Kineska kompanija planira da proizvodi zeleni vodonik u Boru

Autor:   M.Ž.

Kineska kompanija „Shanghai Fengling Renewables" zainteresovana je da sa Ziđin majning grupom, koja već posluje u Srbiji, gradi hibridno postrojenje, solarnu i vetroelektranu u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik. Tim povodom, početkom meseca su vođeni razgovori sa predstavnicima srpske Vlade u Kini, a nakon prošlonedeljnog sastanka predstavnika kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables" i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, izneto je očekivanje da bi saradnjom sa kineskom kompanijom, Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik tog energenta. (Foto: Unsplash)

Za Shanghai Fengling Renewables šira javnost saznala je kada se 4. novembra premijerka Srbije Ana Brnabić sastala sa predstavnicima te, ali i velikih kineskih kompanija Huawei, CCCC i CRBC, tokom boravka u Šangaju.

Sa predstavnicima Shanghai Fengling Renewables, premijerka je tada razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa fokusom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uoči proteklog vikenda, u Beogradu je održan sastanak predstavnika Shanghai Fengling Renewables i ministarke energetike Dubravke Đedović, a posle tog susreta je iz resornog ministarstva saopšteno da je ta kompanija zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, naročito zelenog vodonika.

zeleni vodonik
Investicijom vrednom oko dve milijarde evra iskoristio bi se potencijal energije vetra i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije. (Foto: Unsplash)

Investicija vredna oko dve milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je istakla da bi strateška saradnja sa  kineskom kompanijom Shanghai Fengling Renewables, kroz njeno partnerstvo sa Ziđin majning grupom, omogućilo Ziđinu smanjenje troškova. Ministarka Đedović je takođe rekla u petak da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra za razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije je istakla da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristio potencijal energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

Prema njenim rečima, plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata.

Planirano je da kompletnu proizvodnju električne energije preuzme Ziđin dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

Ministarka Đedović Handanović je objasnila da bi se, pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje.

Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva.

zeleni vodonik
Obnovljiva energija koristila bi se za proizvodnju vodonika, skladišta zelene energije, sa proizvodnim
kapacitetom od 30.000 tona godišnje. 
(Foto: Pexels)

Transformacija energetskog sektora Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović je podsetila da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije, zbog čega su potrebne kompanije koje primenjuju najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti, kako bi se išlo u korak sa svetom u transformaciji i dekarbonizaciji energetskog sektora.

“Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije u kojoj želimo da dostignemo 45 odsto udela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije do 2030. godine punim korišćenjem svojih prirodnih potencijala”, precizirala je resorna ministarka.

Dodala je da države članice EU planiraju ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, energenta budućnosti, koji treba da zameni fosilna goriva. Ukazala je i na to da će se tražnja za vodonikom u razvijenim evropskim zemljama značajno povećavati s obzirom da njihove planove o vodoničnoj infrastrukturi.

“Mnoge razvijene evropske zemlje planiraju značajan uvoz vodonika koji će im nedostajati najpre u industrijskim procesima, pa bi Srbija realizacijom ovog projekta potencijalno mogla da postane značajan izvoznik vodonika u te države”, rekla je Đedović Handanović.

Predstavnici kompanije "Shanghai Fengling Renewables" predstavili su inovativne projekte koje razvijaju u Kini i svetu, kao i predloge za uspostavljanje saradnje sa institucijama i preduzećima u Srbiji u oblasti proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), skladištenja energije i primene vodonika čija će globalna tražnja intenzivno rasti u narednim godinama i decenijama.

Kompanija "Shanghai Fengling Renewables" već je registrovala firmu u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji ovog projekta, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

zeleni vodonik
Cilj Srbije je da energetskom tranzicijom dostigne 45 odsto udela obnovljivih izvora energije u proizvodnji
električne energije do 2030. godine. 
(Foto: Unsplash)

Smederevska železara i vodonik

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom posete Kini, koja je okončana u ponedeljak 6. novembra,  i posle susreta sa kineskim predsednikom Si Đipingom izjavila da je kineski predsednik nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine poseti Srbiju.

Premijerka je istovremeno najavila i nove kineske investicije.

Naime, posle sastanka sa predstavnicima Hbisa naglasila je da je budućnost smederevske železare potpuno bezbedna i da vlasnik kompanije grupa Hbis ima jasne planove za dodatne investicije.

Kako je istakla, sledeći fokus drugog kruga investicija u Železari Smederevo je energetska efikasnost i zelena tranzicija.

"Takođe planiraju da deo Železare radi na vodonik, što je ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova", rekla je premijerka Brnabić.

Kineske kompanije sve više ulažu u OIE u Srbiji

Srpska kompanija AVR Solar Park Istok i kineska kompanija PowerChina nedavno su potpisale memorandum o razumevanju za izgradnju solarne elektrane jačine do 150 megavata u Beloj Palanci.

Ovo nije jedini projekat kineske kompanije PowerChina u obnovljive izvore energije u Srbiji. Naime, kompanija CWP Europe i kineska kompanija PowerChina gradiće zajednički vetropark "Vetrozelena" na teritoriji Pančeva jačine 300 megavata, čija će snaga moći da zadovolji potrebe za energijom čak 200.000 domaćinstava. Memorandum o razumevanju potpisan je u aprilu ove godine.

Izvor: MRE, Bloombergadria.com

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...