EU smanjila proizvodnju i potrošnju uglja za trećinu

Autor:   BM

Kontinuirano smanjenje proizvodnje i potrošnje mrkog i smeđeg uglja u Evropskoj uniji, koje je počelo pre tri decenije, ubrzalo se tokom protekle dve godine. U poređenju sa 2018. godinom, potrošnja kamenog uglja u Evropskoj uniji, opala je prošle godine za 35 posto, a potrošnja smeđeg uglja, odnosno lignita, za 33 procenta, objavio je evropski Zavod za statistiku, Evrostat. (Prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije doprineo je smanjenju potrošnje kamenog uglja i lignita. Foto: Pixabay)

Mesečni podaci Evropskog zavoda za statistiku (Evrostat) za 2020. godinu pokazuju da je pandemija kovid-19 doprinela padu proizvodnje i potrošnje uglja, ali će puni efekti korone u tom pogledu biti jasniji u narednim godinama.

U Evropskoj uniji je 2020. godine proizvedeno 56 miliona tona kamenog uglja, što je za 80 odsto manje nego 1990. Broj država članica EU koje su proizvodile ugalj takođe se smanjio od tada, sa 13 zemalja u 1990. godini na samo dve prošle godine, a to je Poljska, sa udelom od 96 posto u ukupnoj proizvodnji u EU, i Češka.

Sličan trend je zabeležen i kod potrošnje kamenog uglja, koja od 1990. konstantno opada, pri čemu se smanjenje naročito ubrzalo od 2019. godine, prenosi Tanjug.

Prema proceni Evrostata, potrošnja kamenog uglja u EU iznosila je prošle godine 144 miliona tona, što predstavlja pad od 63 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Proizvodnja i potrošnja uglja u EU / Eurostat
Proizvodnja i potrošnja uglja u EU, Evrostat

Gde je najveća potrošnja?

Smanjenju potrošnje kamenog uglja doprineo je prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije, kao i opadanje proizvodnje koksa u koksarama, koji se koristi u različitim industrijama, poput industrije gvožđa i čelika.

Kada je reč o lignitu, stopa pada njegove potrošnje se takođe povećala od 2019. godine do danas.

Procenjuje se da je 2020. godine potrošnja lignita u EU iznosila 246 miliona tona, ili 64 procenta manje nego 1990.

Od ukupne prošlogodišnje potrošnje ove vrste uglja u EU, 95 odsto otpada na šest zemalja članica, odnosno Nemačku (44%), Poljsku (19%), Češku (12%), a ostatak na Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

Podaci o proizvodnji lignita slični su pokazateljima o potrošnji, jer se sve proizvedene količine gotovo uvek potroše u zemljama proizvodnje.

Lignit se u EU najvećim delom koristi za proizvodnju električne energije. U tu svrhu je tokom 2019. godine iskorišćeno čak 93 procenta ovog uglja.

Ipak, upotreba lignita za proizvodnju energije snažno pada od 2019. godine, iz istih razloga kao za kameni ugalj, odnosno pre svega zbog prelaska na prirodni gas i obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije, navodi Evrostat.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...