Novosti i politika

Dijagnostičar Makron i NATO “u komi”

“To što sada proživljavamo je otkaz moždanih funkcija NATO (pakta)”, izjavio predsednik Francuske londonskom Ekonomistu. Članovi saveza, “trebalo bi da ispitaju realističnost NATO u svetlu opredeljenosti Sjedinjenih Država”
(Emanuel Makron, francuski predsednik na prošlogodišnjem sastanku NATO)

Uprkos trgovini sa Islamskom državom: “Lafarž” oslobođen optužnice za zločin protiv čovečnosti

Ostale su optužnice za „finansiranje terorizma“ i kršenje embarga jer je „Lafarž“ u Siriji, izgleda, prodavao cement džihadističkim državama u vrednosti od 13 miliona evra
(foto, Tvrdi se da je firma Lafarž plaćala teorirstima da bi njena cementara u Siriji mogla da ostane otvorena tokom građanskog rata)

Nova imigraciona politika Francuske: Vrata će se otvoriti ekonomski potrebnim strancima

Stranci iz država van EU moći će od idućeg leta da dobiju boravišne dozvole i radne vize u Francuskoj ukoliko imaju zanimanja za koja u ovoj zemlji nedostaje radna snaga
(foto, Emanuel Makron, predsednik Francuske)

Predsednik Zelenski i “Denis”

Nesvakidašnja prepirka državnog šefa Ukrajine i vojnog volontera koji odbija poslušnost njegovoj predsedničkoj odluci, na “međi” s Donbasom
(Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obilasku Donbasa, avgust 2019.)

Damask i opozicija kroje ustav

Turska i Rusija u zajedničkoj patroli duž sirijske granice, izjavio predsednik Erdogan. Sto pedeset delegata Damaska, opozicije i civilnog društva Sirije, počelo rad na ustavu zemlje. Norvežanin Geir Pederson, koordinator novog poduhvata u Ženevi
(foto, Varljivo primirke: Sirijski opozicioni borci podržani od strane Turske na oklopnom transporteru uz granicu prema Siriji, u mestu Akcakale, provincija Sanliurfa, jugoistočna Turska, 18.10.2019)

UNESCO: 90 posto ubica novinara biva nekažnjeno!

U periodu od 2006. do 2018. u svetu ubijeno 1.109 novinara. Treba srušiti mit da novinari ginu, uglavnom, u ratnim zonama – 93 posto njih poslednjih godina ubijeno je zbog rada na slučajevima korupcije i političkim aferama
(ilustracija, jedan od najpoznatijih slučajeva je ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije sa Malte, bombom u njenim kolima koja je aktivirana mobilniom telefonom, oktobra 2017. ali krivci nisu privedeni pravdi, foto Skajnjuz)

Ruski uticaj na Balkanu: Kome Kremlj šalje i kakva je ta poruka

„Život je sastavljen iz malih simbola, a ja sam govorio pred srpskom skupštinom pre tačno deset godina, 20. oktobra. Od tada se naši odnosi nisu promenili“, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, 20. oktobra, 2019. u Skupštini Srbije, jasno aludirajući da je Rusija imala izvanredne odnose i sa bivšom vlašću.

Turingija na raskršću “desnog” i “levog”

Prvi put, u nekoj saveznoj državi Nemačke, vodeće mesto ima Partija levice, ali druga po snazi je Alternativa za Nemačku, desničarska. Može li se u tako raspetom raspoloženju sastaviti vlada?
(foto, lideri desničarske AfD u Turingiji, Aleksander Gauland - levo - i Bjorn Hake)

Karuce Berlina pukle u Turskoj

Propao pokušaj Hejka Maasa da Ankari proda “nedopečenu baklavu” sa međunarodno nadgledanom “zonom bezbednosti” u Siriji
(Ankara, 26.10.2019 - ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i šef nemačke diplomatije Heiko Mas na konferenciji za novinare posle razgovora u Ankari)

Turska pregovara s Rusijom o daljim isporukama sistema S-400

Dva S-400 su već u Turskoj i biće operativni u aprilu 2020
(foto, Vojna vozila i oprema, delovi sistema protivvazdušne odbrane S-400, istovareni su iz ruskog transportnog aviona, na vojnom aerodromu Murted u Ankari, Turska, 12. jula 2019. godine.)

Prva Prethodna
1/294
Poslednja Sledeća