Izveštaji

Energetska efikasnost primarna u borbi protiv klimatskih promena

Energetska efikasnost je prepoznata u strategiji razvoja Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. godine kao novi energetski izvor zato što energetska efikasnost može da doprinese uvoznoj nezavisnosti, smanjenju potrošnje energenata i smanjenju emisije gasova staklene bašte, poručeno je sa stručne konferencije “Energetska efikasnost – neiskorišćeni resurs Srbije” koju je, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, organizovala redakcija Balkanmagazina.

EPS nije odgovoran za aktuelna aerozagađenja

Za aktuelna zagađenja vazduha u Beogradu i Srbiji EPS nije odgovoran. EPS će uložiti novih milijardu evra za ekološke projekte narednih godina, poručeno je sa IV stručne konferencije „Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a”, koju je u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike danas organizovala redakcija Balkanmagazina.

Novi kop i nova termoelektrana – investicija EPS-a za budućnost

Ove nedelje biće svečano otvoren kop „Radljevo” sa ispitanih i sigurnih zaliha od oko 350 miliona kubnih metara uglja u Rudarskom basenu „Kolubara”, najavio je u petak v.d. direktora EPS Milorad Grčić najavljujući da će nastavak gradnje Termoelektrane Kolubare B od 350 megavata započeti 2020. godine na Trećoj stručnoj konferenciji Balkanmagazina „Investicije i zaštita životne sredine”.

Investicije i ekologija – prioriteti EPS-a

EPS je najveća i najvažnija privredna kompanija u Srbiji. EPS će se širiti na susedne države. Cilj nam je ne samo širenje, već ono zbog čega i jesmo danas ovde, cilj nam je da postanemo maksimalno modernizovani kada je zaštita životne sredine u pitanju, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora JP Elektroprivrede Srbije na Drugoj stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a”, koju je Balkanmagazin organizovao u TENTU A7.

Budućnost je u povezivanju malih tržišta

U balkanskim državama tržišta su su isuviše mala za neki ozbiljniji razvoj berze električne energije. Budućnost je u povezivanju malih tržišta, rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta AERS-a na II međunarodnoj konferenciji “Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana”.

Ekologija ključna u EPS-ovoj viziji budućeg poslovanja

Vizija Elektroprivrede Srbije za budućnost je: sačuvati ono što imamo, održavati sa maksimalnim ulaganjem u kvalitet, proširenje kapaciteta, veća efikasnost i ispunjenje svih evropskih propisa iz oblasti ekologije, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a na I stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine – prioriteti EPS-a“, koju je Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP EPS.

Gradske toplane spremne za grejnu sezonu

Svi daljinski sistemi u Srbiji spremni su za početak grejne sezone, gasni sistem funkcioniše bez problema u celoj zemlji a Srbijagas će sve ućiniti da tržište bude snabdeveno gasom, istakli su predstavnici Poslovnog udruženja Toplane Srbije i JP Srbijagas na danađnjem okruglom stolu Balkanmagazina „Kako ćemo se grejati naredne zime?”

Od jeseni korišćenje biogoriva u transportu

Do jeseni se očekuje da će u Srbiji biti doneta tri podzakonska akta, dve uredbe - koje treba da regulišu primenu biogoriva i niihov udeo na tržištu, kao i pravilnik, kojim će biti određeni standardi proizvodnje biogoriva, čulo se na međunarodnoj stručnoj konferenciji “Korišćenje biogoriva u transportu”, koju je organizovao Balkanmagazin pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije. Sponzor konferencije bila je kompanija OMV Srbija d.o.o..

Tržište struje na Zapadnom Balkanu još nije liberalizovano

Do potpune liberalizacije tržišta električne energije u region Zapadnog Balkana preostalo je još mnogo koraka. Mali broj krajnjih kupaca na Zapadnom Balkanu koristi mogućnosti otvorenog tržišta električne energije a samo oko 0,5 odsto kupaca iskoristilo je mogućnost promene snabdevača, rečeno je na međunarodnoj stručnoj konferenciji “Elektroenergetika u regionu – razvoj tržišta” koju je danas u Beogradu organizovao internet časopis Balkanmagazin u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Socijalna politika država onemogućava liberalizaciju tržišta električne energije

Treba još dosta da se radi na liberalizaciji tržišta električne energije. Prosečna otvorenost tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu je 28,5 odsto. Taj posao je otežan ustaljenom praksom vlada da preko regulisanih cena vode socijalnu politiku, što, dugoročno gledano, može da ugrozi stabilnost snabdevanja, jer nema novih ulaganja, poručeno je sa sa međunarodne konferencije Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana, koju je Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin, organizovala u saradnji sa JP Srbijagas i kompanijom Informatika, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Prva Prethodna
1/2
Poslednja Sledeća