Ekologija

Topljenje arktičkog leda doprinosi globalnom zagrevanju

Otapanje leda na Arktiku doprinosi globalnom zagrevanju i otežava hladjenje okolne vode i vazduha, upozorili su stručnjaci.

EPS ispunjava ekološke norme

Kineska delegacije posetila TE Kostolac B, gde se upoznala sa realizacijom p rojekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u blokovima B1 i B2.

Šel podržao poziv G20 da se obelodane rizici od klimatske politike

Anglo-holandski naftni gigant Šel podržao je poziv G20 da se obelodane rizici od klimatske politike. Šel je, za sada, jedina od tzv. Big Oil, odnosno najvećih svetskih na berzi izlistanih naftnih kompanija koja je podržala preporuke G20.

Veliki koralni greben nije ugrožen

UNESKO procenjuje da Veliki koralni greben ne treba stavljati na listu ugrožene baštine.

Sistem za odsumporavanje u TE Kostolac B

Proradio novi sistem za odsumporavanje u TE Kostolac B. U toku je tehnički pregled novoizgrađenog sistema odsumporavanja, po čijem završetku se očekuje i predlog za upotrebnu dozvolu.

Kina gradi ekološki šumski grad

Italijanski arhitekta Stefano Boeri gradi prvi svetski šumski grad u Kini s milion biljaka, koji će biti energetski samoodrživ, a u koji će 30.000 stanovnika moći da se usele 2020. godine. (foto: hexapolis.com)

EU će uvek podržati dobar ekološki projekat

Pred Srbijom su, kada je reč o Pariskom sporazumu o borbi protiv klimatskih promena, veliki izazovi u vidu ostvarenja cilja smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte i prilagođavanja privrede, odnosno povećanja otpornosti srpske privrede na klimatske promene, rekao je šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji Rihard Maša na panel diskusiji Srbija i Pariski sporazum, koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa EU Info centrum. Na istom skupu budući ministar ekologije Srbije Goran Trivan izjavio je da su za borbu protiv klimatskih promena važni i novac i projekti i strategije, ali da je pošumljavanje najjevtinije i najefektnije rešenje za ublažavanje klimatskih promena.

Bačko Podunavlje - deo Evropskog Amazona

Na ovogodišnjem zasedanju u Parizu UNESKO je odlučio da Bačko Podunavlje bude upisano u Svetsku listu rezervata biosfere.

Radni dan za prirodu

Ekološkom akcijom uređenja i čišćenja fruškogorskih potoka predstavnici NIS-a, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, JP Nacionalni park Fruška gora i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode obeležili su juče Dan zaštite životne sredine.

Na dalekovodima EMS-a veštačka gnezda za stepskog sokola

Da bi potpomogli opstanak stepskog sokola u Elektromreži Srbije su 2014. godine otpočeli sa postavljanjem veštačkih gnezda na dalekovodima, pre svega u Vojvodini jer je sve manje prirodnih staništa ove sve ređe vrste ptica, koja se inače glnezde na usamljenim stablima ili u šumarcima. u cilju zaštite ptica. U svetu se, inače, 10. maj obeležava kao Svetski dan ptica i drveća, a 14. maj kao Svetski dan ptica selica, kada se raznim predavanjima i akcijama želi probuditi svest o značaju ptica i drveća, sa akcentom na očuvanje retkih vrsta.

Prva Prethodna
1/31
Poslednja Sledeća