PROBLEMI S REKORDNIM BROJEM HADŽIJA U MEKI

ML

Ove godine očekuje se poseta od najmanje 2,5 miliona hadžija što će biti rekord u istoriji ovih mesta
(Meka, 25.06.2023 - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Edin Đerlek i Usame Zukorlić, naslednik i šef stranke pokojnog muftije i poslanika u Narodnoj skupštini Muamera Zukorlića, zajedno su otišli na hadžiluk u Meku, u Saudijskoj Arabiji)

Posle tri godina ograničenih poseta, usled koronavirusa, u muslimanska sveta mesta u saudijsko-arabijskoj Meki, ove godine dolazi rekordni broj hadžija. Tamošnje vlasti, kako javljaju agencije, nastoje da povećane bezbednosne probleme usled, dosad nezapamćenih, velikih gužvi, spreče upotrebom digitalne tehnologije i veštačke inteligencije. Ove godine očekuje se poseta od najmanje 2,5 miliona hadžija što će biti rekord u istoriji ovih mesta.

Hadžije, prema tradiciji, najpre sedam puta obiđu Ćabu tj svetu kamenu građevinu, zatim ritualno kamenuju satanu u obližnjem lokalitetu Mina, a onda peške prevaljuju 20 kilometara do vrha Arafata, gde je po islamskoum učenju propovedao prorok Muhamed.

Muškarci su na hadžiluku obučeni u uniformna bela odela s ciljem da se spreče spoljne razlike između bogatih i siromašnih hadžija kao i muslimana iz različitih delova sveta. Ženama odeća prekriva celo telo, a glave pokrivaju feredžom odnosno velom.

"Uživam u najlepšim danima svog života", izjavio je Al-Džaziri 65-godišnji egipatski hadžija Abdelazim koji morao štedeti 20 godina 6.000 dolara koliko mu je bilo potrebno da ostvari svoj životni san.

Ove godine hadžiluk će biti znatno lakši građanima susednog Jemena u kome traje građanski rat - saudijska vlada je po prvi put od 2016. dozvolila direktni let u Meku. Na osnovu sporazuma s Egiptom, kako javlja Al-Džazira, ove godine stiže tamo oko 6.600 hadžija iz inače hermetično zatvorenog Pojasa Gaze.

Saudiarabijske vlasti čine sve da se ne bi slučajno ponavljale nesreće iz ranijih godina usled velikih gužvi na ograničenom prostoru. Još su sveža sećanja na 2015. kada su u mestu Mina, prilikom kamenovanja satane, u panici usled ogromne gužve pregaženo, prema oficijelnim podacima, oko 700 ljudi (realno je mrtvih bilo najmanje dva puta više).

Hadžije se opremaju tzv pametnim narukvicama preko kojih mogu dobiti sve informacije koje se tiču dogadjanja na svetim mestima. Ove godine po prvi put hadžije na raspolaganju imaju električne minibuseve bez vozača kojima se daljinski upravlja. Najveća brzina im je 30 km na sat, a s jednim punjenjem baterija voze šest sati. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...