UMRO BERLUSKONI

ML

Dugogodišnji italijanski premijer najveći uticaj na javnost imao je zahvaljući medijskim kampanjama, kao vlasnik niza televizija
(ilustracija, Silvio Berluskoni, foto Radio slobodna Evropa)

U veku od 86 godina danas je, kako javljaju italijanski mediji, umro Silvio Berluskoni (Berlusconi). Prema dnevniku "Korijere dela Sera" (Corriere dela Serra"), ovaj dugogodišnji italijanski premijer,  koji je spadao u najznačajnije italijanske političare 20-og i na početku 21-og veka, patio je godinama od hronične leukemije. 

Premijer je prvi put postao 1994. kao lider desne stranke "Forca Italia" (Forza Italia), među čijim osnivačima je bio 1993. a koja je potom bila među najznačajnijim političkim subjektima u Italiji.

Najveći uticaj na javnost imao je zahvaljući medijskim kampanjama, kao vlasnik niza televizija.

Kao cilj je imao da onemogući pristup u parlament komunistima, koji tradicionalno u Italiji imaju znatan politički uticaj. Njegova prva vlada je ubrzo pala usled neslaganja u koaliciji. Kandidovao se za premijera ponovo 1996. ali je taj položaj tada pripao Romanu Prodiju.

Uspešan je bio  u izborima 2001. kada je pobedio nad Frančeskom Rutelijem (Francesco Rutelli). Na vlasti je bio do 2006. kada ga je opet potisnuo Prodi.

Dve godine posle demisije Prodija postao je opet premijer i vladao do 2011. Tada je dao ostavku usled zaduženosti i opšteg lošeg ekonomskog stanja zemlje. Na mestu premijera ga je tada zamenio ekonomista Mario Monti.

Berluskonija je, prema njegovim protivnicima, stiglo to što se umesto neophodnim reformama više bavio - raznim ljubavnim aferama.

Godine 2001. američki časopis "Forbs" (Forbes) je procenio Bersluskonijevu imovinu na 6,5 milijardi dolara, s kojom je bio drugi najbogatiji Italijan. Od tada se njegov imetak nije bitno promenio - 2019. je vredeo 6,3 milijarde dolara. Do danas je bio na sedmom mestu najbogatijih u zemlji.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...