Ekologija

Takse za otrov iz auspuha

U Londonu će se od 2019. godine naplaćivati upotrebu starih vozila, kako bi se smanjilo zagadjenje vazduha.

Ekologijom do efikasnijeg i uspešnijeg EPS-a

EPS i Agencija za zaštitu životne sredine potpisali ugovor o saradnju u praćenju stanja (monitoringa) vazduha, vode, zemljišta, otpada, kao i nivoa buke, nejonizujućeg zračenja i drugih uticaja na životnu sredinu u blizini elektrana i distributivnih postrojenja EPS.

EPS na dobrom putu u zaštiti okoline

Do 2026. godine EPS će u zaštitu životne sredine uložiti još oko milijardu evra, rečeno je prilikom posete delegacije EU TE Nikola Tesla A u Obrenovcu.

Lider u efikasnom korišćenju vode - Danska

Danska je zahvaljujući odlučnoj politici uspela da razbije začarani krug međuzavisnosti potrošnje vode i energije. Međutim, danski model neće moći lako da se primeni na evropskom niovu zbog velikih razlika među zemljama, ocenjuju stručnjaci. Danska je pitanjem vode počela da se bavi još tokom 1970-tih i 1980-tih godina, a kao recept preporučuje kombinaciju dobrih politika i propisa i novih tehnologija, saradnju javnog i privatnog sektora i planiranje celog procesa korišćenja vode. Pritom, za uspeh Danske bilo je ključno uvođenje cene vode koja pokriva troškove i time podstiče štednju.

Strategija energetska unije daje rezultate

U Evropi su u toku modernizacija privrede Evropske unije i prelazak na niskougljeničnu ekonomiju, zaključak je u drugom izveštaju o stanju energetske unije.

Klimatske promene prete ekosistemima, zdravlju i ekonomiji

Evropski regioni suočavaju se zbog promena klime sa rastom nivoa mora i ektstremnim vremenskim prilikama, poput češćih i intenzivnijih vrućina, poplava, suša i oluja, upozorila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u novom izveštaju koji sadrži ocene stanja i prognoze efekata klimatskih promena na Evropu. Posledica promene klime nije pošteđena nijedna oblast Evrope pa ni Srbija.

Tramp poništio Obaminu zabranu izgradnje naftovoda Kistoun

Novi američki predsednik Donald Tramp dao je “zeleno svetlo” za izgradnju naftovoda Kistoun, projekta koji je odbacio bivši američki predsednik Barak Obama u novembru 2015. godine - posle sedmogodišnjih protesta grupa za zaštitu životne sredine.

Teksašani uz pomoć Japanaca skladište CO2

U Teksasu je u jednoj termoelektrani na ugalj instalirano i počelo da radi postrojenje koje koristi japansku tehnologiju za hvatanje i skladištenje dimnih gasova, koje će izdvajati 90% CO2, sitnih čestica, sumpora i oksida. Ovo je najveći svjetski CCS projekat. Pri tome, ova tehnologija neće poskupiti struju iz elektrane na ugalj.

Srbiji uskoro poziv da se priprema za otvaranje poglavlja 27

Srbija je dobila zeleno svetlo da bez dodatnih uslova, počne pripreme za otvaranje poglavlja 27 o životnoj sredini. Procenjuje se da je potrebno doneti 700 propisa i uložiti 10 milijardi evra da bi se Srbija u potpunosti uskladila sa pravilima EU, pa je ovo jedna od retkih oblasti u kojima Srbija može da očekuje prelazne rokove, odnosno mogućnost da u nekim oblastima prilagodjavanje EU nastavi i nakon završetka pregovora, pa čak i nakon što postane članica EU.

Američka armija neće da gradi naftovod kroz indijansku svetu zemlju

Inžinjerska brigada Armije SAD odbila je dozvolu za gradnju kontroverznog dela nacionalnog naftovoda kroz severni deo savezne države Dakota, koji treba da prođe kroz indijansku svetu zemlju plemena Sijuksi. (Foto: EPA)

Prva Prethodna
1/30
Poslednja Sledeća