Ekologija

U decembru onlajn samit o klimi

Na petu godišnjicu Pariskog klimatskog sporazuma, u poslednjem pokušaju da zemlje pre isteka roka predstave ambicioznije planove za smanjenje emisija štetnih gasova, UN i Velika Britanija planiraju onlajn samit o klimi 12. decembra.

Norvežani ne odustaju od “hvatanja” CO2

Norveška najavljuje drugi projekat hvatanja ugljenika nazvan Longšip, po brodovima koje su koristili Vikinzi, a koji treba svetu da pomogne da dostige ciljeve Pariskog sporazuma o klimi.

BiH neće nuklearni otpad uz svoju granicu sa Hrvatskom

Odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u Hrvatskoj ugrozilo bi nacionalno blago BiH - reku Unu i 300.000 stanovnika na severu Bosne i Hercegovine, upozorila je dr Bisera Turković, zamenica predsedavajućeg Veća ministara BiH na 64. Generalnoj skupštini IAEA.

EU će se porezom na CO2 štititi i od kineske konkurencije

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije, odlučio je Evropski parlament 16. septembra. Ovaj potez prvenstveno prst u oko Pekingu, ali i Rusiji i SAD.

Ozon za život

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača juče je obeležen pod sloganom “Ozon za život”.

Tokom 2019. godine pogoršan kvalitet vazduha u Srbiji

Agencija za zaštitu životne sredine objavila je Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2019. godinu.

Kopanje ruda potrebnih za zelenu energiju moglo bi naneti štetu biodiverzitetu

Studija objavljena u časopisu Nature Communications upozorava da se obnovljivi izvori energije ne smeju proizvoditi nauštrb biodiverziteta, prašuma i egzistencije starosedelaca.
„Prestanite da nas ubijate“, poruka je ispisana na ruci jednog od učesnika protesta tokom demonstracija ove godine protiv zakona kojim bi se otvorila zemljišta za rudarstvo u Brazilu. Fotografija: Sergio Lima / AFP / Getti

Nemačka - ključni igrač u ekološkom finansiranju

Nemačka je prikupila 6,5 milijardi evra od prodaje prvih zelenih obveznica. Na putu je da ostvari cilj - da postane ključni igrač u ekološkom finansiranju.

Koliko je ilegalno odlaganje plastičnog otpada kao vid kriminala opasno?

Novi izveštaj Interpola otkriva povećanje ilegalnih pošiljki i kriminalnih aktivnosti širom globalnih ruta za trgovinu plastičnim otpadom. WWF poziva na globalnu saradnju u rešavanju svetske krize prouzrokovane plastičnim otpadom.

Zabrinutost Zrenjaninaca zbog otvaranja fabrike gume

Građanski preokret poziva na javnu raspravu o uticaju fabrike guma na životnu sredinu u ističući da u slučaju hemijskog incidenta ili požara, u Zrenjaninu, pa čak ni u čitavoj Srbiji, ne postoje dovoljno brojne i opremljene snage za adekvatnu intervenciju, kao ni razrađeni mehanizmi za evakuaciju stanovništva.

Prva Prethodna
1/46
Poslednja Sledeća