Zelena energija

Stop za one koji krše pravila pri izgradnji malih hidroelektrana

Republika Srpska želi da korišćenje prirodnih resursa bude isključivo u funkciji njenog razvoja a da kršenje pravila vodi do obustave projekta, rekao je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, komentarišući skupštinsku raspravu o koncesijama na gradnju malih hidroelektrana.

Ekološki zahtevi koče norveški bum vetroelektrana

Zbog protesta građana da se njihovom okruženju postavljaju vetrogeneratori Norveška priprema propise koji će pooštriti uslove za gradnju kopnenih vetroparkove.

NIS širi maloprodajnu mrežu KPG-a

Komprimovani prirodni gas (KPG) - gorivo budućnosti od sada i na GAZPROM benzinskoj stanici „Blok 45“ u Beogradu.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sisteme

U sklopu paketa mera za oživljavanje privrede zbog krize koju je izazvala epidemija COVID-19 italijanska vlada je povećala podršku za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije.

EU proteruje prirodni gas

EU vaga opcije za gasnu mrežu u nultom CO2 svetu i najavljuje obustavljanje finansiranja infrastrukturnih projekata za fosilni gas, kako bi Evropa postala „klimatski neutralna“ do 2050. godine.

Korona kriva za odgađanje ulaganja u vetroelektrane u Evropi

Ulaganja u nove projekte vetroelektrana u Evropi pala su u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra, a ove se godine se, zbog ekonomske krize podstaknute epidemijom korona virusa očekuje i kašnjenja u finansiranju, saopštila je u utorak industrijska grupa WindEurope.

Holanđani prelaze na „zeleni” vodonik

Naftne kompanije planiraju izgradnju fabrike vodonika u Holandiji, kako bi smanjile emisiju štetnih gasova.

Kapljice kiše mogu proizvoditi struju

Posle višegodišnjih ispitivanja i neuspešnih pokušaja, naučnici su izgleda konačno otkrili princip koji bi nam omogućio da iskoristimo kišne kapi kao izvor energije.

Vetar duva sve jače!

Američka studija pokazuje da je vetar pojačao brzinu od 2010. do 2017. toliko da je to povećalo potencijal eolske energije za 17 posto ali nema pouzdanog objašnjenja ove pojave
(ilustracija, izgradnja vetroparka širom Amerike pošto izgleda da se ove investicije sce brže otplaćuju))

Neiskorišćen potencijal morskih vetroparkova

Vetrenjače na moru bi mogle proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja.

Prva Prethodna
1/20
Poslednja Sledeća