Ekologija

Zaštita klime taksama na CO2

Ekonomski savetnici nemačke vlade smatraju da će se klima najbolje štititi ako se ukine porez na OIE a uvede naplata taksi na CO2.

Hrvatski zeleni protiv istraživanja nafte

Aktivisti Zelene akcije su danas od Vlade Hrvatske zatražila hitno zaustavljanje izdavanja novih koncesija za istraživanje nafte i gasa na gotovo 3/4 kopnene površine Republike Hrvatske i ponovili zahtev za smenu ministra Tomislava Ćorića.

Zbog emisije metana LNG opasniji od uglja

Utrostručavanje LNG kapaciteta velika je pretnja Pariskom sporazumu jer bi predloženo utrostručavanje globalnih kapaciteta LNG-a moglo povećati emisiju metana, koji mnogo snažnije povećava efekat staklene bašte od ugljen dioksida.

Jučerašnji dan u pragu bio najtopliji u poslednjih 244 godina

U glavnom gradu Češke zabeležena temperatura od 37,9 stepeni Celizijusovih – najviša od 1775. otkad se u opservatoriji u Klementinumu redovno meri tempartura
(foto, Ljudi se rashlađuju pod mlazom vode tokom vrelog i sunčanog dana na Starom gradskom trgu u Pragu, 25. jun 2019.)

Svet čeka klimatski aparthejd

Posledice klimatskih promena najviše će osetiti najsiromašniji
(ilustracija, I najoptimističnije predviđanje, prema kome će planeta do kraja ovog veka otopliti za samo 1,5 stepen, znači za najsiromašnije nedostatak hrane, smanjene prihoda i slabiji pristup zdravstvenoj pomoći)

Ikonografika: Sve emisije sveta

Četire zemlje su odgovorne za polovinu svih emisija CO2, a petnaest zemalja za tri četvrtine.

Gašenje nukelarki povećava emisiju CO2

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poziva države da traže načine kako da produže životnost nuklearnih centrala kako bi se izbegla opasnost da se globalna godišnja produkcija emisija CO2 poveća za četiri milijarde tona.

Evropska unija od danas do kraja godine živi na ekološki dug!

Unija je od početka godine dosad potrošila sve prirodne izvore koji joj pripadaju u njihovoj pravednoj podeli za celu godinu
(foto, Luksemburg je već do polovine februara potrošio prirodne resurse koji mu pripadaju do kraja godine)

U rekama nisu opasne samo hemikalije, nego i njihov miks

Dobar hemijski status ima tek nešto više od trećine evropskih reka i jezera. izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) ukazao je da, uprkos uspešnom rešavanju problema sa najopasnijim hemikalijama u vodi, treba obratiti veću pažnju na opasnost od "efekta koktela".

Nestaju tropske šume

Svet je tokom 2018. godine ostao bez 12 miliona hektara tropskih šuma.

Prva Prethodna
1/39
Poslednja Sledeća