Povratak jedrenjaka u teretni saobraćaj

M. L.

Jedrenjaci su prestali da se koriste za pomorski prevoz još pre više od 100 godina. Sada su opet postali zanimljivi zato što je njihovo korišćenje sasvim ekološko – bez ikakvih emisija štetnih gasova
(ilustracija, Jedrenjek francuske firme Neoline)

Jedrenjaci su jedan od najstarijih pronalazaka ljudske civilizacije. Koristili su se, najpre, još pre četiri hiljade godina u Indoneziji, nešto kasnije u starom Egiptu i Mesopotamiji. U Evropi su zlatni vek imali u 18. i 19. stoleću, kako u trgovini, tako i vojne svrhe. Potom su ih potisnuli parobrodi...

Sada bi se jedrenjaci mogli, međutim, opet vratiti u pomorski saobraćaj. Sadašnji pomorski prevoz je, naime, krajnje neekološki i zato, kako javlja AFP, sve više raste pritisak za smanjivanje velikog zagađenja koje ogromni teretni brodovi izazivaju.

Jedan od najpoznatijih propagatora ekološkog pomorskog saobraćaja jeste britanska kozmetička firma Luš (Lusch) koja od nedavno svoje isporuke u Portugal, Francusku i Belgiju obavlja jedrenjacima. Takvih koje koriste ovakav prevoz je, međutim, svakim danom sve više.

jedrenjak neoline

Francuska firma Reno najavljuje transport svojih automobila jedrenjacima preko Atlantika

"Transport jedrenjacima u skladu je s našom etikom i ambicijama – kako, što je moguće više, sniziti nanošenje štete našoj planeti", izjavio je direktor ove firme Derek Ale (Hallé). Luš se povezala s firmom Nju daun trejders (New Dawn Traders) koja koordinira isporuke robe jedrenjacima. Putovanje jedrenjaka iz Portugala do Britanije traje četiri sedmice. Ukoliko bi se roba poslala kamionom u sedište firme u južno-engleskom pristaništu Pul (Poole), stigla bi za samo pet dana.

Povećano korišćenje ovog nekadašnjeg načina morskog prevoza ometa sadašnja organizacja pristaništa koja nisu opremljena za prihvatanje jedrenjaka. To ih zasad čini dosta skupljim načinom prevoza od korišćenja kamiona i trajekta. Iz Luša nastoje, međutim, da ubede što veći broj firmi da počnu da koriste jedrenjake što bi dovelo do postupnog smanjivanja troškova ovakvog načina prevoza i konkurentnijeg nego dosad.

Francuska firma Neolajn (Neoline) ide i dalje od toga i planira proizvodnju jedrenjaka dugog 136 metra koji bi mogao prevoziti oko 500 putničkih automobila ili 280 klasičnih kontejnera. Kako ističe šef ove firme Žan Zanutini (Jean Zanuttini), "vetar je sasvim besplatna energija i dovoljna je za pogon čak i dosta velikih lađa". Time se znatno razlikuje i od trajekta koje pokreću elektromotori. A auto-industrija Reno (Renault) planira da bude među prvima  koja će koristiti jedrenjake za prevoz između Evrope i Afrike.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...