Ekologija

Austrijanci ponovo zahtevaju gašenje NE Krško

Uplašeni serijom zemljotresa u Hrvatskoj Austrijanci traže zatvaranje Nuklearne elektrane Krško, koja je izgrađena na teritoriji Slovenije, 40 kilometara od Zagreba.

Da li auto-gume zagađuju više od motora?

Nedavno obavljeno istraživanje je dovelo do zaključka da većina štetnih materija ne dolazi iz izduvnog sistema, narodski rečeno iz auspuha automobila, već od osnovu funkcionalne amortizacije (utroška) guma.

EU objavila srž Evropskog zelenog plana

Evropska komisija objavila je juče predlog prvog evropskog zakona o klimi, koji je sama srž Evropskog zelenog plana.

Obrt: U Kini se obnavlja proizvodnja, emisije CO2 rastu...

Prema Blumbergu, protekle sedmice kineska ekonomija je funkcionisala sa 60 do 70 posto kapaciteta, dok je u januaru to bilo sa polovinom
(ilustracija, Zabeleženi porast emisije gasova u Kini, dokazuje obnovu privredne aktivnosti: da li se radovati ili plašiti?)

Prirodnim gasom i „zelenim” energentima protiv zagađenja vazduha

Prirodni gas kao energent budućnosti, odnosno 21. veka i obnovljivi izvori energije su oni koji mogu Srbiji da donesu boljitak u smislu smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta, rekao je Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS, na okruglom stolu koji se u PKS-u bavio problemom zagađenja vazduha.

Korišćenje prirodnog gasa (ni)je štetno po životnu sredinu

Dok Global Energy Monitor u svom izveštaju tvrdi da da su planovi Nemačke (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva za dostizanje nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine u suprotnosti sa brojnim investicijama za razvoj mreže gasovoda i TNG terminala u Evropi Međunarodna agencija za energetiku u svom izveštaju navodi da je u 2019. godini ukupna globalna emisija ugljen dioksida iz energetskog sektora stala zahvaljujući obnovljivim izvorima energije i tranzicija brojnih sistema i termoelektrana sa uglja na gas.

Smanjena emisija CO2

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora i nukearne energije, uz prelazak sa korišćenja uglja na gas i blažu klimu prošle godine su, uprkos rastu svetske ekonomija od 2,9 odsto, doprineli smanjenju emisija ugljen-dioksida na 33 gigatone, objavila je Međunarodna agencija za energetiku.

Da li su gasni projekti neekološki?

Nevladine organizacije upozoravaju EU da se ulaganjem više od 100 milijardi evra u gasnu infrastrukturu ugrožavaju ciljevi borbe protiv klimatskih promena.

Skoplje se obračunava sa smogom

Da bi smanjili zagađenje vazduha u Skoplju su uveli besplatni javni prevoz i udvostručili cenu parking.

Termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja

Srpski minister energetike Aleksandar Antić tvrdi da termoelektrane nisu krive za poslednji talas zagađenja i da je, kako bi se smanjilo učešće malih ložišta u zagađenju, potrebno promovisati prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

Prva Prethodna
1/42
Poslednja Sledeća