Sremska Mitrovica – lučki grad

BM

Sremska Mitrovica postaće jedan od lučkih centara Srbije. U planu je gradnja tri nova robna terminala i međunarodnog putničkog pristaništa.

Odbornici Skupštine Grada Sremske Mitrovice nedavno su razmatrali projekat izgradnje kompleksa RTC Luke Leget sa lučkim područjem u tom gradu. Ova luka deo je projekta Ministarstva saobraćaja i Agencije za luke. Ukupna površina buduće luke zahvata približno 14 hektara, piše eKapija.

U skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine, kojom je planirano proširenje luke u Sremskoj Mitrovici, Agencija za upravljanje lukama pokrenula je pripremu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta, rekli su iz Agencije za eKapiju.

“U toku je postupak izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom, dok je lokalna samouprava paralelno pristupila izradi plana detaljne regulacije za predmetno područje koji je nedavno i usvojen. Idejnim rešenjem planirana je luka bazenskog tipa. Pored postojećeg višenamenskog terminala na kome će se i dalje vršiti pretovar generalnih tereta, luka će biti proširena za tri nova terminala i to: za žitarice, tečne terete (nafta i derivati nafte) i rasute terete (kameni agregati). Kada je reč o pretovarnim kapacitetima, u luci u Sremskoj Mitrovici planiran je pretovar najmanje 1.500.000 tona tereta godišnje”, navode iz Agencije.

Idejnim projektom biće definisana sva neophodna infrastruktura, uključujuči drumske i železničke saobraćajnice, operativna obala, ali drugi prateći objekti kao što su upravna zgrada, parking prostor za teretna i putnička vozila, ulazno-izlazne rampe i slično.

Kada je reč o značaju ovog projekta, iz Agencije ističu da će izgradnja moderne luke, povezane sa najvažnijim evropskim saobraćajnim koridorima, kako železničkim tako i drumskim, doprineti regionalnom i nacionalnom ekonomskom razvoju ovog dela Srbije.

Sremska Mitrovica se nalazi u neposrednoj blizini Koridora X, na levoj obali Save, kojom je povezana sa evropskim TEN-T Koridorom "Rajna-Dunav". Luka će omogućiti da Sremska Mitrovica u potpunosti realizuje svoje privredne potencijale jačanjem industrije i poljoprivrede koja se nalazi u njenom zaleđu. Na taj način privredni subjekti biće u prilici da koriste usluge unutrašnjeg vodnog transporta kao najjeftinije grane transporta za prevoz masovnih roba.

Međunarodno putničko pristanište

Izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskoj Mitrovici planirana je na atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini centra grada i njegovih znamenitosti i predmet je posebnog projekta.

“Nakon što lokalna samouprava urbanističkim projektom potvrdi lokaciju budućeg međunarodnog putničkog pristaništa, Agencija će pripremiti propisanu dokumentaciju za utvrđivanje lučkog područja, a zatim i inicirati izgradnju odgovarajućeg plutajućeg objekta za ukrcavanje i iskrcavanje putnika”, kažu iz Agencije.

Osim investcranja u postojeće luke, u Srbiji postoji i potencijal za razvoj koncepta suvih luka, jer je blizu svih velikih jadranskih i crnomorskih luka. Za gradnju kontejnerskih kopnenih terminala, takozvanih "suvih luka" krajem prošle godine zainteresovala se solunska luka.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...