Da li možemo da se borimo protiv COVID 19 mikrotalasima?

Mr Željko Marković, dipl. inž. elektrotehnike

Najkraći odgovor na ovo pitanje je: Da. Naime, virusi koji se sastoje od nukleinske kiseline i proteinskog omotača, sadrže puno hidroksilnih (OH) grupa, pa ih je lako zagrejati uz pomoć mikrotalasa i na taj način eliminisati.

Polovinom davnih 40-tih godina prošlog veka, američki fizičar po imenu Persi Spenser (Percy Lebanon Spencer) (1) je, kao šef sektora koji se bavio razvojem vakumskih elektronskih cevi u kompaniji Rejtion (Raytheon), vršio eksperimente sa magnetronom. Magnetron je inače vakumska, elektronska cev (mi koristimo i izraz vakumska lampa, pa otud naziv za starije radio prijemnike – „lampaši“), koja se koristi kao generator elektromagnetnih talasa vrlo visoke frekvencije. Reč je o talasima čija se talasna dužina kreće u opsegu od 1 m do 1 mm, odnosno o talasima čija je učestanost (frekvencija) oscilovanja između 300 MHz i 300 GHz (2). Talase koji se nalaze na ovim talasnim dužinama nazivamo mikrotalasima. Elem, vršeći eksperimente sa magnetronom, koji su se koristili za proizvodnju radara, Persi je stajao ispred jednog aktivnog magnetrona i primetio da mu se čokoladica, koju je držao u džepu, otopila (3). To mu je dalo ideju da izlaganje hrane mikrotalasima, istu može da zagreje, pa je stoga sa svojim kolegama pokušao da zagreje i druge vrste hrane, što se pokazalo uspešnim. Pomenuta kompanija, za koju je radio, je podnela 8. oktobra 1945. patent za mikrotalasnu pećnicu, koji je odobren 24. januara 1950. godine (4).

virus 

Patent broj 2495429A – Metod za tretman hrane (Methods for treatening foodstuff, US Patent Office)

Negde od 1967. godine, prve mikrotalasne pećnice koje su bile pristojne veličine i cene su nam postale komercijalno dostupne, i danas ih imamo u skoro svakom domu.

Mikrotalasno zagrevanje predstavlja fizički proces pri čemu se bilo koji materijal koji je izložen elektromagnetnom zračenju, zagreva. Ovo zagrevanje je posledica više fizičkih pojava, ali ona koja je u slučaju hrane i materije organskog porekla dominantna, je povećanje oscilacija dipolarnih molekula (kakav je i molekul vode) pod uticajem vremenski promenljivog električnog polja. Dakle, mikrotalasne pećnice, koje ima skoro svako domaćinstvo, emitovanjem elektromagnetnih talasa na učestanosti od 2,45 GHz, prenose energiju koja povećava oscilacije molekula vode, što prouzrokuje njeno zagrevanje, pa se tako zagreva i hrana, koja je kao između ostalog i naša tela, sačinjena mahom od vode. Dakle, izlaganje mikrotalasnom zračenju veće snage sigurno ne bi bilo dobro za naš organizam, ali nije dobro ni za viruse! I tu dolazimo do poente ovog teksta, koji želi da odgovori na pitanje, koje je aktuelno ovih dana: Na koji način sve možemo da se borimo sa korona virusom i da li zagrevanjem hrane u mikrotalasnoj pećnici u našem domu možemo ubiti korona virus kojim je naša hrana potencijalno kontaminirana?

Najkraći odgovor na ovo pitanje je: Da. Naime, virusi koji se sastoje od nukleinske kiseline (5), (6) i proteinskog omotača (7), sadrže puno hidroksilnih (OH) grupa, pa ih je lako zagrejati uz pomoć mikrotalasa i na taj način eliminisati.

Ovih dana nam se nameće pitanje da li se možemo zaraziti hranom koja je kontaminirana virusom COVID 19 (SARS COV 2), imajući u vidu da se on može održati na različitim površinama u određenom vremenskom periodu (8). Iako još nema pouzdanih dokaza da je negde došlo do širenja zaraze preko hrane, smatram da nije na odmet da ukoliko sumnjamo da je neka hrana mogla da bude kontaminirana, bilo dodirom, bilo da je neko kinuo u njenoj blizini (npr. hleb, peciva, hrana iz dostave), primenimo mere predostrožnosti i tu hranu na odgovarajući način tretiramo, kako bi predupredili mogućnost zaraze.

