Rudarstvo i metalurgija

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)

Zatvoren rudnik kompanije Ziđin u Boru

Rudnik Jama u Boru, koji pripada kompaniji Ziđin, zatvoren je u cilju zaštite životne sredine, uz nalog inspekcije da ta kineska kompanija ne može da sprovodi ni jednu vrstu aktivnosti bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da mora da poseduje sve potvrde Ministarstva životne sredine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. (Pored zatvaranja rudnika „Jama“ kompanija Ziđin, kojoj pripada rudnik, mora da do 30. aprila završi novo postrojenje za prečišćavanje vode. Foto: rtb.rs)

U okolini Valjeva se istražuje litijum

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu. U toj kompaniji navode da ih je za istraživanje litijuma ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike, ali da je i dalje neizvesno da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma. (U kompaniji Euro Lithium navode da je cilj kompanije da se pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse i utvrdi da li oni mogu da se eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja. Foto: investitorintel.com)

Slovenija dovodi u pitanje odluku o ukidanju uglja do 2033.

Strateški savet za energetsku tranziciju, telo koje je 2019. godine osnovala Slovenačka privredna komora (GZS), smatra da je zatvaranje termoelektrane Šoštanj, kao i obližnji rudnik uglja Velenje do 2033. godine preuranjena odluka, i da bi krajnji rok trebao biti negde između 2037. i 2040. godine, slično onome što se planira u Nemačkoj. Ova ocena dolazi gotovo neposredno nakon što je slovenačka Vlada pokrenula javnu raspravu o nacrtu strategije za postupan prestanak korišćenja uglja, u roku koji je za Komoru upitan. (Foto: Rudnik Premogovnik Velenje, hse.si)

Zbog dinamitiranja praistorijskih pećina u Australiji: Direktor Rio Tinta podneo ostavku

Rio Tinto je priznao da je odbacio predložene opcije koje bi omogućile da se rudnik proširi bez uništenja pećina. Samo je rešenje sa dinamitiranjem bilo predstavljeno autohtonoj zajednici – izveštava Garadian
(ilustracija, pećina u Juukanu, Australija, pre i posle miniranja)

Kina: Aluminijum ili klimatski ciljevi

Kineski sektor za proizvodnju aluminijuma će tokom naredne decenije morati da zatvori namenski energetski kapacitet, veći od celokupne nemačke flote uglja, da bi Peking uspeo da ispuni svoja obećanja o smanjenju emisija ugljen-dioksida, ocenjuje ekspertska grupa za klimu i energiju Ember iz Londona. (foto: Primetno je da se pogoni za proizvodnju alumijuma već premeštaju u oblasti sa značajnim hidroenergetskim potencijalom za proizvodnju električne energije, Pixabay)

Ziđin u Boru zaradio 698 miliona dolara

Kompanija Ziđin Kuper Srbija (Serbia Zijin Copper) je u 2020. ostvarila prihod od prodaje na domaćem i inostranom tržištu u iznosu od 698 miliona dolara, a Narodnoj banci Srbije prodala je više od dve tone zlata. Prošlogodišnji prihod veći je za 34,39 odsto od prihoda ostvarenih u 2019. godini, saopštila je ova kompanija. (foto: Pixabay)

Turska zainteresovana za rudnik uglja u Crnoj Gori

Kompanija “Ankara Kjumur“ iz Turske, zaintersovana je za investiranje u Rudnik mrkog uglja Berane, u severnoj Crnoj Gori. Turska kompanija je spremna da uloži 1,5 miliona evra u polumehanizovani sistem proizvodnje ovog rudnika. Isporuka 240.000 tona uglja iz tog rudnika bi Elektroprivredi Crne Gore omogućila da zaposli 150 domaćih radnika i 30 iz Turske. (foto: Rudnik Berane, vijesti.me)

Kineski Ziđin investirao više od 650 miliona dolara u RTB Bor

Kompanija Ziđin kuper Srbija (nekadašnji RTB Bor) saopštila je da je izradila predlog novog Kolektivnog ugovora, i da je pokrenula razgovore sa sindikatom o njegovom zaključenju, s obzirom na činjenicu da važnost prethodnog Kolektivnog ugovora koji je zaključio u vreme RTB Bora ističe do kraja juna ove godine. Kompanija ističe da je od trenutka kada je kineski Ziđin preuzeo RTB Bor, uloženo oko 650 miliona dolara, a najavljuje i nove investicije. (foto: RTB Bor, Sattelevizija.com)

Mihajlović: Povećanje rudne rente

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje iznosa rudne rente. Povod je to što su naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji među najnižim u Evropi ocenila je ministarka istakavši da se najniži iznos, od jedan odsto, plaća se za ekspolataciju soli. Naknada za ostale rude se kreće od tri do sedam odsto. U ostalim zemljama, iznos za rudnu rentu, prema oceni ministarke, nije manji od 10 odsto. (foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/86
Poslednja Sledeća