BM konferencije

Ugalj - neizbežan energent u narednih 50 do 70 godina

Još decenijama ugalj će biti osnovni energent, koji nudi stabilnost i pouzdanost snabdevanja. Ali, treba voditi računa o zaštiti životne sredine i graditi moderne termoelektrane na bazi “čistog uglja”. Učešće uglja u proizvodnji električne energije u Srbiji je uvek preko 65 odsto BDP-a i bespredmetno je raspravljati da li treba koristiti ugalj ili ne, ocenio je Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije otvarajući Međunarodnu stručnu konferenciju “Uloga uglja u proizvodnji električne energije” koju koju Vesna info d.o.o., izdavač internet portala Balkanmagazin organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Prioritet Srbije elektro-energetska bezbednost – ne nuklearke

Za Srbiju je prioritetno pitanje elektro-energetska bezbednost, a ne nuklearke. Ali, višedecenijski stav države, mada i dela struke, u vidu moratorijuma o zabrani izgradnje nuklearki, ipak, ne znači da Srbiji nije potrebno znanje iz ove oblasti, a činjenica je da naučno-tehnološke aktivnosti u domenu nuklearne energije u Srbiji danas gotovo da i nema, zaključak je koji se nameće kao poruka sa Međunarodne stručne konferencije “Trebaju li Srbiji nuklearke”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Trebaju li Srbiji nuklearke

Trebaju li Srbiji nuklearke, tema je međunarodne stručne konferencije koju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin - www.balkanmagazin.net - organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije 8. marta (od 10 do 13 h) u Press centrur UNS-a, Knez Mihailova 6/3, Beograd

EPS “zeleniji” uz ulaganja u smanjenje zagađenja i upravljanje otpadom

EPS će, prema Nacrtu Akcionog plana u zaštitu i unapređenje životne sredine od 2016. do 2025. godine uložiti 864 miliona evra, što će doneti smanjenje emisija sumpor dioksida za 90 odsto, azotnih oksida za 45 odsto i praškastih materija za 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji “Kako da EPS bude “zelenija”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa ovom kompanijom, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetska efikasnost – najviše nove energije sa najmanje ulaganja

Iako su daleko od milionera građani, privreda i javni sektor troše energiju kao “pijani milioneri”, a država ne uspeva da stvori uslove da se takvo ponašanje promeni. Najviše nove energije sa najmanje ulaganja Srbija može da dobije kroz energetsku efikasnost. Bez toga Srbija neće postati odgovornija prema životnoj sredini, a time i prema svom potomstvu, poručeno je sa Međunarodne stručne konferencije “Kako iskoristiti pametnu energiju”, koju je internet portal Balkanmagazin organizovao u saradnji sa kompaniijama “Dilojt Srbija” i “Šnajder elektrik” u Srbiji i Crnoj Gori.

Nema liberalizacije tržišta električne energije preko noći

Proces liberalizacije regionalnog tržišta električne energije se ne može desiti preko noći, a rezultati ne moraju uvek da budu pojeftinjenje i bolje usluge. Glavne karakteristike regionalnog tržišta trenutno su da nema gradnje baznih elektrana, da se gradi samo ono za šta država daje subvencije, a to su obnovljivi izvori energeije, kao i da zaštita životne sredine zahteva velika ulaganje, a finasiranje se teško obezbeđuje, čulo se na 5. Međunarodnoj konferenciji Regionalno tržište električne energije, koju je internet portal Balkanmagazin organuzovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Regionalno tržište električne energije

Međunarodna konferencija: “Regionalno tržište električne energije”, koju Vesna info d.o.o. – izdavač internet portala Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike tradicionalno, već petu godinu, prilika je da se vidi dokle se stiglo sa liberalizacijom tržišta i šta je ono donelo elektroenergtskim kompanijama, privredi i potrošačima.

“Nema zime” po pitanju grejanja ove zime

U ovu grejnu sezonu Elektroprivreda Srbije, Srbijagas i gradske toplane ulaze spremni. “Grejanje će ove sezone biti dobro i kvalitetno. Ne očekujemo poteškoće”, rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije otvarajući okrugli sto “Kako ćemo se grejati naredne zime”, koji je Balkanmagazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

EPS spreman za zimu

Energetski sektor Srbije spreman je za narednu grejnu sezonu – i elektroenergetika, odnosno, EPS i gasno- naftni sektor i sistemi daljinskog grejanja. U prvoj polovini godine EPS je ostvario dobit od dve milijarde dinara, a za celu godinu očekuje se dobit, pre plaćanja poreza, od pet milijardi dinara, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji EPS kao pokretač privrede Srbije, koju je povodoma Dana EPS-a organizovao Balkanmagazin u saradnji sa JP EPS, a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Ugalj je sadašnjost - obnovljivi izvori energije budućnost

Naš elektroenergetski sistem je sada oslonjen na ugalj. To je naša realnost i ne treba toga da se stidimo, ali naša budućnost su obnovljivi izvori energije. U Srbiji danas postoji 205 elektrana na OIE sa instalisanom snagom od 97,5 megavata, kao i da su dve trećine novoizgrađenih kapaciteta obnovljivi izvori energije, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvarajući II međunarodni zeleni forum pod nazivom „Elektroprivreda i zelena energija“, koji je organizovao internet portal Balkanmagazin u saradnji sa JP EPS a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.