Ekologija

Austrija najavljuje žalbu protiv proširenja mađarske nuklarke Pakš

Vlada Austrije smatra državno dotiranje dogradnje mađarske nuklearke Pakš nedopustivim, izjavio (bivši) kancelar Kern, najavljujući da će njeni eksperti da provere pravnu zasnovanost odluke Evropske komsije (EK) da odobri nameru Budimpešte da taj projekat podrži sa 12,5 milijardi evra.

Pančevačka rafinerija unapredila ekološke standarde

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu, što potvrđuje da se proizvodnja u ovom NIS-ovom pogonu obavlja u skladu sa najvišim evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan: Upravljanje otpadom prioritet

Srbija u narednom periodu mora značajno da unapredi oblast upravljanja otpadom. Na ostvarivanju tog cilja Ministarstvo će zajedničkim snagama raditi sa Nacionalnom asocijacijom i preduzećima koja posluju u ovoj oblasti, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine otvarajući 5. konferenciju ASWA, koja se danas i sutra održava na Srbernom jezeru.

Planeta Zemlja ponovo umire za 82 godine

Danijel Rotman, profesor geofizike na Tehnološkom institutu u Masačusetsu kaže da zbog prevelike količine ugljenika u okeanima čovečanstvo ima još samo 82 godine da reši pitanje svog opstanka na Zemlji.

Kina uvodi sistem za uzbunu radi zaštite životne sredine

U Kini će se nagledati uslovi u životnoj sredini i izdavati crveno, narandžasto, žuto ili plavo upozorenje onim regionima koji zagađuju okolinu, a biće i kazni i krivičnog gonjenja.

Vodeće naftne kompanije postaju sve „zelenije“

Prema izveštaju istraživačke organizacije Bloomberg New Energy Finance, pet najvećih naftnih kompanija – Ekson mobajl, Rojal Dač Šel, Ševron, BP i Total SA – srezalo je svoje zagađivanje okoline za prosečnih 13% u periodu od 2010. do 2015. godine. Trend smanjivanja emisija štetnih gasova u energetskom sektoru mogao bi da se nastavi uprkos opadanju prihoda, ocenjuju upućeni.

Francuska predviđa subvencije za prelazak na elektromobile

Nikola Ilo, francuski ministar za životnu sredinu najavio je niz mera za ograničavanje klimatskih promena i smanjenje zagađenja. Vlasnici automobila koji pređu na električno vozilo mogli bi da dobiju 2.500 evra stimulacije, pored subvencije od 6.000 evra.

Crnogorci i Kinezi će sarađivati na zaštiti prirode

Crnogorska Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Biro za zaštitu životne sredine Pekinga potpisali Memorandum o razumevanju i bilateralnoj saradnju.

Tramp se predomislio: Amerika ne izlazi iz Pariskog sporazuma

SAD žele da promene uslove svog učešća u Pariskom sporazumu, a ne da izađu iz njega, izveštavaju svetski mediji pozivajući se na rezultate ministarskog sastanka u Montrealu.

Zbog proizvodnje čokolade desetkovane afričke prašume

Trgovci koji prodaju kakao velikim proizvođačima čokolade nelegalno kupuju proizvode uzgajane na afričkim prostorima nekada pokrivenim prašumama, a Obala Slonovače je najveća žrtva deforestacije. Iz “slatke industrije”, uprkos tvrdnjama da se radi na rešavanju problema, ne stižu izjave o podržavanju moratorijuma na iskrčivanje šuma.

Prva Prethodna
1/33
Poslednja Sledeća