Pripreme za gradnju marine u Velikom Gradištu

BM

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija potpisalo je sa Agencijom za upravljanje lukama, opštinom Veliko Gradište i preduzećem Srbijavode, sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje marine u Velikom Gradištu, saopštila je danas ministarka Tatjana Matić. (Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija)

Sporazum koji je danas potpisan omogućiće početak rada na procesu izgradnje marina i međunarodnih putničkih pristaništa i time značajno doprineti unapređenju održivog i planskog razvoja nautičkog turizma u ovom delu Srbije, kao i razvoju turističko-rekreativnog kompleksa na Srebrnom jezeru, gde se iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i noćenja, navela je Tatjana Matić.

„Trenutno postoji pristan za čamce bez pratećih sadržaja, ali Dunavom prolazi sve više luksuznih plovila i ti turisti takođe imaju želju da svrate na Srebrno jezero. Dunav ovde predstavlja i granicu s Rumunijom odakle dolazi sve veći broj turista”, rekla je Matić, saopštilo je Ministarstvo.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da marine predstavljaju važan segment nautičkog turizma i da je u prethodnom periodu ova oblast normirana, proglašena su prva lučka područja, dok je Agencija izradila Studiju razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi.

„Intenzivno ćemo raditi na tome da naše buduće marine budu deo nautičkih karata Evrope, istakao je Perović i dodao da je Veliko Gradište prepoznato kao perspektivna lokacija za razvoj marine i međunarodnog putničkog pristaništa zbog blizine turističkih i sportskih sadržaja, pre svega Srebrnog jezera”, rekao je Perović.

Prema njegovim rečima, Agencija je tokom 2021. godine uložila novac u izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa kod Ramske tvrđave.

Marina će se nalaziti na Dunavu, u neposrednoj blizini Srebrnog jezera. a i njenom sklopu planirani su i objekti kao što su uprava, klub, prostor za smeštaj plovila, smeštajni kapaciteti, komercijalni i drugi sadržaji, dodaje se u saopštenju, a prenosi Fonet.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...