Astrofizičari: u našoj galaksiji ima 36 civilizacija!

M.L.

Prema naučnim kalkulacijama najbliža civilizacija je udaljena od nas 17 hiljada svetlosnih godina
(ilustracija, Junski broj Astrofizičkog žurnala gde se raspravlja o drugim civilizacijama u vasioni))

U našoj, "domaćoj" galaksiji Mlečni put, kojoj, inače, pripada naš Sunčev sistem, postoji čak 36 inteligentnih vanzemaljskih civilizacija koje su sposobne da kontakiraju sa ostalim civilizacijama. Do te procene, kako piše britanski list Gardijan (The Guardian), došli su britanski astrofizičari koji su pokušali da aktuelizuju teoriju o mogućem postojanju vanzemaljskih civilizacija u kosmosu.

Naučnici, međutim, upozoravaju da bi otkrivanje mogućih signala, emitovanih s dalekih kosmičkih tela, s korišćenjem sadašnjih tehnologija moglo biti sasvim uzaludno jer najbliža moguća civilizacija je od nas udaljena najmanje 17 hiljada svetlosnih godina.

Članak o verovatnoći postojanja života mimo zemaljskog, objavili su naučnici Tom Vestbi (Westby) i Kristofer Konslajs (Christopher Concelise) s britanskog univerziteta u Notingemu u stručnom periodičnom časopisu Astrofizikalni žurnal (The Astrophysical Journal). U njemu su pokušali da aktuelizuju takozvanu Drejkovu (Drake) jednačinu koju je formulisao američki naučnik Frenk (Frank) Drejk 60-ih godina prošlog veka. U njoj se pokazuje kako se uz sedam faktora može izračunati broj civilizacija, sposobnih za komunukaciju s drugim svetovima, koje u svemiru postoje istovremeno. Utvrditi te faktore je, međutim, veoma teško tako da su se dosad procene broja inteligentnih civilizacija kretale u ogromnom rasponu od nula do više milijardi.

“Mislim da je neobično važno i uzbudljivo što po prvi put imamo u ruci procenu broja aktivnih intelegentnih i komunikujućih civilizacija koje možemo potencijalno kontaktirati i utvrditi da u svemiru postoje i drugi životi”, citira Konslajsa Gardijan. Prema ovim nalazima Proksima Senteri B bi bila nama najbliža takva planeta.

“Pod pretpostavkom da i na drugim planetama kao i na zemlji traje oko oko pet milijardi godina razvoj inteligentnog života, jasno je da u našoj galaksiji ima nekoliko desetina civilizacija”, dodaje on.

Naučnici, ipak, ne propuštaju da “ohlade” očekivanja da bismo u nekoj relativno bliskoj mogućnosti mogli zaista uspostaviti komunikaciju sa bićima koja žive u nekoj od planeta Mlečnog puta.

“Te civilizacije su veoma udaljene... Prema našim kalkulacijama najbliža je udaljena od nas pomenutih 17 hiljada godina... Dakle, njihove signale bismo mogli uhvatiti za otprilike šest hiljada godina”.

Tih 6.000 godina za  nas ovozemaljce predstavlja užasno mnogo ali, ako je za utehu, u svemiru je to – sitnica...

U svakom slučaju čitaoci Gardijana imali su priliku da malo provežbaju svoje sposobnosti za apstraktno mišljenje u fizici.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...