Rudarstvo i metalurgija

Nove investicije u rudarstvo

Britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih investitora u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, nastavlja investiranje u rudarstvo Srbije, otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka, u Raškoj oblasti.

Posle požara zaustavljena Topionica bakra u Boru

Rad Topionice bakra u Boru, u kojoj je sinoć izbio požar, biće zaustavljen i otpočeće remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar. Kao razlog kompanija Srbija Ziđin Koper u saopštenju, međutim, navodi to što je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitete vazduha u Boru.

Danas je Dan rudara - Srećno!

Rudarski sektor jedan je od najdinamičnijih delova privrede Srbije. U njemu radi oko 29.000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, i čini jednu od okosnica naše ekonomije, rekao je Aleksandar Antić, minister rudarstva i energetike čestitajući svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije Dan rudara - 6. avgust.

U Boru povećana proizvodnja bakra

Proizvodnja kompanije Ziđin u rudnicima u Boru i Majdanpeku odvija se u skladu sa planovima – za petinu je veća od ostvarene u istom periodu 2019. godine.
Foto FoNet: Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike sa generalnim direktorom kompanije Ziđin Bor Džienom Siminom i direktorom kompanije Rakita Exploration Fu Feilonom prilikom obilaska radova na otvaranju rudnika Cerovo 2.

Proizvodnja bakra bez većih smetnji

Proizvodnja bakra i svih pratećih ruda odvija se prema planiranoj dinamici. Od kineskih partnera očekujemo da će novim investicijama pružiti neophodnu podršku privredi Srbije, nakon epidemije, poručio je Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva posle sastanka sa rukovodstvom Srbija Zijin Bor i Rakita Exploration.

Antić: Srbija je većinski vlasnik Trepče

Svaki razgovor o Trepči, a oni će morati da budu pokrenuti, dočekujemo spokojno, uvereni u snagu naših argumenata, a to je pre svega nepobitno većinsko vlasništvo, ocenio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kinezi u RTB Bor ulažu 1,46 milijardi dolara

Da bi postao većinski vlasnik (63 odsto) RTB Bor kineski Ziđin treba da isplati svih 350 miliona dolara za tenderom predviđenu obaveznu dokapitalizaciju. Kinezi će, ukupno, u RTB Bor tokom narednih šest godina investirati 1,46 milijardi dolara.

Antić: Kineski Ziđin i ruski U gold u trci za RTB Bor

Tenderska komisija danas je donela odluku da prijave kineske kompanije Ziđin i ruske firme U gold ispunjavaju uslove za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Boru, rekao je minister rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Antić: Rudarstvo u Srbiji ima budućnost

Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije, u kojem radi oko 25.000 ljudi, čestitam Dan rudara - 6. avgust. Rudarstvo ima budućnost u Srbiji. U ovom sektoru će se realizovati veliki broj investicija, poručio je srpski minister rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Grčić: Bez rudara nema energetske bezbednosti Srbije

Samo rudari znaju koliko je truda, snage, znanja i požrtvovanosti potrebno da bi građani i privreda Srbije bili energetski sigurni, svakog dana u godini, i danju i noću, po velikim vrućinama i hladnoćama, kiši i blatu,” poručio je Milorad Grčić, v. d. direktor Elektroprivrede Srbije povodom 6. avgusta Dana rudara.

Prva Prethodna
1/55
Poslednja Sledeća