Ekologija

Uloga tišine u očuvanju zdravlja: Buka je preplavila ne samo zemlju već i dno okeana

„Naša zvučna stimulacija je toliko preterana da pronalaženje nekoliko tihih trenutaka tokom dana i uživanje u njima zaista može da promeni stvari“, kažu stručnjaci
(ilustracija, Zaključeno je da je buka uporan i široko rasprostranjen problem u Evropi, gde je najmanje jedna od pet osoba stalno izložena nivoima zvuka koji se smatraju štetnim po zdravlje.)

Nezapamćeni požari na zapadu Francuske: Sušu još u januaru „najavile“ nedovoljne zimske padavine

Nedostatak vode posebno ugrožava prinose kukuruza, žita i hrane za stoku
(Regije Žirond i Land, 11.08.2022 - na jugozapadu Francuske i dalje bukte šumski požari)

Kanjiža dobila novi eko park

Nastavljajući da ulaže u ekološke projekte i dobrobit zajednice, kompanija NIS je u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ podržala izgradnju i uređenje Eko parka u Kanjiži u vrednosti od pet miliona dinara. Ovim projektom žitelji opštine Kanjiža dobili su moderan ekološki park sa obnovljenom vegetacijom. (Foto: NIS)

Akcija ulaska u rezervate prirode u zamenu za praznu PET ambalažu

Kompanija NIS, u saradnji sa rezervatima prirode u Srbiji, organizuje akciju besplatnog ulaska u odabrane prirodne oaze naše zemlje. Za posetu rezervata prirode potrebno je da zainteresovani posetioci donesu samo četiri ili više praznih PET ambalaža i dobiće svoju besplatnu kartu za obilazak. Akcija traje od 5. do 31. avgusta.

OVOGODIŠNJI JUNI U EVROPI - DRUGI NAJTOPLIJI U ISTORIJI!

"Očekuje se da da će i idućih godina biti talasa vrućina u Evropi sličnih ovoj godini, a u zemljama udaljenim od Evrope biće još češči i jači", izjavio je šef službe Kopernikus
(ilustracija, 13. Jun 2022, Španija: Ekstremne vrućine u ovo doba proleća posledica su globalnog otopljavanja, tvrde naučnici (EPA)

Ekološke radionice za više od 450 učenika širom Srbije

U želji da najmlađe članove naše zajednice edukuje o značaju očuvanja životne sredine kao jednog od osnovnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha“ realizovala edukativni ciklus za učenike osnovnih škola. U ekološkim radionicama koje su održane pod sloganom „Ekološko vaspitanje, zdravo odrastanje!“, učestvovalo je više od 450 učenika iz Niša, Kikinde, Kovilja, Čačka i Beograda. (Foto: NIS)

Protest građana zaustavio istraživanje litijuma u Valjevu

Kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) sa sedištem u Divcima kod Valjeva, saopštila je da je danas zbog protesta građana odlučila da obustavi istraživanje litijuma koje je započela pre dva dana na istražnom prostoru Valjevo sever. Istovremeno se napominje, da se istraživanja izvode prema projektu koji je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike. Protesti, organizovani sa ciljem da se spreči nastavak radova se održavaju tri dana zaredom, a meštani i ekološki aktivisti su danas blokirali saobraćajnicu Valjevo - Beograd. (Foto: Valjevo.rs, Đ. Đoković)

Prirodne katastrofe nanele štetu Evropi od preko pola biliona evra

Najviše materijalnih šteta u periodu posle 1980. imale su Nemačka, Francuska i Italija a u odnosu na broj stanovnika, najveće štete su, međutim, imale Švajcarska, Slovenija i Francuska
(ilustracija, Poplava u Obrenovcu maja 2014. godine, foto Novosti)

SAD: Novi maksimum za potrošnju goriva u automobilima - 5,88 l/100km

Ograničenje u emisiji CO2 treba da bude primenjeno već 2023.
(ilustracija, Američki automobili poznati su kao najveći potrošači goriva)

Potvrđen toplotni rekord sibirskog Arktika-plus 38 stepeni

Godina 2020. je bila jedna od najtoplijih u poređenju s prosekom između 1850. i 1900. A, prema metodici američke službe za letenje i svemir (NASA), prošla godina je bila najtoplija u istoriji merenja
(ilustracija, Arktik se zagreva otprilike tri puta brže od planete u celini, prema izveštaju međunarodne Savetodavne grupe za klimatsku krizu)

Prva Prethodna
1/66
Poslednja Sledeća