Električna energija

Nemci se predomislili – polovina protiv gašenja nuklearki!

Bila je dovoljna jedna kriza u snabdevanju električnom energijom pa da Nemci odmah promene svoj stav
(ilustracija, Jedan od reaktora u centrali Grundremingen, 120 kilometara severozapadno od Minhena, isključen je 2018, na početku sprovođenja nemačkog plana za smanjenje proizvodnje nuklearne energije. Elektrana je bila mesto prve fatalne nuklearne nesreće u Nemačkoj)

Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije. (Foto: Pixabay)

Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu

U svetlu globalne energetske krize postaje sve jasnije da energetski resursi koji se koriste ne mogu da odgovore zahtevima budućnosti. U Srbiji koja se u najvećoj meri oslanja na fosilna goriva zvaničnici, pored obnovljivih izvora, sve češče ukazuju na nuklearnu energiju kao alternativu koja obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju i ne izaziva klimatske promene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Samita o klimi u Glazgovu danas izjavio da je Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu. (Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu. Foto: Fonet)

Grejanje na prirodni gas najisplativije

Tokom aktuelne grejne sezone, najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste prirodni gas, dok će najskuplje plaćati oni koji za grejalice i kotlove za etažno grejanje koriste električnu energiju, propan butan gas i lož ulje, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). (Foto: Pixabay)

Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti

Cena električne energije i gasa za građane će ostati ista do kraja grejne sezone, uprkos krizi na evropskim tržištima, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa. O cenama električne energije za industriju će se dodatno pregovarati, a ministarka ocenjuje da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije. (Foto: Pixabay)

Elektroenergetski sektor Francuske u štrajku

Štrajk radnika u energetskom sektoru Francuske zbog socijalnih pitanja kao i pitanja zapošljavanja smanjio je danas proizvodnju nuklearne energije za oko 5,4 gigavata (GW) i za 1,4 gigavat u hidroelektranama do 14:20 časova po srednjoevropskom vremenu. Energetska kompanija EDF je takođe saopštila da se do podneva u proteste uključilo 18,6 procenata ukupne radne snage. (Foto: Pexels)

Češka ukinula PDV na gas i električnu energiju

Češka će se odreći naplate poreza na dodatu vrednost (PDV) za električnu energiju i gas na računima domaćinstava u novembru i decembru i tražiće od Brisela dozvolu da nultu stopu zadrži i 2022. godine. (Ukidanje PDV-a će državni budžet Češke koštati smanjenja prihoda od 78,5 miliona evra mesečno. Foto: Pixabay)

Privreda upozorava zbog cena električne energije

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu nadležnim institucijama i JP Elektroprivreda Srbije da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. U EPS-u kažu da se rukovode tržišnim uslovima poslovanja, ali da očekuju odluku Vlade Srbije kako bi se našlo rešenje i privredi ponudile adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize. (U Srbiji čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do rasta cena njihovih proizvoda ili usluga. Foto: Pixabay)

Nuklearke su ponovo tema u Srbiji

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta ocenio je danas da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje Srbija ne poseduje. (Foto: Pixabay)

Kina liberalizuje tržište električne energije

Kina će u potpunosti liberalizovati mehanizam određivanja cena uglja i električne energije, kako bi se osiguralo snabdevanje energijom usred nedavnih velikih nestašica električne energije, saopštio je danas glavni ekonomski planer Kine. (Odluka se odnosi na komercijalne i industrijske potrošače. Foto: Pexels)

Prva Prethodna
1/275
Poslednja Sledeća