Ekologija

Gas - ekološka konkurencija klasičnim naftnim derivatima

Zahvaljujući povećanju broja vozila sa pogonom na prirodni gas i KPG i LNG punionicama, čiji broj konstantno raste, prirodni gas je postao održivo i ekološki prihvatljivo alternativno gorivo dostupno potrošačima, poručeno je sa okruglog stola, koji je juče organizovao NIS u okviru manifestacije „Plavi koridor 2019“.

Veštačko drvo iz Meksika pokupi CO2 kao hektar šume!

"Drvo-robot" od 50.000 dolara udiše zagađeni vazduh biološkim putem – fotosintezom kao dtveće
(ilustracija, robot - Veštačko drvo u Meksiku)

Vrabac servis na električni pogon

Beograd dobija električna vozila za prevoz građana u pešačkoj zoni u užem centru grada u zajedničkom projektu NIS-a i Udruženja „Moja Srbija, moj izbor“.
(foto: Radiša Momčilović, direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ i Milan Ristić, predsednik Udruženja „Moja Srbija, moj izbor“ - izvor NIS)

Među najvećim zagađivačima i članica EU

Bugarska je jedina članica EU među 20 najvećih zagađivača sumpordioksidom u svetu (foto, Galabovo, Venelina Popova)

Nemačka vlada priprema veliki eko-investicioni reformski paket

Radi velikog ekološkog zaokreta može se odustati privremeno i od "svetog pravila" nemačke politike - uravnoteženog budžeta
(ilustracija, industrijska zona u Oberhauzenu, Nemačka, 2017.)

Kampanja za veće dotacije OIE

Da bi se svetska energetska revolucija desila neophodno je da se promeni sadašnja situacija – gde se kroz vladine dotacije iz državnih budžeta za fosilna goriva izdvaja četiri puta više nego za obnovljive izvore energije.

EMS u projektu za sprečavanje klimatskih promena

Elektromreža Srbije i regionalni centar za koordinaciju sigurnosti SCC Beograd deo su najznačajnijeg razvojnog i inovacionog projekata Evropske unije u oblasti energetike pod nazivom CROSSBOW, kojim Srbija doprinosi evropskim rešenjima za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Posledice požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu: Okolni kvartovi otrovani olovom?

Udruženje građana „Robin Hud“ podnelo je tužbu i tvrdi da vlasti nisu blagovremeno upozorile stanovništvo na opasnost od otrovnih supstanci koje su odlazile u atmosferu zbog požara i slegale se na tlo. Zatvorene dve škole i gradilište na crkvi
(foto, požar u čuvenoj pariskoj crkvi Notr Dam 15. aprila 2019.)

Čovečanstvo od danas živi na ekološki dug

Danas smo od početka godine iscrpeli sve prirodne izvore koje je biosfera sposobna da zameni tokom jedne godine, tako da čovečanstvo od danas do kraja godine živi na ekološki dug.

Zaštita klime taksama na CO2

Ekonomski savetnici nemačke vlade smatraju da će se klima najbolje štititi ako se ukine porez na OIE a uvede naplata taksi na CO2.

Prva Prethodna
1/40
Poslednja Sledeća