Preminuo profesor Ratko Božović

M.L.

Predavao je na redovnim i postdiplomskim studijama na mnogim fakultetima, a bio je i rukovodilac smera Sociologije kulture, Sociologije slobodnog vremena i Sociologije umetnosti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu
(ilustracija, profesor Ratko Božović)

Danas je, u 90-oj godini života, umro poznati sociolog i kulturolog, koji se smatra utemeljiteljem sociologije kulture u Srbiji i Cnoj Gori, kao i nekadašnjoj celoj Jugoslaviji. Teško je navesti sve fakultete u kojima je predavao i postavljao temelje ove grane sociologije.

Rođen je 1934. u Banjaluci, završio je gimnaziju u Nikšiću, potom i Filozofski fakultet u Beogradu. Magistrirao je 1967. i doktorirao 1971, a uža specijalizacija mu je bila teorija i sociologija kulture, zatim sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologije kulture, Sociologije slobodnog vremena i Sociologije umetnosti na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bio je, takođe, profesor u Beogradu na Fakultetu dramskih umetnosti, Fakultetu likovnih umetnosti, Filološkom fakultetu i na postdiplomskim studijama FPN i postdiplomskim studijama na Arhitektonskom fakultetu. Takođe je predavao na fakultetima političkih nauka i vizuelnih umetnosti u Podgorici, kao i na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Pored profesorske karijere radio je i kao jugoslovenski dopisnik uglednog francuskog časopisao za svetsku politiku "Nova demokratija"  i urednik edicije "Kultura i društvo".

Kao student boravio je više puta u Parizu, kasnije i u Njujorku. AUtor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i naučnih projekata.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...