Kompanije

IBM podiže lestvicu u dostizanju klimatske neutralnosti

IBM, američka multinacionalna tehnološka kompanija je najavila da će postići nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, što je čak dve decenije ranije od globalno prihvaćenog roka definisanog Pariskim klimatskim sporazumom. Ovako ambiciozan cilj potvrđuje nastavak višedecenijske borbe za rešavanje globalne klimatske krize i postići će se sveobuhvatnijim pristupom smanjenju emisija i većom upotrebom čiste energije u više od 175 zemalja u kojima IBM posluje, saopštila je ta kompanija. (foto: Investorschampion.com)

Ford u Evropi pokreće fabriku električnih automobila

Američka kompanija Ford pridružila se nizu ključnih aktera u auto-industriji koji su najavili skori prelazak na proizvodnju isključivo električnih automobila. Ford je najavio da će njegov evropski ogranak brzo početi da rastavlja vozila koja koriste fosilna goriva. Do 2026. kompanija će se sasvim preorjentisati na isporuku električnih i priključnih hibridnih modela, a 2030. godina je ona u kojoj će svi Fordovi putnički automobili raditi samo na baterije. (Plan Forda je da obezbedi redovnu zaradu u Evropi, ali i da udovolji zahtevima EU u pogledu smanjenja štetnih emisija. Foto: ford.com)

Lansirana nova serija Absolut votke u održivim staklenim flašama

Kompanija Absolut izbacila je na tržište ograničenu seriju svoje čuvene votke, u flašama u kojima je 60 odsto stakla dobijeno reciklažom. Kako prenose britanski mediji, flaše u toj za 2021. godinu limitiranoj seriji su do sada “najodrživija“ Absolutova staklena ambalaža. (foto: Održivost je u prvom planu dizajna najnovije limitirane bočice Absolut votke, slrmag.co.uk)

BMW uvodi u proizvodnju solarni aluminijum

Nemački auto gigant BMW grupa počinje da koristi aluminijum dobijen solarnom energijom. Promene u proizvodnji komponenti za automobile omogućiće ovoj kompaniji da izbegne približno 2,5 miliona tona emisije ugljen-dioksida tokom narednih deset godina. Sem toga, plan je da se do 2030. godine značajno poveća procenat recikliranih sirovina, saopštila je ova nemačka kompanija. (foto: Izlazak na tržište BMW M5 CS modela na proleće ove godine vrhunac je među inovacijama nemačke kompanije. BMW grupa)

Vestas proizvodi vetroturbine iz energije biogasa

Pogon za proizvodnju vetroturbina danske kompanije Vestas, na južnoj obali Engleske, snabdevaće se električnom energijom dobijenom iz biogasa, koji kao ekološki prihvatljiv energent koristi britanska kompanija Blek Dog Biogas (Black Dog Biogas). Ovo partnerstvo predstavlja dobar primer kako veliki biznis prihvata ideju “cirkularne ekonomije”. (foto: Biogasna elektrana može da zadovolji oko 80 posto potreba fabrike Vestas, uz još 1.200 domova, logicsolutions.com)

KLM: Prvi let na održivi sintetički kerozin

Holandska avio kompanija KLM je krajem prošlog meseca na letu od Amsterdama do Madrida obavila prvi let u istoriji sa održivim sintetičkim kerozinom, saopšteno je u ponedeljak tokom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu održanoj u Hagu, koji je administrativni centar Holandije. (foto: Gorivo je proizvedeno na bazi ugljen-dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vetra. Izvor: KLM)

Kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji uz NIS

U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa“Energija znanja“. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana i namenjena učenicima svih smerova ove škole.

Škotski viski iz podvodnih turbina

Škotska realizuje niz zanimljivih projekata usmerenih na korišćenje energije mora. Nova Innovation, vodeća svetska kompanija koja koristi snagu plime i oseke za dobijanje električne energije, najavljuje realizaciju projekta koji će omogućiti proizvodnju čuvenog škotskog viskija iz električne energije stvorene u podvodnim turbinama. (foto: Ukoliko sve bude išlo po planu, projekat bi mogao biti pokrenut do 2022. godine, Pixabay)

Empajer stejt bilding je sada zeleni oblakoder

Svet je postao malo zeleniji ove godine kada su zaživela svetla Empajer stejt bilding-a (Empire State Building) čuvenog oblakodera na zapadnoj strani Pete avenije u Njujorku. Ovo 443 metra visoko zdanje sa 102 sprata, uz još 13 drugih poslovnih zgrada u vlasništvu iste kompanije pokreće isključivo energija vetra. (foto: Simbol Njujorka sada je u potpunosti energetski efikasan, Pixabay)

EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini

Epidemija korona virusa nije zaustavila ulaganja u "Elektroprivredi Srbije". Sve je više gradilišta i započetih projekata. Samo u prošloj godini investicije su dostigle gotovo pola milijarde evra, a u poslednjih pet godina razvojni projekti bili su vredni oko dve milijarde evra. EPS namerava da unapredi postojeće termoelektrane, hidroelektrane, rudarsku mehanizaciju, otvara savremene kopove i izgradi nove "zelene" elektrane, saopštila je ta kompanija. (Među najznačajnijim projektima je izgradnja novog bloka snage 350 megavata u Kostolcu od 618 miliona dolara, kao prvi veliki kapacitet za proizvodnju električne energije koji EPS gradi posle tri decenije. Foto: EPS)

Prva Prethodna
1/3
Poslednja Sledeća