Finansije

Kina: Jevtiniji novac zbog koronavirusa

Epidemija koronavirusa primorala je kineske vlasti da donesu niz političkih mera kako bi se ublažile negativne posledice na ekonomski rast
(Peking, 19.02.2020 - Nakon jenjavanja opasnosti od zaraze korona virusom, Peking se vraća u život, pa i drumski saobraćaj koji je za sada otprilike na četvrtini od uobičajenog, dok je većina restorana, prodavnica i poslovnih zgrada ostala zatvorena)

Ekonomija evrozone i Evropske unije ulazi u stagnaciju

U poslednjem kvartalu lane stopa rasta EU i evrozone bila je ista i iznosila svega 0,1 posto
(ilustracija, Evropska centralna banka (ECB) je lane u septembru odlučila da podrži ekonomiju evrozone, snižavanjem depozitne kamatne stope i obnavljanjem kupovina dugorčnih papira od vrednosti)

Imovina 500 najbogatijih na svetu, uvećana prošle godine za četvrtinu

Najbogatiji čovek sveta ostaje osnivač i šef Amazona Džef Bezos sa imovinom od 116 milijardi dolara
(foto, Džef Bezos, najbogatiji na svetu)

Jedan „Saudi Aramko“ vredan kao pet sledećih naftaša – zajedno

Akcije „Saudi Aramko“, najvrednije kompanije na svetu, skočile su 10 odsto u prvim trenucima današnjeg trgovanja na berzi. Ako se rast nastavi i sutra „Saudi Aramko“ ima šanse da sa 1,88 biliona dolara dostigne vrednost od dva biliona - što je bio cilj saudijskog princa Mohamada bin Salmana.
(ilustracija: AP Photo/Amr Nabil)

Saudi Aramko postala najvrednija kompanija na svetu

Saudi Aramko prestigla je Epl (Apple) kao najvrednija kompanija na svetu i sada beleži najveći IPO u istoriji. Ova procena događa se u vreme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEK) priprema na rezove u proizvodnji snabdevanju naftom, sve kako bi se održale cene na njima prihvatljivom novou.

Kursevi akcija na Volstritu obaraju rekorde

Indeks akcija Dau Džons premašio 28 hiljada bodova – na gore ga gura optimizam u pogledu američko-kineskih trgovinskih pregovora
(ilustracija - Lari Kudlav svojom izjavom podstakao rast na berzama: Kudlav, savetnik Bele kuće, pored Donalda Trampa predsednika SAD, juna prošle godine na samitu G-7 u Kanadi)

Strateški projekti – prioritet NIS-a

Od Nove godine NIS je u razvoj investirao 29 milijardi dinara, što je za šest odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

Saudi Aramko traži potvrdu vrednosti na berzi

Plasmanom akcija kompanije Saudi Armako na berzi, koji kreće nepuna dva meseca nakon napada dronovima na njegove naftne objekte Saudijska Arabija će dokazati ne samo vrednost svoje kompanije već i “zapušiti usta” svima koji se nadaju da je šteta teško nadoknadiva.

Njujork - najbogatiji grad na svetu

U ovom američkom megapolisu živi 65 dolarskih milijardera i 380 hiljada milionera, tvrdi američka firma „Nju vorld vealt“
(ilustracija, najviše bogataša na jednom mestu - Njujork)

Rusi razmišljaju o alternativi za dolar u međunarodnim plaćanjima

Nafta i gas bi se mogli prodavati za evre i rublje
(ilustracija, jedna rublja)

Prva Prethodna
1/53
Poslednja Sledeća