Električna energija

Klimatski ciljevi postaju neostvarivi bez nuklearne energije

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) objavila je dokument u kome tvrdi da nuklearna energija može pomoći u ispunjenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz Agendu 2030. kao i Pariskog sporazuma. U izveštaju se navodi da je korišćenjem nuklearne energije tokom poslednjih 50 godina izbegnuto 74 gigatona emisija ugljen-dioksida, što je ukupna količina emisija koja u svetu nastane za oko dve godine. (Foto: Pixabay)

BiH: Rast izvoza električne energije od 33 odsto

U prvom polugodištu ove godine izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 4,5 teravat-časova (TWh), u vrednosti od 194 miliona evra (380 miliona KM), što predstavlja rast od 33 odsto, pokazuju podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog veća za velike električne sisteme (BHK CIGRE). (Cene električne energije na tržištu u prvom polugodištu kretale su se oko 65 evra po megavat-času. Foto: Pixabay)

SAD dostavile izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode. Stručnjaci koji su učestvovali u sastavljanju dokumenta predložili su osnivanje komisije za reku Ibar koja bi olakšala razmatranja među stranama o mogućnostina za upravljanje resursima. (Foto: privatna arhiva LJ. Mijačić)

Udvostručen kapacitet trafo-stanice Smederevo 3

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka rudarstva i еnеrgеtikе, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla jе sa dirеktorkom "Elеktromrеžе Srbijе" (EMS) Jеlеnom Matеjić i načеlnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović rеkonstruisanu trafo-stanicu Smеdеrеvo 3 i tom prilikom izjavila da sе Srbija razvija i da u ovoj godini ima 1,4 milijardе еvra priliv stranih invеsticija, što jе za gotovo 13 odsto višе nеgo u istom pеriodu prošlе godine. (Uz kapacitet od 400 kilovolti trafostanice Smederevo 3 Smederevska železara i svi budući investitori mogu da računaju na stabilan elektroenergetski sistem. Foto: Pixabay)

Integracija evropskih tržišta električne energije

Norveška će 15. juna započeti testiranje visokonaponskog podmorskog kabla za prenos električne energije Severno more, svog prvog energetskog interkonektora sa Velikom Britanijom, saopštio je operator prenosnog sistema te zemlje Statnet. Informacije o aktivnostima na tom najdužem podmorskom interkonektoru na svetu, sustižu najave da će tokom septembra doći do spajanja unutardnevnog tržišta Grčke, Italije i Slovenije, što je još jedan od važnih poteza koji vodi potpunom objedinjavanju evropskog tržišta električne energije. (Foto: Shutterstock)

Češka najavljuje kraj uglju do 2038. godine

Komisija za ugalj Češke preporučila je postupno ukidanje uglja do 2038. godine, pozivajući Komisiju za dekarbonizaciju da nastavi rad na detaljnijoj razradi i proceni uslova, načina i uticaja smanjivanja zastupljenosti uglja u domaćem energetskom sektoru. (Očekuje se da Komisija za ugalj Češke pripremi planove bržeg smanjenja zastupljenosti tog energenta zbog rasta cena dozvola za emisiju. Foto: Pixabay)

EU: Modernizacija sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu

Evropska komisija je saopštila da je odobrila 216 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije. Ulaganje u modernizaciju ključnog infrastrukturnog objekta u glavnom gradu Rumunije je dobar primer koji pokazuje kako se istovremeno može raditi na unapređenju života građana i ići u pravcu ostvarenja evropskog Zelenog sporazuma, ocenila je komesar za koheziju i reforme Elisa Fereira. (Foto: ec.europa.eu)

Rumunija gradi gasnu elektranu i najavljuje kraj uglju

Kazahstansko-rumunski energetski investicioni fond započeo je izgradnju kogeneracionog postrojenja na platformi Petromidia, za proizvodnju električne energije. Vrednost investicije je 148 miliona dolara, a procenjeni rok za puštanje u rad novog postrojenja je kraj jula 2023. godine, saopštili su zvaničnici KazMunaiGas International (Rompetrol Group), kompanije koja kontroliše Fond zajedno sa rumunskom državom. (Na osnovu projekta u državni budžet Rumunije će se godišnje uplaćivati oko 11 miliona dolara. Foto: Rompetrol)

EU: Izvoz električnih vozila i hibrida porastao pet puta

Izvoz električnih i hibridnih vozila iz Evropske unije porastao je pet puta od 2017. do 2020. godine, dok se uvoz u istom periodu utrostručio, objavio je danas Zavod za statistiku EU, Evrostat. Prema statističkim podacima, EU je 2017. izvezla 150.000 električnih vozila i hibrida, a prošle godine njih 725.000. Istovremeno, broj uvezenih automobila se u istom periodu povećao sa 301.000 na 892.000 jedinica. (EU je prošle godine izvezla blizu 5,2 miliona automobila, a hibridni električni automobili činili su 14 odsto ukupnog izvoza. Foto: Pixabay)

Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja ne gašenja radnih mesta

Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. (Foto: EPS)

Prva Prethodna
1/273
Poslednja Sledeća