Zelena energija

Švedska ukida porez na solarnu struju

Kako bi do 2040. godine uspeli u potpunosti preći na obnovljive izvore energije Šveđani će dogodine ukunuti porez na solarnu energiju.

NIS i Betec će graditi elektrane na geotermalnim bušotinama

NIS je sa kompanijom Betec potpisao Sporazum o saradnji za korišćenje geotermalne energije u Srbiji otvaranjem novih proizvodnih bušotina i izgradnjom elektrana na bazi tehnologije proizvodnje električne energije na bušotinama. Puštanje u rad prve elektrane planirano je 2018. godine.

Zelena energija iz biogasa iz biomase u Botošu

Elektrana na biogas u Botošu, kapaciteta 600 kilovata u prvoj fazi će proizvoditi električnu energiju iz biomase sa njiva, a kao sporedne proizvode davaće i toplotnu energiju za grejanje i organsko đubrivo.

Zelena elektrana Mašinske škole u Pančevu uz podršku NIS-a

Svečanim otvaranjem školske zelene elektrane - Vetrosol uspešno je realizovan projekat Mašinske škole u Pančevu, koji je kompanija NIS podržala u okviru prošlogodišnjeg konkursa Zajednici Zajedno.

Snaga vetra i u EPS-u

Još mnogo studija potrebno za pripremu projekta gradnje vetroparka EPS-a u Kostolcu, gde je moguće izgraditi vetropark od 20 turbina ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata. Radni vek vetoparka projektovan je na 20 do 25 godina, a karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije. Zemljištem, koje je svojina Republike Srbije, upravlja EPS, odnosno ogranak TE-KO Kostolac, pa ne postoji problem vlasništva.

Nemačka ograničava podsticaje za zelenu energiju

Nemačka vlada je ovog meseca odobrila planove za usporavanje izgradnje najvećeg evropskog programa alternativne energije, kako bi ograničila rast troškova i bacanje milijardi evra za neiskorišćenu zelenu energiju, piše nemački nedeljnik Handelsblat u svom globalnom izdanju.

Geotermalna energija – neiskorišćeno bogatstvo

Srbija je veoma bogata geotermalnom energijom, ali je ne koristi dovolljno uprkos tome što su ulaganja u instalacije za njeno korišćenje sve manja. U Srbiji je potencijal mnogo veći nego u Nemačkoj, čija preduzeća u Srbiji traže poslovne partnere za korišćenje ovog vida zelene energije. (foto: toplotne pumpe / agroinfotel.net)

Naftaši se okreću zelenoj energiji

U želji da ubuduće obezbede alternativne prihode, koji bi nadomestili zaradu od poslova sa naftom i gasom velike evropske naftne kompanije se okreću obnovljivim izvorima energije, planirajući ulaganje od čak 2,5 milijarde dolara.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori prioriteti srpske energetike

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori treba da budu prioriteti delovanja državnih institucija, kompanija i pojedinaca, a da smanjenje zagađenja bude „posao koji mora zajedno da se realizuje“ istakao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike otvarajući sajam i konferenciju Renexpo Zapadni Balkan.

Divlje reke ubijaju zbog zelenih kilovata

Izgradnja hidroelektrane u zaštićenim zonama Jugoistočne Evrope na divljim rekama potencijalno je veika opasnost za životnu sredinu regiona, zaključak je izveštaja Finansiranje hidroenergije u zaštićenim područjima u Jugoistočnoj Evropi, koji je deo kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope, koju su organizovali Juronejtur (EuroNatur) i Rivervoč (Riverwatch). Od 1.355 “grinfild” elektrana 994 su još u fazi planiranje ili potencijalne gradnje, tako da, uz štetu koja je već napravljena, još ima vremena da se sačuvaju prirodna dobra. (Brzaci Ibra, foto: musicarenje.org)

Prva Prethodna
1/14
Poslednja Sledeća