Finansije

NIS i Visa pripremili popust na gorivo uz Drive.Go aplikaciju

Za korisnike inovativne mobilne aplikacije Drive.Go, kompanija NIS je pripremila popuste prilikom kupovine bilo koje vrste goriva na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Pomenuta akcija pokrenuta je u saradnji sa kompanijom Visa, a popust od 3 dinara po litru odobrava se svim korisnicima Visa kartica prilikom plaćanja goriva uz pomoć Drive.Go mobilne aplikacije, bez obzira na količinu kupljenih derivata.

NIS ostvarila najveću dobit u 2019.

Naftna industrija Srbije je bila najuspešnija kompanija u 2019. godini, sa značajno većom dobiti od ostalih. Kompanija Ziđin Bor Koper, koja je bila najprofitabilnija u 2018. godini, zabeležila je u 2019. najveći pad dobiti i zauzela neslavno prvo mesto prema ukupnom gubitku, objavio je ekonomski mesečnik Biznis i finansije, u godišnjoj ediciji, baziranoj na podacima Agencije za privredne registre. (foto, NIS - Poslovni centar Novi Sad)

NIS: Akcionarima 4,4 milijarde dinara na ime dividende

Uprkos izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa, kompanija NIS, na ime dividende akcionarima danas isplaćuje 4.425.459.256 dinara, što je 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti Društva. Ovo je osma godina zaredom da NIS isplaćuje dividendu akcionarima u visini od 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti. (foto, NIS)

Grčka: Javni dug uskoro preko 200 posto BDP

Po zaduženosti zemlje, Grčka je sve ubedljiviji evropski rekorder
(ilustracija, Prema podacima s kraja trećeg kvartala ove godine, Grčka je imala u EU najveći udeo javnog duga u BDP od 182,2 posto, slede Italija, Portugal, Kipar, Belgija)

Globalni dug porašće zbog korona virusa na 277 biliona dolara

Na kraju ove godine ukupan nivo zaduženosti bi trebalo da iznosi 365 procenata globalnog BDP
(ilustracija, Ukupni dug razvijenih zemalja je u odnosu na bruto društveni proizvod porastao u trećem kvartalu ove godine na 432 posto BDP-a, dok je u zemljama u razvoju taj odnos je iznosio u trećem kvartalu skoro 250 procenata)

REZULTATI NIS GRUPE ZA 9 MESECI: Uprkos krizi unapređeni finansijski rezultati i očuvana ulaganja u ključne projekte

Zahvaljujući poslovnom modelu koji je usmeren na povećanje operativne efikasnosti i uštede na svim nivoima, NIS je postigao dobre finansijske rezultate u trećem tromesečju 2020. godine. Istovremeno, NIS je uspeo da očuva stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalnu sigurnost zaposlenih, kao i zdravlje zaposlenih i potrošača.

Rekordni američki budžetski deficit – 3,132 biliona dolara

Ovaj deficit je duplo veći od dosad najvećeg deficita iz 2009. tojest sa vrhunca velike ekonomske krize
(ilustracija, Ministar finansija Steven Mnuchin govori na Kapitol hilu povodom korona krize. Trampova administracija izvestila je u petak, 16. oktobra, da je deficit za budžetsku godinu koja se završila 30. septembra tri puta veći od prošlogodišnjeg deficita od 984 milijarde dolara )

NIS i „DINA“ KARTICA – KEŠ GDE GOD DA KRENEŠ

Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama
(ilustracija, Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, istakao je da uvođenjem ove usluge NIS još jednom potvrđuje svoju lidersku poziciju kada je reč o unapređenju korisničkog servisa u maloprodajnom segmentu)

SAD: 50 najbogatijih imaju sada koliko i siromašnija polovina Amerikanaca

Tih 50 najbogatijih je od izbijanja koronakrize, povećalo svoju imovinu za 339 milijardi dolara
(ilustracija, Deset posto najbogatijih, poseduje više od 88 posto svih akcija na američkim berzama: Beskućnik u Nju Orleansu)

U Ženevi utvrđena nova minimalna plata – 1.000 švajcarskih franaka

Ovaj „minimalac“ je, kako se tvrdi, najviši u svetu
(ilustracuja, Smatra se da je Ženeva jedno od najboljih mnesta na svetu za život i rad)