Ekologija

Najtopliji maj u Pragu u istoriji merenja, od 1775.

Prosečna dnevna temperatura u prošlom mesecu iznosila je u glavnom gradu Češke 19,6 stepeni i bila je za skoro pet stepeni veća od dugogodišnjeg proseka
(foto, Prag, maja 2018.)

Volonteri čistili Frušku goru

Ekološka akcija na Fruškoj gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

EU: četvrtina novog budžeta za ekologiju

Najveća pretnja čovečanstvu nisu više ratovi nego klimatske promene
(foto, Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za energetiku)

Nemci prednjače po emisijama gasova sa efektom staklene bašte

Od 10 evropskih firmi - najvećih proizvođača emisija gasova sa efektom staklene bašte, čak sedam je u Nemačkoj a na prvom mestu je poljska termocentrala na uglaj Belhatov (Belchatow).

Talanoa dijalog o klimatskim akcijama

U dostizanju cilja zdrave životne sredine i održivog razvoja ozbiljan nedostatak je novac, ali moramo da mislimo globalno, koristimo evropska i svetska iskustva, ali i da delujemo lokalno, jer se do evropskih fondova i investicija dolazi preko projektno–tehničke dokumentacije u lokalnim samoupravama, preduzećima i institucijama, rekao je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u uvodnom obraćanju učesnicima konferencije „EU i Srbija – Talanoa dijalog o klimatskim akcijama”.

Deset indijskih gradova je na čelu liste najzagađenijih na svetu

Kao što su pre desetak godina u zagađenosti vazduha prednjačili kineski gradovi, sada se to događa s indijskim
(Rajasthan, 03.05.2018 - više desetina osoba je poginulo, na najmanje 160 povređeno u kišnoj oluji koja je pogodila delove severne i zapadne Idnije, u noći 2/3. maja)

Emisione dozvole poskupljuju, posle dugo godina

Pre manje od godinu dana cena ispuštanja jedne tone CO2 u atmoisferu stajala je nešto više od četiri evra, sada stoji oko 13 evra a svi su izgledi da će i dalje poskupljivati

No pasaran mini hidrocentralama u zaštićenim područjima

„Grešku smo napravili davno - nećemo mini hidrocentrale“, poručio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u vladi Srbije tokom javne rasprave o Nacrtu Zakona o klimatskim promenama u Pirotu, precizirajući da je protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima jer, “ne postoji mini hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu. To je stav ministarstva i moj lični stav i to će tako biti".

NIS ugasio svetla u akciji Sat za našu planetu

I Naftna industrija Srbije se priključila globalnoj ekološkoj akciji Sat za našu planetu.

Raznovrsna ekologičnost elektromobila

Elektromobil pokreće struja proizvedena iz mešavine fosilnih goriva, nuklearne energije i obnoviljivih izvora pa će i njegova ekologičnost ubuduće zavisiti od toga koliko će električna energija biti „zelenija“.

Prva Prethodna
1/35
Poslednja Sledeća