Preminula čuvena modna kreatorka Mirjana Marić

Autor:   BM

Poznata srpska modna kreatorka Mirjana Marić, koja je uvela visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet, preminula je u Beogradu u 84. godini, potvrđeno je juče u krugu porodice. Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve amazonke, danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd. Poslednjih 35 godina Marićeva je živela na relaciji Srbija-Amerika. (Mirjana Marić, foto: Maja Bekčić Petrović)

Mirjana Marić je bila i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a njeni dizajnerski komadi rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 primeraka. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta, dok su njen brend Tri M i modeli od kože dobili brojna domaća i svetska priznanja.

Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer de Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine sa porodicom je živela u Beogradu.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, elektroinžinjerom koji je preminuo 1992. godine i takođe zauzeo svoje mesto u istoriji kao jedan od osnivača Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), a bio je i član tima koji je napravio prvi računar u bivšoj Jugoslaviji.

Mirjana Marić, Naše mesto
Sa jedne od modnih revija u Bogradu, Naše mesto

Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim u Umetničkoj školi u Mančesteru. Njena prva kreacija zato je bila inspirisana pop-artom i Bitlsima.

Godine 1968. dobila je status slobodnog umetnika i zaposlila se u Jugoeksportu, ubedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju, da bi nekoliko godina kasnije počela da radi u radionici za visoku modu.

Na koji način je sagledala istorijski trenutak u kome je živela i stvarala vrhunske kreacije, rodonačelnica  visoke mode u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji govorila je u intervju objavljenom krajem 2019. godine, pod naslovom “Đavo nosi Pradu, a dame Mirjanu Marić”, u časopisu Naše mesto, koje izdaje kompanija za informatički inženjering Informatika AD.

Intervju je u celini dostupan OVDE

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...