Kompanije

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu

Kompanija Belgrade Airport koja upravlja beogradskim aerodromom „Nikola Tesla” pustila je danas u rad solarno postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 1,1 milion kilovat časova zelene električne energije i aerodromu obezbediti električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Održivim poslovanjem Belgrade Airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. (Foto: Belgrade Airport)

Folksvagen otvara prvu fabriku baterija za električna vozila

Vodeći nemački proizvođač aubomobila Folksvagen (VW) počeo je radove na svojoj prvoj fabrici baterija za električne automobile, lociranoj u centralnoj Nemačkoj, sa planovima da ih još izgradi u budućnosti. Nove fabrike gradiće se u Evropi i Severnoj Americi, saopštio je ovaj automobilski gigant, uz najavu da će zaposliti do 20.000 ljudi u svojoj novoj kompaniji za proizvodnju baterija "PowerCo". (Nova fabrika bi trebalo da počne sa proizvodnjom baterija i vozila 2025. godine. Foto: Pixabay)

Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata

Kompanija NIS otpočela je postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i Gasprom maloprodajnih objekata širom Srbije. (Foto: NIS)

Prvi agrosolarni projekat na Balkanu

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom Pauer Čajna (PowerChina), kompanije Fintel Energija i MK Grup (Group) zvanično su počele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli čija je investiciona vrednost 340 miliona evra, saopštila je danas kompanija MK Grup i najavila izgradnju pilot solarnog parka u naredna tri meseca. Agrosolar je, kako je navedeno u saopštenju, prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, i prostiraće se na 770 hektara. (Foto: Pexels)

Električni automobili će se proizvoditi u Kragujevcu

Potpisivanjem ugovora sa jednom od najvećih multinacionalnih korporacija za proizvodnju električnih automobila, kompanijom Stelantis, koja pod svojim okriljem okuplja neke od najprestižnijih auto-brendova kao što su italijanski Fijat i američka Krajsler grupa, uz francuski Sitroen i Pežo, koji su pripojeni pre dve i po godine, zvaničnici Srbije su nagovesili početak nove ere u investiranju i razvoju domaće automobilske industrije. Ugovor se naime odnosi na finansiranje proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja bi trebalo da počne 2024. godine. (Foto: Stellantis.com)

Apple sve više koristi reciklirane materijale

Apple je samo par dana pre obeležavanja Dana planete Zemlje (22. april) objavio izvještaj o ekološkom napretku za prošlu godinu, iskoristivši to kao priliku da se zvanično pohvali ozbiljnim koracima koje preduzima u pogledu korišćenja recikliranog materijala. U kompaniji navode da je gotovo 20 odsto svih komponenti zastupljenih u njihovim proizvodima reciklirano. (Foto: Pixabay)

Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC

Kompanija Coca-Cola HBC saopštila je da će emisiju gasova s efektom staklene bašte svesti na neto nulu u celom lancu vrednosti do 2040. godine. Kroz postojeće ciljeve, kompanija će do kraja ove decenije smanjiti svoju emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto, a u narednoj dekadi za još 50 procenata. (Foto: Coca-Cola HBC)

ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu

ABB je lansirao inovativni all-in-one punjač za električna vozila koji pruža najbrže iskustvo punjenja na tržištu. Punjač može da osigura100 kilometara dometa za manje od tri minuta i jedini je punjač na tržištu na kojem se može vršiti punjenje do četiri vozila istovremeno, ističu u ovoj kompaniji. (Foto: Pixabay)

Telenor reciklirao 100.000 telefona

Kompanija Telenor saopštila je danas da je, zahvaljujući programu reciklaže, za četiri meseca prikupljeno više od pet tona elektronskog otpada i reciklirano više od 100.000 mobilnih telefona. Svi građani koji su na ovaj način ekološki odložili svoj stari uređaj dobili su vaučer za kupovinu novog, bez obzira na to da li su korisnici Telenor mreže. (Foto: Pixabay)

Kompanije vide perspektivu u solarnim sistemima za sopstvenu potrošnju

Bugarska grupa za solarnu energiju Solarpro Holding i kompanija za proizvodnju decentralizovanih solarnih fotonaponskih postrojenja GreenYellow, sa sedištem u Francuskoj, ušle su u strateško partnerstvo sa ciljem da investiraju u velike solarne elektrane za vlastitu potrošnju u Istočnoj Evropi, saopštile su dve kompanije. (Prvo solarno postrojenje na kome rade proizvodiće 5.300 megavat-časova obnovljive energije godišnje. Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/7
Poslednja Sledeća