Portreti

Odlazak Berluskonija: Nepodnošljivi i neodoljivi Kavalijere

Otvoreno se izjašnjavao kao Putinov prijatelj, a kako pokazuju depeše koje je objavio Vikilks, obaveštajni američki diplomatski izvori izveštavali su iz Rima u februaru 2009. da je "Premijer (Berluskoni) predložio (Rusiji) dogovor koji pogađa srž naših bezbednosnih interesa u Evropi - pitanje nezavisnosti Kosova, pitanje naše politike podrške /.../ širenju EU i NATO-a..."
(ilustracija, Silvio Berluskoni, imao je nadimak Kavaljere, po ordenu koji je dobio - pa izgubio zbog presude za utaju poreza)

UMRO BERLUSKONI

Dugogodišnji italijanski premijer najveći uticaj na javnost imao je zahvaljući medijskim kampanjama, kao vlasnik niza televizija
(ilustracija, Silvio Berluskoni, foto Radio slobodna Evropa)

UMRLA LEGENDA ČEHOSLOVAČKOG DISIDENTSKOG POKRETA DANA NJEMCOVA

Stan Dane i Jiržija Njemcova u Ječnoj ulici u Pragu bio je svojevremeno centar disidentskog pokreta u zemlji
(ilustracija, Dana Njemcova)

KO JE BIO KONSTANTIN II, POSLEDNJI GRČKI KRALJ?

Bio je jedan od protagonista u vrtlogu političkih zbivanja u Grčkoj šezdesetih godina prošlog veka a veći deo svog života proveo je u egzilu. Vojna hunta je ukinula monarhiju 1973. godine, a nakon pada hunte, 1974. godine, Grčka je na referendumu ponovo odbacila monarhiju. Konstantin je poslednjih dvadeset godina života proveo u peloponeskom letovalištu Porto Heli
(ilustracija, Grčki građani u redu čekaju spred kapele Svetog Elefteriosa, pored Blagoveštenskog hrama, da bi odali poslednju počast preminulom Konstantinu II)

Preminula čuvena modna kreatorka Mirjana Marić

Poznata srpska modna kreatorka Mirjana Marić, koja je uvela visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet, preminula je u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je juče u krugu porodice. Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve amazonke, danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd. Poslednjih 35 godina Marićeva je živela na relaciji Srbija-Amerika. (Mirjana Marić, foto: Maja Bekčić Petrović)

Slovačka: Smrt na sceni najomiljenijeg glumca i humoriste

Život Milana Lasice je "bio dokaz da nijedan režim nema moć da zaustavi kreativnost, smeh i prijateljstvo"
(foto, Milan Lasica)

Paja Jovanović – tvorac patriotskih ikona, prvi svetski slavan i dosad najskuplji srpski slikar

Seobom Srba, Krunisanjem cara Dušana, Takovskim ustankom i još nekim slikama s viteškim motivima, Paja Jovanović je uticao na podizanje nacionalne svesti, rodoljublja i opšte kulture srpskog naroda. On je prvi srpski slikar koji se proslavio u svetu, i do danas neprevaziđen po ceni i broju radova koji se prodaju na aukcijama u inostranstvu, i zastupljenosti u stranim muzejima i kolekcijama. Stvorio je više od hiljadu raznovrsnih dela
(ilustrtacija, Seoba Srba, Paja Jovanović, slavna verzija koja se čuva u Narodnom muzeju u Pančevu (Izvor: virtuelnimuzejpancevo.rs)

Odlazak "najčeškijeg" među đacima "Češke škole"

Povodom smrti Gorana Paskaljeviča
(foto, Goran Paskaljević)

Rođendan milijardera Bafeta

Od prodavca konzervi koka kole do najuglednijeg investitora sveta, Voren Bafet - "Veštac iz Omahe", poznati dobrotvor, proslavio 90. rođendan

Tajanstvena ličnost u srpskoj istoriji: Car Jovan Nenad

Car Jovan Nenad ili Crni Čovek, o kome se tek ponešto zna, predvodio je snažan, pretežno srpski vojni pokret u južnom delu Ugarske, neposredno posle Mohačke bitke. Na razne zablude o njemu i njegovom pokretu ukazao je u svojoj knjizi iz 2018. istoričar Boris Stojkovski, nudeći i sopstvene pretpostavke, bazirane na dugom istraživanju. Za Crnog Čoveka, uklonjenog sa istorijske pozornice posle manje od godinu dana boravka na njoj, čuveni Vladimir Ćorović je napisao da je imao “nešto od narodnog borca, nešto od hajdučkog avanturiste, a nešto od socijalnog revolucionara”
(ilustrtacija, Car Jovan Nenad Crni, ulje na platnu Bele Farkaša iz 1927. koje se čuva u subotičkom Gradskom muzeju, izvor: portal GradSubotica)

Prva Prethodna
1/9
Poslednja Sledeća