Dakle, da li možemo na brz način da tretiramo hleb, pecivo i drugu hranu i namirnice, čija svojstva ne želimo značajno da promenimo, već da samo eliminišemo eventualne viruse koji se možda nalaze na njenoj površini? Upravo u tom slučaju nam je zgodna mikrotalasna pećnica, a u nastavku ću pokušati to da objasnim.

Prvi podaci o stabilnosti i otpornosti korona virusa (kome pripada i SARS COV 2) ukazuju na to da zagrevanje na 56 °C ubija SARS korona virus od oko 10.000 jedinica za 15 minuta (9). Drugo istraživanje, koje se ticalo nekoliko virusa (10), ukazalo je da je bio dovoljan tretman od svega 20 sekundi izlaganja zračenju u mikrotalasnoj pećnici, da bi virusi bili potpuno inaktivisani. Ono što je važno kada pričamo o mikrotalasnom zračenju je i njegova snaga, jer od te snage zavisi i temperatura na koju će se zagrejati virus. Na žalost, autori ovog članka nisu eksplicitno naveli snagu, ali su sa druge strane napisali da se radi o komercijalno dostupnoj mikrotalasnoj pećnici za domaćinstva. Tipične snage mikrotalasnih pećnica tih godina kada je istraživanje sprovedeno, su bile oko 700 W maksimalne snage. Mikrotalasne pećnice koje danas koristimo su i veće snage (tipično od 700 W pa do 1.200 W) pa uz pretpostavku da su istraživači koristili mikrotalasnu pećnicu na maksimalnoj snazi, pretpostavljam da bi nam vreme od 20 sekundi na maksimalnoj snazi bilo dovoljno da inaktivišemo i virus COVID19.

Kažem pretpostavljam, jer istraživanja ovog tipa sa virusom COVID19 nisu rađena, ali sa druge strane, lično verujem da izlaganjem hrane mikrotalasima u svojoj mikrotalasnoj pećnici, sa maksimalnom snagom, na dvadeset sekundi, sigurno značajno smanjujem mogućnost zaraze virusom COVID19, ukoliko je hrana bila kontaminirana njim.

Na kraju želim da kažem sledeće. Ovaj tekst niti je pisan kao, a svakako i ne može da bude, naučni rad, jer ne postoji eksperiment i eksperimentalni dokaz u vidu rezultata eksperimenta, koji bi ukazao na vreme i potrebnu snagu mikrotalasnog zračenja, kome je potrebno izložiti virus SARS COV 2, da bi se izvršila njegova potpuna inaktivacija. Sa druge strane, na osnovu prethodno sagledanog, smatram da je više nego razumna pretpostavka da se virus može na ovaj način, ako ne u potpunosti, onda bar značajno, eliminisati sa hrane koja je potencijalno kontaminirana. Takođe, ovo što sam napisao nije ništa revolucionarno, na kraju, godinama se u svakom sterilnom bloku, kako u bolnicama u svetu tako i u našim bolnicama, sva hrana koja se daje pacijentima sa imunosuficijencijom se neposredno pre konzumiranja tretira u mikrotalasnoj pećnici na minimum 10 sekundi sa maksimalnom snagom. To je deo utvrđenog protokola sa ciljem uništavanja mogućih virusa i bakterija koji se nalaze u hrani.

Cilj ovog teksta je da kroz jednu istorijsku priču iz sveta elektrotehnike, ukažem na mogućnost, da kada ste u nedoumici da je hrana koju želite da konzumirate možda zaražena korona virusom, možete na jedan jednostavan i brz način, njenim tretiranjem u mikrotalasnoj pećnici na deset do dvadeset sekundi pri maksimalnoj snazi, otklonite ili barem značajno redukujete opasnost od potencijalne infekcije korona virusom.

Nadam se da sam ovim tekstom dao skroman doprinos borbi protiv korona virusa, a tebe dragi čitaoče molim da se ponašaš odgovorno, da vodiš računa o sebi i svojim bližnjima i da ostaneš kod kuće. Pobeda sigurno neće izostati.

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Percy_Spencer

(2) https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave

(3) http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/08/the-microwave-oven-was-invented-by-accident-by-a-man-who-was-orphaned-and-never-finished-grammar-school/

(4) https://patentimages.storage.googleapis.com/0c/fe/fb/c488f9692f4f8d/US2495429.pdf

(5) https://en.wikipedia.org/wiki/Nucleic_acid

(6) https://en.wikipedia.org/wiki/Directionality_(molecular_biology)

(7) https://en.wikipedia.org/wiki/Virus

(8) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2020/03/25/food-safety-nutrition-and-wellness-during-covid-19/

(9) https://www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/

(10) https://doi.org/10.1080/0307945042000205874


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...