Neće biti “demografske eksplozije“: Stanovništvo na Zemlji počeće da opada brže nego što UN predviđaju?

Priredila N.J.

Prema najoptimističnijem scenariju kolektiva Earth4All, svetsko stanovništvo će dostići 8,5 milijardi 2040. godine, a zatim će početi da opada, da bi se stabilizovalo na nivou od 6 milijardi 2100. godine
(ilustracija, ulica u Bombaju, Indija)

U nedavnoj studiji, grupa stručnjaka objavila je demografske projekcije, predviđajući niži rast svetskog stanovništva od onog koji su objavile Ujedinjene nacije. Istražujući različite scenarije, oni tvrde da bi broj stanovnika na Zemlji mogao da dostigne vrhunac od 8,5 milijardi 2040. pre nego što bi opao i stabilizovao se na 6 milijardi na prelazu u 22. vek – prenosi francuski Kurie Enternasional.

Zemlja je zvanično prešla granicu od 8 milijardi stanovnika u novembru 2022. Prema projekcijama UN-a, vrhunac rasta stanovništva mogao bi da bude dostignut oko 2080. godine, sa 10,4 milijardi stanovnika, a zatim bi se postepeno smanjivao. Međutim, nova studija koju je naručio Rimski klub, tvrdi da bi se ova predviđanja mogla pokazati preuveličana.

Studija sa više parametara

Izveštaj koji je 27. marta objavio Earth4All kolektiv, koji okuplja naučnike i analitičare specijalizovane za klimatske promene, najavljuje da će vrhunac rasta stanovništva biti dostignut znatno ranije. Prema njegovom najoptimističnijem scenariju, svetsko stanovništvo će dostići 8,5 milijardi 2040. godine, a zatim će početi da opada, da bi se stabilizovalo na nivou od 6 milijardi 2100. godine. “Neće doći do demografske eksplozije“, objavljuje američki sajt Kvarc (Quartz) https://qz.com/the-world-population-bomb-might-not-go-off-after-all-1850268119

Da bi došli do ovog rezultata, stručnjaci su koristili drugačiju metodologiju, kako objašnjava britanski dnevnik Gardian https://www.theguardian.com/world/2023/mar/27/world-population-bomb-may-never-go-off-as-feared-finds-study?CMP=Share_iOSApp_Other

UN uzimaju u obzir samo faktore koji se odnose na plodnost i očekivani životni vek, dok Earth4All „integriše socio-ekonomske faktore koji imaju dokazano dejstvo na natalitet, kao što je porast nivoa obrazovanja, posebno među ženama, i poboljšani prihodi“. Drugim rečima, ova studija uzima u obzir više parametara, ekoloških, društvenih i ekonomskih.

Emitujući hipoteze razvoja u svakoj od ovih oblasti, izveštaj razmatra različite putanje. Sve završavaju sa brojevima nižim od onih u UN. Kvarc ipak precizira da „takvo smanjenje zahteva opsežna ulaganja u borbu protiv siromaštva, kako bi se ekstremno siromaštvo eliminisalo do 2060. godine, kao i ulaganja u obrazovanje i zdravstvo i duboke  preokrete u politici o bezbednosti hrane i energije, ravnopravnosti polova i rodnih pariteta".

Ekološki, socijalni i zdravstveni problemi ostaju…

Ovaj sajt podseća da je proučavanje svetske demografije donelo mnoge apokaliptične priče – posebno od objavljivanja Midovsovog izveštaja koji sugeriše značaj i posledice pritiska na prirodne resurse. Iz ovih strahova su proizašla i moralna pitanja o opravdanosti želje za decom u vreme ekoloških problema.

Za Nju sajentist  (New Scientist) ova pitanja neće nestati https://www.newscientist.com/article/2366088-reducing-inequality-could-see-world-population-fall-to-6-billion/ ni sa ovim prognozama koje bismo mogli smatrati optimističnijim. Citirajući Benjamina Kalegarija, vanrednog profesora na Univerzitetu Kristijanija u Oslu, jednog od autora studije, list podseća da pad svetske populacije podrazumeva i njeno starenje, a samim tim i pritisak na zdravstveni i penzioni sistem.

Isto tako, ekološki aspekti neće nestati preko noći. Stabilizacija na 6 milijardi ljudskih bića na Zemlji podrazumeva, između ostalog, „ulaganje milijardi dolara u otvaranj ´zelenih radnih mesta´ i otpuštanje dugova“.

Kvarc sa svoje strane podseća da je ekološki “otisak“ po stanovniku u pojedinim afričkim zemljama sa visokim natalitetom trenutno skoro nula, ali bi on mogao da se poveća sa poboljšanjem životnog standarda i stepena razvoja.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...