NAJDUBLJI POGLED U SVEMIR

M.L.

Snimak napravljen specijalnim teleskopom Džemsa Veba je dosad najdublji pogled u svemir

Američka nacionalna agencija za letenje i svemir (NASA) objavila je, zajedno sa svojim partnerima iz evropske svemirske agencija ESA i kanadske CSA, prvi snimak u boji, načinjen svemirskim teleskopom Džemsa Veba (James Webb). To je dosad najdublji pogled u svemir u kome je uhvaćeno svetlo iz galaksija iz vremena od pre više milijardi godina, javlja britanski BiBiSi (BBC) na svojim internet stranama.

Snimak, predstavljen premijerno na brifingu u Beloj kući, obuhvata veliko mnoštva zvezda, s masivnim galaksijama u prvom planu, kao i druge, veoma udaljene galaksije, razmeštene po celom snimku. Snimak je uhvatio svetlo iz doba koja nije udaljeno od Velikog praska, nastalo pre 13,8 milijarde godina.

Najdubljipogledusvemir-

Najdublji pogled u svemir

"Čovečanstvu pružamo novi pogled na svemir kakav nikad dosad viđen", istakao je ovim povodom šef NASA Bil (Bill) Nelson.

Tokom istog dana NASA je objavila još četiri snimka sa svemirskog teleskopa Džemsa Veba. Radi se, na primer, o snimcima magle gde se rađaju i nestaju zvezde.

Teleskop Džemsa Veba (nazvan po Džejmsu E. Vebu, administratoru Nase od 1961. do 1968. godine, koji je odigrao klјučnu ulogu u programu Apolo), koji je koštao oko 10 milijardi dolara, je projekt agencije NASA, realizovan uz široko učešće subjekata iz niza drugih zemalja. Teleskop je ponela lane, 25. decembra, u svemir raketa Ariane 5 s kosmodroma Kuru (Kourou) u francuskog Gvajani. To je dosad najjači svemirski teleskop koji naučnicima treba da omogući da ispitaju istoriju kosmosa, u najvećim dubinama vremena i prostora, kao i da tragaju za znacima eventualnog života izvan Sunčevog sistema.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...