Finansije

Zlato najskuplje u poslednjih šest godina

Cena zlata u petak - po prvi put od 2013, godine - iznad granice od 1.450 dolara za uncu
(ilustracija, paluba nosača aviona "Abraham Linkoln" koji je američka vlada uputila u maju u Ormuski zaliv, objašnjavajući to pretnjama upućenim iz iranske vlade)

Akcionarima NIS-a 39,90 dinara po akciji

Na XI redovnoj sednici Skupštine akcionara NIS-a doneta odluka o isplati dividende - 25 odsto dobiti za 2018. godinu, na osnovu koje će akcionarima biti isplaćeno 6.517.524.188 dinara, odnosno 39,97 dinara po akciji bruto.

Sve veće imovinske razlike među ljudima

Uski sloj od 22,1 miliona dolarskih milionera raspolaže sa više od polovine privatnog svetskog kapitala
(ilustracija, Raste broj milionera i njihovo bogatstvo)

Albanija usvojila pet zakona protiv pranja novca

Ovime se "kupuje" pristanak Brisela da otvori pregovore o pristupanju Unije Albanije koja je, prema američkim izvorima, vodeća zemlja na svetu po pranju novca...
(foto, Tirana)

EU traži od Italije objašnjenje zbog sve lošijeg stanja javnih finansija

Krajem prošle godine javni dug ove zemlje dostigaoje 132,2 posto BDP-a – daleko više od dozvoljenih 60 posto. Italija se ne drži ni sporazuma sa EU o snižavanju deficita
(ilustracija, Milano)

SAD prete novim carinama – na udaru su zemlje s potcenjenom valutom

Takvih je zemalja zaista mnogo jer je to slučaj sa gotovo svim zemljama u razvoju ili manje razvijenim zemljama
(Mobara, 26.05.2019 - američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe tokom susreta na golf terenu u Mobari, južno od Tokija)

Češki zakon „gafa“ - primer drugim zemljama

Posle Austrije i Francuske, zakon kojim će se oporezovati tzv tehnološke firme, donosi se i u Češkoj ali će se bitno od prethodnih razlikovati
(ilustracija, Česi oporezuju, pored digitalnih reklama i prodaje ličnih podataka građana, i internet taksi i izdavanje stanova)

NIS će na ime dividendi isplatiti 6,5 milijardi dinara

Odbor direktora NIS utvrdio predlog odluke o raspodeli dobiti za 2018. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti.

Francuska uvela digitalni porez - GAFA

Velike internet firme kao što su Gugl, Ejpl, Fejsbuk i Amazon (skraćeno GAFA) plaćaće ubuduće tri posto poreza na svoje prihode
(ilustracija, početna slova naziva četiri IT giganta poslužila za naziv posebnog zakona o oporezivanju digitalnog biznisa)

MMF nema dovoljno sredstava za slučaj krize!

Ni evrozona ne bi bia dovoljno jaka da savlada novu krizu
(Žan Klod Junker, Si Đinping, Emanuel Makron i Angela Merkel, prošlog četvrtka u Parizu: od koga se očekuje da spasava Evropu i svet u slučaju nove ekonomske krize?)