Električna energija

Električna energija i gas u Srbiji neće poskupeti

Cena električne energije i gasa za građane će ostati ista do kraja grejne sezone, uprkos krizi na evropskim tržištima, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa. O cenama električne energije za industriju će se dodatno pregovarati, a ministarka ocenjuje da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije. (Foto: Pixabay)

Elektroenergetski sektor Francuske u štrajku

Štrajk radnika u energetskom sektoru Francuske zbog socijalnih pitanja kao i pitanja zapošljavanja smanjio je danas proizvodnju nuklearne energije za oko 5,4 gigavata (GW) i za 1,4 gigavat u hidroelektranama do 14:20 časova po srednjoevropskom vremenu. Energetska kompanija EDF je takođe saopštila da se do podneva u proteste uključilo 18,6 procenata ukupne radne snage. (Foto: Pexels)

Češka ukinula PDV na gas i električnu energiju

Češka će se odreći naplate poreza na dodatu vrednost (PDV) za električnu energiju i gas na računima domaćinstava u novembru i decembru i tražiće od Brisela dozvolu da nultu stopu zadrži i 2022. godine. (Ukidanje PDV-a će državni budžet Češke koštati smanjenja prihoda od 78,5 miliona evra mesečno. Foto: Pixabay)

Privreda upozorava zbog cena električne energije

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu nadležnim institucijama i JP Elektroprivreda Srbije da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. U EPS-u kažu da se rukovode tržišnim uslovima poslovanja, ali da očekuju odluku Vlade Srbije kako bi se našlo rešenje i privredi ponudile adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize. (U Srbiji čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do rasta cena njihovih proizvoda ili usluga. Foto: Pixabay)

Nuklearke su ponovo tema u Srbiji

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta ocenio je danas da treba ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicije za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takve investicije kao i transfera znanja i tehnologije koje Srbija ne poseduje. (Foto: Pixabay)

Kina liberalizuje tržište električne energije

Kina će u potpunosti liberalizovati mehanizam određivanja cena uglja i električne energije, kako bi se osiguralo snabdevanje energijom usred nedavnih velikih nestašica električne energije, saopštio je danas glavni ekonomski planer Kine. (Odluka se odnosi na komercijalne i industrijske potrošače. Foto: Pexels)

Severnoj Makedoniji potreban ugalj

Kompanija AD Elektrane Severne Makedonije (AD ESM), raspisala je međunarodni poziv za nabavku velike količine uglja za povećanje proizvodnje električne energije, kako bi se zemlja zaštitila od talasa poskupljenja energije na međunarodnim tržištu. (AD ESM je u objavio tender za nabavku 1,2 miliona tona uglja. Foto: Pixabay)

EPS ulaže u tehnološku i ekološku modernizaciju kapaciteta

Modernizovani agregati i odlična hidrologija omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini, ocenio je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić u razgovoru sa Aleksandrom Konjuhovim, generalnim direktorom ruske kompanije Silovije mašini koja je radila revtalizacije agregata na đerdapskim elektranama. (Foto: Pixabay)

Uticaj energetske krize na srpsku privredu

Srpsko tržište električne energije potpuno je liberalizovano 2015. godine, ali država i dalje reguliše cene za domaćinstva. Usled globalne energetske krize i srpska privreda se već suočava sa sve skupljim kilovatima. Najavljeno je i formiranje Radne grupe koja će predložiti mere zaštite. (Foto: Pixabay)

Energetska kriza pogodila kinesku industriju

Kinu potresa velika energetska kriza, jer je nedostatak i poskupljenje uglja, sirovine od koje zemlja dobija 56 odsto električne energije, primorao kineske vlasti da uvedu restrikcije električne energije u brojnim provincijama. Nedostatak osnovnog energenta je pre svega pretnja za industriju, što izaziva sve veću zabrinutost zbog stanja druge najveće svetske ekonomije. (Foto: Pixabay)