Električna energija

Ministarstvo energetike: I dalje neophodan dodatni uvoz električne energije

Pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima u Srbiji nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema usloviće dodatni uvoz, s obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i enrgetike. (Foto: Pixabay)

Srbija da gradi nuklearke

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da je nuklearna energija "najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije" i zato Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti. (Foto: Pixabay)

Dok Makron hvali nuklearke, 14 reaktora obustavilo rad: Francuska primorana da uvozi struju iz Nemačke

„Mali nuklearni reaktori proizvodiće preskupu struju, oni nikako ne mogu da budu rentabilni“, upozorio je Stefan Lome, direktor Nukelarne observatorije
(ilustracija, Francuska je zemlja sa najviše nuklearki u Evropi)

Neodrživa proizvodnja električne energije u Srbiji

Održivost trenutne strukture proizvodnje električne energije praktično nije moguća iz više razloga, a ključan je taj da Srbija više ne može da računa na ugalj, jer ga praktično više i nema, što su potvrdila i dešavanja u proteklih nekoliko dana, izjavio je danas profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Željko Đurišić na konferenciji Saveza inženjera i tehničara Srbije. (Foto: Pixabay)

Bez sloge oko nuklearki i emisionih dozvola

U Evropskoj komisiji ipak, kako se nagoveštava, priprema se sistemska podrška energiji iz atoma i gasa
(foto, Brussels, 16.12.2021 - samit- lidera EU: Emmanuel Macron)

Češka: 2022. cena struje veća za 30 do 50 posto, gasa 50 do 70 posto

Rešenja se moraju tražiti u gasu i postupnom napuštanju uglja
(ilustracija, mapa elektrana na ugalj u Češkoj)

Nemci se predomislili – polovina protiv gašenja nuklearki!

Bila je dovoljna jedna kriza u snabdevanju električnom energijom pa da Nemci odmah promene svoj stav
(ilustracija, Jedan od reaktora u centrali Grundremingen, 120 kilometara severozapadno od Minhena, isključen je 2018, na početku sprovođenja nemačkog plana za smanjenje proizvodnje nuklearne energije. Elektrana je bila mesto prve fatalne nuklearne nesreće u Nemačkoj)

Mihajlović: Električna energija poskupljuje zbog cene gasa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je skok cena električne energije na evropskim i svetskim tržištima uslovljen cenom gasa, a ne zbog korišćenja obnovljivih izvora energije. (Foto: Pixabay)

Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu

U svetlu globalne energetske krize postaje sve jasnije da energetski resursi koji se koriste ne mogu da odgovore zahtevima budućnosti. U Srbiji koja se u najvećoj meri oslanja na fosilna goriva zvaničnici, pored obnovljivih izvora, sve češče ukazuju na nuklearnu energiju kao alternativu koja obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju i ne izaziva klimatske promene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa Samita o klimi u Glazgovu danas izjavio da je Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu. (Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu. Foto: Fonet)

Grejanje na prirodni gas najisplativije

Tokom aktuelne grejne sezone, najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste prirodni gas, dok će najskuplje plaćati oni koji za grejalice i kotlove za etažno grejanje koriste električnu energiju, propan butan gas i lož ulje, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS). (Foto: Pixabay)