Rudarstvo i metalurgija

Antić: Rudarstvo u Srbiji ima budućnost

Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije, u kojem radi oko 25.000 ljudi, čestitam Dan rudara - 6. avgust. Rudarstvo ima budućnost u Srbiji. U ovom sektoru će se realizovati veliki broj investicija, poručio je srpski minister rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Grčić: Bez rudara nema energetske bezbednosti Srbije

Samo rudari znaju koliko je truda, snage, znanja i požrtvovanosti potrebno da bi građani i privreda Srbije bili energetski sigurni, svakog dana u godini, i danju i noću, po velikim vrućinama i hladnoćama, kiši i blatu,” poručio je Milorad Grčić, v. d. direktor Elektroprivrede Srbije povodom 6. avgusta Dana rudara.

Tramp protiv uvoza urana iz bivših sovjetskih republika

Američki predsednik Donald Tramp najavljuje oživljavanje domaće proizvodnje urana, da bi smanjio uvoznu zavisnost od bivših država SSSR - Rusije, Kazahstana i Uzbekistana.

Rašće potražnja za čelikom u EU

Evropsko udruženje za čelik Eurofer procenjuje da će i ove godine, zbog konstantnog snažnog rasta narudžbna u industriji i građevinskom sektoru, potražnja za ovom sirovinom porasti.

Britanci zainteresovani za rudarski sektor u Srbiji

Firme iz Velike Britanije zainteresovane wsu za još veće poslovanje u rudarskom sektoru u Srbiji, a Aleksandar Antić, srpski minister rudarstva i energetike je britanskom ambasadoru Denisu Kifu rekao da je potrebno unaprediti ekonomske odnose dve zemlje, kao i da očekuje veće prisustvo engleskih firmi u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

Sve bliže realizaciji otvaranje rudnika jadarita u Srbiji

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije Rio Tinto u vezi implementacije Projekta Jadar, omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i ove kompanije, a sve u cilju otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma i bora u okolini Loznice. Ukoliko se ovaj projekat realizuje proizvodnja u Srbiji će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Kinezi stvorili novog giganta u sektoru čelika

Kina je zvanično oformila novog nacionalnog lidera u oblasti proizvodnje čelika, spajajući dve velike čeličane, javlja agencija Frans pres.

Polemika oko amandmana o zabrani štrajka u rudnicima

Ministarstvo rudarstva i energetike će pažljivo razmotriti sve amandmane poslanika na odredbe predloženog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima među kojima je i amandman na odredbu o zabrani štrajka u kopovima i jamama, izjavio je juče, tokom skupštinske rasprave resorni ministar Aleksandar Antić.

Rudarstvo – neiskorišćena šansa

Rudarstvo je ogromna šansa i nedovoljno iskorišćen potencijal za privredni razvoj Srbije i oblast preko koje u najkraćem roku možemo značajno da uvećamo svoj privredni rast, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da razvoj rudarstva posebno očekuje po zavšetku istraživanja jadarita i zlata u Srbiji.

Koja je prava cena zlatne groznice?

Srbiju, posle informacije da je u okolini Bora otkriveno najbogatije nalazište zlata na svetu “trese” zlatna groznica. Kada se, međutim, malo detaljnije analizira ova informacija proizilazi da bi od potencijalnog budućeg rudnika ovog plemenitog metala na “zlatnom kajmaku” profitirala rudarska kompanija, državi bi ostale mrvice. Pri tome, vađenje zlata važi za jednu od najprljavijih industrija. (foto: Rudnik zlata Baia Mare u Rumuniji)

Prva Prethodna
1/18
Poslednja Sledeća