Kompanije

Hajneken se fokusira na zaštitu vodnih resursa Srbije

Kompanija Hajneken (Heineken) Srbija ističe u današnjem saopštenju da je, kroz strategiju održivog poslovanja "Stvaramo bolji svet“, usredsređena na zaštitu vodnih resursa i naglašava da njen sveobuhvatni program "Svaka kap je bitna“ počiva na principima upotrebe vode, cirkularne ekonomije i odgovornog upravljanja vodom. (U Hajneken Srbija navode da je kompanija tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa za 75 odsto. Foto: valtech.com)

Orsted: Vetropark u Severnom moru za proizvodnju zelenog vodonika

Danska energetska kompanija Orsted, planira da razvije jedno od najvećih svetskih postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika i priobalni vetropark u blizini holandsko-belgijske obale Severnog mora, namenjenih snabdevanju industrije u tim zemljama, saopštila je ta kompanija. (Očekuje se da bi postrojenje za dobijanje zelenog vodonika moglo godišne da da proizvede oko 116.000 tona ovog održivog goriva do 2030. godine. Foto: Orsted)

PayPal: Cilj je klimatska neutralnost do 2040.

Američka kompanija PayPal, koja upravlja jednom od najvećih globalnih platformi za digitalna plaćanja, namerava da postane klimatski neutralna do 2040. godine. Na ovaj način PayPal se pridružuje američkom Amazonu i kompaniji Best Bay, koje su se obavezale da će u istom periodu prestati sa emitovanjem gasova sa efektom staklene bašte. (Blumberg ocenjuje da ovakve poteze mahom iniciraju investitori i kupci, koji forsiraju kompanije da pronađu načine na smanje svoj uticaj na klimatske promene. Foto: PayPal)

Rešenje za snabdevanje obnovljivom energijom bez obzira na vremenske prilike

Istraživačko razvojni projekat koji su pokrenule švajcarska energetska kompanija MET grupa (MET Group), mađarska termoelektrana Dunamenti (Dunamenti Power Plant), i IT kompanija Navitasoft treba da omogući sigurno snabdevanje obnovljivom energijom i kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju. U pitanju je razvoj softverskog rešenja za razvoj agregata, koji će omogućiti korišćenje obnovljive električne energije u periodu kada je proizvodnja opravdano manja. (Projekat se odnosi na instalaciju baterije od četiri megavata, koja će se postaviti na lokaciji termoelektrane Dunamenti u mestu Sašalombata u Mađarskoj. Foto: shutterstock)

Starbaks kafa po zelenim standardima

Američka kompanija Starbaks (Starbucks), koja je ujedno i najveći lanac kafeterija na svetu sa sedištem u Sijetlu, najavljuje da će svoju prepoznatljivu kafu proizvoditi bez štetne emisije ugljen-dioksida, što se očekuje do kraja decenije. (Ovaj potez američke kompanije u skladu je sa početkom prošle godine predstavljenim održivim ciljevima. Foto: Starbucks)

Nacionalna avio kompanija smanjuje potrošnju goriva i emisiju gasova

U okviru aktivnosti koje sprovodi sa ciljem zaštite životne sredine, Er Srbija (Air Serbia) je uvela mobilnu aplikaciju “SkyBreathe” kako bi smanjila potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Aplikacija je namenjena letačkom osoblju nacionalne avio kompanije. (Er Srbija je tokom 2019. godine uspela da smanji emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona. Foto: Air Serbia)

Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu uspešno završena

Kompanija NIS uspešno je završila projekat dodatne modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu u okviru koje su izvedeni radovi na čišćenju, reviziji i sanaciji opreme, kao i investicioni projekti na većini procesnih postrojenja. Ukupna vrednost radova koji će omogućiti unapređenje efikasnosti proizvodnih procesa u rafineriji iznosila je 800 miliona dinara. (Tokom radova, tržište je uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u ranijem periodu. Foto: NIS)

Najveća poljska naftna kompanija uvodi digitalna rešenja kako bi izbegla gubitke

Najveća poljska naftna i gasna kompanija u državnom vlasništvu PGNiG najavljuje testiranje sistema za kontrolu potrošnje električne energije u svojim proizvodnim procesima u realnom vremenu, kako bi se izbegli gubici energije. To će biti omogućeno korišćenjem industrijskog Interneta stvari (IIoT), tehnologije koja će se koristiti za daljinsko očitavanje podataka sa električnih brojila i upravljanje uređajima koji troše električnu energiju. (Rešenje je osmislila poljska startap kompanija TruBlu. Foto: envuetelematics.com)

Nestle: Fabrika u Surčinu dnevno prečisti 65.000 litara vode

Kompanija Nestle je danas saopštila da njena fabrika u Surčinu svakog dana prečisti 65.000 litara vode i učini je bezbednom za korišćenje. (Nestle u Srbiji ima najsavremenije postrojenje za preradu otpadnih voda, što je omogućilo da se prošle godine prečisti 24.000 kubnih metara vode. Foto: Nestle.rs)

Zelene obveznice kompanije Epl

Američka multinacionalna tehnološka kompanija Epl (Apple), koja ima za cilj da do kraja decenije ostvari potpunu neutralizaciju ugljenika je tokom prošle godine uložila 2,8 milijardi dolara, dobijenih kroz zelene obveznice, u 17 projekata obnovljivih izvora energije. Ovaj iznos je deo ukupnih sredstava u vrednosti od 4,7 milijardi dolara, koliko je kompanija sakupila za zaštitu klime kroz prodaju ovih obveznica, tako da u samom Epl-u kažu da je čista energija dobar posao. (Epl je i jedan od najvećih izdavača zelenih obveznica u privatnom sektoru na globalnom nivou. Foto: medium.com)

Prva Prethodna
1/5
Poslednja Sledeća