Umetnost i kultura

Nikita Mihalkov o filmu „Smrt Staljina“

U novom izdanju autorskog programa "Besogon TV" poznati ruski reditelj Nikita Mikhalkov govori o filmu "Smrt Staljina" - gde je razgraničenje između groteskne, crne komedije i ismevanja istorije?

Laboratorija za kreativce - Mejkers spejs

Mejkers spejs, laboratorija opremljena modernim alatima poput 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica u kojoj će posetioci i članovi Centra za promociju nauke moći da, uz prisustvo stručnih lica i organizovanih obuka, svoja kreativna rešenja pretoče u delo otvorena je uz podršku NIS-a.

Arktičko proleće počinje 16 dana ranije nego pre 10 godina

Naučnici ukazuju da su uticaji globalnog otopljavanja sve izrazitiji što se ide dalje prema severu
( Severni pol, ilustracija: Naučni vizuelizacijski studio, NASA)

U Poljskoj se priprema degradacija "komunističkih" generala

Konzervativno-nacionalisitčka vlada u Varšavi najavljuje degaradaciju poslednjeg komunističkog lidera generala Vojćeha Jaruzelskog i drugih oficira iz komunističke ere
(generali Jaruzelski i Kiščak, snimljeni 2007. tokom suđenja)

Zablistao veličanstveni mozaik kupole u hramu Svetog Save na Vračaru

U Beogradu je održana ceremonija otvaranja mozaičke dekoracije kupole hrama Svetog Save, koji je izradio umetnički tim okupljenom od strane Moskovskog međunarodnog fonda za saradnju sa UNESKO a finansirala ruska kompanija Gaspromnjeft.

„Pismo Staljinu“

„Pismo Stalјinu“ Zahara Prilepina, napisano u ime „ruske liberalne javnosti“ - kada se pojavilo - izazvalo je pravu buru. Ali, ne kratkotrajnu i brzoprolaznu. Sada je „Pismo Stalјinu“ u svom „Besogonu“ - vratio pod reflektore filmski režiser Nikita Mihalkov
(foto, Nikita Mihalkov u svojoj emisiji Besogon)

NIS će nastaviti da ulaže u nauku i obrazovanje

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a potpisali su Memorandum o saradnji kojim je predviđeno zajedničko delovanje u oblasti nauke i obrazovanja.

Pogubljenje na ulici u Sajgonu: pola veka slavne fotografije

Fotografija, snimljena u Sajgonu 01.02.1968, munjevito obišla svet i počela okretati javnost protiv američke intervencije u Vijetnamu

Jasminki Petrović nagrada za nајbоlјu knjigu zа mlаdе

Nagradu autоru nајbоlје knjigе zа mlаdе zа prоšlu gоdinu, pо izbоru Pоlitikinоg Zаbаvnikа, Јаsminki Pеtrоvić uručiо gеnеrаlni dirеktоr LUKОIL Srbija Igоr Sеmеničеv.

Povodom praznika Ćirila i Metodija

Odavno je trebalo ugledati se na Čehe i Slovake, Poljake i Ruse
(ilustracija, savremena ikona sa likovima Ćirila i Metodije)

Prva Prethodna
1/65
Poslednja Sledeća