Ekologija

Brisel članicama - zagađivačima vazduha preti sudom

Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj – devet članica koje su najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji, Evropska komisija preti izvođenjem pred Evropski sud pravde.

Zelena vozila protiv zagađenja u Kini

U zaštitu životne sredine u Kini uključile su se tamošnje kompanije za iznajmljivanje vozila, koje su odlučile da pređu u potpunosti na vozila na električni pogon.

Kina ključni igrač u nadzoru okeana

Kina je postala ključni član Argo-a, izgradila i održava mrežu za posmatranje okeana Argo, sa 100 stalnih aktivnih plovila, a u pojedinim trenucima bilo ih je i 204. Prikupljeno je više od 1,8 miliona opservacionih podataka. (foto: brod Kekue / News.cn)

Peking smanjio smog za 35,6 procenata

Protekla petoletka bila je ekološki veoma uspešna za glavni grad Kine, poznat po velikoj zagadjenosti vazduha
(foto, prolaznici na Trgu Tijananmen u Pekingu 2014. godine)

SAD: saobraćaj postao najveći zagađivač

Posle 40 godine prvenstvo u zagađivanju atmosfere u najvećoj svetskoj privredi preuzeo saobraćaj. Dosad su u tome prednjačile elektrane čije su štetne emisije poslednjih godina znatno smanjene, zahvaljućinapuštanju uglja kao goriva i prelazak na gas
(ilustracija: drugi po opterećenosti putni pravac u Americi, intersiti br 5, San Dijego, Kalifornija)

Od 2022. manje sumpora iz dimnjaka TENT-a A

EPS ispunjava ekološke obaveze. U TENT-u A počinju radovi koji će omogućiti smanjenu emisiju sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje. Projekat se realizuje u okviru sporazuma između vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta kog će realizovati Micubiši Hitači pauer sistem.

Novi pogled na elektromobile – struja nije, u stvari, bezemisiona!

Čuveni MIT (Masučetski tehnološki institut) pogledao je malo dublje na ovu stvar i utvrdio da, neretko, klasični automobil može u nekoj zemlji biti više „ekologičan“ nego elektromobil
(foto, BMW 750i xDrive)

Dva stepena C i 100 milijardi USD

Na Svetskoj klimatskoj konferenciji, koja se održava u Nemačkoj, najviše kontroverzi izazvala obaveza da se rast globalnog otopljavanja zadrži ispod dva stepena Celzijusa, kao i raspodela obaveze (od 100 milijardi dolara godišnje) razvijenih, da dotiraju nerazvijenima njihove mere protiv otopljavanja
(Posetioci šetaju pored globusa sa zastavama zemalja sveta na paviljonu Indije 8. novembra 2017. godine tokom konferencije o klimatskim promjenama (COP23 U.N.) u Bonu u Nemačkoj)

Francuzi odlažu potiskivanje nuklearne energije

Udeo nukleanih centrala u proizvodnji ukupne električne energije treba da se smanji sa sadašnjih 75 na 50 posto ali ne do 2025. kako je prvobitno bilo predvidjeno
(foto, Članovi Grinpisa protestuju ispred francuske nuklearke "Fesenhajm")

Zakon o klimatskim promenama - važan korak za Srbiju

Tvining projekat „Uspostavljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa“ suštinski pomaže izradu Zakona o klimatskim promenama koji je jedan od najvažnijih zakona koji će biti donet, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine na završnoj konferenciji ovog projekta.

Prva Prethodna
1/34
Poslednja Sledeća