Održiv razvoj u prehrambenoj industriji

Autor:   BM

Korporativna odgovornost i održivo poslovanje imaju dugu tradiciju u kompaniji Dr. Oetker (dr Etker). Težnja kompanije je da zajedno sa potrošačima kreira najbolja iskustva uživanja u hrani, ali i da omogući zdrav i održiv način života, kako bi se sačuvala planeta za buduće generacije. (Foto: Pexels)

“Prehrambena industrija snosi veliku odgovornost i ima veliki potencijalni uticaj na pozitivne promene. Kompanija Dr. Oetker ujedinjuje aktivnosti koje donose unapređenja za potrošače, zaposlene, životnu sredinu i društvo u celom svetu. Svojim aktivnostima koje obuhvataju ekonomske, ekološke i socijalne ciljeve Dr. Oetker odgovorno sprovodi ciljeve održivosti u dimenzijama „Naša planeta“, „Naša hrana“ i „Naša kompanija“, istakao je Sanjin Laganin, generalni direktor kompanije Dr. Oetker Srbija.

Održiv razvoj u prehrambenoj industriji
(Foto: Pexels)

Za zdravu životnu sredinu

Klimatski neutralna Evropa je cilj koji je postavila Evropska unija koji treba da se dosegne do 2050. godine sa nultom emisijom ugljen-dioksida u atmosferi.  Dr. Oetker povelja održivog razvoja daje doprinos ovom cilju i u tom pravcu, kompanija ističe da je već smanjila emisiju štetnih gasova za 40 odsto korišćenjem zelene energije od 2021. godine, navodeći da i dalje planira investicije u obnovljive izvore.

U kompaniji ističu da prate društvene i ekološke aspekte svojih sirovina, sa namerom da se do 2025. uspostave lanci snabdevanja bez krčenja šuma za papir, šećer, palmino ulje i kakao prah. Otpad se reciklira, a cilj je da se do 2025. godine stvore uslovi za korišćenje samo one ambalaže koja se može reciklirati.Takođe, u istom roku je planirano smanjenje organskog otpada.

Dr. Oetker koristi isključivo održive sirovine za palmino ulje i kakao prah od 2022. godine, sertifikovane od strane Rainforest Alliance (Reinforest Alajans) i RSPO. Oznaka žabice na proizvodima garantuje poštovanje ekoloških i ljudskih prava u proizvodnji. Neprofitna organizacija Rainforest Alliance se bori za očuvanje šuma, biodiverziteta, ljudskih prava i suzbijanje klimatskih promena.

Palmino ulje u Dr. Oetker proizvodima je RSPO sertifikovano, što znači da se proizvodi na plantažama pod kontrolom nezavisnih tela koja sprečavaju seču prašuma i poštuju prava radnika. Cilj je uspostaviti red u proizvodnji palminog ulja i osigurati održivost lanca snabdevanja, navode u ovoj kompaniji ističući da su sve aktivnosti koje se sporovode deo Dr. Oetkerove posvećenosti održivom poslovanju, sa ciljem postizanja klimatski neutralne proizvodnje i očuvanja okoline.

Održiv razvoj u prehrambenoj industriji
(Foto: Unsplash)

Za zdravu hranu

S obzirom na to da namirnice koje danas koristimo značajno utiču na budućnost planete, živote i zdravlje ljudi, kompanija Dr. Oetker ima cilj da do 2025. obezbedi potpunu transparentnost nutritivnih vrednosti i sastojaka sadržanih u svojim proizvodima i da smanji sadržaj šećera od 10 do 15 procenata u recepturama proizvoda. Dr. Oetker proizvodi ne sadrže transmasne kiseline, a u kompaniji navode da to takođe govori u prilog unapređenja nutritivnih vrednosti i sadržaja proizvoda.

Za održivu budućnost

Više od 17.000 zaposlenih širom sveta stoji iza Dr. Oetker uspeha i doprinosi  održivijoj budućnosti. Dr. Oetker je posvećen korporativnoj kulturi zasnovanoj na komunikaciji sa poštovanjem, u bezbednom radnom okruženju, uz zaposlene  najrazličitijih profila, verujući da takav pristup vodi ka većoj kreativnosti, inovativnosti i održivosti.

Ciljevi kompanije, u pogledu njenih zaposlenih su da se omogući bezbedno radno okruženje, osigura pravo na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja, garantuje jednakosti, uz nultu toleranciju za svaku vrstu diskriminacije i uznemiravanja.

Od početka 2023. godine, nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja (German Supply Chain Due Diligence Act) takođe se primenjuje i na sve ostale lokacije unutar Dr. Oetker grupe, navode u toj kompaniji, ističući da je namera Zakona da afirmiše poštovanje ljudskih prava na međunarodnom nivou.

U Srbiji, kroz višegodišnju podršku takmičenju studenata Ekotrofelija, koje za krajnji cilj ima razvoj proizvoda koji su ekološki opravdani, Dr. Oetker ističe svoju posvećenost održivom razvoju i podržava nove generacije stručnjaka u pronalaženju inovativnih rešenja koja će doprineti zaštiti životne sredine i promovisati ekološki odgovornu potrošnju.

Izvor: Sveonovcu.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...