Ekologija

Topionica i dalje zagađuje Bor

U poslednjih 30 dana, Borani čak 18 u oblacima sumpor-dioskida. Djian Siming, generalni direktor kineskog "Zidjina", strateškog partnera Vlade Srbije u nekadašnjem RTB Bor je proletos potvrdio da je izvor zagadjenja Topionica bakra i rekao da se "radi na rešavanju tog problema" i najavio da će problem biti trajno rešendo jula.

NIS gradi skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada

Da bi se smanji negativan uticaj na životnu sredinu NIS gradi novo skladište za privremeno odlaganje opasnog otpada u pančevačoj rafineriji.

Do oktobra prijave za Evropsku zelenu prestonicu

Tituala Evropske zelene prestonice dodeljuje se svake godine jednom od evropskih gradova sa više od 100.000 stanovnika zbog njegove posvećenosti zaštiti životne sredine, društvenom i ekonomskom održivom razvoju.

Hoće li zarad struje Crnogorci potopiti kanjon Nevidio

izgradnja HE Komarnica znatno bi narušila životnu sredinu, a pod znakom pitanja je i opstanak prirodnog bisera Crne Gore i Evrope, kanjona Nevidio, upozoravaju ekološke organizacije. Idejno rešenje za ovu hidrocentralu sa Elektroprivredom Crne Gore radio EPS, kojeg sada ne pominju kao partnera.
Foto: tifran.org

Mini hidrocentrale proterane sa Stare planine

Staroplaninci su zadovoljni Prostornim planom bez mini hidrocentrala na ovoj planini. Ali. i dalje je otvoren slučaj MHE u babušničkom selu Rakita, gde se seli epicentar borbe, a nova stranica u ovoj priči zakazana je za 15. avgust, za kada je dogovoreno vađenje cevi.
foto: Vanja Keser/Južne vesti

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Prema najnovijim podacima oko 20 odsto godišnjeg izvoza iz Brazila u Evropsku uniju plod je ilegalno iskrčenog zemljišta. Na tom zemljištu je proizvedeno oko dva miliona tona soje koja se izvozi u EU za ishranu stoke.

Naftna industrija i poljoprivreda najveći proizvođači metana

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva. Američka nalazišta nafte i gasa zajedno sa poljoprivrednom proizvodnjom širom sveta povećavaju globalne emisije metana, pokazuju dve nove studije. Evropa je prema podacima najuspešnija u smanjenju emisija ovog gasa.

Đerdap na svetskoj listi geoparkova

Odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO od 10. jula 2020. godine područje Đerdapa je upisano na listu UNESCO GLOBAL GEOPARKS i proglašeno prvim geoparkom u Srbiji.
Foto: Vodopad Blederija

Kovid ubrzava pad potražnje za fosilnim gorivima

Kriza izazvana virusom COVID-19 verojatno će ubrzati očekivani pad potražnje za fosilnim gorivima u periodu dužem od decenije ali, to bez promene globalne ekonomije neće pomoći u ciljanom ublažavanju globalnog otopljenja, pokazuje analiza Boston Konsalting Grupe.

Novi ekološki problem - rukavice i maske ugrožavaju morski svet

Bačene rukavice i maske ugrožavaju morski svet, a problem otpada iz okeana utiče na zdravlje divljih životinja, ljudi i lokalnih ekonomija.

Prva Prethodna
1/45
Poslednja Sledeća