UMRLA LEGENDA ČEHOSLOVAČKOG DISIDENTSKOG POKRETA DANA NJEMCOVA

ML

Stan Dane i Jiržija Njemcova u Ječnoj ulici u Pragu bio je svojevremeno centar disidentskog pokreta u zemlji
(ilustracija, Dana Njemcova)

U 89-oj godini života preksinoć je, kako javlja češka agencija ČTK, umrla jedna od najznačajnih i najsimpatičnijih ličnosti čehoslovačkog disidentskog pokreta Dana Njemcova (Nemcova). Bila je ugledni psiholog, a krajem 80-godina prošlog veka jedan od osnivača Komiteta za odbranu nepravedno progonjenih (VONS) i jedan od prvih potpisnika Povelje 77. U odbrani ljudskih prava nastavila da se angažuje i posle 1989. tj pobede čehoslovačke takozvane plišane revolucije.

Rodila se u gradu Most na severu zemlje kao Dana Valtrova. Diplomirala je psihologiju na Karlovom unoverzitetu. Kao jedna od osnivača Građanskog foruma bila je početkom 90-ih i poslankinja. Bila je, takođe, predsednik poznatog Odbora dobre volje - Fondacije Olge Havelove, koja je jučeo smrti Njemcove i obavestila novinare.

Njen muž je bio poznati čehoslovački psiholog Jirži Njemec (Jiri Nemec) i s njim je mala sedmoro dece. Njihov stan u Ječnoj ulici u Pragu bio je svojevremeno centar disidentskog pokreta u zemlji. Krajem 70-ih godina bila je u zatvoru nekoliko meseci i potom uslovno osuđena zbog ugrožavanja režima.

Godine 1998. predsednik Valav Havel ju je odlikovao Medaljom zasluga za narod, a 2013 dobila je Nagradu Pamćenje naroda.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...