Pandora koristi samo reciklirano srebro i zlato

Autor:   BM

Danska kompanija za proizvodnju nakita, Pandora, prestaje da koristi srebro i zlato iz rudnika, i isključivo će se oslanjati na reciklirane plemenite materijale za koje se troši manje energije i resursa. (Foto: Unsplash)

Danska Pandora odlučila se za pionirski potez u svojoj industriji tako da će ubuduće koristiti srebro i zlato iz starog nakita, elektronike ili otpada iz industrije, jer takvi reciklirani plemeniti metali nisu ništa lošiji od onih koji stižu direktno iz rudnika. Pored toga što se ne gubi kvalitet, reciklažom se štedi energija, resursi i smanjuju emisije ugljen-dioksida.

Pandora je inače najveća svetska kopanija za proizvodnju nakita sa godišnjom proizvodnjom bećom od sto miliona komada, zbog čega se i svrstava u grupu velikih potrošača plemenitih metala. U prilog tome i podatak da svake godine Pandora kupi oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata. Međutim, količina sirovina koja se koristi u proizvodnji ima svoju negativnu stranu, kada je reč o očuvanju životne sredine. Prema izveštaju kompanije, Pandorin lanac snabdevanja je u 2022. proizveo preko 264 hiljade tona ugljen-dioksida.

U tom pogledu, odluka o prelasku na reciklirane plemenite metale smanjiće potrošnju energije i materijala, uključujući i oslobođene količine gasova koji zagrevaju planetu.

Pandora koristi samo reciklirano srebro i zlato
(Foto: Pexels)

Iz Pandore su u ranijem saopštenju naveli da reciklaža srebra smanjuje karbonski otisak za 66 odsto u poređenju sa njegovim rudarenjem. Reciklaža zlata ostvaruje još impresivnije rezultate, jer su štetne emisije oko 99 odsto niže nego što su u slučaju kopanja ovog plemenitog metala.

Kroz snabdevanje recikliranim materijalima, Pandora će izbeći oslobađanje oko 58 hiljada tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou. Kako navodi kompanija, to je jednako karbonskom otisku potrošnje električne energije u 11.000 domaćinstava, ili vožnji 6.000 automobila oko sveta. 

Pandora koristi samo reciklirano srebro i zlato
(Foto: Pexels)

„Plemeniti metali mogu da se recikliraju zauvek, bez ikakvog gubitka kvaliteta”, izjavio je izvršni direktor Pandore, Aleksander Lacik.

Prema njegovim rečima, srebro koje je izrudareno i pre nekoliko vekova ima isti kvalitet I danas, a unapređeni proces reciklaže može znatno da smanji karbonski otisak industrije proizvodnje nakita.

Srebro i zlato su najkorišćeniji plemeniti metali u Pandorinom poslovanju.

Kompanija je 2020. sebi zacrtala cilj da će se do 2025. godine isključivo snabdevati  recikliranim srebrom i zlatom.

Međutim, zahvaljujući snažnim naporima snabdevača, već 2023. čak 97 odsto srebra i zlata, koje je nabavljeno za Pandorin nakit, bilo je reciklirano. Pandora očekuje da će se udeo recikliranih plemenitih metala popeti na 100 odsto u drugoj polovini 2024. godine.

Izvor: Klima101.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...