UMRO BENEDIKT XVI, KOJI SE POVUKAO SA PAPSKOG TRONA

ML

Benedikt XVI je bio jedini papa koji se u novijoj istoriji povukao s tog položaja. Pre njega se sa te funkcije povukao samo papa Jan Celestin daleke 1294.
(31.12.2022 - arhivska fotografija (Keln, 2005) bivšeg pape Benedikta XVI, koji je preminuo danas u 96. godini: Pope Emeritus Benedict XVI)

U subotu je umro (prethodni) papa Benedikt XVI, imao je 95 godina, javljaju svetske agencije. Ovaj nemački sveštenik, po imenu Josef Racinger (Joseph Ratzinger), povukao se 2013. usled slabog zdravstvenog stanja sa papske stolice na koju je stupio 2005, zamenivši Jovana Pavla II.

Benedikt XVI je bio jedini papa koji se u novijoj istoriji povukao s tog položaja. Pre njega se sa svoje funkcije povukao samo papa Jan Celestin daleke 1294. Papa Benedikt, koji je bio smatran zbog svojih nazora za zastupnika konzervativnije struje u rimsko-katoličkoj crkvi, živeo je posle svog povlačenja u vatikanskom manastiru Mater Eklezias (Mater Eclesias).

Zdravlje Bendikta XVI se poslednje nedelje naglo pogoršalo. Samo nekoliko dana pre toga bivši papa je, prema italijanskoj agenciji ANSA,  služio molitvu u svojoj ćeliji. O njegovom zdravlju brinuo je lični lekar, ali je papa odbijao je da bude premešten u bolnicu.

Vatikan je o ovome izdao zvanično saopštenje.

"S tugom saopštavamo da je emeritni papa Benedikt XVI umro danas u 9,34 sati manastiru Mater Eklesias u Vatikanu", saopštio  je portparol Vatikana Mateo (Matteo) Bruni. Telo pape biće od ponedeljka izloženo u bazilici Svetog Petra. Očekuje se da će pogreb 256 - og pape voditi njegov naslednik Jovan Pavle.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...