Ekologija

SAD: saobraćaj postao najveći zagađivač

Posle 40 godine prvenstvo u zagađivanju atmosfere u najvećoj svetskoj privredi preuzeo saobraćaj. Dosad su u tome prednjačile elektrane čije su štetne emisije poslednjih godina znatno smanjene, zahvaljućinapuštanju uglja kao goriva i prelazak na gas
(ilustracija: drugi po opterećenosti putni pravac u Americi, intersiti br 5, San Dijego, Kalifornija)

Od 2022. manje sumpora iz dimnjaka TENT-a A

EPS ispunjava ekološke obaveze. U TENT-u A počinju radovi koji će omogućiti smanjenu emisiju sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje. Projekat se realizuje u okviru sporazuma između vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta kog će realizovati Micubiši Hitači pauer sistem.

Novi pogled na elektromobile – struja nije, u stvari, bezemisiona!

Čuveni MIT (Masučetski tehnološki institut) pogledao je malo dublje na ovu stvar i utvrdio da, neretko, klasični automobil može u nekoj zemlji biti više „ekologičan“ nego elektromobil
(foto, BMW 750i xDrive)

Dva stepena C i 100 milijardi USD

Na Svetskoj klimatskoj konferenciji, koja se održava u Nemačkoj, najviše kontroverzi izazvala obaveza da se rast globalnog otopljavanja zadrži ispod dva stepena Celzijusa, kao i raspodela obaveze (od 100 milijardi dolara godišnje) razvijenih, da dotiraju nerazvijenima njihove mere protiv otopljavanja
(Posetioci šetaju pored globusa sa zastavama zemalja sveta na paviljonu Indije 8. novembra 2017. godine tokom konferencije o klimatskim promjenama (COP23 U.N.) u Bonu u Nemačkoj)

Francuzi odlažu potiskivanje nuklearne energije

Udeo nukleanih centrala u proizvodnji ukupne električne energije treba da se smanji sa sadašnjih 75 na 50 posto ali ne do 2025. kako je prvobitno bilo predvidjeno
(foto, Članovi Grinpisa protestuju ispred francuske nuklearke "Fesenhajm")

Zakon o klimatskim promenama - važan korak za Srbiju

Tvining projekat „Uspostavljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa“ suštinski pomaže izradu Zakona o klimatskim promenama koji je jedan od najvažnijih zakona koji će biti donet, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine na završnoj konferenciji ovog projekta.

Za ekološke prioritete potrebno 14 milijardi evra

Sektor voda, industrijsko zagađenje i velika ložišta ekološki su prioriteti u koje tokom naredne dve decenije Srbija treba da uložiti 14 milijardi evra.

Austrija najavljuje žalbu protiv proširenja mađarske nuklarke Pakš

Vlada Austrije smatra državno dotiranje dogradnje mađarske nuklearke Pakš nedopustivim, izjavio (bivši) kancelar Kern, najavljujući da će njeni eksperti da provere pravnu zasnovanost odluke Evropske komsije (EK) da odobri nameru Budimpešte da taj projekat podrži sa 12,5 milijardi evra.

Pančevačka rafinerija unapredila ekološke standarde

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu, što potvrđuje da se proizvodnja u ovom NIS-ovom pogonu obavlja u skladu sa najvišim evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan: Upravljanje otpadom prioritet

Srbija u narednom periodu mora značajno da unapredi oblast upravljanja otpadom. Na ostvarivanju tog cilja Ministarstvo će zajedničkim snagama raditi sa Nacionalnom asocijacijom i preduzećima koja posluju u ovoj oblasti, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine otvarajući 5. konferenciju ASWA, koja se danas i sutra održava na Srbernom jezeru.

Prva Prethodna
1/34
Poslednja Sledeća