Rudarstvo i metalurgija

Svetska litijumska groznica koncentrisana u Južnoj Americi

Najveće rezerve na svetu nalaze se u južnoameričkom trouglu Bolivija-Argentina-Čile a ključ tog bogatstva drži Kina koja je pozicije u ovom južnoameričkom regionu gradila celu deceniju
(ilustracija, Zgrada sedišta Contemporari Amperek Technologi Co. (CATL), i proizvodni pogoni na ovoj fotografiji iz vazduha snimljenoj u Ningdeu, provincija Fuđian, Kina)

Globalna potrošnja uglja na istorijskom maksimumu

Potrošnja uglja u svetu će ove godine dostići najviši nivo u istoriji, jer će prvi put premašiti 8,0 milijardi tona u jednoj godini, a time i prethodni rekord iz 2013. godine, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA). U Godišnjem izveštaju o tržištu uglja IEA se takođe predviđa da će potrošnja uglja ostati na tom nivou do 2025. godine, jer smanjenje korišćenja ovog energenta u razvijenim zemljama neutrališe kontinuirano snažna tražnja u azijskim ekonomijama u razvoju, preneo je Rojters. (Foto: Pixabay)

Figaro o projektu rudnika litijuma koji će Francuskoj obezbediti “industrijski suverenitet“: Da ne prođu kao Rio Tinto u Srbiji?

Konzervativni pariski dnevnik, inače vlasništvo proizvođača oružja Daso, vidi samo prednosti u odpočinjanju domaće proizvodnje litijuma, ali upozorava da “ne postoji garancija da ekološke organizacije neće ustati protiv projekta“ i podseća na proteste u Srbiji
(ilustracija, Inženjeri rudarske grupe Imeris na lokaciji budućeg rudnika litijuma u centralnoj Francuskoj)

Kriza na globalnom tržištu gasi visoku peć u Železari Smederevo

Smederevska železara, vlasništvo kineske kompanije "HBIS Srbija" počela je pripreme za gašenje "visoke peći broj 1". Do kraja prvog kvartala bila je jagma za čelikom, a kompanija navodi da je situacija sada potpuno drugačija i da se prilagođavaju zahtevima svetskog tržišta. Železara je najveći srpski izvoznik i zapošljava više od 5.500 ljudi, tako da je ova odluka otvorila i pitanje kakve će posledice imati smanjenje proizvodnje. (Foto: HBIS Serbia)

Kina prestaje da gradi termoelektrane u inostranstvu

Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. (Foto: Youtube screenshot)

EU smanjila proizvodnju i potrošnju uglja za trećinu

Kontinuirano smanjenje proizvodnje i potrošnje mrkog i smeđeg uglja u Evropskoj uniji, koje je počelo pre tri decenije, ubrzalo se tokom protekle dve godine. U poređenju sa 2018. godinom, potrošnja kamenog uglja u Evropskoj uniji, opala je prošle godine za 35 posto, a potrošnja smeđeg uglja, odnosno lignita, za 33 procenta, objavio je evropski Zavod za statistiku, Evrostat. (Prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije doprineo je smanjenju potrošnje kamenog uglja i lignita. Foto: Pixabay)

Za prelazak na nultu emisiju ugljenika više rudarenja je neizbežno

Nove rudarske inicijative se često susreću sa otporom zbog negativnih uticaja koje mogu imati na širu okolinu i po zdravlje. Međutim, stručnjaci za resurse ističu da bi javnost trebalo da prihvati povećanje rudarske aktivnosti, ukoliko svet želi da odgovori na izazov koji sa sobom nosi prelazak na zelenu ekonomiju, izveštava BBC. (Foto: Pixabay)

Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj

Uz podršku EBRD gradska toplana u Kragujevcu će ove godine u potpunosti preći na gas, čime će Kragujevac postati prvi grad u Srbiji koji će ugasiti kotlarnice na ugalj. Uz smanjenje aerozagađenja u velikoj meri značajno je i to što će, pored zamene kotlova u toplani, biti sanirana i deponija pepela. (Procenjena ukupna vrednost projekta je 18 miliona evra. Foto: en.wikipedia.org)

Portugalija odustaje od litijuma

Portugalija će najverovatnije odustati od otvaranja rudnika litijuma u regionu Montalegre, rekao je portalu Politiko portugalski ministar za zaštitu životne sredine Žoao Pedro Matos Fernandez. Ova informacija je donekle iznenađujuća jer je ta zemlja već glavni proizvođač litijuma sa tržišnim udelom od 11 odsto, a u svetu već uveliko vlada groznica za ovim metalom koji slovi za “belo zlato”. Razlog je potražnja za električnim baterijama.

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/87
Poslednja Sledeća