Ekologija

Korišćenje prirodnog gasa (ni)je štetno po životnu sredinu

Dok Global Energy Monitor u svom izveštaju tvrdi da da su planovi Nemačke (EU) i Ujedinjenog Kraljevstva za dostizanje nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine u suprotnosti sa brojnim investicijama za razvoj mreže gasovoda i TNG terminala u Evropi Međunarodna agencija za energetiku u svom izveštaju navodi da je u 2019. godini ukupna globalna emisija ugljen dioksida iz energetskog sektora stala zahvaljujući obnovljivim izvorima energije i tranzicija brojnih sistema i termoelektrana sa uglja na gas.

Smanjena emisija CO2

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora i nukearne energije, uz prelazak sa korišćenja uglja na gas i blažu klimu prošle godine su, uprkos rastu svetske ekonomija od 2,9 odsto, doprineli smanjenju emisija ugljen-dioksida na 33 gigatone, objavila je Međunarodna agencija za energetiku.

Da li su gasni projekti neekološki?

Nevladine organizacije upozoravaju EU da se ulaganjem više od 100 milijardi evra u gasnu infrastrukturu ugrožavaju ciljevi borbe protiv klimatskih promena.

Skoplje se obračunava sa smogom

Da bi smanjili zagađenje vazduha u Skoplju su uveli besplatni javni prevoz i udvostručili cenu parking.

Termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem talasu zagađenja

Srpski minister energetike Aleksandar Antić tvrdi da termoelektrane nisu krive za poslednji talas zagađenja i da je, kako bi se smanjilo učešće malih ložišta u zagađenju, potrebno promovisati prelazak na gas i daljinske sisteme grejanja.

Evropski parlament podržao “Zeleni pakt” EU: Klimatska neutralnost ili ”pranje“ prljave industrije?

Najveći doprinos zagađenju i uništavanju prirode dala je krupna industrija u rukama privatnika, ali oni sada u “zelenu tranziciju” ulaze sa “sigurnosnim pojasevima”, odnosno finansijskim garancijama iz javnih fondova. Ako privatne investicije donesu gubitke – to će biti nadoknađeno novcem svih građana
(foto, Silvia Limer, evropski poslanik)

Eliti iz Davosa tankuju ekološki kerozin

Ekološki kerozin, tri do četiri puta skuplji od običnog, sipa u svoje avione elita na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pesimizam Zelenog labuda po pitanju klimatskih promena

Centralne banke ne mogu spasiti svet od klimatskih promena i njihovog efekta na svetski finansijski sistem.

U Norveškoj na početku nove godine izmerene rekordne toplote

U ovoj najsevernijoj evropskoj zemlji zabeležena temperatura od 19 stepeni
(Sundalasor, Norveška, najviša temperatura u istoriji merenja)

Moguć prelazak na čistu energiju do polovine veka

Naučnici sa američkog univeziteta Standford tvrde da već postoji 95 odsto tehnologija potrebnih da bi do 2050. godine na čistu enegiju prešle143 zemlje sveta.

Prva Prethodna
1/42
Poslednja Sledeća