Ekologija

Rafinerija nafte u Pančevu dobila novu ekološku integrisanu dozvolu

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, dobila je novu integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.
(Foto NIS, Rafinerija nafte u Pančevu)

Ekološkom akcijom obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Kompanija NIS i Grad Novi Sad putem Gradske uprave za zaštitu životne sredine, zajedničkom volonterskom akcijom obeležili su Svetski dan zaštite životne sredine i tom prilikom očistili i uredili Oficirsku plažu u Novom Sadu. (Foto: NIS)

U Indiji - temperatura rekordnih 52,9 stepeni

Dosad najveća temperatura od 56,7 stepeni zabeležena je još daleke 1913. godine u Kaliforniji
(ilustracija, Rekordna vrućina u Nju Delhiju ali njegovi stanovnici i dalje izlaze na ulicu i to u uobičajenoj garderobi, izvor https://dzen.ru/a/ZltRVFKDfmFGcdz1)

EU ne reaguje uprkos upozorenjima naučnika: Poljoprivredni pesticidi najveći krivac za nestajanje ptica

Upotreba pesticida i đubriva je glavna pretnja opstanku evropskih ptica, pokazuje studija objavljena 15. maja
(ilustracija, Za manje od četrdeset godina, brojnost običnih ptica u Evropi smanjena je za četvrtinu)

Srbija je danas potrošila zalihe prirodnih resursa za ovu godinu

Srbija je potrošila prirodne resurse za ovu godinu, mesec i po dana ranije u odnosu na 2023, dok će se novi datum globalnog ekološkog duga znati 5. juna, saopštila je organizacija WWF Adria.
(Srbija u sve kraćem periodu troši svoje prirodne resurse. Foto: Pexels)

NIS: Podrška akciji „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“

Usled dve velike superćelijske oluje koje su pogodile Srbiju tokom leta, čitava zemlja pretrpela je velike štete, a posebno region Vojvodine, kao i grad Novi Sad. Pogođen je i Limanski park jedan od najlepših novosadskih parkova, koji je prilikom tih oluja izgubio znatan broj stabala, dok je veliki broj oštećen. Nastojeći da pruži doprinos obnovi Limanskog parka, kompanija NIS podržala je realizaciju akcije „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“. (Foto: NIS)

Raste proizvodnja fosilnih goriva u Evropi

Dok naučnici apeluju da je upotrebu fosilnih goriva neophodno smanjiti kako bi se ispunili klimatski ciljevi, države ne uspevaju da postignu nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima u vezi sa postepenim ukidanjem upotrebe uglja, gasa ili nafte. Nemačka, Norveška i Velika Britanija su najveći evropski proizvođači fosilnih goriva koji zanemaruju klimatske ciljeve. (Foto: Pexels)

Srbija među najzagađenijim zemljama Evrope

Više od polovine stanovništva Srbije i Severne Makedonije živi sa četiri puta više štetnih čestica u vazduhu nego što propisuju smernice Svetske zdravstvene organizacije, pokazalo je istraživanje britanskog lista Gardijan. (Foto: Pexels)