Dunav plovan kroz Srbiju

BM

Zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije, biće omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

“Srbija nema more, ali ima 600 kilometara Dunava, posle 30 godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini Dunava, od ulaska u Srbiju do izlaska na rumunskoj granici”, rekao je Momirović

“Ovi radovi finansirani su 15 odsto iz budžeta Srbije i 85 iz grantova IPA fondova, a ukupna investicija je oko deset miliona evra”, kazao je Momirović, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prenosi Fonet.

Momirović je napomenuo da su naredni koraci u uređivanju plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade, što će omogućiti pun kapacitet plovidbe rekom.

Dunav plovan kroz Srbiju
Futog, 01.10.2021 - ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) Tomislav Momirović posetio je radove na sektoru "Futog" plovnog puta na Dunavu (Izvor: Fonet/MGSI)

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 metara kvadratnih geotekstila na pozicijama na kojima su građeni hidrotehničke građevine, kao i ugradnju 31.000 metara kubnih najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera.

Taj projekat je samo deo ukupnog ulaganja Srbije u vodni saobraćaj, čija je vrednost skoro pola milijarde evra.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...