Kompanije

Ambiciozni klimatski ciljevi Coca-Cola HBC

Kompanija Coca-Cola HBC saopštila je da će emisiju gasova s efektom staklene bašte svesti na neto nulu u celom lancu vrednosti do 2040. godine. Kroz postojeće ciljeve, kompanija će do kraja ove decenije smanjiti svoju emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 25 odsto, a u narednoj dekadi za još 50 procenata. (Foto: Coca-Cola HBC)

ABB lansirao najbrži punjač za električna vozila na svetu

ABB je lansirao inovativni all-in-one punjač za električna vozila koji pruža najbrže iskustvo punjenja na tržištu. Punjač može da osigura100 kilometara dometa za manje od tri minuta i jedini je punjač na tržištu na kojem se može vršiti punjenje do četiri vozila istovremeno, ističu u ovoj kompaniji. (Foto: Pixabay)

Telenor reciklirao 100.000 telefona

Kompanija Telenor saopštila je danas da je, zahvaljujući programu reciklaže, za četiri meseca prikupljeno više od pet tona elektronskog otpada i reciklirano više od 100.000 mobilnih telefona. Svi građani koji su na ovaj način ekološki odložili svoj stari uređaj dobili su vaučer za kupovinu novog, bez obzira na to da li su korisnici Telenor mreže. (Foto: Pixabay)

Kompanije vide perspektivu u solarnim sistemima za sopstvenu potrošnju

Bugarska grupa za solarnu energiju Solarpro Holding i kompanija za proizvodnju decentralizovanih solarnih fotonaponskih postrojenja GreenYellow, sa sedištem u Francuskoj, ušle su u strateško partnerstvo sa ciljem da investiraju u velike solarne elektrane za vlastitu potrošnju u Istočnoj Evropi, saopštile su dve kompanije. (Prvo solarno postrojenje na kome rade proizvodiće 5.300 megavat-časova obnovljive energije godišnje. Foto: Pixabay)

Smirnov: Nastavljamo razvojne projekte u punom kapacitetu

„Prošle godine smo u poslovanju imali dva udarca - pad cena nafte i pandemiju. U takvim uslovima kompanije obično idu na smanjenje troškova i optimizaciju poslovanja i uglavnom se fokusiraju na kor biznis. Međutim, iako smo smanjivali budžet, mi nismo odustali od strateškog opredeljenja i od projekata koje kontinuirano realizujemo već godinama i po kojima smo prepoznatljivi. Zato smo u društveno odgovorne projekte u 2020. godini uložili više od 290 miliona dinara, a prioritet je bila podrška zdravstvenim ustanovama i obrazovnom sistemu“, kaže Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, u intervjuu za Magazin Biznis.

General Electric postavlja ambiciozniji klimatski cilj na predlog akcionara

General Electric, američki industrijsko - eneregetski gigant i jedna od najvećih kompanija na svetu najavljuje da će zaustaviti gasove sa efektom staklene bašte proizvedene upotrebom njenih proizvoda na globalnom nivou, uključujući na hiljade turbina na fosilno gorivo i mlaznih motora koji se koriste širom sveta, u nastojanju da se dostigne nulta emisija do 2050. godine. (Foto: Pixabay)

Sunoko otvorio biogasno postrojenje u Vrbasu

Sunoko, kompanija članica MK Group, pustila je danas u rad biogasno postojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu. Investicijom od preko 9 miliona evra kompanija daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije. (Sunoko, biogasna elektrana u Vrbasu, foto MK Group)

Rio Tinto i Schneider Electric rade na razvoju tržišnog ekosistema

Kompanije Rio Tinto i Schneider Electric potpisale su sporazum o saradnji, čiji je cilj razvoj cirkularnog i održivog tržišnog ekosistema, ističe se u današnjem saopštenju i objašnjava da francuska firma za energetska rešenja postaje kupac metala rudarske kompanije, koji su proizvedeni uz manju emisiju ugljenika. (Foto: Pixabay)

Prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji se realizuje prvi privatni projekat vetroparka "Bogoslovec", ukupnog kapaciteta od 36 megavata, sa predviđenom vrednošću investicije od 61 milion evra. Predviđeno je da vetropark bude završen do 2023. godine, a projekat realizuje Erste grupa, kao glavni zajmodavac i agent. Izgradnja prvog privatnog vetroparka u skladu je sa nacionalnom strategijom zemlje o ubrzanju energetske tranzicije sa ciljem da udeo obnovljivih izvora energije u instaliranim kapacitetima za proizvodnju električne energije bude 50 odsto do 2024. godine. (Foto: Pixabay)

Ambiciozni planovi energetskog sektora Slovenije

Slovenačka kompanija GEN-I, svojim ambicioznim investicionim planovima namerava da tu zemlju oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva. Kompanija iz grada Krško je deo vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar deo proizvođača električne energije. (U kompaniji navode da je dekarbonizaciju energetike u Sloveniji moguće postići do 2040. godine bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja. Foto: Pixabay)

Prva Prethodna
1/7
Poslednja Sledeća