Električna energija

Francuska produžava rad nuklearnih reaktora

Francuska uprava za nuklearnu sigurnost donela je odluku da 32 najstarija nuklearna reaktora nastave sa radom čitavu deceniju duže nego što je planirano, što znači da se njihovo korišćenje produžava na 50 godina. Nemačka izražava zabrinutost zbog ovog sve prisutnijeg trenda u Evropi. (U Francuskoj se oko 70 odsto električne energije obezbeđuje iz nuklearnih elektrana, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Foto: Pixabay)

Uzvojeni zakoni važni za energetski sektor

Skupština Srbije usvojila je večeras dva zakona koja su važna za energetski sektor i povećanje energetske efikasnosti, jedan se odnosi na davanje državne garancije za izgradnju najsavremenijeg sistema za prenos električne energije, a drugim se omogućava izvođenje radova na povećanju energetske efikanosti zgrade VMA u Beogradu. (Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu doprineće spajajnju tržišta istočne i zapadne Evrope, uz sigurno i stabilno snabdevanje potrošača u Srbiji električnom energijom. Foto: Pixabay)

Za Transbalkanski koridor 12,8 miliona evra

Sporazum o dodeli investicionih sredstava u vrednosti od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor, regionalni projekat čija realizacija bi trebalo da doprinese stabilnosti na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u Rumuniji, Crnoj Gori i Italiji potpisan je danas u Vladi Srbije. (Ukupna vrednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji, dužine 321 kilometar, je 157 miliona evra. Foto: Pixabay)

EPS ostvario novi rekord u hidroelektrani Zvornik

Posle niza dnevnih rekorda i mesečne rekordne proizvodnje u januaru hidroelektrana "Zvornik", sa revitalizovanim agregatima, u petak, 19. februara ostvarila je novi apsolutni rekord u dnevnoj proizvodnji električne energije u svojoj 65 godina dugoj istoriji. Tog dana proizvedeno je 2,849 miliona kilovat-sati električne energije i to je dostignuto sa sva četiri revitalizovana agregata u pogonu, sa prosečnom snagom od 29,68 MW po agregatu, saopštila je Elektroprivreda Srbije. (Početkom 2020. godine, snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije je iznosila je 70 miliona evra. Foto: EPS)

Srbija troši četiri puta više energije od susednih zemalja

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija troši tri do četiri puta više energije po jedinici društvenog proizvoda nego susedne zemlje i gotovo pet puta više od razvijenijih zemalja Evropske unije. Istovremeno, Savet Agencije za energetiku Srbije je predstavio podatke koji ukazuju na gubitke u distributivnom sistemu zbog čega je Srbija tokom 2019. godine zabeležila veći uvoz električne energije. (Srbija je u 2019. godini ostvarila veći uvoz od izvoza električne energije. Foto: EPS, TE Kostolac A)

U Srbiji električna energija od danas skuplja za 3,4 odsto

Električna energija je za kupce u Srbiji koji je plaćaju po regulisanim cenama od danas skuplja za 3,4 odsto. (foto: Pixabay)

Crna Gora: TE Pljevlja nastavlja sa radom

Crnogorske vlasti ove nedelje nastavljaju pregovore za dobijanje novog roka za gašenje termoelektrane (TE) Pljevlja. Povod za gašenje je to što je termoelektrana već potrošila 20.000 sati rada, ranije odobrenih do 2023. godine, u skladu sa regulativom Energetske zajednice zbog aktivnosti sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom. Rezultat pregovora bi mogao biti poznat za četiri do pet meseci. (foto: Pixabay)

Kina: Nuklearna elektrana sa reaktorom domaće proizvodnje

Prva kineska nuklearna elektrana, koja koristi domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije “Hualong Jedan”, ušla je u komercijalnu upotrebu. Puštanjem u rad ovog reaktora Kina staje rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Rusijom koje već koriste nuklearnu tehnologiju treće generacije. (foto: Nuklearna elektrana ima potencijal za snabdevanje električnom energijom milion ljudi, Xinhua)

Mekinsi: Potrošnja električne energije udvostručena do 2050.

Globalna potrošnja električne energije će se gotovo udvostručiti do 2050. godine, što je rezultat povećane elektrifikacije i uvođenja zelenog vodonika. Na to upućuje poslednje istraživanje globalne konsultantske kompanije Mekinsi (McKinsei), koja takođe predviđa da će udeo električne energije u ukupnoj potrošnji zabeležiti rast, sa trenutnih 19 odsto, na 30 odsto do sredine veka. (foto: Pixabay)

Elektroprivreda RS: U zelenu energiju za tri godine 770 miliona evra

Prioritet Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) je izgradnja objekata iz obnovljivih izvora energije, u skladu sa strategijom razvoja energetskog sektora, ali i desetogodišnjim planom razvoja ove kompanije. ERS trenutno razvija pet kapitalnih projekata, a u narednom trogodišnjem periodu, predviđene su investicije vredne oko 770 miliona evra (1,5 milijardi KM). (foto: Elektroprivreda Republike Srpske, capital.ba)

Prva Prethodna
1/270
Poslednja Sledeća