Kompanije

Veliki uspeh NIS-ove aplikacije za plaćanje goriva

Potrošači u Srbiji prepoznali su prednosti korišćenja „Drive.Go“ mobilne aplikacije, pa je tako od momenta lansiranja ove inovativne usluge do danas više od 250.000 potrošača preuzelo ovu aplikaciju za plaćanje goriva. (Foto: NIS)

Istočna Srbija dobija prvi vetropark do kraja godine

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark "Krivača". Izgradnja je počela krajem prošle godine, dok se završetak radova najavljuje za kraj 2023. godine. Krivača je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. (Foto: Pixabay)

U Pančevu dve nove vetroelektrane

Preduzeće Elicio Wind iz Beograda planira da na području grada Pančeva odnosno opština Starčevo i Pančevo izgradi dve vetroelektrane snage do 60 megavata (MW), za koje je predviđeno postavljanje ukupno 11 pojedinačnih stubova vetrogeneratora. (Foto: Pixabay)

EPS planira izgradnju solarnih i vetroelektrana

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analizu mogućeg iskorišćenja lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana. Pored ovog tendera, koji je otvoren do 17. januara. kompanija je u prethodno raspisala još tri takva tendera tendera koji se odnose na ispitivanje mogućnosti izgradnje solarnih eletrana na objektima i zemljištu kojim EPS raspolaže. (Foto: Pixabay)

Kako industrija drži države u šaci: zemlje EU koje se povlače iz međunarodnog ugovora Energetske povelje, plaćaće kompanijama kolosalne odštete

Prema međunarodnom ugovoru Energetske povelje, energetske kompanije ne samo da mogu da krše zakone o zaštiti čovekove okoline, već pri tom imaju i pravo da tuže države pred privatnim sudovima ukoliko one donose ekološke zakone štetne za njihove investicije ili pokušavaju da regulišu cene energije
(ilustracija, Dana 22. novembra 2022. godine, u Mongoliji više od 33 ugovorne strane Ugovora o Energetskoj povelji održale su onlajn sastanak Konferencije Energetske povelje, upravnog tela i tela za donošenje odluka za proces Energetske povelje)

Solarna elektrana na beogradskom aerodromu

Kompanija Belgrade Airport koja upravlja beogradskim aerodromom „Nikola Tesla” pustila je danas u rad solarno postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 1,1 milion kilovat časova zelene električne energije i aerodromu obezbediti električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Održivim poslovanjem Belgrade Airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. (Foto: Belgrade Airport)

Folksvagen otvara prvu fabriku baterija za električna vozila

Vodeći nemački proizvođač aubomobila Folksvagen (VW) počeo je radove na svojoj prvoj fabrici baterija za električne automobile, lociranoj u centralnoj Nemačkoj, sa planovima da ih još izgradi u budućnosti. Nove fabrike gradiće se u Evropi i Severnoj Americi, saopštio je ovaj automobilski gigant, uz najavu da će zaposliti do 20.000 ljudi u svojoj novoj kompaniji za proizvodnju baterija "PowerCo". (Nova fabrika bi trebalo da počne sa proizvodnjom baterija i vozila 2025. godine. Foto: Pixabay)

Solarni paneli na najvećoj maloprodajnoj mreži naftnih derivata

Kompanija NIS otpočela je postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na svojim benzinskim stanicama. U okviru prve faze ovog projekta solarni paneli će biti postavljeni na osam NIS Petrol i Gasprom maloprodajnih objekata širom Srbije. (Foto: NIS)

Prvi agrosolarni projekat na Balkanu

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom Pauer Čajna (PowerChina), kompanije Fintel Energija i MK Grup (Group) zvanično su počele realizaciju zajedničkog projekta Agrosolar u Kuli čija je investiciona vrednost 340 miliona evra, saopštila je danas kompanija MK Grup i najavila izgradnju pilot solarnog parka u naredna tri meseca. Agrosolar je, kako je navedeno u saopštenju, prvi projekat ovog tipa na Balkanu i najveći u Evropi, i prostiraće se na 770 hektara. (Foto: Pexels)

Električni automobili će se proizvoditi u Kragujevcu

Potpisivanjem ugovora sa jednom od najvećih multinacionalnih korporacija za proizvodnju električnih automobila, kompanijom Stelantis, koja pod svojim okriljem okuplja neke od najprestižnijih auto-brendova kao što su italijanski Fijat i američka Krajsler grupa, uz francuski Sitroen i Pežo, koji su pripojeni pre dve i po godine, zvaničnici Srbije su nagovesili početak nove ere u investiranju i razvoju domaće automobilske industrije. Ugovor se naime odnosi na finansiranje proizvodnje električnih automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, koja bi trebalo da počne 2024. godine. (Foto: Stellantis.com)

Prva Prethodna
1/8
Poslednja Sledeća