Zelena energija

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) saopštila je danas da je zaključila prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i to je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. U saopštenju EPS-a se navodi da je ugovor sklopljen sa kompanijom Gruner Serbian iz Vlasotinca, koja je izgradila solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata (kW). (Foto: Pixabay)

Austrija zavodi ugljenični porez

Ukoliko se ljudi opredele za ekološki štetniji način grejanja ili saobraćaja moraće da plate više. Porez će se dodati cenama usluga u saobraćaju i grejanju
(ilustracija, Vlada u Beču očekuje da do 2025. na ovaj način prikupi pet milijardi evra)

Avio industrija ubrzava dekarbonizaciju

Svetske avio kompanije postigle su danas dogovor da će pojačati napore kako bi se do 2050. godine ostvarila puna dekarbonizacija avio industrije, jer se suočavaju sa sve većim pritiskom regulatora i ekoloških grupa zbog uticaja avio sektora na klimatske promene. (Procenjuje se da će dostizanje “neto nula” emisija u avio sektoru do sredine veka koštati skoro dve milijarde dolara. Foto: Pixabay)

Gradi se solarna elektrana u Boru

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Elektrik potpisale su danas ugovor o zajedničkom projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 megavata (MW) u Boru. Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji. (Foto: Pixabay)

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)

Bio-etanol zamena za dizel

Električni motori postaju sve popularniji, ali je malo verovatno da će u doglednoj budućnosti u potpunosti zameniti motore na dizel. To se pre svega odnosi na građevinske mašine, traktore i kamione, gde bi etanol-dizel, koji se dobija iz biljnih sirovina, mogao da postane ekološki prihvatljiva alternativa gorivima iz fosilnih izvora. Institut za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu objavio je studiju u kojoj je upotreba ovog ekološkog goriva po prvi put precizno istražena. (Foto: Pixabay)

EPS će proizvoditi električnu energiju iz biomase

Elektroprivreda Srbije je u saradnji sa američkom kompanijom E3 internešnel pokrenula ekološki pilot projekat uzgoja biomase, u vidu brzorastućih zasada vrbe, na odlagalištu Polja „G“, površinskog kopa Kolubara. Uključeni u projekat ističu da Srbiji postoji 1,6 milona hektara zemljišta lošijeg kvaliteta na kome mogu da se zasnuju energetske plantaže, a da je projekat koji se sada pokreće isplativa investicija koja će već u roku od pet godina pokazati rezultate.

Mihajlović: Za obnovljive izvore energije još pet milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je 2021. godina u kojoj je Srbija krenula u proces energetske tranzicije. Na konferenciji posvećenoj obnovljivim izvorima energije resorna ministarka je takođe istakla da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti uloženo u obnovljive izvore energije. (Foto: Shutterstock)

Britanija mora da udvostruči planiranu proizvodnju vodonika

Da bi ispunila svoj veoma ambiciozni plan za smanjenje emisije štetnih gasova Velika Britanija je najavila da će do 2030. godine proizvesti pet gigavata energije iz takozvanog plavog vodonika, uz minimalnu emisiju ugljenika. Međutim, tek što je premijer Boris Džonson dao takvo obećanje, ispostavilo se da je to nedovoljno i da je količinu potrebno udvostručiti. (Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/82
Poslednja Sledeća