Budućnost je u povezivanju malih tržišta

BM

U balkanskim državama tržišta su su isuviše mala za neki ozbiljniji razvoj berze električne energije. Budućnost je u povezivanju malih tržišta, rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta AERS-a na II međunarodnoj konferenciji “Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana”.

Tržišta u državama Balkana su isuviše mala za neki ozbiljniji razvoj berze električne energije, jer je jedino berza Srbije likvidna. Zbog toga je budućnost u povezivanju malih tržišta”, ocenio je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije na otvaranju II međunarodne konferencije “Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana”, koju je Balkanmagazin organizovao 15. oktobra u saradnji sa JP Srbijagas, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Popović je istakao da se “bez regionalnog, a kasnije i panevropskog povezivanja teško može ozbiljnije razgovarati o berzama”. 

trziste

Govoreći o tržištu gasa, prvi čovek AERS-a je konstatovao da je o tome nepotrebno pričati u trenutku kad postoji samo jedna gasna interkonekcija sa Mađarskom, a kojom gas stiže iz Rusije preko Ukrajine.

“Sada čemo konačno imati i drugu, a svaka nova interkonekcija stvara mogućnost razvoja tržišta”, istakao je Popović govoreći o gasnom povezivanju sa Bugarskom i dodao da je tržište Srbije dve i po milijarde kubnih metara gasa godišnje, tako da se ne može očekivati razvoj berze, a isti je slučaj i sa ostalim balkanskim državama.

Kada je u pitanju tržište nafte, odnosno, naftnih derivata o tome se odlučuje na daleko vežim nivoima i tu mi ne možemo imati nikakav uticaj, zaključio je Popović.

Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike ukazala je da tržište energenata u Srbiji nije nezavisno od ostalih segmenata i kretanja koja pogađaju i ostale zemlje, pogotovo kad je cena nafte u pitanju.

     


Prezentacije sa konferencije možete pogledati na našoj stranici Prezentacije.

Foto-galeriju konferencije možete pogledati na našoj stranici Foto-galerija konferencija.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...