Finansije

Strateški projekti – prioritet NIS-a

Od Nove godine NIS je u razvoj investirao 29 milijardi dinara, što je za šest odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

Saudi Aramko traži potvrdu vrednosti na berzi

Plasmanom akcija kompanije Saudi Armako na berzi, koji kreće nepuna dva meseca nakon napada dronovima na njegove naftne objekte Saudijska Arabija će dokazati ne samo vrednost svoje kompanije već i “zapušiti usta” svima koji se nadaju da je šteta teško nadoknadiva.

Njujork - najbogatiji grad na svetu

U ovom američkom megapolisu živi 65 dolarskih milijardera i 380 hiljada milionera, tvrdi američka firma „Nju vorld vealt“
(ilustracija, najviše bogataša na jednom mestu - Njujork)

Rusi razmišljaju o alternativi za dolar u međunarodnim plaćanjima

Nafta i gas bi se mogli prodavati za evre i rublje
(ilustracija, jedna rublja)

Pravo na plaćanje gotovinom donelo pobedu Austrijskoj narodnoj stranci

Ovo pravo je bila jedna od glavnih tema kampanje uoči juče održanih izbora na kojima je Narodna stranka ubedljivo pobedila
(ilustracija, Dok Austrijanci najviše vole da plaćaju gotovinom, širom Evrope vladaju suprotni trendovi pa se, na primer u Švedkoj, gotovo nigde ne može platiti osim karticom...)

Rusija uspešno testirala u Siriji rakete S-500

Serijska proizvodnja ovog sistema protivvazdušne odbrane počinje u drugoj polovini 2020.
(ilustracija, list Izvestija, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, objavio da su ruske snage u Siriji uspešno isprobale najnovije rakete za odbranu od napada iz vazduha)

Danas isplata dividendi akcionarima NIS-a

NIS akcionarima danas isplaćuje 6,5 milijardi dinara na ime dividendi iz dobiti za 2018. godinu. Vlasnici akcija NIS-a dobiće 33,97 dinara po akciji, a u državni budžet biće uplaćeno 1.947.022.397,18 dinara, s tim što tom iznosu treba dodati i porez na dividend isplaćene građanima.

Nemačka ekonomija na pragu recesije

Verovatnoća recesije porasla na 60 posto i o tome upravo treba da se raspravlja na današnjem zasedanju Saveta guvernerara ECB
(Fabrika Porše u Štutgartu: nemačka privreda u prethodnom kvartalu zabeležila je pad a to se očekuje i u ovom)

Rekordne doznake ukrajinskih gastarbajtera

Pet miliona ukrajinskih gastarbajtera lane su poslali devizne doznake u zemlju u vrednosti od 14,4 milijarde dolara tj nešto preko 11 posto BDP
(Susret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog potpredsednika Majka Pensa u Varšavi 1. septembra 2019.)

Evropska centralna banka priprema "jake" mere za podršku privredi

U planu, verovatno, masivna kupovina obveznica i sniženje osnovne kamatne stope
(Oli Ren, budući šef Evropske centralne banke)