Više pretovarnog tereta

BM

Agencija za upravljanje lukama saopštila je da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen povećan obim teretnog vodnog saobraćaja u odnosu na isti period prethodne godine. (Foto: Luka Beograd, lukabeograd.com)

Na rekama u Srbiji pretovareno je 7,8 miliona tona tereta, što je rast od 8,3 odsto u poređenju sa prvim polugodištem prošle godine.

Najčešće su pretovarani šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine 24,4 odsto pretovara, a na drugom mestu su žitarice sa udelom od 18 odsto.

Ugalj je na trećem mestu sa učešćem od 14,5 odsto, a slede ga nafta i naftni derivati koji učestvuju sa 14,2 odsto u ukupnom pretovaru.

Rude su na petom mestu, sa 10,2 odsto. Rast obima pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na intenzivne aktivnosti u oblasti građevinske industrije kroz realizaciju infrastrukturnih projekata, dok su žitarice na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe.

Pretovarene su i veće količine uglja, kao rezultat rada Elektroprivreda Srbije.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, međunarodna putnička pristaništa su nakon višemesečne obustave krstarenja dočekala prve kruzere, prenosi Fonet.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...