KATOLIČKA AUSTRIJA U ŠOKU: U BEČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA VIŠE JE MUSLIMANA NEGO HRIŠĆANA

ML

U javnim školama u Beču oko 35 posto đaka su muslimani. Na drugom mestu su deca koja se ne identifikuju ni sa jednom religijom (njih je 26 posto) a tek na trećem mestu po brojnosti su katolici (21 posto) pa slede deca koja se izjašnjavaju kao pravoslavci (13 posto)
(ilustracija, Crtež različitih religija, (foto, https://pictures.pibig.info/uploads/posts/2023-11/thumbs/1700493221_pictures-pibig-info-p-mirovie-religii-risunok-instagram-4.jpg)

U bečkim osnovnim školama đaci-muslimani čine najveću religioznu grupu. Katolika je znatno manje i oni su na drugom mestu. Ove podatke je javnosti predstavio Kristof Viederker (Wiederkehr), pomoćnik bečkog gradonačelnika a objavila ih je austrijska agencija APA.

U javnim školama u Beču oko 35 posto đaka su muslimani. Na drugom mestu su deca koja se ne identifikuju ni sa jednom religijom (njih je 26 posto). Tek na trećem mestu po brojnosti su katolici (21 posto). Oko 13 posto dece se izjašnjavaju kao pravoslavci, a protestanata je dva posto. Pomoćnik gradonačelnika ističe da je vera privatna stvar, kao i da sloboda veroispovesti spada u temeljna prava čoveka. No, istraživanja pokazuju istovremeno da mladi muslimani u Beču ne samo da su izrazito više verski orijentisani nego čak zastupaju ekstremne stavove, kao što su antisemitizam, neprijateljstvo prema LGBTQ zajednici, a odbijaju i princip ravnopravnosti žena i muškaraca.

Viederker će, polazeći od saznanja o ovakvoj orijentaciji mladih u bečkim školama, predložiti da se u bečkim školama ukine versko vaspitanje i uvede umesto toga novi predmet koji će se zvati Život u demokratiji. A učio bi se još od prvog razreda..