Analize

Sudbina Kipra zavisi od gasa

Kipar je pred dilemom, jer to što je stao na stranu Izraela u ratu sa Hamasom provocira Tursku, a upravo mu je Turska neophodna da bi počela eksploatacija gasa kod obala tog ostrva u istočnom Sredozemlju.
(Ankara od 1974. polaže pravo na mineralne resurse u moru kod Kipra. Foto: Unsplash)

Uticaj kriznih žarišta na energetsku bezbednost Evrope

Uprkos ratu na Bliskom istoku i sukobu u Ukrajini, Evropljani se nadaju da će izbeći reprizu prošlogodišnje energetske krize, kada su se suočili sa astronomskim računima za električnu energiju i grejanje nakon što su odustali od ruskog gasa. Ove godine EU je bolje pripremljena, ali sada rat u Izraelu preti da uzdrma njena energetska tržišta. (Foto: Unsplash)

Pad cena na gasnom tržištu neće trajati dugo

Cene prirodnog gasa u Evropi su početkom godine pale na nivo na kom su bile pre rata u Ukrajini, što je mnoge već navelo na tumačenje da je energetska kriza za koju se Evropa pripremala ove zime izbegnuta. Globalne procene ipak govore da je Evropa i dalje u opasnoj zoni i da će problemi sa snabdevanjem nastaviti da utiču na evropsko tržište gasa i ove godine, jer su zalihe iz Rusije ozbiljno smanjene. Stručnjaci upozoravaju i da zbog niza faktora trend pada cena neće trajati dugo. (Foto: Pexels)

Novo poglavlje u istoriji kinesko-arapskih odnosa

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je juče u trodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, kao i liderima drugih zalivskih i arapskih zemalja, o jačanju jedinstva i saradnje, preneo je Rojters. Posetu pripremanu godinu dana, portparolaka kineske diplomatije Mao Ning okarakterisala je kao najveću diplomatsku aktivnost između Kine i arapskog sveta od formiranja Narodne Republike Kine. (Kineski predsednik Si Đinping će u Rijadu učestvovati na prvom kinesko-arapskom samitu. Foto: Fonet)

Čomski: Od katastrofe nas dele sekunde!

Noam Čomski, američki filozof i lingvista ocenio je da Sjedninjene američke Države koriste rat u Ukrajini kako bi podigle cenu fosilnih goriva i izbegle najavljeni prelazak na održivu energiju koja bi spasila prezagađenu planetu. Po njemu, to je uvod u nuklearnu katastrofu koja će uništiti našu civilizaciju. (Foto: Youtube - Data First - Printscreen)

MMF zahteva ozbiljnije mere za ublažavanje klimatskih promena

Potrebno je hitno ukloniti nedostatke u globalnoj strategiji za ublažavanje klimatskih promena, jer svet trenutno nije na pravom putu da ostvari ciljeve Pariskog sporazuma koji zahteva smanjenje globalne emisije ugljen-dioksida za 20 do 50 procenata do kraja ove decenije, kako bi se potom došlo do neto nula emisija gasova do sredine veka, ocenio je Međunarodni monetarni Fond (MMF) u svom izveštaju objavljenom u svetlu Samita o klimi (COP26) koji se održava u Glazgovu. MMF-a traži i da naknada za ugljenik bude najmanje 75 dolara po toni emisije. (Foto: Youtube screenshot)

Rekordno visoke cene energije u Evropi

Rekordan rast cena energenata podigao je evropske troškove za električnu energiju do višegodišnjih maksimuma, a takav trend verovatno neće popustiti do kraja godine, što ukazuje na skupu zimsku grejnu sezonu za potrošače, ocenjuju energetske kompanije i predstavnici finansijskog sektora. (Foto: Pexels)

Uloga gasa u snabdevanju Evrope električnom energijom

Postepeno ukidanje skoro 90 gigavata uglja, lignita i nuklearnih kapaciteta širom Evrope do 2030. godine povećaće potražnju za proizvodnjom baziranom na gasu, jer tržišta nastoje da osiguraju proizvodnju bazne električne energije usled brzog širenja obnovljivih izvora, ocenjuje se u najnovijoj analizi britanske nezavisne poslovne istraživačke agencije ICIS. Ističe se takođe da će rast proizvodnje električne energije iz gasa biti ograničen razvojem obnovljivih izvora energije, što bi Evropu moglo dovesti u nezavidnu situaciju. (Foto: Pixabay)

Jača pritisak na industriju čelika

Uticajna grupa Klimatska akcija 100+, koja okuplja vodeće investitore u svetu, sa imovinom koja se procenjuje na 55 biliona dolara, vrši sve jači pritisak na industriju čelika zbog slabih rezultata u borbi protiv klimatskih promena. Stav te alijanse je da proizvođači čelika "nisu na pravom putu" da u procesu proizvodnje ostvare smanjenje emisija ugljen-dioksida od 91 odsto do 2050. godine, što je cilj kome se teži u pravcu dostizanja klimatske neutralnosti. (Foto: Pixabay)

Proizvodnju uglja u Kini dobrim delom finansiraju SAD, Japan i Evropa

Zvuči čudno, ali je potpuno istinito. Proizvodnju uglja, najprljavijeg i za klimu najštetnijeg energenta, u Kini potpomažu značajnim delom upravo one države koje zvanično iznose najoštrije kritike protiv njegove upotrebe. Potezi koje povlači Kina, takođe ne odgovaraju klimatskoj politici i nastojanju te zemlje da već od 2025. smanjuje potrošnju uglja, jer zapravo i dalje ulaže ogromna sredstva kako bi energiju proizvodila iz ovog fosilnog goriva koje emituje ogromne količine štetnih materija. (U termoelektranama na ugalj se dobija čak 60 odsto električne energije koju troši Kina. Foto: adb.org)

Prva Prethodna
1/7
Poslednja Sledeća