Finansije

Veliki reset je počeo, evo šta kaže trag novca

Distopijska Agenda UN 2030, odnosno davosovski „Veliki reset“, jeste jedna od najopasnijih i istovremeno najmanje shvaćenih promena u proteklih barem stotinu godina svetske istorije
(ilustracija, Suton u vetroparku: „Treba otvoreno istaći da mi, de fakto, redistribuiramo svetsko bogatstvo pomoću klimatske politike. Treba se osloboditi od iluzije da međunarodna klimatska politika predstavlja ekološku politiku", dr Otmar Edenhofer)

Bivša žena Bezosa dala u dobrotvorne svrhe šest milijardi dolara

Ukupnu pomoć ona je podelila među 384 organizacije. Prema najnovijoj rang-listi najbogatijih na svetu, sa imovinom od 60,7 milijardi dolara, MekKenzi Skot je na osamnaestom mestu
(ilustracija, MekKenzi Skot)

Odbor direktora NIS-a usvojio Biznis plan za 2021. godinu

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2021. godinu sa ciljem obezbeđivanja stabilnog poslovanja kompanije i realizacije ključnih projekata u izazovnim makroenomskim uslovima, izazvanim pandemijom COVID-19. Biznis planom za 2021. godinu potvrđen je nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata NIS-a i investicioni program u vrednosti od 20,8 milijardi dinara u narednoj godini.

Kuba ulazi u monetarnu reformu – prvu od revolucije

Reforma će morati da se izvrši u vreme izrazitog ekonomskog pada, očekuje se trocifrena inflacija a vlada najavljuje povećanje plata
(ilustracija, Kubanski novac, biće ukinut konvertibilni peso)

NIS i Visa pripremili popust na gorivo uz Drive.Go aplikaciju

Za korisnike inovativne mobilne aplikacije Drive.Go, kompanija NIS je pripremila popuste prilikom kupovine bilo koje vrste goriva na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Pomenuta akcija pokrenuta je u saradnji sa kompanijom Visa, a popust od 3 dinara po litru odobrava se svim korisnicima Visa kartica prilikom plaćanja goriva uz pomoć Drive.Go mobilne aplikacije, bez obzira na količinu kupljenih derivata.

NIS ostvarila najveću dobit u 2019.

Naftna industrija Srbije je bila najuspešnija kompanija u 2019. godini, sa značajno većom dobiti od ostalih. Kompanija Ziđin Bor Koper, koja je bila najprofitabilnija u 2018. godini, zabeležila je u 2019. najveći pad dobiti i zauzela neslavno prvo mesto prema ukupnom gubitku, objavio je ekonomski mesečnik Biznis i finansije, u godišnjoj ediciji, baziranoj na podacima Agencije za privredne registre. (foto, NIS - Poslovni centar Novi Sad)

NIS: Akcionarima 4,4 milijarde dinara na ime dividende

Uprkos izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, kompanija NIS, na ime dividende akcionarima danas isplaćuje 4.425.459.256 dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva. Ovo je osma godina zaredom da NIS isplaćuje dividendu akcionarima u visini od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. (foto, NIS)

Grčka: Javni dug uskoro preko 200 posto BDP

Po zaduženosti zemlje, Grčka je sve ubedljiviji evropski rekorder
(ilustracija, Prema podacima s kraja trećeg kvartala ove godine, Grčka je imala u EU najveći udeo javnog duga u BDP od 182,2 posto, slede Italija, Portugal, Kipar, Belgija)

Globalni dug porašće zbog korona virusa na 277 biliona dolara

Na kraju ove godine ukupan nivo zaduženosti bi trebalo da iznosi 365 procenata globalnog BDP
(ilustracija, Ukupni dug razvijenih zemalja je u odnosu na bruto društveni proizvod porastao u trećem kvartalu ove godine na 432 posto BDP-a, dok je u zemljama u razvoju taj odnos je iznosio u trećem kvartalu skoro 250 procenata)

REZULTATI NIS GRUPE ZA 9 MESECI: Uprkos krizi unapređeni finansijski rezultati i očuvana ulaganja u ključne projekte

Zahvaljujući poslovnom modelu koji je usmeren na povećanje operativne efikasnosti i uštede na svim nivoima, NIS je postigao dobre finansijske rezultate u trećem tromesečju 2020. godine. Istovremeno, NIS je uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača.

Prva Prethodna
1/57
Poslednja Sledeća