Vodni saobraćaj

Putin: Severni morski put preko Arktika se otvara iduće godine

Ovaj put vodi oko Vladivostoka preko Beringovog moreuza dalje do evropskog dela Rusije
(ilustracija, Može li Severni morski put da trajno poveže Evropu i Aziju)

Više pretovarnog tereta

Agencija za upravljanje lukama saopštila je da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen povećan obim teretnog vodnog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine. (Foto: Luka Beograd, lukabeograd.com)

Modernizacija luke Prahovo

Radovi na modernizaciji luke Prahovo kreću u septembru, a njena puna funkcionalnost očekuje se tokom 2024, izjavio je danas ministar građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. (Prahovo, 09.07.2021 - ministar građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Tomislav Momirović posetio je luku Prahovo. Izvor: FoNet/MGSI)

Sremska Mitrovica – lučki grad

Sremska Mitrovica postaće jedan od lučkih centara Srbije. U planu je gradnja tri nova robna terminala i međunarodnog putničkog pristaništa.

Posle četvrt veka rekonstrukcija brodske prevodnice Đerdap 2

Potpisan protokol o rekonstrukciji brodske prevodnice na HE Đerdap 2, čijih će 10 agregata biti rekonstruisani, uz povećanje instalisanih kapaciteta za 50 megavata.

Povratak jedrenjaka u teretni saobraćaj

Jedrenjaci su prestali da se koriste za pomorski prevoz još pre više od 100 godina. Sada su opet postali zanimljivi zato što je njihovo korišćenje sasvim ekološko – bez ikakvih emisija štetnih gasova
(ilustracija, Jedrenjek francuske firme Neoline)

Posle pola veka rekonstrukcija prevodnice na HE Đerdap 1

U rekonstrukciju brodske prevodnice na Hidroelektrani Đerdap 1 na Dunavu, izgrađene 1970. godine - koja je važna za vodni saobraćaj cele Evrope, biće uloženo 27 miliona evra.

U pomorskom transportu više emisija CO2 nego u celoj Nemačkoj!

Međunarodna organizacija za pomorski transport konačno preduzima mere za obuzdavanje štetnih emisija
(brodovi čekaju na ulak u luku Singapur, jednu od najprometnijih na svetu)

Obnova prevodnice na Đerdapu posle pola veka

Nakon gotovo pola veka od kada je izgrađena radiće se rekonstrukcija brodske prevodnice na HE “Đerdap”, što će omogućiti da umesto 6.000 kroz Đerdap će prolaziti 9.700 brodova godišnje.

Nema više leda na Dunavu

Razbijen je led na Dunavu pa se EPS-ov ledolomac Greben vratio u matičnu luku. Dozvoljena je plovidba celim tokom Save i Dunava.

Prva Prethodna
1/2
Poslednja Sledeća