BM konferencije

Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi

Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net, organizuje stručnu tribinu “Energetska (ne)efikasnost u Srbiji – neophodnost i izazovi” u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Za energetsku bezbednost Srbije nema prepreka

Pitanje energetske bezbednosti, dominantno u svim političkim i geopolitičkim razmatranjima, kao i u okviru EU, prioritetna je tema i Srbije, a svi projekti na kojima se već uveliko radi, kao i oni čija se realizacija očekuje, doprineće tome da Srbija i dugoročno bude energetski bezbedna država, ocenio je ministar energetike Aleksandar Antić otvarajući Međunarodnu stručnu konferenciju “Investicije i novi kapaciteti – garant energetske bezbednosti”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Zapadni Balkan: Jedinstveno energetsko tržište

Evropska unija se godinama unazad zalaže za regionalnu integraciju energetskih tržišta Zapadnog Balkana, ukazujući na izuzetan značaj tog procesa za postizanje ekonomskog rasta u zapadnobalkanskim zemljama, ali i ukupne energetske stabilnosti u Evropi. Sudeći prema frekventnosti takvih inicijativa, posebno u ovoj godini, čini se da su se konačno stekli svi uslovi za progresivnije energetsko umrežavanje u regionu. Uspeh ove inicijative smatra se i prekretnicom u pripremama za pristupanje EU, istaknuto je na panelu „Umrežavanje energetskih koridora“, održanom u okviru regionalne konferencije „Transport i energija veze između Zapadnog Balkana i EU“ koju je u Beogradu, prošle nedelje, organizovala Ambasada Republike Bugarske u saradnji sa portalom Balkanmagazin, a povodom predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije.

Transport i energetika ključni za povezivanje Zapadnog Balkana

Shvatajući potencijal svojih suseda za članstvo, Bugarska aktivno promoviše čvršću integraciju zapadnobalkanskih zemalja, posebno u sferi transporta i energetike. Da je uspeh tog procesa neka vrsta osnove za kredibilniju perspektivu pristupanja Uniji zaključak je koji se nameće sa Regionalne konferencije „Transport i energetika – povezivanje Zapadnog Balkana i EU”, koju je u Beogradu organizovala Ambasada Republike Bugarske u saradnji sa portalom Balkanmagazin, a povodom predsedavanja Bugarske Savetom Evropske unije.

Ugalj - neizbežan energent u narednih 50 do 70 godina

Još decenijama ugalj će biti osnovni energent, koji nudi stabilnost i pouzdanost snabdevanja. Ali, treba voditi računa o zaštiti životne sredine i graditi moderne termoelektrane na bazi “čistog uglja”. Učešće uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji je uvek preko 65 odsto BDP-a i bespredmetno je raspravljati da li treba koristiti ugalj ili ne, ocenio je Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije otvarajući Međunarodnu stručnu konferenciju “Uloga uglja u proizvodnji električne energije” koju koju Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Prioritet Srbije elektro-energetska bezbednost – ne nuklearke

Za Srbiju je prioritetno pitanje elektro-energetska bezbednost, a ne nuklearke. Ali, višedecenijski stav države, mada i dela struke, u vidu moratorijuma o zabrani izgradnje nuklearki, ipak, ne znači da Srbiji nije potrebno znanje iz ove oblasti, a činjenica je da naučno-tehnološke aktivnosti u domenu nuklearne energije u Srbiji danas gotovo da i nema, zaključak je koji se nameće kao poruka sa Međunarodne stručne konferencije “Trebaju li Srbiji nuklearke”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Trebaju li Srbiji nuklearke

Trebaju li Srbiji nuklearke, tema je međunarodne stručne konferencije koju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin - www.balkanmagazin.net - organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije 8. marta (od 10 do 13 h) u Press centrur UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

EPS “zeleniji” uz ulaganja u smanjenje zagađenja i upravljanje otpadom

EPS će, prema Nacrtu Akcionog plana u zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine uložiti 864 miliona evra, što će doneti smanjenje emisija sumpor dioksida za 90 odsto, azotnih oksida za 45 odsto i praškastih materija za 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Kako da EPS bude “zelenija”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa ovom kompanijom, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetska efikasnost – najviše nove energije sa najmanje ulaganja

Iako su daleko od milionera građani, privreda i javni sektor troše energiju kao “pijani milioneri”, a država ne uspeva da stvori uslove da se takvo ponašanje promeni. Najviše nove energije sa najmanje ulaganja Srbija može da dobije kroz energetsku efikasnost. Bez toga Srbija neće postati odgovornija prema životnoj sredini, a time i prema svom potomstvu, poručeno je sa Međunarodne stručne konferencije “Kako iskoristiti pametnu energiju”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa kompaniijama “Dilojt Srbija” i “Šnajder elektrik” u Srbiji i Crnoj Gori.

Nema liberalizacije tržišta električne energije preko noći

Proces liberalizacije regionalnog tržišta električne energije se ne može desiti preko noći, a rezultati ne moraju uvek da budu pojeftinjenje i bolje usluge. Glavne karakteristike regionalnog tržišta trenutno su da nema gradnje baznih elektrana, da se gradi samo ono za šta država daje subvencije, a to su obnovljivi izvori energeije, kao i da zaštita životne sredine zahteva velika ulaganje, a finasiranje se teško obezbeđuje, čulo se na 5. Međunarodnoj konferenciji Regionalno tržište električne energije, koju je internet portal Balkanmagazin organuzovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.