Električna energija

Udvostručen kapacitet trafo-stanice Smederevo 3

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka rudarstva i еnеrgеtikе, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla jе sa dirеktorkom "Elеktromrеžе Srbijе" (EMS) Jеlеnom Matеjić i načеlnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović rеkonstruisanu trafo-stanicu Smеdеrеvo 3 i tom prilikom izjavila da sе Srbija razvija i da u ovoj godini ima 1,4 milijardе еvra priliv stranih invеsticija, što jе za gotovo 13 odsto višе nеgo u istom pеriodu prošlе godine. (Uz kapacitet od 400 kilovolti trafostanice Smederevo 3 Smederevska železara i svi budući investitori mogu da računaju na stabilan elektroenergetski sistem. Foto: Pixabay)

Integracija evropskih tržišta električne energije

Norveška će 15. juna započeti testiranje visokonaponskog podmorskog kabla za prenos električne energije Severno more, svog prvog energetskog interkonektora sa Velikom Britanijom, saopštio je operator prenosnog sistema te zemlje Statnet. Informacije o aktivnostima na tom najdužem podmorskom interkonektoru na svetu, sustižu najave da će tokom septembra doći do spajanja unutardnevnog tržišta Grčke, Italije i Slovenije, što je još jedan od važnih poteza koji vodi potpunom objedinjavanju evropskog tržišta električne energije. (Foto: Shutterstock)

Češka najavljuje kraj uglju do 2038. godine

Komisija za ugalj Češke preporučila je postupno ukidanje uglja do 2038. godine, pozivajući Komisiju za dekarbonizaciju da nastavi rad na detaljnijoj razradi i proceni uslova, načina i uticaja smanjivanja zastupljenosti uglja u domaćem energetskom sektoru. (Očekuje se da Komisija za ugalj Češke pripremi planove bržeg smanjenja zastupljenosti tog energenta zbog rasta cena dozvola za emisiju. Foto: Pixabay)

EU: Modernizacija sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu

Evropska komisija je saopštila da je odobrila 216 miliona evra iz Kohezionog fonda za modernizaciju sistema za prenos toplotne energije u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije. Ulaganje u modernizaciju ključnog infrastrukturnog objekta u glavnom gradu Rumunije je dobar primer koji pokazuje kako se istovremeno može raditi na unapređenju života građana i ići u pravcu ostvarenja evropskog Zelenog sporazuma, ocenila je komesar za koheziju i reforme Elisa Fereira. (Foto: ec.europa.eu)

Rumunija gradi gasnu elektranu i najavljuje kraj uglju

Kazahstansko-rumunski energetski investicioni fond započeo je izgradnju kogeneracionog postrojenja na platformi Petromidia, za proizvodnju električne energije. Vrednost investicije je 148 miliona dolara, a procenjeni rok za puštanje u rad novog postrojenja je kraj jula 2023. godine, saopštili su zvaničnici KazMunaiGas International (Rompetrol Group), kompanije koja kontroliše Fond zajedno sa rumunskom državom. (Na osnovu projekta u državni budžet Rumunije će se godišnje uplaćivati oko 11 miliona dolara. Foto: Rompetrol)

EU: Izvoz električnih vozila i hibrida porastao pet puta

Izvoz električnih i hibridnih vozila iz Evropske unije porastao je pet puta od 2017. do 2020. godine, dok se uvoz u istom periodu utrostručio, objavio je danas Zavod za statistiku EU, Evrostat. Prema statističkim podacima, EU je 2017. izvezla 150.000 električnih vozila i hibrida, a prošle godine njih 725.000. Istovremeno, broj uvezenih automobila se u istom periodu povećao sa 301.000 na 892.000 jedinica. (EU je prošle godine izvezla blizu 5,2 miliona automobila, a hibridni električni automobili činili su 14 odsto ukupnog izvoza. Foto: Pixabay)

Ministarstvo: Energetska tranzicija je plan razvoja ne gašenja radnih mesta

Energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana ni gubitak radnih mesta, već pre svega donošenje plana do 2050. godine koji će obezbediti da Srbija ima dovoljno energije, a što podrazumeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mesta, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. (Foto: EPS)

Najbogatije zemlje sveta odlučile da uskrate finansijsku podršku sektoru uglja

Najbogatije zemlje sveta, članice grupe G7, složile su se da ukinu finansijsku podršku razvoju industrije uglja u inostranstvu. Dogovor postignut nakon dvodnevnog sastanka koji je vodila Velika Britanija, a okončan je u petak, percipira se kao veliki korak ka postepenom ukidanju ovog fosilnog goriva, kao najštetnijeg energenta po klimu. (Na osnovu saopštenja grupe G7 Japan je ipak odlučio da će nastaviti sa finansiranjem sektora uglja „u ograničenim okolnostima i prema odluci svake pojedinačne zemlje”. Foto: climateaction.org)

Beogradske elektrane počele da proizvode električnu energiju iz gasa

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane je posle 18 godina ponovo počelo da uz toplotnu proizvodi i električnu energiju. Postavka modernog kongregativnog postrojenja omogućila je da se proizvode dve vrste energije uz skoro upola manju potrošnju gasa nego ranije. (Sva proizvedena električna energija se isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa. Foto: beoelektrane.rs)

Počela izgradnja hidroelektrane Buk Bijela na Drini

Polaganjem kamena temelјca počela je realizacija projekta izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, kod Foče, zajedničkog projekta "Elektroprivrede Srbije" i "Elektroprivrede Republike Srpske". Hidroelektrana je deo projekta koji podrazumeva izgradnju tri hidroelektrane ne Drini ukupne snage 211 megavata, vrednog oko 520 miliona evra. (Foto: EPS)