Električna energija

MAĐARSKA U SMANJENJE ZAVISNOSTI OD GASA INVESTIRA 16 MILIJARDI EVRA

Planira se proširenje kapaciteta i produženje radnog veka nuklearne centrale Paks što bi koštalo 12,5 milijardi evra
(ilustracija, Prema ovom planu, dva nova bloka te nuklearke koja, inače, pokriva pola potrošnje električne energije zemlje, sagradila bi ruska kompanija Rosatom)

U Srbiji poskupela električna energija za 6,5 odsto

Cena električne energije za domaćinstva i male kupce od danas je veća za 6,5 odsto, javlja RTS i napominje da je, po računici Agencije za energetiku, prosečna cena kilovat-sata sada 8,144 dinara. Upitno je međutim, da li će se viša cena koju će plaćati građani obezbediti sigurnost snabdevanja, jer će EPS -u tokom zimske sezone nedostajati čak 2,2 milijarde kilovat sati električne energije, procenjuje istraživačko-izdavački centar Demostat. (Foto: Pixabay)

EKSPLOZIJA CENA ELEKTRIČNE ENERGIJE U EVROPI - UŠESTROSTRUČENE SU ZA GODINU DANA!

Nema znakova da bi rast cena struje mogao uskoro da uspori. "Već ove sedmice očekujemo novi skok cena struje", ističu analitičari
(ilustracija, samo za poslednja dva meseca udvostručena cena struje u Nemačkoj)

GLOBALNA POTROŠNJA UGLJA BLIŽI SE REKORDU

"Nekoliko zemalja u EU produžuje vek centrala na ugalj, kojima ističe vek trajanja i ponovo otvara zatvorene centrale na ugalj. Najveću dodatnu potrošnju uglja imaće Nemačka", zaključuje se u saopštenju IEA
(ilustracija, jedna od novih elektrana na ugalh u Kini)

ELEKTRIČNA ENERGIJA NAJSKUPLJA U ISTORIJI

Prethodno je cena gasa u Holandiji juče do podne skočila 14 posto
(ilustracija, Cena električne energije je juče do podne porasla za 14 posto, tojest na više od 228 evra za megavat-sat)

Energetska kriza u EU: Francuska će pomoći Nemačkoj koja će zauzvrat morati da se vrati nuklearkama i uglju

Nama je važno da Nemačka bude u mogućnosti da nam isporuči struju kada nam bude potrebno i da možemo da joj isporučimo gas kada je njoj to potrebno – rekla je Anjes Panie-Runašerm francuska ministarka za energetsku tranziciju
(ilustracija, Nuklearna elektrana firme RWE u blizini Kelna)

ELEKTRIČNA ENERGIJA NAJSKUPLJA U ISTORIJI

Prethodno je cena gasa u Holandiji danas do podne skočila 14 posto
(ilustracija, Roterdam)

Ugalj iz uvoza poskupljuje proizvodnju električne energije 2,5 puta

Elektroprivreda Srbije za potrebe predstojeće zimske sezone ne može da obezbedi dovoljno uglja za proizvodnju električne energije iz sopstvenih kopova i prinuđena je da ga uvozi iz okruženja. Kako navodi Demostat u analizi, to je znatno povoljnija opcija od toga da električnu energiju uvozi u zimskom periodu kada je ona najskuplja. Ali to i to košta,tako da će energija proizvedena iz uvezenog uglja biti 2-2,5 puta skuplja nego da je korišćen samo ugalj sa površinskih kopova u vlasništvu EPS. (Foto: Pixabay)

FRANCUSKA VLADA PRIPREMA POTPUNU NACIONALIZACIJU EDF

Kompanija je u velikom kašnjenju i prekoračenju budžeta za gradnju elektrana u Francuskoj i V.Britaniji
(ilustracija, Akcije ove kompanije odmah su naglo skočile posle vesti da država namerava da ovlada sa 100 posto kapitala EdF)

Električna energija skuplja do 20 odsto

Кrupne greške u upravljanju Elektroprivredom Srbije (EPS) i Srbijagasom došle su na naplatu tokom svetske energetske krize i ukupni gubici EPS i Srbijagasa su tokom prošle zime iznosili oko milijardu evra, a dosadašnji način vođenja EPS i Elektrodistribucije ne sme se više tolerisati, poručio je Fiskalni savet i savetovao poskupljenje električne energije od 15 do 20 odsto. U Analizi o strukturnim problemima srpske energetike u svetlu globalne krize, Savet ukazuje da je to potreban, ali ne i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS. (Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/276
Poslednja Sledeća