Analize

Sudbina Kipra zavisi od gasa

Kipar je pred dilemom, jer to što je stao na stranu Izraela u ratu sa Hamasom provocira Tursku, a upravo mu je Turska neophodna da bi počela eksploatacija gasa kod obala tog ostrva u istočnom Sredozemlju.
(Ankara od 1974. polaže pravo na mineralne resurse u moru kod Kipra. Foto: Unsplash)

Uticaj kriznih žarišta na energetsku bezbednost Evrope

Uprkos ratu na Bliskom istoku i sukobu u Ukrajini, Evropljani se nadaju da će izbeći reprizu prošlogodišnje energetske krize, kada su se suočili sa astronomskim računima za električnu energiju i grejanje nakon što su odustali od ruskog gasa. Ove godine EU je bolje pripremljena, ali sada rat u Izraelu preti da uzdrma njena energetska tržišta. (Foto: Unsplash)

Pad cena na gasnom tržištu neće trajati dugo

Cene prirodnog gasa u Evropi su početkom godine pale na nivo na kom su bile pre rata u Ukrajini, što je mnoge već navelo na tumačenje da je energetska kriza za koju se Evropa pripremala ove zime izbegnuta. Globalne procene ipak govore da je Evropa i dalje u opasnoj zoni i da će problemi sa snabdevanjem nastaviti da utiču na evropsko tržište gasa i ove godine, jer su zalihe iz Rusije ozbiljno smanjene. Stručnjaci upozoravaju i da zbog niza faktora trend pada cena neće trajati dugo. (Foto: Pexels)