Kompanije

Održiv razvoj u prehrambenoj industriji

Korporativna odgovornost i održivo poslovanje imaju dugu tradiciju u kompaniji Dr. Oetker (dr Etker). Težnja kompanije je da zajedno sa potrošačima kreira najbolja iskustva uživanja u hrani, ali i da omogući zdrav i održiv način života, kako bi se sačuvala planeta za buduće generacije. (Foto: Pexels)

Pandora koristi samo reciklirano srebro i zlato

Danska kompanija za proizvodnju nakita, Pandora, prestaje da koristi srebro i zlato iz rudnika, i isključivo će se oslanjati na reciklirane plemenite materijale za koje se troši manje energije i resursa. (Foto: Unsplash)

NIS i Banka Poštanska štedionica predstavili svoje digitalne usluge

Kompanija NIS i Banka Poštanska štedionica predstavile su danas na benzinskoj stanici „Novi Beograd“ zajednički portfolio digitalnih usluga koje su tokom poslednjih pet godina značajno doprinele unapređenju korisničkog iskustva na maloprodajnim objektima NIS-a. Inovativni projekti omogućili su jednostavna, brza i pouzdana rešenja prilikom plaćanja proizvoda i usluga na više od 300 NIS Petrol i Gasprom benzinskih stanica širom Srbije. (Foto: NIS)

Kineska kompanija planira da proizvodi zeleni vodonik u Boru

Kineska kompanija „Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana je da sa Ziđin majning grupom, koja već posluje u Srbiji, gradi hibridno postrojenje, solarnu i vetroelektranu u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik. Tim povodom, početkom meseca su vođeni razgovori sa predstavnicima srpske Vlade u Kini, a nakon prošlonedeljnog sastanka predstavnika kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables" i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, izneto je očekivanje da bi saradnjom sa kineskom kompanijom, Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta. (Foto: Unsplash)

Pošta uvodi elektrovozila

Delegacija Pošte Srbije prezentovala je na međunarodnoj konferenciji Go Green u Estoniji pravce sprovođenja redukcije emisije ugljen-dioksida (CO2) u javnom preduzeću "Pošta Srbije" i najavila ugradnju solarnih panela u najvećim logističkim centrima Pošte širom Srbije. (Foto: Unsplash)

Veliki uspeh NIS-ove aplikacije za plaćanje goriva

Potrošači u Srbiji prepoznali su prednosti korišćenja „Drive.Go“ mobilne aplikacije, pa je tako od momenta lansiranja ove inovativne usluge do danas više od 250.000 potrošača preuzelo ovu aplikaciju za plaćanje goriva. (Foto: NIS)

Istočna Srbija dobija prvi vetropark do kraja godine

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark "Krivača". Izgradnja je počela krajem prošle godine, dok se završetak radova najavljuje za kraj 2023. godine. Krivača je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. (Foto: Pixabay)

U Pančevu dve nove vetroelektrane

Preduzeće Elicio Wind iz Beograda planira da na području grada Pančeva odnosno opština Starčevo i Pančevo izgradi dve vetroelektrane snage do 60 megavata (MW), za koje je predviđeno postavljanje ukupno 11 pojedinačnih stubova vetrogeneratora. (Foto: Pixabay)

EPS planira izgradnju solarnih i vetroelektrana

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za analizu mogućeg iskorišćenja lokacija za izgradnju solarnih i vetroelektrana. Pored ovog tendera, koji je otvoren do 17. januara. kompanija je u prethodno raspisala još tri takva tendera tendera koji se odnose na ispitivanje mogućnosti izgradnje solarnih eletrana na objektima i zemljištu kojim EPS raspolaže. (Foto: Pixabay)

Kako industrija drži države u šaci: zemlje EU koje se povlače iz međunarodnog ugovora Energetske povelje, plaćaće kompanijama kolosalne odštete

Prema međunarodnom ugovoru Energetske povelje, energetske kompanije ne samo da mogu da krše zakone o zaštiti čovekove okoline, već pri tom imaju i pravo da tuže države pred privatnim sudovima ukoliko one donose ekološke zakone štetne za njihove investicije ili pokušavaju da regulišu cene energije
(ilustracija, Dana 22. novembra 2022. godine, u Mongoliji više od 33 ugovorne strane Ugovora o Energetskoj povelji održale su onlajn sastanak Konferencije Energetske povelje, upravnog tela i tela za donošenje odluka za proces Energetske povelje)

Prva Prethodna
1/8
Poslednja Sledeća