Kina prestaje da gradi termoelektrane u inostranstvu

Autor:   BM

Kina planira da prestane sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu i pojača podršku siromašnijim zemljama u razvoju čiste energije, izjavio je kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. (Foto: Youtube screenshot)

Kina je finansirala projekte na ugalj u zemljama poput Indonezije i Vijetnama u okviru velikog infrastrukturnog projekta poznatog kao inicijativa “Pojas i put”, ali je pod pritiskom da prekine finansiranje, jer svet pokušava da ispuni ciljeve Pariskog sporazuma o klimi u sprečavanju emitovanja gasova koji izazivaju efekte staklene bašte.

"Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije sa niskim udelom ugljenika i neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu", poručio je Si u video poruci na godišnjem samitu svetske organizacije.

Dodatni detalji nisu izneti, ali bi ovaj potez mogao ograničiti širenje postrojenja na ugalj u mnogim zemljama u razvoju u okviru kineske inicijative “Pojas i put” (BRI) prenosi Radio slobodna Evropa.

BRI podrazumeva da Kina finansira vozove, puteve, luke i postrojenja na ugalj u brojnim zemljama, od kojih su mnoge u razvoju. Međutim, prvi put nakon nekoliko godina nije finansiran nijedan projekat postrojenja na ugalj u prvoj polovini 2021.

Kina je takođe najveći svetski emiter staklenih gasova i u velikoj meri se oslanja na ugalj za domaće energetske potrebe.

Kina prestaje da gradi termoelektrane u inostranstvu
Pre Kine su Japan i Južna Koreja na sličan način napravili otklon od uglja. (Izvor: Pixabay)

Kineski predsednik je pomenuo prošlogodišnja obraćanja o tome da će Kina postići najveće emisije pre 2030. godine, a potom se fokusirala na dostizanje neto nula emisija do 2060. godine.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri pozdravio je ovu najavu, rekavši u saopštenju da je "apsolutno oduševljen što je čuo da je predsednik Si doneo ovu važnu odluku".

Vest je pozdravio i šef konferencije COP26 Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja bi trebalo da se održi u Škotskoj sledećeg meseca.

"Pozdravljam opredeljenje predsednika Sija da prestane sa izgradnjom novih projekata uglja u inostranstvu, što je ključna tema razgovora tokom moje posete Kini", navela je Alok Šarma na Tviteru.

Od ukupne količine uglja koji se sagoreva u svetu, polovina nastaje u Kini, s tim da ta zemlja u okviru svojih granica nastavlja da gradi brojne nove elektrane na ugalj sa životnim vekom od 40 do 50 godina.

Obraćanje predsednika Kine usledilo je posle sličnih poteza koje su pre te zemlje preduzeli Japan i Južna Koreja i nakon što je američki predsednik Džozef Bajden održao govor u Ujedinjenim nacijama tokom kojeg je pozvao zemlje da rade kao nikada do sada na rešavanju globalnih problema poput klimatskih promena i pandemije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...