Svečanim otvaranjem školske zelene elektrane - Vetrosol uspešno je realizovan projekat Mašinske škole u Pančevu, koji je kompanija NIS podržala u okviru prošlogodišnjeg konkursa Zajednici Zajedno.

Snaga vetra i u EPS-u

Još mnogo studija potrebno za pripremu projekta gradnje vetroparka EPS-a u Kostolcu, gde je moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata. Radni vek vetoparka projektovan je na 20 do 25 godina, a karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije. Zemljištem, koje je svojina Republike Srbije, upravlja EPS, odnosno ogranak TE-KO Kostolac, pa ne postoji problem vlasništva.

Prva Prethodna
1/15
Poslednja Sledeća