Zelena energija

Generalni direktor NIS-a na panelu o održivom razvoju

U organizaciji Kompanije „Novosti“ danas je u Beogradu održana panel diskusija „Naša održiva zajednica“ o značaju održivog razvoja, kao i o važnosti pružanja doprinosa ostvarenju Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, na kojoj je učestvovao i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (Foto: NIS)

NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju

Nakon prve faze „ozelenjivanja“ benzinskih stanica, u okviru koje su postavljeni solarni paneli na osam NIS Petrol i Gazprom maloprodajnih objekata, kompanija NIS nastavila je sa ulaganjima u projekat instalacije fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže. Vrednost projekta u najnovijoj etapi iznosi 20 miliona dinara.

Erdogan otvorio najveću solarnu elektranu u Evropi

Na terenu veličine od 2.800 fudbalskih igrališta, 200 kilometara južno od Ankare, postavljeni su solarni paneli elektrane, ukupne snage 1.350 megavata
(ilustracija, Najveća solarna elektrana u Evropi, koštala je oko milijardu dolara)

Vetar je po prvi put glavni britanski izvor električne energije

Proizvodnja energija iz sunca i vetra ostvaruje značajan rast u Britaniji. U prvom kvartalu ove godine 42 odsto električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora energije
(ilustracija, Većina energije vetra u Velikoj Britaniji dolazi iz priobalnih vetroelektrana. Podizanje novih vetroturbina na kopnu je efektivno zabranjeno u Engleskoj 2015.)

EPS potpisao prvi ugovor sa kupcem-proizvođačem obnovljive energije

„Elektroprivreda Srbije“ (EPS) saopštila je danas da je zaključila prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem i to je prvi primer kada kupac postaje i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. U saopštenju EPS-a se navodi da je ugovor sklopljen sa kompanijom Gruner Serbian iz Vlasotinca, koja je izgradila solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata (kW). (Foto: Pixabay)

Austrija zavodi ugljenični porez

Ukoliko se ljudi opredele za ekološki štetniji način grejanja ili saobraćaja moraće da plate više. Porez će se dodati cenama usluga u saobraćaju i grejanju
(ilustracija, Vlada u Beču očekuje da do 2025. na ovaj način prikupi pet milijardi evra)

Avio industrija ubrzava dekarbonizaciju

Svetske avio kompanije postigle su danas dogovor da će pojačati napore kako bi se do 2050. godine ostvarila puna dekarbonizacija avio industrije, jer se suočavaju sa sve većim pritiskom regulatora i ekoloških grupa zbog uticaja avio sektora na klimatske promene. (Procenjuje se da će dostizanje “neto nula” emisija u avio sektoru do sredine veka koštati skoro dve milijarde dolara. Foto: Pixabay)

Gradi se solarna elektrana u Boru

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, kompanija Netinvest iz Beograda i švajcarska kompanija S2P Elektrik potpisale su danas ugovor o zajedničkom projektu razvoja i izgradnje solarne elektrane od 56 megavata (MW) u Boru. Ovo će biti prva solarna elektrana te snage u Srbiji. (Foto: Pixabay)

Ambasada Danske korisnik EPS zelene energije

Ambasada Danske u Beogradu postala je novi kupac zelene energije Elektroprivrede Srbije, čime je povećan broj korisnika ZelEPS paketa, koji se odnosi na korišenje obnovljive energije EPS-a. Ugovor su danas potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn. (Foto: Pixabay)

Srbija i SAD su partneri u energetskoj tranziciji

Srbija i Sjedinjene Države dele zajednički cilj u borbi sa klimatskom krizom i obavezale su se da će ubrzati primenu tehnologija za proizvodnju čiste energije, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i sekretarke SAD za energetiku Dženifer Granholm. Na marginama ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, ministarka Mihajlović je sa predstavnicima Sjedinjenih Država razgovarala i o mogućnostima ulaganja u nove energetske projekte. (Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/82
Poslednja Sledeća