Kriza na globalnom tržištu gasi visoku peć u Železari Smederevo

Autor:   BM

Smederevska železara, vlasništvo kineske kompanije "HBIS Srbija" počela je pripreme za gašenje "visoke peći broj 1". Do kraja prvog kvartala bila je jagma za čelikom, a kompanija navodi da je situacija sada potpuno drugačija i da se prilagođavaju zahtevima svetskog tržišta. Železara je najveći srpski izvoznik i zapošljava više od 5.500 ljudi, tako da je ova odluka otvorila i pitanje kakve će posledice imati smanjenje proizvodnje. (Foto: HBIS Serbia)

Vladan Mihailović, izvršni direktor U "HBIS Srbija", kaže za RTS da je ta kompanija donela poslovnu odluku da privremeno obustavi rad visoke peći broj jedan radi dalje optimizacije procesa, smanjenja troškova i poboljšanja efikasnosti rada.

Svoje poslovanje prilagodili su, kaže Mihailović, trenutnoj situaciji, a kada budu stvoreni uslovi peć će biti ponovno pokrenuta.

"Po izbijanju ukrajinske krize mi smo se suočili sa drastičnim smanjenjem sirovina iz tog pravca i to smo rešili prilagođavanjem logističkih pravaca, a takođe uočili smo smanjenje potreba naših kupaca za čelikom, napravili analize i zaključili da sve potrebe možemo da zadovoljimo radom jedne visoke peći", rekao je Mihailović.

Rad peći se, kaže, obustavlja privremeno i to neće mnogo uticati na dalje poslovanje železare.

U svakom slučaju, visoka peć broj 2 nastavlja sa radom. Vladan Mihailović, izvršni direktor U "HBIS Srbija" tim povodom kaže da je kompanija tokom prvih šest meseci imala reduciran rad obe peći, ali da će, sada, kad ase zaustavi peć broj jedan, peć broj dva raditi punim kapacitetom, sa manjom potrošnjom energenata i da se zbog toga može očekuvati daleko efikasniji rad.

Kriza na globalnom tržištu gasi visoku peć u Železari Smederevo
(Foto: HBIS Serbia)

Cene sirovina su potencijalni problem

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ova odluka verovatno nastupila kao posledica povećane cene čelika koja traje već duže vreme, te da je to uticalo na povećanje proizvodnje čelika na nivou celog sveta. Uz to, moguće je da su neki poslovi koji su iziskivali velike količine čelika smanjili svoju potrošnju. Ne isključuje ni mogućnost da imaju problem sa nabavkom sirovina.

“Troškovi su sada veći nego što su bili ranije. Ranije su sirovine kupovali od Ukrajine i Rusije, a sada moraju da ih otkupljuju na nekim daljim lokacijama, što povećava troškove proizvodnje. Govorilo se da će ih sada kupovati iz Brazila, Australije. S druge strane, možda je došlo do pada tražnje. Moguće da je odluka o gašenju nastupila usled kombinacije ova dva faktora”, navodi Arsić za Danas.

Kako kaže, ovo će dovesti do pada BDP-a, ali neće imati preveliki efekat, „jer i sama železara ne učestvuje značajno u BDP, iako se često predstavlja drugačije od strane članova srpske vlasti“.

Što se tiče snabdevenosti čelikom, Arsić smatra da ni tu neće biti problema, jer je kineska kompanija veći deo čelika izvozila, tako da će doći do pada izvoza. Kaže da ovo jeste nepovoljna vest, ali da ne predstavlja dramatičan događaj za Srbiju.

“Koliko će dugo trajati gašenje peći zavisi od kretanja cena njihovih inputa i od kretanja cena finalnih proizvoda, a to je povezano za ratom u Ukrajini, jer se ratuje u tim delovima gde se nalaze postrojenja od kojih su kupovali gvožđe.

Kriza na globalnom tržištu gasi visoku peć u Železari Smederevo
(Foto: HBIS Serbia)

Neće biti otpuštanja radnika

U javnosti se već spekuliše da je moguće otpuštanje radnika.

Saša Čolić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata nešto ranije je tim povodom rekao da nema naznaka da će se smanjiti broj zaposlenih u kompaniji HBIS Srbija, bez obzira na predviđeno gašenje visoke peći broj 1.

„Zbog trenutnih uslova na tržištu neophodno je da se smanji proizvodnja čelika u našoj kompaniji kako bi na najefikasniji način zadovoljili zahteve naših kupaca. Kompanija HBIS Srbija nastavlja sa radom, a trenutni tržišni uslovi neće poremetiti realizaciju proizvodnih ciljeva u 2022. godini prema informacijama kojima raspolaže sindikat“, naveo je Čolić za N1.

I Mihajlović ističe da spekulacije o otpuštanju zaposlenih nemaju osnova, odnosno da se to neće desiti.

"Nije prvi put da se obustavlja rad visoke peći, radnici će raditi na manjim remontima u cilju poboljšanja kondicionog stanja opreme, a jedan broj će raditi u drugim pogonima. Sigurno neće biti otpuštanja, mi nemamo višak radnika i imamo veliko poštovanja prema njima i njihovom doprinosu radu", rekao je Mihailović.

Ističe da su u kompaniji zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvom i drugom kvartalu i da se nadaju pozitivnom poslovanju i u trećem kvartalu.

"Mi trenutno imamo dovoljno zaliha za proizvodnju dve visoke peći", naveo je Mihailović i istakao da je kineska kompanija veoma posvećena poboljšanju kvaliteta životne sredine.

Kriza na globalnom tržištu gasi visoku peć u Železari Smederevo
(Foto: HBIS Serbia)

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić pak smatra da se odluka o otpuštanju radnika neće donositi odjednom, već će sačekati da se vidi koliko će aktuelna situacija trajati.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinovć začuđen je odlukom kineske kompanije.

Prema njemu, trenutna situacija na tržištu čelika trebalo bi da ide u prilog HBIS-u, jer su njihovi najveći konkurenti na tržištu, Ukrajina i Rusija, veći deo proizvodnje usmerili na proizvodnju oružja. Zbog toga bi njihova proizvodnja trebalo da raste, a ne obrnuto, te kao uzrok ove odluke ne isključuje neki drugi razlog, a da se trenutna situacija koristi kao izgovor.

Veselinović kaže za list Danas da je rad i samo jedne peći u Smederevu punim kapacitetom dovoljan za kompletnu proizvodnju, te da da će gašenje druge peći smanjiti proizvodnju za 50.000 do 60.000 tona, što i nije toliko drastično.

“Ono što je zabrinjavajuće jesu veoma niske plate radnika ove kompanije, zbog čega često napuštaju radno mesto. Ipak, ne očekujem veća otpuštanja izazvana ovim gašenjem, jer je i jedna peć dovoljna za dobru proizvodnju i preradu čelika. Do otpuštanja bi verovatno došlo usled smanjenja kapaciteta i druge peći, jer bi tada došlo i do generalnog smanjenja proizvodnje i do smanjenja potrebe za radnom snagom” navodi Veselinović.

Ipak, napominje da je naročito problematično u celoj ovoj priči to da je ponovno pokretanje ugašene peći enormno skupo, te da su troškovi u ravni sa pokretanjem nove peći.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da ova odluka nije toliko neočekivana, s obzirom na to da je zbog usporenije privrede ove godine to maltene bilo najavljeno svuda u svetu. Oporavak svetske ekonomije od posledica pandemije usporio je rat u Ukrajini.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...