Manje tereta u domaćim lukama

Izvor:   Fonet

Srpska Agencija za upravljanje lukama saopštila je danas da je za prvih šest meseci ove godine zabeležila 7,2 miliona tona pretovarenog tereta na rekama, što je sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je u isto vreme porastao broj pristajanja turističkih brodova. (Međunarodno putničko pristanište Novi Sad, Foto: Agencija za upravljanje lukama)

Na pad pretovara tereta, kako su naveli, najviše je uticala situacija u Ukrajini i zabrana izvoza žitarica početkom godine.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29 odsto, slede nafta i naftni derivati sa udelom od 16,9 odsto, dok su rude na trećem mestu, sa 13,4 odsto učešća u ukupnom pretovarenom teretu. Na četvrtom mestu nalazi se ugalj, koji je učestvovao u pretovaru sa 12,4 odsto.

U lukama u Srbiji zabeležen je i pretovar 223 kontejnera, što ukazuje na povećanu potražnju za ovim vidom transporta vodnim putevima, ocenili su iz Agencije za luke.

U poređenju sa istim periodom 2021. godine, najveći procenat rasta evidentiran je kod ruda - 21 odsto, nakon povećanja aktivnosti u smederevskoj Železari, povećane su i količine pretovarene nafte i naftnih derivata za osam odsto dok je najveći pad uočen kod žitarica - 62,5 odsto.

Кada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika. U odnosu na prvih šest meseci 2019. godine, koja predstavlja rekordnu nautičku sezonu u Srbiji, broj pristajanja je veći za šest odsto, dok je primena epidemioloških mera prilikom popunjavanja kapaciteta plovila rezultirala sa 26 odsto manje putnika nego u navedenom periodu, navela je Agencija.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu - 256, zatim u Novom Sadu 170 i Donjem Milanovcu 114. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 85 pristajanja kruzera.

Dodali su da su prijave za naplatu naknada, koje su podnete preko Portala elektronskih prijava (PEP), činile 91 odsto od ukupnog broja pristiglih prijava, što predstavlja najveće učešće Portala od početka njegove primene 2016. godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...