Budućnost na delu - Tech Engine zona

BM

Saradnja NIS-a i Elektronskog fakulteta u Nišu u oblasti digitalizacije danas je konkretizovana otvaranjem prostora za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zone).

Kompanija NIS i Elektronski fakultet u Nišu otvorili su na ovom fakultetu prostor za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i novih tehnologija (coworking zona). Kompanija NIS prethodno je podržala nabavku vredne računarske opreme, koja će doprineti da profesori i studenti Elektronskog fakulteta u Nišu imaju još bolje uslove za rad. Cilj saradnje stručnjaka iz NIS-a i profesora i studenata sa fakulteta je razmena znanja i ekspertize i povezivanje biznis sektora sa akademskom zajednicom, kako bi se realizovali zajednički projekti i stvorili novi „proizvodi“ na savremenom tržištu na obostranu korist.

Krajem 2019. godine NIS i Elektronski fakultet su potpisali Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, na osnovu koga su fakultetu donirana sredstva za nabavku računarske opreme. Predviđena namena doniranih radnih stanica je obučavanje studenata iz oblasti mašinskog učenja, koje zahteva izuzetno velike lokalne računarske resurse i veliku količinu podataka. Ovaj prostor će se koristiti i za realizaciju radionica, predavanja i vebinara. Ukupna sredstva koja je NIS donirao fakultetu za opremanje i adaptaciju prostora iznose oko pet miliona dinara.

„Želeo bih da zahvalim kompaniji NIS jer je ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da je reč o studentima ili đacima. Reč je o kompaniji koja je do sada uložila više od 3,8 milijardi dinara u društveno odgovorne projekte. NIS je prva kompanija u Srbiji koja je dobila Svetosavsku nagradu. I zato je posebno značajno što kompanije kao što je NIS daju podršku našim obrazovnim i naučnim institucijama. Raduje što NIS sada razvija saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu, jednim od najboljih fakulteta ne samo u Srbiji, već i šire. Poverenje mladih ljudi u ovu ustanovu je veliko i vidim veliku perspektivu za dalju saradnju NIS-a i Elektronskog fakulteta“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

nis

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS je istakao da je uveren da će studenti i profesori u Tech Engine zoni otvoriti mnoge naučne prostore.

„Ono što je novo i veoma bitno, mladi naučnici će učestvovati u konkretnim projektima naše kompanije. Tako će dobiti iskustvo korporativne prakse i razumeti realnu primenu znanja u poslovnim procesima. Sa druge strane, NIS će dobiti svež, inovativni pristup generacija kojima pripada budućnost. To je veoma važno i u procesu digitalizacije, jednom od naših najvažnijih ciljeva. U poslovnom svetu ovo se zove „win-win“ kombinacija. Možemo reći i „najbolja moguća saradnja“ ili, još jednostavnije – budućnost na delu“, poručio je Tjurdenjev.

Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta je naveo da je „povezivanje i saradnja nauke i obrazovanja sa privredom su od izuzetnog značaja. Elektronski fakultet, kao jedna od vodećih obrazovnih i naučnih institucija u ovom regionu, prati potrebe privrede i ekonomije u našoj zemlji, ali i u svetu. Takođe, nastojimo da ostvarimo saradnju sa najvećim svetskim i regionalnim kompanijama, a sve u cilju pružanja praktično primenljivog znanja svojim studentima i stvaranjem kadra za kojim postoji potreba, pre svega u našoj zemlji. Na ovaj način i NIS želi da doprinese da mladi stručnjaci ostanu u Srbiji, da pruži podršku domaćem obrazovanju kroz dobru saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji“.

nis

„Što se društveno odgovornih projekata tiče, NIS je u Gradu Nišu poslednjih godina uložio oko 100 miliona dinara. Plod jednog takvog projekta, vrlo značajnog, je i saradnja sa Elektronskim fakultetom u Nišu, i ja se iskreno nadam,  da se NIS neće zadržati samo na ovom fakultetu i samo na ovakvom projektu, koji je svojevrsna konekcija nauke i prakse. Svima je jasno da u turbulentnim uslovima i prilagođavanjima uslova globalizacije, inovacija postaje glavni resurs razvoja. Da biste mogli da inovirate, vi morate da kreirate znanje, a da biste  kreirali znanje, jedan od načina je da  podržavate ovakve društveno odgovorne projekte koji povezuju nauku i praksu. Vrednost je što je Niš jedan značajan univerzitetski centar i ja se iskreno nadam da NIS kao jedna od društveno odgovornih kompanija u Republici Srbiji ima u svojoj strategiji nastavak ovakvog društveno odgovornog ponašanja i podsticanja konekcije nauke i prakse“, izjavio je Vladislav Marjanović, gradski većnik Grada Niša.

Saradnju sa vodećim fakultetima u oblasti digitalizacije NIS je započeo 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu, a nastavio ove godine uspostavljanjem saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...