BM konferencije

Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana

Na međunarodnoj konferenciji „Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana“, koju Balkanmagazin (www.balkanmagazin.net) organizuje okupiće se predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije, ambasada i državnih institucija zemalja Zapadnog Balkana, akademske zajednice, naučnih instituta, privrednih organizacija, energetskih i drugih velikih kompanija iz Srbije i regiona.

Država mora forsirati energetsku efikasnost

Država je ta koja treba da forsira proces unapređenja energetske efikasnosti dajući primere dobre prakse u javnom sektoru. Najveći potencijal vidi se u sektoru zgradarstva jer, oko 75 odsto svih zgrada u zemlji čine stambene zgrade, s tim što je oko 85 odsto tih zgrada energetski neefikasno. To je veliki izazov, u smislu mogućnosti za revitalizaciju tih objekata, jer situacija je danas takva da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 odsto ukupne potrošnje energije u Srbiji, čulo se juče na stručnoj tribini „Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi”, koju je Balkanmagazin organizovao u saradnju sa JP Elektroprivreda Srbije i uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi

Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net, organizuje stručnu tribinu “Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi” u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Za energetsku bezbednost Srbije nema prepreka

Pitanje energetske bezbednosti, dominantno u svim političkim i geopolitičkim razmatranjima, kao i u okviru EU, prioritetna je tema i Srbije, a svi projekti na kojima se već uveliko radi, kao i oni čija se realizacija očekuje, doprineće tome da Srbija i dugoročno bude energetski bezbedna država, ocenio je ministar energetike Aleksandar Antić otvarajući Međunarodnu stručnu konferenciju “Investicije i novi kapaciteti – garant energetske bezbednosti”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Zapadni Balkan: Jedinstveno energetsko tržište

Evropska unija se godinama unazad zalaže za regionalnu integraciju energetskih tržišta Zapadnog Balkana, ukazujući na izuzetan značaj tog procesa za postizanje ekonomskog rasta u zapadnobalkanskim zemljama, ali i ukupne energetske stabilnosti u Evropi. Sudeći prema frekventnosti takvih inicijativa, posebno u ovoj godini, čini se da su se konačno stekli svi uslovi za progresivnije energetsko umrežavanje u regionu. Uspeh ove inicijative smatra se i prekretnicom u pripremama za pristupanje EU, istaknuto je na panelu „Umrežavanje energetskih koridora“, održanom u okviru regionalne konferencije „Transport i energija veze između Zapadnog Balkana i EU“ koju je u Beogradu, prošle nedelje, organizovala Ambasada Republike Bugarske u saradnji sa portalom Balkanmagazin, a povodom predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije.

Transport i energetika ključni za povezivanje Zapadnog Balkana

Shvatajući potencijal svojih suseda za članstvo, Bugarska aktivno promoviše čvršću integraciju zapadnobalkanskih zemalja, posebno u sferi transporta i energetike. Da je uspeh tog procesa neka vrsta osnove za kredibilniju perspektivu pristupanja Uniji zaključak je koji se nameće sa Regionalne konferencije „Transport i energetika – povezivanje Zapadnog Balkana i EU”, koju je u Beogradu organizovala Ambasada Republike Bugarske u saradnji sa portalom Balkanmagazin, a povodom predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije.

Ugalj - neizbežan energent u narednih 50 do 70 godina

Još decenijama ugalj će biti osnovni energent, koji nudi stabilnost i pouzdanost snabdevanja. Ali, treba voditi računa o zaštiti životne sredine i graditi moderne termoelektrane na bazi “čistog uglja”. Učešće uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji je uvek preko 65 odsto BDP-a i bespredmetno je raspravljati da li treba koristiti ugalj ili ne, ocenio je Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije otvarajući Međunarodnu stručnu konferenciju “Uloga uglja u proizvodnji električne energije” koju koju Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Prioritet Srbije elektro-energetska bezbednost – ne nuklearke

Za Srbiju je prioritetno pitanje elektro-energetska bezbednost, a ne nuklearke. Ali, višedecenijski stav države, mada i dela struke, u vidu moratorijuma o zabrani izgradnje nuklearki, ipak, ne znači da Srbiji nije potrebno znanje iz ove oblasti, a činjenica je da naučno-tehnološke aktivnosti u domenu nuklearne energije u Srbiji danas gotovo da i nema, zaključak je koji se nameće kao poruka sa Međunarodne stručne konferencije “Trebaju li Srbiji nuklearke”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Trebaju li Srbiji nuklearke

Trebaju li Srbiji nuklearke, tema je međunarodne stručne konferencije koju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin - www.balkanmagazin.net - organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije 8. marta (od 10 do 13 h) u Press centrur UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

EPS “zeleniji” uz ulaganja u smanjenje zagađenja i upravljanje otpadom

EPS će, prema Nacrtu Akcionog plana u zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine uložiti 864 miliona evra, što će doneti smanjenje emisija sumpor dioksida za 90 odsto, azotnih oksida za 45 odsto i praškastih materija za 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Kako da EPS bude “zelenija”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa ovom kompanijom, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Prva Prethodna
1/10
Poslednja Sledeća