Istočna Srbija dobija prvi vetropark do kraja godine

Autor:   BM

U partnerskom projektu, kompanija MK Group i slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund ulažu 155 miliona evra u vetropark "Krivača". Izgradnja je počela krajem prošle godine, dok se završetak radova najavljuje za kraj 2023. godine. Krivača je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i prostiraće se na 56 kvadratnih kilometara na teritoriji opštine Golubac. (Foto: Pixabay)

Sa kapacitetom od 105,6 megavata (MW) i 22 vetroturbine, vetropark “Krivača” godišnje će proizvoditi 310 gigavat-sati (GWh) zelene električne energije i doprineti smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

Kapacitet vetroparka je takav da može da zadovolji potrebe oko 75.000 domaćinstava.

Povodom realizacije projekta, generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, je rekao da ta kompanija godinama unazad ulaže u obnovljive izvore energije, i da u skladu sa dugoročnom  strategijom planira dalje širenje u ovoj oblasti.

“Kroz samostalna i partnerska ulaganja radimo na razvoju projekata korišćenja energije vetra ukupnog kapaciteta preko 320 megavata (MW), kao i solarne energije kapaciteta 660 megavata (MW), što su investicije vredne blizu milijardu evra planirane u narednih pet godina”, istakao je Janoković.

Istočna Srbija dobija prvi vetropark do kraja godine
Vetropark Krivača - temelj

Kao najveći investicioni fond za obnovljive izvore energije u regionu, Alfi Green Energy Fund ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana u celoj jugoistočnoj Evropi.

Direktor ALFI Renewables, Suvad Bajrić uveren je da će razvojni projekti koji se preduzimaju    doprineti dekarbonizaciji i većoj sigurnosti u snabdevanju zelenom energijom.

Vetroturbine koje će biti instalirane u "Krivači" isporučiće nemačka Nordex grupa, jedan od najvećih svetskih proizvođača, čiji je ovo prvi projekat u Srbiji.

Ovo je ujedno prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji uključuje komercijalni ugovor o kupovini električne energije (PPA - power purchase agreement), a zaključen je sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO.

Kompanija AXPO se uključila u ovaj projekat jer u tome vidi svoj doprinos unapređenju  energetske tranzicije i borbi protiv klimatskih promena, ali i zbog sve prisutnijeg interesovanja kompanija da dugoročno kupuju električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Vetropark "Krivača" jedan je u nizu koji treba doprinese realizaciji strategije Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto. Istovremeno predstavlja i dodatan zamajac u regionalnoj tranziciji ka zelenoj energiji.

Tagovi: Vetropark, Krivača, Istočna Srbija, Golubac, MK Group, zelena energija, električna energija, Balkanmagazin, Energetika, slovenački investicioni fond Alfi Green Energy Fund

Izvor: Fonet

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...