Kompanije

Telenor reciklirao 100.000 telefona

Kompanija Telenor saopštila je danas da je, zahvaljujući programu reciklaže, za četiri meseca prikupljeno više od pet tona elektronskog otpada i reciklirano više od 100.000 mobilnih telefona. Svi građani koji su na ovaj način ekološki odložili svoj stari uređaj dobili su vaučer za kupovinu novog, bez obzira na to da li su korisnici Telenor mreže. (Foto: Pixabay)

Kompanije vide perspektivu u solarnim sistemima za sopstvenu potrošnju

Bugarska grupa za solarnu energiju Solarpro Holding i kompanija za proizvodnju decentralizovanih solarnih fotonaponskih postrojenja GreenYellow, sa sedištem u Francuskoj, ušle su u strateško partnerstvo sa ciljem da investiraju u velike solarne elektrane za vlastitu potrošnju u Istočnoj Evropi, saopštile su dve kompanije. (Prvo solarno postrojenje na kome rade proizvodiće 5.300 megavat-časova obnovljive energije godišnje. Foto: Pixabay)

Smirnov: Nastavljamo razvojne projekte u punom kapacitetu

„Prošle godine smo u poslovanju imali dva udarca - pad cena nafte i pandemiju. U takvim uslovima kompanije obično idu na smanjenje troškova i optimizaciju poslovanja i uglavnom se fokusiraju na kor biznis. Međutim, iako smo smanjivali budžet, mi nismo odustali od strateškog opredeljenja i od projekata koje kontinuirano realizujemo već godinama i po kojima smo prepoznatljivi. Zato smo u društveno odgovorne projekte u 2020. godini uložili više od 290 miliona dinara, a prioritet je bila podrška zdravstvenim ustanovama i obrazovnom sistemu“, kaže Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, u intervjuu za Magazin Biznis.

General Electric postavlja ambiciozniji klimatski cilj na predlog akcionara

General Electric, američki industrijsko - eneregetski gigant i jedna od najvećih kompanija na svetu najavljuje da će zaustaviti gasove sa efektom staklene bašte proizvedene upotrebom njenih proizvoda na globalnom nivou, uključujući na hiljade turbina na fosilno gorivo i mlaznih motora koji se koriste širom sveta, u nastojanju da se dostigne nulta emisija do 2050. godine. (Foto: Pixabay)

Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu

Sunoko, kompanija članica MK Group, pustila je danas u rad biogasno postojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu. Investicijom od preko 9 miliona evra kompanija daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije. (Sunoko, biogasna elektrana u Vrbasu, foto MK Group)

Rio Tinto i Schneider Electric rade na razvoju tržišnog ekosistema

Kompanije Rio Tinto i Schneider Electric potpisale su sporazum o saradnji, čiji je cilj razvoj cirkularnog i održivog tržišnog ekosistema, ističe se u današnjem saopštenju i objašnjava da francuska firma za energetska rešenja postaje kupac metala rudarske kompanije, koji su proizvedeni uz manju emisiju ugljenika. (Foto: Pixabay)

Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji se realizuje prvi privatni projekat vetroparka "Bogoslovec", ukupnog kapaciteta od 36 megavata, sa predviđenom vrednošću investicije od 61 milion evra. Predviđeno je da vetropark bude završen do 2023. godine, a projekat realizuje Erste grupa, kao glavni zajmodavac i agent. Izgradnja prvog privatnog vetroparka u skladu je sa nacionalnom strategijom zemlje o ubrzanju energetske tranzicije sa ciljem da udeo obnovljivih izvora energije u instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije bude 50 odsto do 2024. godine. (Foto: Pixabay)

Ambiciozni planovi energetskog sektora Slovenije

Slovenačka kompanija GEN-I, svojim ambicioznim investicionim planovima namerava da tu zemlju oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva. Kompanija iz grada Krško je deo vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar deo proizvođača električne energije. (U kompaniji navode da je dekarbonizaciju energetike u Sloveniji moguće postići do 2040. godine bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja. Foto: Pixabay)

Ekološka održivost mobilnih telefona

Pet vodećih evropskih mobilnih operatora udružilo je snage kako bi pokrenulo novu metodologiju ocenjivanja mobilnih telefona koja će potrošačima pomoći da prepoznaju ekološki održive uređaje, dok će proizvođače podstaći da smanje uticaj svojih uređaja na životnu sredinu. (Označavanje ekološke ocene mobilnih uređaja počinje u junu i primenjivaće se u 24 evropske zemlje. Foto: Mossy Earth)

Junajted grupa se pridružila inicijativi za smanjenje ugljen-dioksida

Junajted grupa, holandska multinacionalna telekomunikaciona kompanija saopštila je danas da se pridružila inicijativi Naučno zasnovani ciljevi (SBTi), projektu koji ima za cilj da podstakne korporativne akcije koje se odnose na smanjenje emisija ugljen-dioksida u borbi protiv klimatskih promena. (Junajted Grupa se obavezala da će tokom naredna 24 meseca odrediti klimatske ciljeve kompanije i poslati ih na ocenu i odobrenje. Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/6
Poslednja Sledeća