Veliki egipatski imam: poligamija – nepravda prema ženama

M.L.

Imam egipatske džamije al-Azhar Ahmed Muhamed Tajip založio se za veća prava žena
(Veliki imam Ahmed Muhamed Tajip)

Veliki imam poznate egipatske džamije al-Azhar Ahmed Muhamed Tajip označio je poligamiju tj mogoženstvo kao "nepravdu prema ženama", javlja agencija AFP.

"Ti koji govore da brak mora biti poligaman greše", rekao je on u petak u obraćanju vernicima u ovoj najuglednijoj sunitskoj džamiji i dodao: "Poligamija se često uzima kao nepravda prema ženama i deci".

Poligamiju kao praksu ovaj uticajni duhovnik smatra "posledicom nerazumevanja Korana i tradicije Poroka". S tim u vezi, on je pozvao i na davanje većih prava ženama "koje čine polovinu društva".

Pošto su ove njegove izjave izazvala veliku diskusiju, iz džamije al-Azhar je saopšteno da njen veliki imam nije pozvao na zabranu poligamije.

Izjave Ahmeda Muhameda Tajipa je odmah pozdravio egipatski Nacionalni savet žena.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...